1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Представяне на меки умения в автобиографията с 80 примера
Написано от Ана МъкърманАна Мъкърман

Представяне на меки умения в автобиографията с 80 примера

17 мин.четене
Знаете ли как да представите меките си умения в автобиографията си? Прегледайте нашите предложения, полезни съвети и примери!
Меките умения са едни от най-важните качества, с които можете да се откроите при кандидатстване за работа. Включете тези способности в автобиографията си, за да покажете, че уважавате културата на работодателя и ще се впишете в средата му от първия ден.

Мит е, че меките умения не бива да се представят в автобиографията. Едва ли е разумно да включвате дълъг списък в раздела, посветен на уменията, но стажът и личният ви профил трябва да загатват за отличните ви трудови навици и положителните елементи от поведението ви. Какъв е подходът ви към колегите? Всеки е различен, а разнообразието е солта на живота.

Какво точно представляват меките умения и как да ги включите в автобиографията си? В този блог изясняваме всичко, което трябва да знаете.

Какво представляват меките умения?

Меките умения са черти на характера, които определят поведението и действията ви на работното място. Най-често срещаните примери в автобиографиите са ефективната комуникация, планирането на времето, вниманието към детайлите, лидерските качества и трудовата етика. Работодателите обръщат специално внимание на тези характеристики, защото те могат да бъдат решаващи, когато двама кандидати имат сходно образование и опит.

Истина е, че поведението и характерът на кандидата могат да се оценят подобаващо само на интервю, но бъдещият ви работодател трябва да се увери предварително, че знаете кои умения са важни за постигането на успех на обявената позиция.

Съвет от експерта

Каква е разликата между меките и твърдите умения?

Меките умения често се разглеждат като противоположни на твърдите. Те са свързани с вашата способност да взаимодействате с колегите и да организирате работата си.Твърдите умения са с техническа насоченост. Те включват работата със специализиран софтуер и инструменти, както и управлението на процеси, специфични за индустрията. Ако дадено умение изисква специализирано обучение или физическо средство (напр. инструмент) за прилагането си, то почти със сигурност е твърдо.

Препоръчителни действия
  • Изискват специализирани познания.
  • Усвояването им може да изисква години обучение и практика.
  • Често са свързани с физически обект, например машина или инструмент, или с компютърен софтуер.
Непрепоръчителни действия
  • Качества, които са вродени или развити в социална среда.
  • Придобиват се трудно от хора, при които не са даденост.
  • Често попадат в категорията на силните ви страни, когато ви попитат за предимствата и недостатъците ви.

В техническия сектор меките умения не могат да компенсират нуждата от твърди умения. Графичен дизайнер, който не владее Photoshop, едва ли ще бъде назначен заради приветливия си нрав. От друга страна, при сравнението на няколко кандидати със сходни технически способности, меките умения могат да бъдат решаващи.

Меките умения в автобиографията могат да включват:

  • Лидерство;
  • Управление на екип;
  • Емоционална интелигентност;
  • Емпатия;
  • Подход към лежащо болни (за медицинските професии);
  • Изграждане на отношения с клиенти;
  • Своевременна и ефективна комуникация;
  • Отговорност.
Съвет от експерта

Как да представите меките си умения в автобиографията?

Споменете социалните и личностните си качества в текста на автобиографията – в резюмето и трудовия стаж. Запазете само най-уникалните си способности за раздела за умения. Работодателят ще забележи характеристиките, които са спомогнали за постиженията ви. Елементарното изброяване е лишено от контекст.

Какви меки умения да включите в CV-то си?

Двете най-важни правила за включване на меки умения в автобиографията са точност и актуалност. Представените характеристики трябва да съответстват на трудовия ви опит и постиженията ви, а в същото време да бъдат актуални за позицията.

Представянето на меките умения в CV-то се ръководи от два основни фактора – действителните ви качества и текста на обявата за работа. Разбира се, че в Google можете да намерите списъци с най-популярните меки умения, но те едва ли ще ви помогнат, ако не отговарят на вашия опит или на ценностите на работодателя.

Вашите качества: Съставете си списък с всички меки умения, които притежавате и бихте демонстрирали на следващата си позиция. Най-важното е те да отговарят на истината и да ги подкрепите с примери. Подгответе се да впечатлите назначаващия с историите си по време на интервюто. Обсъждането на меките ви умения с работодателя е нож с две остриета, затова се подплатете с подходящи примери.

Описанието на длъжността: След като сте си изяснили какви умения притежавате, прегледайте отново обявата и определете кои качества са най-високо ценени от потенциалния работодател. Потърсете сходства между вашия списък и меките умения, споменати в описанието на длъжността.

Проучете фирмата, за да се запознаете с културата ѝ. Помислете за индустрията като цяло и за мястото на работодателя в общата картина. Съкратете списъка си така, че да включва петте ви най-актуални умения, и задължително ги споменете в автобиографията си.

Съвет от експерта

Приспособяване на автобиографията

Подходът, който описахме по-горе, е съсредоточен върху обявата за работа и проучването на фирмата. Приспособявайте CV-то си към всяка следваща позиция. Дайте на работодателя именно това, което търси.

Къде в автобиографията да представим меките умения?

Интуицията вероятно ви подсказва да представите уменията си само в определения за тях раздел в CV-то, но те трябва да бъдат пръснати из целия документ – да бъдат включени в почти всички раздели по различни поводи. За тях има място както в раздела за умения, така и в резюмето (личния профил) и трудовия стаж..

Не прекалявайте с представянето на уменията си – постиженията винаги имат приоритет.

Ето как точно да включите меките си умения в трите споменати раздела от автобиографията:

Резюме

В резюмето, наричано също личен или професионален профил, меките умения могат да се представят под формата на прилагателни. Основната цел на този раздел е да привлече вниманието на назначаващия, затова включете само умения, на които работодателят очевидно държи.

Ето един пример: „Организиран и комуникативен личен асистент с повече от седем години опит в съставянето на работни графици на големи имена в риалити телевизията.“

Трудов стаж

Разделът за трудов стаж ви дава възможност да подкрепите меките си умения с факти и цифри. Всеки може да напише, че комуникира ефективно, но може ли да го докаже? С описанието на трудовия си опит трябва да убедите назначаващия, че меките ви умения ще бъдат полезни за фирмата.

Ето пример за включване на меки умения в описанието на трудовия стаж в натоварен частен лекарски кабинет: „Общувах рутинно с повече от 30 пациента на ден и изпращах своевременно резултатите от изследванията им.“

Раздел за умения

Форматът с подточки (булети) на този раздел е особено подходящ за изброяване на технически способности, но би било грешка да не включите и меки умения. Тук можете да споменете конкретни преимущества, върху които не сте успели да акцентирате в трудовия стаж, например публична реч, водене на преговори или менторство. Тези умения говорят сами за себе си, докато характеристики като креативност и комуникативност се нуждаят от контекст.

Ето пример за списък с умения в автобиографията: мотивация за обучение и развитие, разрешаване на спорове, управление на екипи, вземане на решения.

Съвет от експерта

Кое е най-важното меко умение?

Способността да общуваме заема челно място в списъка с умения. Малко хора работят съвсем сами. Задачите ни често изискват близко и ефективно сътрудничество в рамките на колектива. Добрата комуникация способства за по-ясно определяне на задачите, по-малко недоразумения и по-висока мотивация.

Топ 7 на меките умения за CV с примери

Още ли се чудите кои меки умения е най-добре да включите в CV-то си? Класирахме седемте най-популярни категории, а вашата задача е да изберете конкретни предложения, които отговарят на нуждите и опита ви.

1. Сътрудничество

Сътрудничеството включва редица качества, допринасящи за съвместната работа с колеги и партньори. Това меко умение изразява способността ви да изслушвате членовете на екипа си и да работите с тях за постигането на обща цел. В едни случаи ръководите вие, а в други – следвате инструкции.

Ето списък с меки умения, свързани със сътрудничеството:

  • Междуличностни умения;
  • Работа в екип;
  • Лидерство;
  • Емпатия;
  • Разрешаване на спорове;
  • Говорене пред публика (публична реч);
  • Толерантност;
  • Комуникативност;
  • Изграждане на доверие;
  • Разбиране на културните различия;
  • Изслушване на събеседника;
  • Поддържане на обратна връзка.
Пример

„Работих с разширен проектен екип с пет функционални групи за постигане на 18-месечните цели. Приключихме с три месеца аванс и за първото тримесечие реализирахме 43% по-висок оборот от заложения.“ 

Копирано!

2. Приспособимост

Пандемията от COVID-19 ни научи, че животът може да се промени внезапно и неочаквано. Умението да се приспособяваме към условията е едно от първите в списъка на работодателите. То е особено важно при някои стартови позиции като представител за обслужване на клиенти или рецепционист, при които работният график може да бъде плаващ.

Ето списък с меки умения, свързани с приспособимостта:

  • Гъвкавост;
  • Следване на инструкции;
  • Съобразяване с обратната връзка;
  • Овладяване на стреса;
  • Способност за работа без надзор;
  • Устойчивост;
  • Възприемчивост;
  • Мотивация;
  • Непредубеденост / открит кръгозор.
Пример

„Работих с разширен проектен екип с пет функционални групи за постигане на 18-месечните цели. Приключихме с три месеца аванс и за първото тримесечие реализирахме 43% по-висок оборот от заложения.“ 

Копирано!

3. Находчивост

Находчивостта е умението да се възползваме максимално от обстоятелствата и да намираме бързо решения на нововъзникнали проблеми. Редица иновативни компании търсят служители, които не действат машинално и намират печеливши подходи в трудни ситуации. Ето десет меки умения, свързани с находчивостта:

  • Работа под напрежение;
  • Творческо мислене;
  • Отстраняване на неизправности;
  • Решаване на проблеми;
  • Иновативни решения;
  • Организираност;
  • Анализ;
  • Управление на риска;
  • Критично мислене;
  • Приоритизиране.
Пример

"Създадох нова система за въвеждащо обучение на новоназначени в кол центъра, която намали с 30% грешките в първия месец и способства за 25% ръст в задържането на служители за календарната година."

Копирано!

4. Положително отношение

Това навярно е най-старото меко умение, но то никога не излиза от мода. Покажете, че на хората им е приятно да работят с вас, и ще създадете отлично първо впечатление. Ето списък с умения в категорията на положителното отношение:

  • Харизматичен;
  • Общителен;
  • Дружелюбен;
  • Приветлив;
  • Търпелив;
  • Мотивиращ;
  • Състрадателен;
  • Добронамерен;
  • Скромен;
  • Конструктивен в общуването;
  • Любезен;
  • Съобразителен.
Пример

"Решаването на проблемите изисква положително отношение и оптимизъм. Писането на кодове за услуги в сферата на финансовите технологии щеше да е невъзможно, ако програмистите се признаваха за победени от самото начало.“

Копирано!

5. Работна етика

Някои сектори изискват служителите да се явяват рано и да си тръгват късно от работа. Етиката ви отразява вашия ангажимент към работодателя и усилията, с които бихте допринесли за неговия успех. Меките умения, свързани с работната етика, са най-сигурният ви залог, когато проявявате силен интерес към позицията:

  • Мотивиран;
  • Физически и психически издръжлив;
  • Ефективен при стриктни крайни срокове;
  • Висока работна етика;
  • Уверен;
  • Съсредоточен;
  • Отговорен;
  • Инициативен;
  • Възприемчив;
  • Дисциплиниран;
  • Надежден.
Пример

"Цяла седмица работих до 10 часа вечерта, за да съм сигурен, че внедряването на софтуера ще протече безпроблемно. През тестовия период отговарях денонощно на запитвания от потребители. За четири седмици постигнахме 96% покритие.“

Копирано!

6. Желание за обучение и развитие

За студентите, стажантите и кандидатите за стартови позиции желанието за обучение е от първостепенно значение. Предлагаме ви списък с меки умения, попадащи в тази категория:

  • Активен слушател;
  • Способност за следване на инструкции;
  • Желание за обратна връзка;
  • Самооценка;
  • Професионализъм;
  • Любознателност;
  • Желание за развитие;
  • Осмисляне на ситуациите;
  • Събиране на информация;
  • Самообучение.
Пример

“Не бях ръководил обучение за личностно развитие и нямах представа как да изготвя помощните материали. Работих в тясно сътрудничество с екипа, за да развия уменията си и да подготвя целенасочено съдържание.“

Копирано!

7. Критично мислене

В контекста на силната конкуренция на пазара фирмите търсят кандидати със свежи идеи за подобрения. Ако работодателят цени новаторския подход, меките умения, свързани с критичното мислене, са задължителни. Ето примери, които можете да включите в CV-то си:

  • Ефикасност;
  • Стратегическо планиране;
  • Експресивност;
  • Планиране;
  • Водене на преговори;
  • Критично наблюдение;
  • Управление на работния поток;
  • Внедряване на промени;
  • Интерпретация на данни;
  • Анализ на проблеми;
  • Оценка на риска;
  • Проверка на хипотези;
  • Систематизиране;
  • Контекстуално мислене.
Пример

"Създадох и внедрих напълно нов процес за обработка на поръчките, който позволява надзор от вътрешни и външни заинтересовани страни. По този начин намалих несъответствията с 32% и спестих 130 000 лв. на работодателя.“

Копирано!

Основни изводи

Задълбочените технически способности са чудесно предимство, но без социални и личности умения едва ли ще бъдете продуктивни в трудовия колектив. Меките умения не се учат в класната стая – те се култивират дълго с практика, наблюдение и усъвършенстване, докато придобиете увереност в положителното си въздействие върху околните.

  • Прочетете внимателно обявата за работа и преценете кои меки умения ще ви бъдат от полза на позицията;
  • Опишете постиженията си така, че меките ви умения да се подчертават;
  • Акцентирайте върху способности, които убягват на мнозина;
  • Подгответе солидна аргументация в полза на уменията ви, за да се представите добре на интервюто.
Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Кариера15 мин.четене
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Помощ за CV10 мин.четене
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Мотивационно писмо23 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо без трудов опит
Как се пише мотивационно писмо без трудов опит
Помощ за CV17 мин.четене
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките