1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера
Написано от Сюзан Шор:Сюзан Шор:

Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера

10 мин.четене
Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера
Заглавието на автобиографията може да ви осигури желаното интервю. Но какво точно представлява то и как да се възползвате от него? Този блог включва всичко, което трябва да знаете.

Наистина ли се нуждаете от ред за заглавие в CV-то си, при положение че мястото в документите за кандидатстване е ограничено и всяка дума е важна? Трябва ли да премахнете ценна професионална отговорност, за да поместите тази привидно повтаряща се фраза? Краткият отговор е: „Да.“. Заглавието на CV-то ви дава възможност да се откроите с няколко добре премерени думи. Ако съумеете да напишете отлично заглавие за автобиографията си, този ред си струва инвестицията.

Вече знаете, че трябва да включите заглавие в CV-то си, а сега ще разберете как и защо. В тази статия ще намерите отговори на следните въпроси:

  • Какво точно представлява заглавието на автобиографията?
  • Каква е разликата между заглавие и заглавка?
  • Защо автобиографията се нуждае от заглавие?
  • Как се пише ефективно заглавие за CV?

Продължете нататък за съвети, обяснения и примери за заглавия на автобиографии.

Какво представлява заглавието на автобиографията?

По принцип заглавието е фраза, която предава същината на посланието на текста. В автобиографията то изпълнява същата функция: рекламира вашия опит и умения пред специалиста по подбор на персонал или работодателя. Приемете го като заглавие на вашата кратка, въздействаща презентация или, ако предпочитате, като слогана на маркетинговата ви кампания за наемането ви на страхотна работа.

Останалата част от CV-то ви ще се състои от заглавия на раздели и текст (предимно под форма на точки и подточки, с изключение на резюмето), който разглежда по-подробно кариерата ви, така че заглавието ви дава най-добрия шанс да направите мигновено впечатление. Не пропускайте възможността да се откроите моментално.

Заглавието за вашата автобиография привлича вниманието. То може да накара специалиста по подбор на персонал да си каже: „Еврика!“, да се усмихне и да продължи да чете с надеждата, че е намерил човека, когото търси.  

Каква е разликата между заглавието и заглавката на автобиографията? Заглавката (наричана също горен колонтитул) включва вашето име и информация за контакт, докато заглавието отразява съдържанието на документа.

Доброто заглавие за автобиография обобщава не кариерата ви, а работата, с която искате да се занимавате. То дава сигнал, че вече умеете да я вършите, и то много добре. Имайте предвид, че фокусът ви е настоящето – какво правите в момента или сте правили доскоро. Заглавието не изразява кариерни цели, към които се стремите в бъдещето.

Най добрият CV формат за 2024
Свързана статия
Най добрият CV формат за 2024

Изборът на CV формат може да бъде решаващ за назначаването ви. Съществуват три основни формата за автобиография: обратно хронологичен, функционален и комбиниран. Ето как да изберете най-подходящия в зависимост от специализацията ви, вида на трудовата заетост и пазарните тенденции.

Къде се поставя заглавието на автобиографията?

Заглавието се намира точно под името ви или над резюмето (личния профил) в зависимост от дизайна на автобиографията ви. Това разположение осигурява пряка връзка между името ви и ключовото за вас твърдение. Специалистите по подбор на персонал трябва да свързват личността ви с постиженията ви, затова не отдалечавайте заглавието на CV-то от името си. Назначаващите преглеждат огромен брой автобиографии, а целта е да ви запомнят. По-добре да си кажат: „А, Иван Иванов. Това е човекът, който каза, че владее отлично SQL!”, вместо: „Хм, Иван Иванов... Какъв беше неговият опит?“

Как се пише ефективно заглавие за CV?

Първо, както и в останалата част от автобиографията (или мотивационното писмо), персонализацията е най-важна. Използването в заглавието на ключови думи, свързани с работата, ви дава по-голям шанс да се класирате сред онези 25%, преминали скрининга на системата за подбор на кандидатури (ATS). А когато документът ви се озове пред погледа на човек, той ще разбере, че сте си направили труда да проучите какво търси фирмата и имате с какво да допринесете, ако ви назначат на свободната позиция. Заглавието също така предлага на специалистите по подбор на персонал бърз начин да разберат какво според вас е най-голямото ви предимство в извършването на съответната работа.

Няма двама еднакви работодатели и приоритетите, изброени като изисквания за заемане длъжността, са различни за всяка позиция. Затова трябва да напишете не едно, а няколко заглавия. Всяко от тях трябва да отговаря на приоритетите на съответния работодател. Също като при изготвянето на мотивационно писмо или CV, трябва да акцентирате върху най-голямото си постижение, което отговаря на търсената от вас работа. Чудесно е, че сте разработили нова система за контрол на инвентара, но не това трябва да изтъкнете, ако кандидатствате за работа в ИТ сектора. Съсредоточете се върху софтуера, който сте използвали, за да създадете тази система.

В най-добрия случай заглавието на автобиография е по-късо от един ред. Няма стандартен формат за този елемент, но повечето заглавия придобиват такава структури заради ограничения брой думи и място. Те започват с длъжност или описателен епитет, последван от кариерно постижение, квалификация или впечатляващ успех. Заглавията за автобиографии може да включват годините стаж или фрази като „с богат опит“, които загатват за продължителността на стажа ви. Ето три примера за фирмен счетоводител, съсредоточени върху различни умения:

Пример за заглавие: Фирмен счетоводител с безпогрешен усет за икономии на разходи 

Пример за заглавие: Фирмен счетоводител с повече от 5 години специализиран опит в изпълнението на данъчни задължения

Пример за заглавие: Фирмен счетоводител с експертиза в анализа на финансови отчети

Примери за заглавия на автобиографии за различни професионални области

По-долу ще намерите примери за различни професионални области. Използвайте ги за идеи, а после прегледайте съветите и основните моменти в края на статията. Ако ви трябват още конкретни предложения, разгледайте примерните автобиографии и ръководствата на CVapp.bg за вдъхновение.

Счетоводство и финанси

  1. Опитен финансов анализатор и експерт в прогнозирането на автомобилния пазар
  2. Финансов консултант с повече от 10 години опит в сферата на личните спестявания
  3. Одитор, работещ с QuickBooks, с експертни познания по съответствие на архива
  4. Служител по отпускане на заеми, специализиран в привличането на представители на малкия бизнес

Бизнес и мениджмънт

  1. Проектен мениджър, спазил графика и бюджета на 10 проекта за годината
  2. Мениджър по развитие на бизнеса с високо ниво на задържане и разширяване на клиенти
  3. Бизнес анализатор с експертиза в модните тенденции и пазари
  4. Наскоро завършил магистър по бизнес администрация, специалист по предприемачество

Хотелиерство и ресторантьорство

  1. Креативен готвач с повече от 5 години опит в ресторант със звезда на „Мишлен“
  2. Управител на ресторант, съсредоточен в ограничаването на брака и задържането на персонала
  3. Рецепционист и дългогодишен жител на града; носител на награда „Служител на годината“ за 2018 г.
  4. Дисциплиниран готвач на станция, известен с перфектно подправените си бургери

Поддръжка и ремонт

  1. Дърводелец/занаятчия, проектира и изработва мебели по поръчка
  2. Майстор електротехник с 6 години опит в електрозахранването на домове
  3. Водопроводчик с 5 години опит в новото строителство
  4. Индустриален техник с повече от 10 години опит с тежки машини

Маркетинг

  1. Мотивиран маркетингов сътрудник с 2 години опит с цифрови кампании
  2. Копирайтър със специализация в B2B услуги и петгодишен опит
  3. Маркетингов консултант с повече от 15 години опит и успехи в обслужването на високоприоритетни клиенти
  4. Креативен директор, ръководил пълното преустройство на продуктова линия на стойност над 5 млн. лв.

Медицина

  1. Грижовна медицинска сестра със 7 години опит в кардиологични отделения
  2. Лицензиран фармацевт с 8-годишен опит в лаборатория и безупречно досие
  3. Внимателен зъболекарски асистент, облекчава тревожността на пациенти в многопрофилна практика
  4. Физиотерапевт - специалист в лечението на травматични увреждания на гръбначния стълб

Продажби

  1. Специалист по продажби в сферата на ИТ, генерирал 1,4 млн. лв. приходи годишно
  2. Приветлив продавач-консултант с 2 години опит в продажбата на електрически инструменти в железария
  3. Мениджър с екип, надхвърлил целите за консултиране с цел продажба с 10% в три поредни години
  4. Търговски представител с повече от 4 години опит и над 95% удовлетвореност на клиентите

Съвети за създаване на отлично заглавие за автобиография

Направете „инвентаризация“ на всички ваши умения и качества. Този съвет ще ви помогне в цялостната подготовка на вашата кандидатура. Съставете списък с всички отговорности, познания и положителни качества, които се сещате, и го организирайте по подходящ за вас начин. Можете да разделите списъка на категории за технически умения, социални умения и постижения, към които да добавите подкрепяща информация. Освен това избройте всички софтуерни продукти и специализирано оборудване, които сте използвали.

След като завършите списъка, изберете уменията, които възнамерявате да прилагате в следващата си работа, и постиженията, които доказват, че владеете тези умения. Тази информация ще формира основата на вашите заглавия за автобиография.

Не се продавайте на безценица. Съставете въздействащи, положителни описания на личността си. Рекламирайте се с хъса на заклет търговец.

Основни изводи

  • Да, заслужава си да отделите място за заглавие в автобиографията си, дори ако това налага да съкратите друг ред.
  • Заглавието на CV-то ви отразява актуалното състояние на кариерата ви, а не бъдещите ви цели.
  • Свържете недвусмислено името си със заглавието, за да могат назначаващите да ви запомнят.
  • Включете годините си стаж, ако тази информация е аргумент за назначаването ви.
  • Ефективното заглавие на автобиография привлича вниманието на назначаващия, споменава най-силните ви умения или конкретно постижение и показва как ще решите проблемите на фирмата.

Ако се нуждаете от още примери, разгледайте нашите шаблони за автобиографии и създайте собственото си CV!

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Кариера15 мин.четене
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Мотивационно писмо11 мин.четене
Мотивационно писмо по имейл
Мотивационно писмо по имейл
Помощ за CV21 мин.четене
Най добрият CV формат за 2024
Най добрият CV формат за 2024
Помощ за CV17 мин.четене
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките