1. Примерни CV-та
  2. Български стил
Написано от Майкъл Уилсън (псевдоним)Майкъл Уилсън (псевдоним)

Български стил Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Български стил и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.7
Средна оценка
70 души вече го оцениха
Български стил Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

В контекста на динамичния съвременен трудов пазар добре написаната, стилна автобиография ви дава съществено предимство пред конкуренцията. Самата подготовка на документа обаче може да бъде продължителна и натоварваща. Все пак вашето CV изгражда у потенциалния работодател първото впечатление за личността и квалификацията ви. Да, универсална формула за фантастична автобиография не съществува, но има някои общи правила, които могат да ви гарантират достойно представяне в конкурсите.

В това кратко ръководство ви съветваме как да напишете отлично CV за кандидатстване за работа в България. Към него е приложен и образец на CV, който можете да персонализирате, за да ви назначат съвсем скоро на желаната позиция. Предлагаме ви и онлайн инструмент за съставяне на CV с професионално оформени шаблони. Само след 15 минути ще разполагате с всичко необходимо за създаването на безупречна автобиография.

1. Обща структура на и формат на автобиографията на български език

Основното разделяне на текста в CV-то се определя от неговия формат. Той може да бъде:

  • Обратно хронологичен;
  • Функционален;
  • Комбиниран (хибриден).

Обратно хронологичният формат е най-широко застъпен заради неговата ясна и прегледна линейна структура. При него разделите за трудов стаж и образование започват от най-скорошната заемана позиция и придобита квалификация и продължават назад във времето. 

Функционалният формат е подходящ за хора които тепърва ще се реализират в желаната област, променят кариерния си път и са работили дълго на друга, свързана позиция, или са завършили наскоро образованието си и нямат трудов опит. Този формат акцентира върху социалните и професионалните умения вместо върху стажа. Той дава възможност за представяне на опита в други сфери и изтъкване на придобитите способности, които имат отношение към желаното назначение – така наречените „преносими умения“ . Комбинираният формат, от своя страна, поставя еднаква тежест върху уменията и трудовия опит.

Представеният тук образец на CV на български е в най-често срещания обратно хронологичен формат.

2. Задължителни и допълнителни раздели в автобиографията

Нека първо изясним какво трябва да включва вашето CV. Важността на разделите, разбира се, може да варира в зависимост от професията и опита ви, но следните категории са задължителни:

  • Лични данни, информация за контакт: име, професия, адрес, имейл, телефон, профил в LinkedIn. Представят се в горния колонтитул, наричан също заглавка или бланка. За редица български работодатели е желателно да включите снимка и дата на раждане. Изберете актуална снимка, представяща визията, с която бихте се явили на интервю за работа;
  • Личен профил (резюме) – синтезира опита, познанията и кариерните успехи на кандидата в не повече от пет изречения. Този раздел е заимстван от международния формат на автобиография, но бързо набира популярност и е доказано полезен за доброто ви представяне;
  • Трудов стаж – надгражда върху информацията, представена в резюмето, с конкретни постижения. Започва с последното назначение (име на фирмата/организацията, населено място, длъжност, период, задължения и постижения) и дава по-подробна информация за последните две заемани длъжности. Обикновено не е нужно да обхваща повече от 10 години назад;
  • Умения – представя социалните и професионалните умения на кандидата под формата на списък/подточки;
  • Образование – представя образователните степени и придобитите квалификации на кандидата в обратно хронологичен ред (учебно заведение, период, придобита степен/квалификация). Ако притежавате магистърска степен в областта, не е нужно да включвате гимназиалното си образование, освен ако то няма специално отношение към позицията.

По желание можете да добавите допълнителни раздели с важна информация, която би увеличила вероятността да ви назначат. Те могат да включват успешно преминати курсове, сертификати, доброволчески дейности, стажове, членство в организации, хобита и интереси, препоръки от бивши работодатели, работа със специализиран софтуер и т.н. Ако длъжността, за която кандидатствате, изисква комуникация с граждани на други държави, отбележете какви  чужди езици владеете и на какво ниво.

Прегледайте нашия образец за CV на български език. Той включва всички задължителни раздели, както и добавени категории за владеене на чужди езици и препоръки от бивши работодатели.

3. Ключови думи при проверка от автоматични системи за подбор на кандидати и специалисти от отдел „Човешки ресурси“ 

Редица средни и големи предприятия ползват автоматични системи за подбор на кандидатите (ATS), които сканират подадените автобиографии, търсейки определени елементи и ключови думи. В зависимост от резултата те или препращат документите за преглед от служител на фирмата, или отхвърлят кандидатурата. Как да разберете кои са ключовите думи, които задължително трябва да присъстват в автобиографията ви? Анализирайте внимателно обявата за работа – някои изисквания (умения, квалификации) са представени с приоритет и често се повтарят с парафрази. Задължително включете тези характеристики в CV-то си, без, разбира се, да нарушавате естествения ход на повествованието.

В приложения образец на CV на български език например ключови думи са „осчетоводяване“, „анализ“, „одит“, „счетоводна документация“, „бюджет“. 

4. Мотивационно писмо

В повечето случаи работодателите изискват автобиографията на кандидата за позицията да бъде придружена от мотивационно писмо. То представлява съчинение в (относително) свободен формат, което ви позволява да изясните по-подробно някои аспекти на кандидатурата си. Не приемайте мотивационното писмо като досадна подробност, за която ви се налага да губите ценно време. Този документ всъщност ви дава чудесна възможност да представите още убедителни доводи в подкрепа на назначаването ви. Писмото е адресирано лично до работодателя. В него можете да изразите емоции, да представите характера си и да изясните сложни кариерни въпроси по начин, непостижим за автобиографията. 

Винаги подавайте автобиографията си редом с мотивационно писмо, освен ако работодателят не е споменал изрично, че това не е необходимо. Имайте предвид, че обемът на писмото не бива да превишава една страница (около 400 думи).

5. Оформление на автобиографията

Първите впечатления винаги се основават на външния вид – естетиката, симетрията и цветовото оформление – затова обърнете подобаващо внимание на дизайна на вашето CV. Заетите специалисти по подбор на персонал прехвърлят набързо подадените документи, а стилното оформление би ги подтикнало към подсъзнателното решение да се задълбочат в прегледа на кандидатурата ви.

Обемът на CV-то не е строго ограничен – не можем да очакваме от академик да представи богатия си опит и високата си компетентност в една страница. Въпреки това при повечето обстоятелства е разумно да поберете информацията на максимум две страници. Изберете съвременен, четлив шрифт с размер 10 – 12 (напр. Arial, Times New Roman, Calibri). Фиксирайте рамката на 2,5 см от всички страни. Ако съдържанието е по-дълго от две страници, по-добре го съкратете, вместо да намалявате размера на шрифта. Подравнете заглавията, абзаците и подточките отляво, не двустранно, и оставете пространство между тях, за да може текстът да „диша“.

Ще спестите много време, ако използвате професионално оформен шаблон за CV, оптимизиран по отношение на съдържанието, психологическия ефект и визуалните възприятия. CVapp.bg предлага разнообразен набор от шаблони, които отговарят на изброените критерии и могат да бъдат приспособени за всяка професия. Можете да ползвате и функцията ни за съставяне на мотивационно писмо, която позволява избор на шаблон с дизайн, подхождащ на CV-то ви. Така ще постигнете цялостна представителна визия на кандидатурата си.

6. Редакция

Специалистът по подбор на персонал, който преглежда автобиографията ви, би предположил, че това е възможно най-доброто ви представяне – не го разочаровайте. Правописните, граматическите и пунктуационните грешки са основната причина за отхвърляне на кандидатури за работа. Задължително ползвайте софтуер за проверка на правописа и ако се колебаете относно някои граматически и пунктуационни правила, изпратете CV-то си на доверен и осведомен приятел за преглед.

7. Файлов формат

Разпечатването и изпращането на CV-то по пощата или личното му предаване в офис на работодателя остават в миналото. При изпращане на автобиография по имейл или качване онлайн в платформа на работодателя винаги залагайте на PDF формат. Той е универсален и не се променя, независимо с каква програма се преглежда документът. Изпратите ли CV-то си в .doc/.docx формат, рискувате някои елементи да се разместят при визуализацията му чрез софтуера на работодателя.

Гъвкавият инструмент за съставяне на автобиография на CVapp.bg улеснява целия процес. Той е с вградена проверка на правописа и позволява адаптиране на шаблоните с добавяне и разместване на раздели. Можете да изтеглите завършеното CV в PDF формат или да изпратите линк за достъп до автобиографията ви.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.7
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
2 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
750 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
740 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
570 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
35 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
520 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
360 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
940 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
240 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
160 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
62 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4 600+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
84 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
53 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
2 100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките