1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Представяне на професионални умения в автобиографията
Написано от Карл Калър:Карл Калър:

Представяне на професионални умения в автобиографията

9 мин.четене
Представяне на професионални умения в автобиографията
Графично оформление:Veronika Kiriyenko
Служител без умения не съществува – всеки е добър в нещо. Каквото и да е полето ви за изява, трябва да знаете как да представяте професионалните си умения в автобиографията си, за да уведомите работодателите за способностите си.

Какво представляват професионалните умения в автобиографията?

По своята същност професионалните умения са технически и почиват на знания, придобити чрез образование, обучение и трудов опит. Това са практически, прагматични способности, специфични за съответните професии.

Професионалните умения често са необходими за извършването на определени задачи – ремонт на карбуратор, подмяна на електрическа инсталация, управление на мотокар, обработване на снимки във Photoshop, фризиране на кучета… Професионалните умения често (но не винаги) описват неща, които можете да правите сами и често (но не винаги) с помощта на специфични познания или инструменти (цифрови или физически).

Професионалните умения се различават от социалните, които са ориентирани към хората – общителност, емпатия, лидерски качества и др. С някои изключения (като планиране на времето), социалните умения описват начините, по които взаимодействате с околните. 

Примери за професионални умения

Професионалните умения са разнообразни като професиите и, в крайна сметка, представят почти всичко, което хората могат да правят на работното си място. Ето само няколко примера:

Компютри: Владеене на софтуерни програми, програмни езици, компютърни мрежи, хардуер, управление на бази данни, компютърни услуги в облак;

Изкуство: Графичен дизайн, илюстриране, фотография, обработка на снимки, уеб дизайн, владеене на Photoshop и Illustrator;

Финанси: Финансова отчетност, финанси, икономика, счетоводство, данъчно облагане;

Маркетинг: Реклама, връзки с обществеността, социални медии, оптимизация за търсачки, реклами във Facebook, управление на съдържанието;

Писане: Техническо писане, копирайтинг, писане на съдържание, редакция, писане за оптимизация за търсачки;

Инженерство: Структурен анализ, нормативни разпоредби в строителството, инспекции по безопасността, електрическо инженерно оборудване;

Строителство: Цимент, дърводелство, водопроводни услуги, електрически инсталации, покриви;

Ремонтни дейности: Ремонт на автомобили, ремонти в бита, ремонт в търговски обекти;

Продажби на дребно: Складови наличности, излагане на стоките, работа на каса, обслужване на клиенти.

Този списък с професионални умения далеч не е изчерпателен (в повечето случаи ще ви се налага да уточнявате и да приспособявате определенията). Примерите имат за цел да ви дадат отправна точка и вдъхновение за представянето на вашите умения в автобиографията ви.

Как да представите професионалните си умения в автобиографията

Всяко CV трябва да включва списък с професионални умения, които показват, че кандидатът е способен да извършва работата.

В някои автобиографии професионалните и социалните умения са представени отделно, въпреки че това не е задължително. Владеенето на чужди езици е единственото умение, което е добре да се представи отделно – пак в раздела „Умения“, но под отделно заглавие – „Езици“.

Всяко професионално умение може да се опише с една до четири думи и затова е подходящо да представите способностите си като списък с подточки. В редица шаблони за CV уменията са представени в „кладенец“ – тясно вертикално пространство отляво или отдясно на основната част от автобиографията, често под информацията за контакт с кандидата, по този начин:

Професионални умения в CV-то ви

Други шаблони за CV представят уменията хоризонтално, често в колони, за да не остава много празно пространство отдясно.

Кандидатите понякога отбелязват и нивото на владеене на всяко умение („Отлично“, „Много добро“, „Добро“ и т.н.) или използват за целта графични елементи като диаграми. Това не се приема за необходимо, но по ваша преценка можете да споделите и тези подробности.

Оптимизиране на професионалните умения в CV-то за проверка от ATS

Едно от най-важните неща при изготвянето на кандидатура за работа е да оптимизирате професионалните умения в автобиографията си за проверка от ATS (автоматични системи за подбор на кандидати). Тези софтуерни системи за контрол се използват от работодателите за „пресяване“ на CV-та в зависимост от това дали в тях се споменават ключови характеристики.

Например ако кандидатствате за работа, изискваща да познавате операционните системи Unix, работодателят ще въведе ключовата дума „Unix” в ATS и подадените автобиографии ще бъдат сканирани за това професионално умение. Ако вашето CV не споменава думата “Unix”, то може да бъде отхвърлено автоматично, без да стигне до преглед от човек.

Ето защо е много важно да оптимизирате автобиографията си за проверка от ATS, като споменете важни за работодателя ключови думи (много от които са професионални умения). Най-лесният начин да определите кои са тези думи, е да прегледате внимателно обявата за работа. Разбира се, ако не знаете нищо за Unix, няма как да твърдите обратното, но ако познавате тези ОС до някаква степен, е силно препоръчително да го споменете в CV-то си. Разделът за умения е подходящо място.

Това е и една от причините да персонализирате автобиографията си за всеки работодател. Списъкът с умения не е константа – бъдете готови да го редактирате, включвайки качествата и способностите, търсени от конкретния работодател.

Как да подготвите списък с професионални умения за CV-то си

Как да подходите към списъка с професионални умения във вашето CV? (Апропо, в САЩ и Канада автобиографията се нарича „резюме“.)

Първо обмислете цялостната картина. Запишете си всичко, което умеете във връзка с вашата професия. Може да ви се стори, че някои умения се подразбират и няма нужда да се споменават, но те могат да се окажат много важни за потенциалния работодател.

Съставете много дълъг списък – ще го съкратите по-късно. Погрешна идея не съществува, затова запишете всичко. Запазете този „главен списък“ и преписвайте от него, докато приспособявате автобиографията си към изискванията на всеки работодател.

Топ 20 на професионалните умения за 2024 г.

Ето я и нашата класация на 20-те най-търсени професионални умения (общи и специфични за няколко отрасъла), съставена въз основа на проучвания и преглед на автобиографии:

Общи професионални умения:

  1. Работа с компютърен софтуер (уточнете в зависимост от длъжността);
  2. Проучване (в мрежата или в други източници);
  3. Владеене на чужд език;
  4. Знания за социални медии (общи);
  5. Изпълнение на административни задачи.

Професионални умения в маркетинга и продажбите:

  1. Управление на социални медии;
  2. Създаване и визуализация на съдържание;
  3. Оптимизация за търсачки;
  4. Маркетингови стратегии;
  5. Реклама във Facebook/Google.

Професионални умения в мениджмънта:

  1. Системи за управление на проекти;
  2. Софтуер за управление на връзките с потребителите (CRM или CMS);
  3. Бизнес планиране и анализ;
  4. Методи в Six Sigma („Шест Сигма“);
  5. Рамки за управление на проекти - Agile / Scrum.

Професионални умения в дизайна:

  1. Adobe Creative Suite: Illustrator, InDesign, Photoshop;
  2. Figma;
  3. Обработка на снимки;
  4. Уеб и/или UX (User Experience) дизайн;
  5. Илюстриране (сториборд).

ЧЗВ за професионалните умения

Следват някои често задавани въпроси за представянето на професионалните умения в автобиографията.

Да разделя ли професионалните от социалните умения в CV-то си?

Най-добре не въвеждайте отделни подзаглавия за професионалните и социалните умения. Някои способности попадат на границата между двете категории, а представянето им в два раздела не е информативно за работодателите.

Професионално умение ли е да си двуезичен?

Свободното владеене на два езика обикновено се приема като професионално умение, но някои го определят като социално. Няма съществено значение. Ако решите да разделите професионалните от социалните умения, въведете и трета категория, озаглавена „Езици“.

Професионално или социално умение е обслужването на клиенти?

Обслужването на клиенти е професионално умение, придобито с обучение и опит, въпреки че зависи в голяма степен от някои социални умения – способност за общуване, изслушване и емпатия.

Да пиша ли „трудолюбив“ в автобиографията си?

Не. Избягвайте прекалено общи, лишени от смисъл и клиширани фрази като „трудолюбив“, „усърден“, „самоинициативен“, „отборен играч“. Общото правило е да включвате конкретни и измерими умения.

Как да представя машинописните си умения в автобиографията?

Вместо „машинопис“ използвайте термина „набиране на текст“ и по възможност споменете колко думи в минута можете да напишете: „Набиране на текст: 75 думи в минута.“

Трябва ли да представям уменията си в автобиографията като подточки?

Повечето оформления за автобиография включват водещ символ ( • ) пред всяко умение. Ползвайте семпъл списък с подточки, въведени с плътна черна точка, и избягвайте необичайни водещи символи като отметки.

CVapp.bg е водеща платформа в предлагането на шаблони за CV, специфични за професиите примерни автобиографии и ръководства за писане на CV. Можете да получите стабилна основа за изготвянето на вашето CV, като изберете доказан на практика шаблон с готов дизайн. Знаете какви са уменията ви, а ние ще ви покажем как да ги представите.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Кариера15 мин.четене
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Помощ за CV21 мин.четене
Най добрият CV формат за 2024
Най добрият CV формат за 2024
Помощ за CV33 мин.четене
Как се пише автобиография
Как се пише автобиография
Помощ за CV16 мин.четене
Как се представят специални умения в автобиографията
Как се представят специални умения в автобиографията
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките