1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Как се пише автобиография
Написано от Ролф Бакс:Ролф Бакс:

Как се пише автобиография

33 мин.четене
Как се пише автобиография
Графично оформление:Katya Vakulenko
Всички полезни съвети, инструменти, шаблони и примери, от които се нуждаете, за да се научите да пишете автобиография през 2024 г.

Изпипаната, добре написана автобиография е истинска суперсила в търсенето на работа.

Докато повечето хора се изкачват по стълбата на назначаването, вие слагате червеното наметало и се понасяте нагоре с ултразвукова скорост. Това ръководство разглежда най-важните градивни единици за създаването на точно такава фантастична автобиография.

В този блог ще обсъдим 10 важни стъпки в писането на CV:

Бележка за авторите: Печелившите шаблони за автобиографии на CVapp.bg са помогнали на 5 милиона търсещи работа по света да подготвят безупречни документи. Екипът ни е отдаден на каузата да отключи възможностите ви в търсенето на изумителна кариера и да направи пътешествието ви лесно и приятно!

Представете си двама отлични професионалисти с изключителни препоръки, талант и компетентност. Единият обаче е игнориран от потенциалните работодатели и спъван от автоматичните системи за подаване на заявления. Другият получава по няколко покани за интервю на седмица от водещи компании в индустрията.

Каква е разликата между двамата? Би могло да става въпрос за връзки или обстоятелства, но най-често разликата е в отличната автобиография, която „пробива“ в процеса на назначаване. Маркетингът е толкова важен за професионалистите, колкото и за бизнеса. Представете се като очевидния избор за длъжността.

Често малките неща в живота се оказват най-важни.

Основната отправна точка: къде да напишете вашата автобиография?

Започваме със златното правило, без заобикалки.

Не разчитайте на прости текстови редактори в подготовката на последната версия на вашата автобиография. Можете да ги ползвате за нахвърляне на първоначални идеи, ако ви е удобно да работите с тях, но MS Word, Excel и други подобни програми са пълни с потенциални проблеми, които могат да ви попречат.

Те могат да включват:

  • Труден и продължителен процес на форматиране;
  • Информацията в горния и долния колонтитул може да не се разчете от други системи;
  • Бедно и безлично оформление, което се губи сред другите автобиографии;
  • Форматиране, което изглежда различно в други програми;
  • Изгубени или повредени файлове и т.н.

И така, какво е решението?

Приетият стандарт за подаване на повечето автобиографии е файловият формат PDF. В повечето случаи ползите са ясни: универсално форматиране, което не се променя, независимо с каква програма се преглежда документът и четивност в повечето софтуерни системи.

Препоръчителни действия

Препоръки: Ползвайте професионално оформени бланки и инструменти, издържали проверката на специалисти по подбор на персонал и системи за кандидатстване.
 

Непрепоръчителни действия

Забележки: Не ползвайте стандартни текстови редактори, които отнемат часове от времето ви и често не са съвместими със софтуера на работодателя.

Най-подходящите средства за изготвяне на ясни, стегнати и стилни автобиографии в PDF формат са онлайн инструментите. Тези уеб и/или софтуерни решения са специално създадени с идеята да бъдат идеалните инструменти за съставяне на впечатляващи, технически функционални и съдържателни автобиографии.

Ползването на услуга или платформа, създадена специално за писане на CV, пести много време и способства за избягването на скрити проблеми. Благодарение на онлайн инструментите за изготвяне на CV, специалистът по подбор на персонал ще види същото, което виждате вие.

Визуален характер, шаблони и първи впечатления

Зрението е водещото ни сетиво. Първите ни впечатления винаги се основават на естетиката, симетрията и изображенията.

Избираме внимателно облеклото си за явяване на интервю. Защо да не вложим същото старание в подготовката на CV? Автобиографията е нашият посланик преди срещата на живо. Тя създава първо впечатление, което ще остане задълго в паметта на специалиста по подбор на персонал.

Според проучване на TheLadders специалистите по подбор на персонал преглеждат всяко CV средно за 6 секунди, преди да преминат към следващото (както споменаваме в нашите ръководства и примери за конкретни професии). За това кратко време често се взема подсъзнателно решение, основано на „външния вид“ на вашата автобиография. Ако тя е стегната и стилна, специалистът по подбор на персонал ще свърже с вашата личност редица положителни качества.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Като добавите икони към вашето CV, можете да привлечете вниманието към определени раздели и да се откроите сред тълпата.

Можете да създадете ваши шаблони, но ако не сте професионален дизайнер, сигурно е по-добре да се доверите на нашите изпитани в практиката оформления. Шаблоните излъчват определен характер и настроение с дизайна си – те могат да подчертаят творческото мислене, надеждността, дисциплината и други качества.

Препоръчителни действия

Препоръки: Използвайте професионални оформления и шаблони, които са оптимизирани по отношение на съдържанието, психологията и визуалното възприятие.
 

Непрепоръчителни действия

Забележки: Не прекарвайте часове или дни в създаване на съвършено оформление от нулата, само за да откриете, че документът ви има технически проблеми.

Шаблоните на CVapp.bg са разделени и разработени въз основа на тези критерии и могат да бъдат пригодени към определени професии, индустрии или просто във връзка с обстоятелствата, при които е обявена позицията.

Ето един пример от разнообразния ни набор от изпитани и професионално оформени шаблони:

Формати за CV: Определяне на структурата

След визуалното представяне нека да обърнем внимание на магията на текста. Най-основното разделяне на текста в автобиографиите се определя от формата на съдържанието:

  • Обратно хронологичен;
  • Функционален;
  • Комбиниран (комбинирана автобиография).

Обратно хронологичният формат е най-често срещан и най-широко приет от работодателите и индустриите. Най-голямото предимство на CV-то с обратна хронология е неговата ясна, лесно разбираема и линейна структура.

То представя професионалния ви опит и длъжностите, които сте заемали, от най-скорошните към най-отдавнашните. Последните ви позиции имат най-голямо значение за вашата кандидатура. Това е чудесно, когато имате непрекъсната трудова история и можете да изтъкнете важни скорошни назначения. Но какво да правите, ако наскоро сте завършили университета или има голяма пролука в професионалната ви история? Тук е мястото на функционалните и комбинираните формати.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Обратно хронологичният ред оползотворява краткото време, което натоварените специалисти по подбор на персонал отделят на автобиографията ви, като показва първо най-скорошните и най-впечатляващите ви длъжности. Възползвайте се от тези 6 – 7 секунди внимание!

Функционалният формат на автобиография разчита на социалните и професионалните умения като основна отправна точка. Ако ви липсва опит и търсите работа, за да поставите началото на професионалния си живот, защото наскоро сте завършили университета или сте в процес на преместване в нова индустрия, можете да вземете предвид функционалния формат. Освен това можете да придадете тежест на автобиографията си, като споменете минали проекти, социални инициативи, опит в други сфери и т.н.

Комбинираният формат поставя еднаква тежест върху уменията и съответния професионален опит. Съответно той е подходящ за редица технически и технологични професии (но не е ограничен до тях). Много съвременни CV-та имат разширен раздел за умения в началото на документа, преди представената в обратно хронологичен ред трудова история, и могат да се приемат за автобиографии в комбиниран формат.

За да се ориентирате визуално, даваме добър пример за структуриране на автобиография:

За по-подробна информация относно структурирането на вашата автобиография разгледайте ръководството ни, посветено на форматите за CV, както и статиите ни за функционалните и хронологичните автобиографии.

Раздели на автобиографията: вашият списък с професионални характеристики

Мнозина не са наясно кои раздели да включат в автобиографията си.

Това не е изненадващо, тъй като важността им може да варира в зависимост от професията, индустрията и естеството на вашия опит. Можем да групираме разделите в задължителни и допълнителни. Да предположим, че ползвате обратно хронологичния формат (тъй като днес той се използва при 90% от автобиографиите).

Необходимите раздели често включват:

  • Информация за контакт и основни лични данни;
  • Резюме (лично послание, цел);
  • Трудова дейност;
  • Умения;
  • Образование.

Допълнителните раздели могат да включват:

  • Постижения и важни събития (това често се включва в резюмето, социалните проекти и доброволческия труд);
  • Награди, сертификати и организации;
  • Хобита и интереси.
Препоръчителни действия

Препоръки: 

  • Включете най-важните раздели, които представят вашия професионален опит и вероятно ще впечатлят работодателя ви.
  • Направете анализ кои раздели са важни за вашата професия. Чак тогава запълнете останалото празно пространство (ако има такова) с допълнителни категории.
Непрепоръчителни действия

Забележки: 

  • Не включвайте всички възможни раздели, разширявайки автобиографията си до максималния капацитет.
  • Не включвайте профилите си в социалните медии, когато в тях има весели снимки. Придържайте се към основните данни за контакт, като имейл, телефон и профил в LinkedIn.
  • Не изреждайте всички постижения и дейности в живота си (средно образование, хобита, лични интереси и т.н.), когато няма място за тях.

Правилата обаче не са железни. Важността на някои раздели може да варира в зависимост от естеството на длъжността. Така например в нашето ръководство за медицински сестри изтъкваме факта, че членството в професионални организации е много по-важно от обикновено. Ето някои въпроси, които е добре да си зададете, когато решавате дали да включите определени раздели или да промените обема им:

  • Ще увеличи ли това вероятността да ме назначат?
  • Ще направи ли това добро впечатление на работодателя?
  • Подходяща ли е тази информация във връзка с описанието на длъжността?

Вашето CV може да е хронологично, но решенията ви трябва да бъдат функционални и прагматични!

Професионалното резюме: вашите акценти, вашата история

Крайната необходимост CV-то да е стегнато често го прави да изглежда безлично или безизразно. Професионалното резюме е най-добрата ви възможност да внесете цвят, живец и характер в автобиографията си. То изразява вашата решителност, положителна нагласа и облича в емоции сухите факти.

Препоръчителни действия

Препоръки:

  • Напишете резюме с характер, енергично темпо, глаголи, изразяващи действие, и социални/професионални умения, интегрирани във вашето описание като професионалист.
  • Избягвайте дългите граматически конструкции, така че резюмето да е кратко, но качествата и постиженията ви да се открояват в зрителното поле на читателя.
Непрепоръчителни действия

Забележки: 

  • Резюмето не бива да бъде прекалено сухо или многословно (под формата на продължителен разказ от първо лице).
  • Не забравяйте да споменете важните си качества и постижения в самото начало, като ги изразите в цифри и контекст, където е подходящо.

Резюмето трябва да бъде енергично, за да привлече вниманието. Ползвайте глаголи, изразяващи действие, и въздействащи, описателни епитети. Избягвайте дълги, граматически сложни изречения. Така постиженията и фактите ще излязат на преден план.

Според някои ръководства е по-добре да се напише „Цел на автобиографията“, но според нас резюмето е по-устойчив и универсален инструмент.

Целта може да има своята роля при определени обстоятелства (например ако ви липсва професионален опит или търсите промяна в кариерата си). Можете да включите целта и като част от резюмето, но този раздел рядко се нарича „Цел“. Специалистът по подбор на персонал знае, че целта ви е да получите работата. Защо иначе ще кандидатствате?

Трудов опит: професионален опит

Ако сте избрали обратно хронологичния формат (при 9 от 10 професии това вероятно е правилния избор), тогава този раздел е гръбнакът на ефективната ви автобиография.

Тук е мястото да споменете най-впечатляващите длъжности, които сте заемали, и можете да дадете пояснения за всяка позиция с важни факти, постижения и цифри, които ви описват като голям професионалист. Не е нужно да включвате цялата си трудова история. Представете заеманите длъжности така, че да впечатлите бъдещия ви работодател с най-актуалния си професионален опит, свързан с конкретната обява за работа. Така автобиографията ви ще остане кратка, ясна и съдържателна.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Ако можете да посочите проценти, цифри или конкретни проекти, които показват продуктивността ви на минали длъжности, направете го. Помогнали сте на работодателя си да спести пари? Участвали сте в инициативи на компанията? Ръководили сте екип по дизайн? Повишили сте оценката на потребителите за онлайн услуга? Специалистите по подбор на персонал обичат конкретните данни.

Всяка заемана длъжност трябва да бъде представена в следния приблизителен формат:

  • Длъжност, име на фирмата, място на назначение;
  • Месец и година на назначаване и напускане на позицията;
  • Между три и шест подточки, представящи накратко резултатите и ролята ви във фирмата.

Добра идея е да съставите отделен файл или списък с важни според вас събития, постижения, проекти и цифри. По този начин винаги ще разполагате с готов арсенал от подкрепящи факти. Задълбочете се и научете повече за този важен раздел от нашето ръководство, посветено на трудовия опит.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Наскоро сте получили повишение? Не забравяйте да го споменете в автобиографията си!

Разделът с умения: компетентност и суперсили

Разделът с умения е вашият списък с професионални характеристики, суперсили и способности.

С него се явявате на първия си „изпит по компетентност“. Тази част е по-прагматична от резюмето, защото специалистите по подбор на персонал и автоматичните системи ще оценят уменията ви въз основа на определен контролен списък. Ако не сте включили някое от изискванията на специалиста по подбор на персонал, можете да бъдете сигурни, че ще вашата пригодност ще бъде проверена в интервюто.

Освен това има определени професионални умения (и понякога дори социални умения – прегледайте примерите в ръководствата ни за медицински сестри и учители), които са абсолютно необходими за заемането на дадена длъжност. Ето два важни съвета: Изберете приоритетно информацията, която да включите, и анализирайте описанието на длъжността! Опишете уменията си със същите думи, които работодателят ползва в материала за свободната позиция.

Мястото е ограничено, а уменията ви може да са многобройни. Уверете се, че представените от вас умения (особено първите, споменати в раздела) отговарят на описанието в обявата за работа.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Дори най-опитните професионалисти често бъркат професионалните със социалните умения, тъй като в някои сфери на заетост границата между двете понятия се размива. Неписаното правило е, че социалните умения са свързани най-вече с междуличностните взаимодействия, емоционалната интелигентност, организацията и лидерството.

Професионалните умения са прагматични и често технически компетенции, които в много случаи са задължителни за получаването на мечтаната работа. Такъв пример е познаването на определен програмен език за позиция на разработчик или ползването на конкретен софтуер за длъжността офис администратор. Тези умения са свързани с всекидневните задължения и се изразяват в прагматични действия.

Образование: история за израстване и интелигентност

Важността на раздела за образование варира в зависимост от професията и индустрията ви.

Например в нашето ръководство за уеб разработчици подчертаваме факта, че формалното обучение не е решаващ фактор. Много разработчици са донякъде самоуки. Въпреки това добрата автобиография не е завършена без раздел за образование, а много работодатели наистина ценят високо официалната квалификационна степен.

Както в много други ситуации, няма универсален подход към раздела за образование. В професиите като адвокат, лекар и научен работник (химик, биолог и т.н.) се набляга съществено на академичното образование. В някои случаи даже е подходящо в автобиографията да се включат научни и други публикации (в раздел „Образование“ или в отделна категория). Академичните CV-та често съдържат дълги списъци с научни публикации.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Обратно хронологичният ред не се отнася само за трудовия опит. Разделът за образование също трябва да представя първо най-скорошните и най-впечатляващите ви академични постижения.

Важно е да се отбележи, че в нашата епоха на достъпност на информацията и технологиите представянето на вашето образование може да включва онлайн сертификати, посетени обучителни лагери, специализирани семинари или курсове и т.н. За да разберете как да определите приоритетите си за този раздел, прегледайте ръководството ни за образование или се задълбочете в нашите ръководства, посветени на определени професии, с примерни автобиографии.

Технология и психология: проверки от системи за проследяване на кандидатите и специалисти по подбор на персонал

We’ve covered a large portion of the important fundamentals you need to understand when composing a job-winning, attention-grabbing resume.

But there’s still two vitally important aspects to making your resume that perfect professional key: interacting with Applicant Tracking Systems and understanding how a recruiter views your resume.

Вече обсъдихме голяма част от основните неща, които трябва да знаете за съставянето на успешна, грабваща вниманието автобиография.

Остават още два аспекта с определящо значение, които ще превърнат CV-то ви в съвършения професионален ключ: взаимодействието със системите за проследяване на кандидатите (СПК) и особеностите на прегледа на автобиографиите от специалистите по подбор на персонал.

Системите за проследяване на кандидатите (СПК) вече се използват широко от големи и средни работодатели в повечето развити страни по света. Предвид броя на кандидатурите и потенциалните служители, които се явяват всеки месец, специалистите невинаги издържат на темпото.

Затова, вместо да разширяват отделите си за подбор на персонал до абсурдни размери, работодателите ползват автоматизирани системи в назначаването. Задачата на СПК е да анализира и да пресее (а понякога и да оцени) вашата автобиография въз основа на ключови думи. Тя дори може да преработи CV-то ви в различен формат за удобство на специалиста по подбор на персонал.

Статистическа информация

Статистически извод: Според проучване на „Прептел“ общо 75% от автобиографиите (по данни от САЩ) така и не се преглеждат от човек. Автоматичните филтри могат да се превърнат в черна дупка за CV-та. Затова е важно да знаем как работи СПК.

Една от основните причини за ползване на онлайн инструменти вместо текстови редактори е, че на СПК често им липсва гъвкавост. Те обработват автобиографиите въз основа на определен алгоритъм. Огромен процент от кандидатурите се отхвърлят независимо от професионалното им съдържание заради грешки при форматирането, изображения, рамки, графики, бъгове в горния колонтитул и др. Затова е от изключителна важност да ползваме изпитани инструменти, които съставят чисти CV-та без скрити недостатъци във форматирането.

Но как точно СПК филтрират и оценяват вашата автобиография? Отговорът е прост: въз основа на ключови думи, определени от потенциалния работодател, специалиста по подбор на персонал или от системни параметри, зададени за длъжността.

Има три метода за установяване на ключови думи: знания за индустрията, личен анализ на длъжностната характеристика и ползване на облаци от думи.

Препоръчителни действия

Препоръки:

Анализирайте обявата за работа, за да разберете кои умения или други аспекти да представите с приоритет;

Използвайте онлайн инструменти за форматиране, за да не бъдете отхвърлени от системата;

Направете основно проучване на работодателя;

Ползвайте знанията си за индустрията;

Форматът PDF е за предпочитане;

Оформете CV-то си така, че да може да се чете както от хора, така и от автоматизирани системи.

Непрепоръчителни действия

Забележки: 

Не пренебрегвайте технологичните тестове като СПК и насоките за форматиране;

Не ползвайте стандартни текстови редактори, които могат да доведат до отхвърлянето ви от СПК;

Не подавайте „универсална“ автобиография при всички работодатели, без да сте обърнали внимание на специфичните характеристики на компаниите; 

Не поставяйте изкуствено прекалено много ключови думи, така че автобиографията ви да не може да се прочете от човек.

Познанията за индустрията се основават на личната ви компетентност и проучванията ви. Можете да разчитате на опита си или да прегледате ръководства, посветени на професията ви. Например в нашето ръководство за писане на CV за длъжността уеб разработчик уточняваме кои умения, езици за програмиране и интереси са били най-популярни в последните две години. В ръководството за медицински сестри споменаваме двете статистически най-често срещани умения, изисквани от работодателите за тази длъжност.

Проучването на уебсайта на работодателя винаги е чудесна идея. Съдържанието му може да ви подскаже какви са ценностите на фирмата, какъв език се ползва и т.н. Тези знания могат да се окажат скрития ви „коз“ и показват, че сте отделили време да съобразите кандидатурата си. 

Описанието на длъжността е най-важният ви съюзник в установяването на ключови думи от СПК за разделите на вашата автобиография. То често изтъква основните изисквания и социалните умения, необходими за назначаване на позицията. Постарайте се да ги намерите и да ги включите в текста на вашето CV.

Ако длъжностната характеристика е прекалено обща или подробна, има удобен способ, чрез който да вникнете в смисъла ѝ – облаци от думи (Word Clouds). Това са полезни инструменти (намират се лесно в Google, например Wordle или Worditout.com), в които можете да поставите копирания текст на описанието на длъжността и да визуализирате терминологията му.

Що се отнася до човешката страна на процеса по назначаване, вземете предвид два основни момента при прегледа на автобиографията ви от потенциалния работодател. Първо, дайте си сметка за броя на подадените кандидатури. Някои фирми получават стотици CV-та. Избягвайте безлични, общи и вяли изрази. Не е нужно да се престаравате (специалистите по подбор на персонал разпознават от пръв поглед „изкуствено напомпаните“ автобиографии) и не ползвайте прилагателни, които не можете да подкрепите с факти.

Определено трябва да се замислите дали вашият текст не е прекалено сух – когато е възможно, поддържайте приветлив разговорен тон.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Уверете се, че автобиографията ви разказва история, че ви представя като човешко същество и съдържа важните за вас професионални акценти. Освен това имайте предвид, че потенциалният работодател ще разсъждава с оглед на умението ви да се приспособите към компанията. Помислете дали написаното от вас ви представя като бъдещ продуктивен служител.

Второ, не засипвайте назначаващия с техническа терминология. Във всяка професия има жаргон и „вътрешен език“, но не всички специалисти по подбор на персонал са еднакво начетени. Акцентирайте върху техническите си умения, но ги разредете (особено в резюмето) и споменете социалните си умения и качества, за да придадете усещане за автентичност и човечност.

Трябва ли да включвате препоръки в автобиографията си?

Докато всяка автобиография трябва да включва раздели с резюме, професионален опит, образование и умения, нуждата от препоръки от предишни работодатели не е толкова категорична.

В случай че описанието на длъжността изисква препоръки в автобиографията, следвайте дословно указанията, но ако препоръки не се изискват, това не означава, че те не могат да допринесат за кандидатурата ви при съставянето ѝ.

С ограничения обем на автобиографията си трябва да постигнете оптимално въздействие. Ето няколко полезни съвета за това кога е подходящо да включите препоръки:

Препоръчителни действия

Препоръки: 

Включете препоръки в автобиографията си:

Ако описанието на длъжността изисква изрично включването на препоръки;

Ако препоръките ви са от лидери в индустрията / известни компании;

Ако те показват обхвата на контактите ви за развиване на бизнес;

Ако имате по-малко опит и ви остава място в автобиографията.

Непрепоръчителни действия

Забележки:

Не включвайте препоръки в автобиографията си:

Ако сте нови в сферата или препоръките ви не са актуални;

Ако не сте получили разрешение от лицата, които възнамерявате да включите в раздела за препоръки;

Ако вече сте споменали препоръките си в онлайн формуляр;

Ако предпочитате да напишете: “Препоръки - при поискване“.

Как се пише мотивационно писмо, придружаващо автобиографията

Докато обмисляте как да напишете своята автобиография, не забравяйте за предимствата, които може да ви осигури едно придружаващо мотивационно писмо.

Всъщност в повечето случаи работодателите изискват мотивационно писмо. И с основание – някои аспекти на мотивационното писмо правят съдържанието му съвсем различно от това на автобиографията (и в голяма степен я допълват).

За начало, мотивационното писмо е съчинение в свободен формат, което позволява на търсещия работа да обърне внимание на по-фините щрихи на кандидатурата си. То е отправено лично към назначаващия, може да се приспособи конкретно към длъжността и неговите тези следва да образуват ядрото на едно бъдещо интервю.

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Всяко изречение от вашето мотивационно писмо трябва да изяснява причината да бъдете избран. Докато автобиографията дава логично обяснение защо да бъдете назначен, мотивационното писмо предлага по-емоционална, по-лична интерпретация.

Мотивационното писмо трябва да следва структурата на убедителен довод. Уводът подготвя почвата, изложението съдържа основните твърдения, а заключението е с положителен заряд и изразява призив към действие. Откроявайте се с вашата история, а не с разчупването на тази широко приета структура.

Мотивационното писмо обобщава кариерата ви в интригуващ, авторски текст от 300 – 400 думи. Докато го чете, потенциалният ви началник трябва да си представи как ще паснете в бъдещите му планове. Всеки харесва интересните истории, особено когато може да се постави на мястото на главния герой. Ако бяхте работодател, каква история би ви допаднала?

Най-важният аспект при писането на мотивационно писмо е, че всяко изречение трябва да оказва въздействие. Начинът, по който представяте постиженията си, може да бъде решаващ:

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Ето няколко примера за постижения, които могат да се отразят в мотивационното писмо:

  • Увеличаване на продажбите или приходите;
  • Спестявания от финансови разходи / подобрен финансов резултат;
  • Увеличена продуктивност и намерени решения на проблеми;
  • Иновации и идеи, довели до качествена промяна;
  • Подобрен процес и разработени процедури;
  • Принос към развитието на колегите.

Мотивационното писмо помага за изясняването на сложни кариерни въпроси по начин, непостижим за автобиографията. Трябва да има някаква степен на повторяемост на основните постижения, но мотивационното писмо е с много по-изразен характер и предава емоции, които могат да насочат бъдещия ви работодател в правилната посока.

Изкуството да редактираш автобиография

Изпратите ли автобиографията си на потенциален работодател, няма бутон за редакция. В процеса кандидатстване тя ще бъде прочетена от много хора, които ще предполагат, че написаното от вас отразява най-доброто, което можете да предложите.

Когато обмисляте как да напишете CV-то си, е много важно да проверите за грешки по невнимание и мързелив избор на изразни средства, които лесно се пропускат в нетърпението ви да изпратите кандидатурата си.

Редакцията на раздел изисква задълбочен мисловен процес и аналитичен подход. Всяка дума има значение и трябва да прецените как текстът ще бъде приет от читателя, вместо как звучи във вашия ум.

Ние сме подготвили изчерпателно ръководство за редакция на автобиографии. Правилният подход може да бъде решаващ. Ето три полезни съвета, които далеч не всеки кандидат взема предвид:

Съвет от експерта

Съвет от специалиста: Прочетете автобиографията си на глас. Макар да е невъзможно тя да се изчете с разказвателен тон заради съставната си структура, е важно да прочетете на глас всяко изречение и подточка, за да потвърдите интуитивно, че текстът „звучи“ като вас.

Изчакайте да мине малко време. Творчеството често получава тласък, след като сме оставили резултата да отлежи. Идеята да изпратите кандидатурата си веднага е примамлива, но си струва да си починете и да прегледате документите отново на свежа глава. Моментите, които можете да подобрите, ще приковат вниманието ви.

Разпечатайте автобиографията. Свикнали сме да преглеждаме набързо текстове на екрана, но имаме склонност да четем малко по-бавно текста на хартия. Разпечатайте автобиографията – бавното четене с чаша кафе ще ви даде нова перспектива.

Международни и специфични за страните автобиографии

Не на последно място, ако планирате да се преместите или да намерите работа в чужбина, вземете предвид географската специфичност при назначаването.

Във всеки регион и дори във всяка държава са налице културни, етични и технически нюанси, когато става въпрос за писането на добра автобиография. В някои аспекти Азия, Европа и Съединените щати могат да се окажат твърде различни. Добра идея е да проучите страната като цяло, както и специфичната за вас местна индустрия. Потърсете общности от чужденци, събития за създаване на контакти и онлайн ресурси, за да разширите познанията си. 

Препоръчителни действия

Препоръки: 

Проучете онлайн страната, където сте избрали да работите;

Свържете се (онлайн или по друг начин) с хора от местната индустрия, които говорят езика ви;

Проверете какъв формат автобиография ви е необходим (например CV или американско резюме);

Вземете предвид културните различия и стила на представяне;

Потърсете примерни автобиографии за страната.

Непрепоръчителни действия

Забележки:

Не използвайте една и съща автобиография за кандидатстване в различни държави;

Не пренебрегвайте местната култура и възгледи относно етичните и професионалните норми;

Не приемайте, че форматът и дължината на автобиографията (CV или резюме) са еднакви навсякъде.

В общи линии „географските“ типове автобиографии, които се ползват най-често, са:

  • Международна автобиография;
  • Автобиография за САЩ;
  • CV за Великобритания;
  • Автобиография за Испания;
  • Автобиография за Азия;
  • Автобиография за Русия.
Съвет от експерта

Съвет от специалиста: При кандидатстване в чужда държава трябва да отбележите ясно в автобиографията вашата националност, статуса на визата ви и езиковите ви познания. Това не е толкова важно, когато кандидатствате в родината си, но е основна информация за международната автобиография.

Ако се интересувате от полезните съвети на кариерни консултанти за писане на CV за определена географска област, вижте нашето ръководство по регионални автобиографии. То включва всички категории, описани по-горе, както и някои съвети за писане на автобиография, когато английският не ви е роден език.

Представихме най-основната и най-важната информация за съставянето на автобиография, гарантираща чудесни възможности за реализация, но полезните ни ресурси не се изчерпват с това!

Можете да разгледате нашите ръководства по допълнителни раздели и теми, щом решите да усъвършенствате и тези области.

Не забравяйте да изпробвате изумителната функционалност на инструмента за създаване на автобиографии в CVapp.bg. Той най-вероятно ще ви спести време и усилия и ще издигне вашето CV на по-високо ниво!

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Помощ за CV16 мин.четене
Как се представят специални умения в автобиографията
Как се представят специални умения в автобиографията
Мотивационно писмо11 мин.четене
Мотивационно писмо по имейл
Мотивационно писмо по имейл
Помощ за CV17 мин.четене
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Помощ за CV10 мин.четене
Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера
Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките