1. Блог
  2. Мотивационно писмо
  3. Как се пише мотивационно писмо без трудов опит

Как се пише мотивационно писмо без трудов опит

23 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо без трудов опит
Когато кандидатствате за работна позиция, но ви липсва трудов опит в съответната област, писането на мотивационно писмо може да ви се стори трудна задача. Вероятно бихте се изкушили да подадете кандидатурата си без писмо, но това би било голяма грешка.

Добре обмисленото мотивационно писмо е едно от най-големите предимства, когато трябва да убедите назначаващия, че липсата ви на опит няма да се отрази на доброто ви представяне на работното място. То е инструмент, който ви позволява да представите мотивите си, силните си страни и целите си, дори когато правите първите стъпки в кариерата си. Обяснете защо заслужавате да ви се даде възможност. 

В този блог разглеждаме всички аспекти от писането на мотивационно писмо без опит, включително:

  • Какво да включите в мотивационното си писмо, когато кандидатствате за първата си работа?
  • Как да представите личните си качества и преносимите си умения, така че да работят във ваша полза?
  • Шаблон за оформяне на мотивационно писмо за кандидати без опит.
  • Пример за мотивационно писмо на начинаещ.

За вдъхновение можете да прегледате библиотеката ни с безплатни примерни мотивационни писма. Разгледайте примери от вашата индустрия – може би ще ви подсетят за качества и умения, които притежавате. Макар да нямате трудов стаж, тези характеристики със сигурност се проявяват в други области от живота ви. Не съществува кандидат без опит!

Съвет от експерта

Ще ме назначат ли на първата ми работа, ако не изпратя мотивационно писмо?

Мнозина получават първата си работа без да пишат мотивационно писмо (и дори без автобиография), но нека зададем въпроса по друг начин, например:

„Ще имам ли по-голям шанс да бъда назначен на първата си работа, ако напиша мотивационно писмо, въпреки че ми липсва опит?“

Е, зависи как е написано! Справите ли се добре, вероятността да ви назначат със сигурност ще бъде по-голяма. Защо не си осигурите това допълнително предимство? Всеки започва отнякъде. Запретнете ръкави и опитайте.

Пример

Относно: Позиция за помощник-библиотекар

Уважаема г-жо Тонева,

Националната библиотека е мой втори дом, затова се чувствам подготвен за длъжността "помощник-библиотекар" на непълен работен ден. След студентските години книгите в библиотеката са мои близки приятели.

Този тип заетост ще допълва чудесно заниманията ми като докторант по теория и история на литературата. Наясно съм с функционалните характеристики на успешната библиотека - прекарал съм дълго време при вас като читател. Всеки ден в читалните се преглеждат повече от 200 книги и ръкописи. Да, системата е автоматична, но ние трябва да сме сигурни, че всяка книга ще се върне у дома.

След като придобих бакалавърска степен по българска филология, завърших магистратура по българско културно наследство. За всяка библиотека е важно да разполага със специалист в тези основни области. Също така имам следния свързан опит:

  • Участвах в проверката на новия софтуер на библиотеката на Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски";
  • Проведох курс по дигитални инструменти за обучение по литература за новоприети студенти;
  • Посетих кратък курс по библиотечно дело.

Винаги изпълнявам задачите си по протокол до достигане на окончателен резултат. Препоръките ми потвърждават, че съм подходящ за библиотекар. По природа съм перфекционист и с гордост бих се грижил за колекцията от старопечатни книги на любимата ми библиотека. 

Съчетавам успешно работата и учението. Работил съм като продавач в квартална книжарница и знам, че мога да управлявам ефективно времето си.

Бих се радвал да се видим на интервю, за да обсъдим как мога да допринеса за Вашия дом на познанието. Библиотеката е мястото, където започват всички смайващи кариери и житейски пътешествия.


С уважение,

 

Петър Миленков


 

20 май 2024 г. 

гр. София

Копирано!

Писане на мотивационно писмо за първата ви работа

Една от най-често срещаните ситуации, при която търсещите работа пишат мотивационно писмо, без да имат опит, е когато кандидатстват за първото си назначение. Ако случаят ви е такъв, не забравяйте, че всеки е започнал отнякъде. Тази максима е в сила, дори все още да не ви хрумва какво изобщо да включите в първото си мотивационно писмо.

Вместо да обсъжда трудовия ви опит, мотивационното писмо за първата ви работа трябва да е съсредоточено върху желанието ви да се учите и личните качества, които ви превръщат в идеален кандидат за позицията. Например ако кандидатствате за сервитьор в ресторант, писмото ви трябва да представя любезността, търпението, ефективността и желанието ви да помагате на околните.

Помислете за доброволчески или училищни/студентски дейности, при които сте демонстрирали тези умения по конкретен начин. След това ги споменете в мотивационното си писмо и ги свържете с изискванията за позицията, изброени в обявата за работа.

Мотивационното ви писмо трябва да изразява известна скромност. При липса на стаж няма как да покорите света. Истинската увереност идва с опита, затова дори да не владеете някои специфични умения, свързани с позицията, можете да се позовете на други, сходни предимства.

Ето един приспособим пример, в който използваме този подход:

Пример

Въпреки че нямам предишен опит като сервитьор в ресторант, вярвам, че положителното ми отношение, умението ми да обслужвам клиенти и ефективността ми ще бъдат от полза на екипа в „Аржентински Стекхаус“.

Като доброволец в ОП „Социален патронаж“ съм свикнал да отговарям на обаждания, да съставям графици за посещения по домовете и да общувам с клиентите при доставка на храна. Вярвам, че търпението и комуникационните умения, които съм развил, ще ми бъдат от полза в работата като сервитьор.

Копирано!
Съвет от експерта

Нужно ли е мотивационно писмо за работа като начинаещ?

Мотивационното писмо е по-важно за начинаещите, отколкото за опитните професионалисти. То представя характера и мотивите на кандидата в свободен текст, затова ви дава чудесна възможност да убедите назначаващия, че липсата на опит няма да навреди на представянето ви на работното място.

Работодателите често четат мотивационните писма на кандидатите без опит, затова не се притеснявайте, ако автобиографията ви изглежда „постна“. Излейте душата си в писмото – със сигурност има какво да кажете. В противен случай как ще се представите в най-добрата си светлина на 60-минутно интервю? Специалистът по подбор на персонал не би си губил времето с човек, който няма какво да разкаже за себе си.

Друг аспект, който да обсъдите в мотивационното писмо за първата си работа е причината за вашия интерес към позицията или професионалната област. Например ако кандидатствате за работа като бариста, назначаващият едва ли ще очаква да останете цял живот на тази позиция. Въпреки това можете да демонстрирате, че се вълнувате от изкуството за приготвяне на кафе или поне обичате да го пиете. 

Неподправеният интерес към работата ще ви даде предимство пред кандидатите, които търсят каквато и да е позиция за начинаещи. Назначаващият знае, че ще останете по-дълго, ако ви е грижа. Задържането и развитието на персонала от „входящо ниво“ е сред основните му цели.

Добрата обосновка на мотивацията в началото на писмото дава тон за следващото съдържание. Липсата на опит не означава, че няма надежда. Ето един пример как да заявите интереса си:

Пример

Уча право в Софийския университет и както се очаква, кафето е неизменна част от деня ми. През последните две години изучих някои тънкости в приготвянето на хубаво кафе. Отделих време да проуча най-добрите домашни методи за варене и инвестирах средства в закупуването на машина и кафеварки.

Вярвам, че желанието ми да създам съвършената топла напитка, положителното ми отношение и стремежът ми към нови знания ме превръщат в подходящ кандидат за бариста на непълен работен ден в „Коста Кофи“.

Копирано!

Мотивационно писмо без опит в конкретна област

Рано или късно може да се наложи да пишете мотивационно писмо без опит в конкретна област. Такива ситуации възникват, когато дойде време да смените посоката на кариерата си, особено ако обстоятелствата са ви заварили неподготвени.

Също като в предишния случай, писането на мотивационно писмо изглежда невъзможно, но това е начинът да покажете на назначаващия, че притежавате необходимите качества, въпреки липсата ви на практически опит.

Започнете с акцент върху преносимите си умения. Хората често се преквалифицират и няма да сте единственият кандидат с по-нестандартна автобиография. Специалистите по подбор на персонал са свикнали да четат между редовете.

Потърсете примери от трудовия си опит, които демонстрират основни качества и умения, необходими за желаната позиция. Да предположим, че сте работили като сервитьор в ресторант, а сега кандидатствате за представител за обслужване на клиенти. Способностите ви да отговаряте на въпроси, да помните информация за продуктите и да организирате ефективно времето си показват, че бихте се вписали бързо в новата среда.

Ето един приспособим пример, основан на тази хипотеза:

Пример

Не съм заемал официално длъжността представител за обслужване на клиенти, но тя има много общи характеристики с досегашната ми работа. Като сервитьор в един от най-популярните рибни ресторанти във Варна съм развил способността си да предлагам топло посрещане и любезно обслужване на гостите. Отговарям на въпроси, изяснявам подробности за продуктите и се грижа за бързото, качествено обслужване на всеки клиент. Вярвам, че тези ключови умения ще ми позволят да се приспособя за кратко време към обявената позиция.

Копирано!
Съвет от експерта

Как да напиша бързо мотивационното си писмо?

Писането на мотивационно писмо без опит може да отнеме по-дълго време, защото не разполагате с богат трудов стаж с примери в подкрепа на уменията и постиженията си. В този случай можете да кажете всичко, а текстът ви ще бъде анализиран подробно.

Определете кои лични качества се изискват в обявата за работа и ги използвайте за опорни точки в представянето си. Дори опитът ви да е минимален, мотивационното писмо трябва да бъде насочено към изискванията за позицията. Задачата не е лесна, но усилията ще ви се отплатят, когато бъдете назначени на първата си работа.

Всяко мотивационно писмо трябва да бъде насочено към конкретната позиция. Представете житейския и трудовия си опит така, че да се открои ясно връзката му с описанието на желаната длъжност. Назначаващият ще забележи колко труд и мисъл сте вложили в посланието си.

Мотивационно писмо за стаж без предишен опит

От стажантите не се очаква да имат практически опит в конкретната област, но е добре кандидатите да демонстрират интереса си към индустрията и някои преносими умения. Мотивационното писмо на стажанта с ограничен опит трябва да бъде съсредоточено върху образованието му и очакванията му за кариерно развитие след заемане на позицията. 

Работодателите харесват младите кадри с потенциал за израстване, защото растежът им носи дивиденти на цялата организация. Редица фирми назначават стажанти или студенти за изпълнението на рутинни задължения в различни сфери от дейността си, но когато сте заобиколени от елитни професионалисти, няма как да не почерпите от техния опит.

Не изразявайте прекалена амбиция в мотивационното си писмо на стажант – няма да завладеете света от първия ден. Проявете скромност и покажете, че сте готови да поемете тежки рутинни задачи.

Мотивационното писмо на стажанта трябва да поддържа равновесие между ентусиазма и разума. Обосновете тезата, че точно вие сред многобройните кандидати заслужавате позицията - все пак назначаването ви е бизнес решение. И не на последно място, покажете, че имате капацитета да се учите и да възприемате бързо нова информация.

Прегледайте следващия приспособим пример от мотивационно писмо за позиция на стажант:

Пример

Като стажант в „Стил Медия“ ще допринеса за работата на екипа с творческо мислене и младежка гледна точка. Отдавна търся възможност за изява в медийната индустрия, а в „Стил Медия“ бих се учила от най-великите умове в сектора за връзки с обществеността.

Висшето ми образование по българска филология не е просто академично занимание – писането е моята страст. Наред с другите задължения, вие очаквате стажантите да анализират публикации в пресата, да управляват профилите на клиенти в социалните медии и да пишат въздействащи прессъобщения. Именно с това се занимавах по време на лятната ми практика в университета и бих се радвала на възможността да развия уменията си.

Копирано!

Мотивационно писмо на учител без опит

За повечето работни позиции е напълно възможно да съставите прилична кандидатура без опит в областта, но вероятността да ви потърсят варира в зависимост от длъжността. Редица професии като служител в ресторант, административен асистент и охранител не изискват предишен опит, но ще бъдете изненадани в колко много други области можете да започнете работа без стаж.

Помощник-учителят, който все още се обучава, трябва да натрупа ценен опит в истинската класна стая. Да, той няма да бъде съвършен от първия ден, но след месец всичко ще си дойде на мястото.

Пример

В момента уча педагогика и търся възможност да преподавам английски език на начално и средно ниво. Израснах във Великобритания и открих влечението си към учителската професия, когато се преместих да живея в България, откъдето са родителите ми. У дома винаги сме говорили на български, затова имам два родни езика. Редовно помагам с уроците по английски на съседските деца и ги запознавам с британската култура. Водя извънкласни занимания по грънчарство за деца от 6 до 12 години в кварталното училище и с радост допринасям за развитието на малчуганите.

Копирано!

За вдъхновение можете да прегледате нашите ръководства за писане на мотивационно писмо в областта на образованието:

Съвет от експерта

Как да напиша семпло мотивационно писмо?

При липса на опит е съвсем разумно мотивационното ви писмо да е по-кратко от стандартното. Придържайте се към актуалните си преносими умения, мотивите си да кандидатствате и причините обявената длъжност да се вписва в кариерните ви амбиции. Позициите за начинаещи често позволяват израстване, но трябва да уверите работодателя, че през първите няколко години ще дадете всичко от себе си.

Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Свързана статия
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)

Ето как точно можете да напишете мотивационно писмо, което да се откроява сред останалите и да Ви отведе на интервю

Мотивационно писмо без опит, но с желание за обучение

Винаги е добра идея да подчертаете желанието си да се учите, когато пишете мотивационно писмо без трудов опит. Този подход е най-успешен при кандидатстване за позиции за начинаещи, които назначаващите са свикнали да обучават.

Ако кандидатствате за по-сериозна позиция обаче трябва да дадете конкретни примери за способността си да учите бързо на работното място. Докажете, че сте по-подходящ от кандидатите с някакъв опит, като изтъкнете отличителни лични качества и умения.

Предлагаме ви шаблон за мотивационно писмо, което демонстрира готовността ви да се учите: 

Пример

Вашето име

Вашият телефонен номер

Вашият имейл адрес

Вашият профил в LinkedIn и/или друга подходяща социална медия


 

Име на работодателя

Адрес на работодателя


 

Уважаеми г-н / Уважаема г-жо (име на назначаващия или специалиста по подбор на персонал),

Радвам се на възможността да кандидатствам за позицията на (име на позицията) в (име на организацията). Научих за обявата от (мястото, откъдето сте научили) и прецених, че работата е изключително подходяща за мен предвид моите (умения, интереси, други причини да проявявате интерес). 

Като (минала доброволческа или друга позиция) успях да (усвоено умение), за да (постигнат резултат). Вярвам, че моите (актуални умения) ме превръщат в силен кандидат за позицията и ще ми позволят да допринеса с (примери за принос към организацията).

Това ще бъде първият ми професионален опит като (име на длъжността), но в практиката си като (предишна длъжност) съм доказал способността си да уча бързо и да се приспособявам към различни задачи. Там само за (период от време) успях да (какво сте постигнали), след като се посветих на задачата и при нужда се допитвах до по-опитни колеги.

Бих се радвал на възможността да допринеса с (актуални умения, качества) към работата на (име на организацията) и се надявам да разговаряме в близко бъдеще. Можете да се свържете с мен на телефон (номер) или по имейл (имейл адрес). Благодаря Ви за отделеното време и очаквам с нетърпение Вашия отговор.


 

Дата С уважение:

Място Име и подпис

Копирано!
Съвет от експерта

Винаги се обръщайте по име към назначаващия или специалиста по подбор на персонал. Избягвайте обръщението „Да послужи пред когото е необходимо“ в мотивационното си писмо. Ако не откривате името на назначаващия в публикуваната обява или в уебсайта на организацията, опитайте в LinkedIn или се обадете във фирмата. В телефонния разговор можете да зададете и други въпроси относно подаването на кандидатури за обявената позиция.

Често срещани грешки в мотивационното писмо на кандидати без опит

При липса на опит, на който да се позовете в мотивационното си писмо, трябва да се потрудите, за да убедите назначаващия да заложи на вас. Не позволявайте следните три често срещани грешки да намалят шансовете ви:

  1. Лошо форматиране: Професионалното форматиране може отчасти да компенсира липсата ви на опит. Съставете добре организирана заглавка на мотивационното писмо с вашето име и информация за връзка. Добавянето на лек цветови нюанс също може да допринесе за стилното ви представяне. Разгледайте професионално оформените шаблони за мотивационно писмо на cvapp.bg,
  2. Правописни и граматически грешки: Тези пропуски могат да ви струват скъпо. Има вероятност назначаващият да реши, че не сте достатъчно съсредоточени и ориентирани към детайлите, за да заемете позицията. За щастие можете да избегнете досадните грешки с проверка на правописа или да помолите приятел да редактира писмото ви.
  3. Изпращане на „универсално“ мотивационно писмо: Въпреки че не сте специалист в областта, със сигурност сте наясно целите и интересите си. Изпращането на едно и също мотивационно писмо до много назначаващи говори за обратното. Вместо да изглеждате готови да грабнете всяка работа на хоризонта, приспособете мотивационното си към работодателя и свободната позиция, като се съобразявате с изискванията в обявата.
Съвет от експерта

Пунктуацията в българския език затруднява дори депутатите. Невинаги си спомняме сложните правила за запетаите от училище, а справките отнемат време. За щастие, вече разполагаме с подробен източник на информация, който да разреши повечето ни колебания – надежден онлайн ресурс за нормите на българския книжовен език. Стартира платформата БЕРОН (Български езикови ресурси онлайн) за ползване със свободен достъп. Ако все пак там не намирате отговор на въпросите си, винаги можете да се обърнете към Служба „Езикови справки и консултации“ към БАН – по телефона или по имейл.

Мотивационно писмо по имейл
Свързана статия
Мотивационно писмо по имейл

При търсенето на работа има голяма вероятност да попаднете на обява, която изисква изпращане на мотивационно писмо по имейл. Дори в ерата на платформите за подаване на документи онлайн множество работодатели все още приемат кандидатури директно по имейл. Мотивационното писмо за изпращане по имейл притежава много от характеристиките на традиционния формат, но има и няколко важни разлики.

Основни изводи

Ако кандидатствате за подходяща за вас работа (човек без опит не би се прицелил в мениджърска позиция), вероятно ще се конкурирате с много други хора с минимален опит. Не позволявайте липсата на трудов стаж да ви попречи да напишете отлично мотивационно писмо. Следвайте съветите в този блог, за да ви поканят на интервю, в което да обясните повече за интересите и мотивите си.

Обосновете потенциала си, позовавайки се на минали дейности. Покажете, че сте готови да се учите и да надграждате. Бъдете откровени в намеренията си и умерени в очакванията си, без да проявявате излишна скромност.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Кариера15 мин.четене
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Помощ за CV17 мин.четене
Представяне на меки умения в автобиографията с 80 примера
Знаете ли как да представите меките си умения в автобиографията си? Прегледайте нашите предложения, полезни съвети и примери!
Помощ за CV10 мин.четене
Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера
Как да напишете заглавие за автобиография - повече от 25 примера
Помощ за CV9 мин.четене
Представяне на професионални умения в автобиографията
Представяне на професионални умения в автобиографията
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките