1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Написано от Пол Дръри:Пол Дръри:

Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)

14 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Ето как точно можете да напишете мотивационно писмо, което да се откроява сред останалите и да Ви отведе на интервю

Когато търсещите работа потъват в разсъждения как да напишат мотивационно писмо, мнозина от тях се обливат в студена пот. Мотивационното писмо за кандидатстване за работа е различно от автобиографията. То трябва да излъчва характер и да определя тона на бъдещите Ви разговори.

В това ръководство представяме съвети и стратегии за писане на добро мотивационно писмо за кандидатстване за работа, което ще накара специалистите по подбор на персонал да натиснат чевръсто бутона за изпращане на покана. Независимо дали пишете мотивационно писмо за назначаване работа след завършване на университета или за участие в управителен борд, ще проучим всички възможности:

  • Преглед на формата на мотивационното писмо;
  • Значение на мотивационното писмо;
  • Как да започнем мотивационното писмо;
  • Писане на изложението на мотивационното писмо;
  • Как да завършим мотивационното писмо;

Разкрийте същността на доводите си във Вашето мотивационно писмо.

Според редица работодатели мотивационните писма съдържат нотки на индивидуалност и амбиция, които официалният формат на автобиографията не може да предаде. Когато пред вас стои празен лист, който да запълните, можете да кажете каквото искате. В рамките на разумното, разбира се. Хубавото мотивационно писмо изразява същността на доводите на кандидата. То му позволява да говори директно със специалиста по подбор на персонал в свободна разказвателна форма. Едва ли би било трудно например да се обосноват мотивите за кандидатстване за позиция на проследяващ контакти със заразно болни. Всички бяхме засегнати от COVID-19.

Преглед на формата на мотивационното писмо

Основната структура на повечето мотивационни писма е сходна, но има безброй нюанси във форматирането. До края на този блог ще разгледаме формата на мотивационното писмо в най-малки подробности. За начало, ето един пример за формат на мотивационно писмо от CVapp.bg, разделен на съставните му елементи:

  • Заглавна част;
  • Поздрав;
  • Увод;
  • Междинни абзаци (изложение);
  • Заключение.

Значение на мотивационното писмо

Мотивационното писмо компенсира слабостите на автобиографията, като изяснява пропуските, добавя контекст и създава емоционална връзка с назначаващия. Не на последно място то помага на кандидата да се открои на конкурентния съвременен трудов пазар.

Мотивационното писмо е важно колкото автобиографията. Факт.

Според проучване на Jobvite от 2015 г. само 10% от мотивационните писма се четат. Като вземем предвид, че мотивационното писмо вероятно ще бъде прочетено, само ако автобиографията отговаря на определени критерии, дали този статистически резултат има значение за силните кандидати?

Знаете ли колко кандидати подават документи за длъжности, на които нямат почти никаква надежда да бъдат назначени? Изключително много. Помислете за тези 10% прочетени мотивационни писма в този контекст. Интересно.

Единственият случай, в който не бива да изпращате мотивационно писмо, е когато сте били уведомени изрично за това в обявата за работа. При липса на такава инструкция, помислете как да напишете мотивационното си писмо.

Как да започнем мотивационното писмо

Мотивационното писмо започва с три основни елемента – заглавна част, поздрав и увод. Всеки от тях има свое предназначение и функция в структурата писмото, която ще разгледаме по-долу.

Ако гледате втренчено в празния екран и се чудите как да започнете мотивационното си писмо, можете да се утешите с факта, че не сте сами. Със сигурност в ума Ви се въртят няколко належащи, натрапчиви въпроса за това как да започнете:

  • Какво да сложа в заглавната част на мотивационното писмо?
  • Как да подходя към поздрава?
  • Какво да включа в увода?
  • Какъв тон да поддържам в мотивационното писмо?
  • Как да се уверя, че то е съобразено с описанието на длъжността?

Не пренебрегвайте заглавната част на мотивационното писмо

В случай че работодателят обмисля да Ви покани на интервю, трябва да улесните максимално този процес. Системите за проследяване на кандидатите ще очакват информацията за контакт с Вас (включително трите имена, телефонен номер, имейл и дори профил в LinkedIn, ако е необходимо) да бъде в най-горното поле на мотивационното писмо (или близо до него, в зависимост от оформлението). Бялото пространство на мястото на заглавната част би озадачило читателя, още преди да се е потопил в атмосферата на писмото Ви.

Как се пише поздрав / обръщение в мотивационно писмо

Не съм сигурен колко пъти сме споменавали това в ръководствата ни за писане на мотивационни писма, но спазването на най-простите правила е основно за избягването на нежелани отклонения на вниманието. Изборът на подходящ вариант за поздрав към лицето (или екипа) е ключов за определянето на първоначалния тон.

Повечето писма започват с вариации на „Уважаеми г-н Петров“, „До екипа по подбор на персонал“ или „До екипа на фирма АБВ“. От друга страна „Уважаемо семейство на фирма АБВ“ или „Здравейте“ може да са подходящи обръщения при по-неформална култура. Както не бихте се появили в официален костюм на събитие, където всички носят всекидневно облекло, така и поздравът трябва да отговаря на културата.

Как се пише увод на мотивационно писмо

След поздрава, в първия абзац настъпва моментът на истината. Дали уводът на мотивационното Ви писмо наистина заслужава място в надпреварата за позицията? Приковете вниманието, бъдете кратки и накарайте читателя да продължи.

Изненадайте работодателя с невероятно постижение, включете цифра за максимално въздействие, споменете впечатляваща бивша месторабота или получена награда. Най-важното е да има връзка с длъжността, за която кандидатствате. Трябва да задържите интереса. Вашата кариера е далеч по-важна от това изречение, но трябва да наберете скорост, която да Ви спечели покана за интервю.

Уводният абзац на мотивационното Ви писмо трябва да събуди интереса на бъдещия Ви работодател и той да поиска да научи повече. Независимо дали споменавате изумителен принос, споделяте лична история или просто акцентирате върху дългогодишния си опит, уводните редове трябва да бъдат гвоздеят на програмата.

1. Какво е Вашето въздействие в света и как е било признато?

Имам принос в проектирането и производството на повече от 35 изделия, използвани от милиони пациенти през последните 10 години. „Енджиниринг Нюз“ наскоро ме класира сред петимата най-добри машинни инженери в сферата на медицинските изделия.“

2. Изразете лично отношение, за да обясните с какво допринасяте

Леката ми форма на дислексия остана недиагностицирана през детството ми и тихото страдание не ми е чуждо. Всяко дете има свои проблеми, големи или малки, а ролята ми като начален учител е да използвам уменията и емпатията си, за да улесня напредъка му.

Мотивационно писмо от 300 думи. Как се пише уводно послание към специалиста по подбор на персонал (с примери)

Има два подхода към посланието до специалиста по подбор на персонал в началото на процеса по назначаване. Ето какво трябва да направите, за да сте сигурни, че ще бъдете поканени на решаващото интервю.

Изложение на мотивационното писмо

След като сте написали въздействащ увод, в изложението на мотивационното писмо (средните абзаци) имате свободата да обсъждате аспектите на кариерата си, които според Вас имат най-пряко отношение към длъжността.

Съобразете изложението на мотивационното писмо с изискванията за заемане на длъжността. Опишете с какво ще допринесе назначаването Ви. Използвайте примери в подкрепа на твърденията си и бъдете уверени в изказванията си.

Тези абзаци ще бъдат разглеждани като централната част на кандидатурата Ви. Подбирайте внимателно примерите и думите си. В мотивационното писмо за проследяващ контакти със заразно болни трябва да представите примери, в които сте се трудили упорито върху трудна задача до изпълнението ѝ, с набито око за подробности и непоклатима вярва в ползата от работата Ви.

Въвеждането на подточки в този раздел може да окаже силно въздействие и Ви позволява да представите различни постижения в малък обем от страницата. Можете да използвате удебелен шрифт за някои заглавия, за да привлечете вниманието. Всъщност една цяла страница, изпълнена с текст, се чете и осмисля невероятно трудно.

1. Изяснете мотивите си да желаете работата.

Призванието ми е да помагам на пациенти с психиатрични диагнози в прехода след дълготрайна хоспитализация и повторната им интеграция в обществото. Майка ми страдаше цял живот от лека форма на шизофрения и вземам присърце работата си.

2. Маркирайте темите, които евентуално бихте искали да обсъдите в интервю

Отличавам се с усета си да разпознавам съчетания от вкусове (придобит по време на 18-месечно пътуване из Далечния изток) и стремежа си към иновации. С удоволствие бих споделил как приготвям говежди ребра „галби“ в корейско-мексикански стил.

3. Пишете с оглед на нуждите на работодателя.

Наред с други предизвикателства, очаквате стажантите Ви да анализират материали в пресата, да ръководят кампаниите на клиентите Ви в социалните медии и да пишат интригуващи прессъобщения. Нуждаете се от хора с остър аналитичен ум и обигран подход за постигане на максимален социален обхват, които боравят майсторски със словото.

Как да представим постиженията си в мотивационно писмо

Мотивационното писмо не бива да прилича на списък с минали отговорности или задължения. То трябва да бъде посветено на постиженията Ви и на пътя, който сте извървели до тях. Представянето на постиженията в мотивационното писмо е главоблъсканица, която затруднява мнозина, търсещи работа. Сигурни сме, че ще ударите право в целта с помощта на нашите разумни съвети и няколко подходящи глагола, изразяващи действие.

  • Как да докажете, че отговаряте на ключовите показатели за ефективност (КПЕ) за бъдещата Ви длъжност?
  • Кои истории искате да разкажете по-подробно в интервюто?
  • Какви задачи сте поемали и каква е била ползата от резултатите за работодателите Ви?
  • Какви постижения бихте могли да споделите?
  • Как да напишете мотивационно писмо със силни глаголи за действие?
  • Какво да споменете за времевия интервал и контекста на постиженията си?

Представянето на всяко постижение в мотивационното писмо обикновено включва три части:

  • Глагол, изразяващ действие, за представяне на умението;
  • Конкретна изпълнена задача;
  • Количествено изразен резултат за работодателя.

Подходете избирателно. Включете само най-съществените си постижения. Със сигурност ще ги обсъдите в подробности по време на интервюто.Choose the best action verbs for your cover letter

Изберете най-подходящите глаголи, изразяващи действие, за мотивационното Ви писмо

Най-добрите постижения винаги започват с уникален глагол за действие. Подбрахме повече от 300 от най-въздействащите глаголи в 15 категории, за да Ви помогнем да намерите най-подходящите за мотивационното Ви писмо.

  • Придайте важност на постиженията си с асоциативен език;
  • Мотивационното Ви писмо ще се открои, ако избягвате клишета и пасивни фрази;
  • Ползвайте глаголи, които са „по-благозвучни“, но сходни с онези в описанието на длъжността.

Постигнете максимален ефект с подточки в мотивационното писмо

Подточките в мотивационното писмо са невероятно въздействащ способ, характерен и за писането на убедителни рекламни текстове. Когато „продавате“ постиженията си на потенциалния работодател (а мястото за писане е ограничено), няма по-добър начин да представите количествените аспекти на кандидатурата си.

Щом види списък с подточки в мотивационно писмо, назначаващият очаква да се запознае с впечатляващи числа и проценти. Това вероятно ще бъде частта от писмото, която ще остане най-дълго в паметта му. Ето някои примери:

  • Средната наличност на рафта беше 99,2%, a свиването се поддържаше под 0,5% (при целева стойност 1%).
  • Създадена е отличена с награда система в клауд среда за проследяване на фактурите и дейностите на повече от 800 временно наети лица.
  • Водещ анализатор на сделка за 850 млн. долара между САЩ и Саудитска Арабия за придобиване на компания за експлоатация на природни ресурси.
  • Ръст на годишните продажби със 120%, постигнат с 50% увеличение на броя на клиентите и 30% увеличение на средната стойност на сделките.

След като прочете Вашите подточки, работодателят трябва да кима и да си представя какво бихте постигнали в неговата компания. Ако постиженията Ви не са вълнуващи, мястото им не е там.

Как да завършите мотивационното писмо

Заключението на мотивационното Ви писмо е Вашият призив към действие. Не използвайте тривиален завършек. Важно е да обмислите заключението на писмото толкова добре, колкото увода и изложението.

  • Имате избор какво настроение да предадете със заключението.
  • Важно е да уцелите тона и да завършите с правилната нотка.
  • Как искате да се почувства назначаващият, щом прочете заключението?
  • Не е срамно да споделите, че очаквате да се явите на интервю.
  • Какво да ползвате вместо „С уважение“ или „С най-добри пожелания“?

1. Уверете се, че характеристиките отговарят на длъжността, която ще заемате

Аз съм съвестен отборен играч, планирам старателно и изпипвам всяка подробност. Мисълта, че мога да допусна грешка, не ми е приятна.

2. Опишете картинно как се работи с Вас

При съставянето на план за физиотерапия се уверявам, че всички елементи са съобразени с конкретните нужди на спортиста. Не бих се справил с тази задача без личен подход и разбиране. Така се чувствам като част от отбора – все едно се завръщам на терена.

Изложението на мотивационното писмо представя убедителни аргументи, а подточките изтъкват безспорно впечатляващи факти. Заключението Ви предоставя последна възможност да опишете някои по-лични качества.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Помощ за CV17 мин.четене
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Помощ за CV10 мин.четене
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Помощ за CV9 мин.четене
Представяне на професионални умения в автобиографията
Представяне на професионални умения в автобиографията
Кариера18 мин.четене
Най-добре платените професии в България - изборът е ваш!
dobre-plateni-profesii-v-bg
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките