1. Примерни CV-та
 2. Студент/Ученик

Студент/Ученик Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Студент/Ученик и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.2
Средна оценка
48 души вече го оцениха
Студент/Ученик Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Като ученик в гимназията или студент вероятно се вълнуваш повече от домашното или утрешния изпит, отколкото от изграждането на кариера и писането на автобиография. Не оставяй днешната работа за утре – колкото по-скоро напишеш CV-то си, толкова по-близо ще бъдеш до финансовата независимост, която носи заетостта.

Повече свобода, заплата, голям скок в увереността и действителен трудов опит – това са само няколко примера за ползите от първата ти работа. На този етап от житейския  ти път стажът е огромен плюс.

Това ръководство за писане на автобиография, придружено с образец, и удобният ни инструмент за съставяне на CV ще ти помогнат за следното:

 • Да усвоиш основните принципи за съставянето на отлична автобиография;
 • Да създадеш първото си впечатляващо и креативно студентско или ученическо CV (дори без трудов стаж);
 • Да научиш за модерните практики в назначаването (софтуер за подбор на кандидати и психологически трикове);
 • Да се запасиш с полезни примерни изречения, съвети и трикове, които ще увеличат съществено шансовете ти да бъдеш поканен на интервю.

Как се пише CV на ученик или студент: какво да включиш и какво да избягваш

Това са основните елементи, които трябва да включиш в автобиографията си на студент или ученик:

 • Резюме (наричано също личен профил);
 • Раздел за трудов стаж;
 • Раздел за умения;
 • Раздел за образование.
Препоръчителни действия
 • Подреди разделите по важност (Резюме > Образование > Трудов стаж > Умения);
 • Замисли се за потенциалния работодател и включи информацията и опита, които имат най-пряко отношение към обявената позиция.
Непрепоръчителни действия
 • Не пиши автобиография, по-дълга от една страница. Това ще намали вероятността тя да бъде прочетена от начало до край;
 • Не разширявай разделите с нисък приоритет за сметка на важните категории.

Раздели по избор

 • Езици – ако владееш един чужд език (особено на основно ниво), включи го в раздела с умения в автобиографията си. Ако обаче знаеш три или повече езика, някои от тях на високо ниво, можеш да ги представиш в отделен раздел. Изброй и сертификатите си за преминато обучение.
Съвет от експерта

Включването на допълнителни раздели към основните, описани тук, зависи от общото ти представяне в автобиографията. Ако мислиш, че вече си дал достатъчно информация, включи езиците, които владееш, в раздела с умения. Изброй сертификатите си в раздела за образование. Ако обаче се чудиш как да запълниш страницата, допълнителните раздели могат да ти помогнат.

 • Извънкласни дейности. Този раздел е по избор, защото повечето ти дейности ще бъдат включени в трудовия ти опит. Ще имаш нужда от раздел за извънкласни дейности, ако интересите и социалният ти живот извън образователната институция са толкова застъпени, че не могат да бъдат обхванати от основните раздели.
 • Хобита. Този раздел по принцип е добре да се избягва, защото представлява последен опит да запълниш страницата на автобиографията си. Ако имаш голяма нужда да добавиш още нещо, редовното бягане за здраве и карането на велосипед ще загатнат, че си енергичен и дисциплиниран.
Съвет от експерта

 Не изброявай хобита и дейности, които нямат връзка с работата или не илюстрират положителните ти качества. Тук границата е размита, но разсъждавай обективно. Участието в любителска театрална трупа например показва, че си социален и отворен за общуване.

Примерно резюме в автобиографията: положителен портрет

Липсата на дълъг трудов стаж не те дисквалифицира от надпреварата. Резюмето, познато и като личен профил, изгражда твоя положителен образ, описва квалификациите ти и дава на читателя представа за решителността и амбициите ти. Ето защо отличното резюме е два пъти по-важно в автобиографията на студента или ученика. Избягвай клишетата и общите приказки. След като напишеш профила си, задай си въпроса: „Ако аз бях работодателят, щях ли да назнача човека, представен в CV-то?“

От практическа гледна точка, ето няколко примера и полезни съвета за писането на автобиография на ученик или студент:

 • Резюмето не бива да е по-кратко от две и по-дълго от четири стандартни изречения.
 • В автобиографията използвай глаголи за действие, конкретен и енергичен език. Вместо „Ученик в гимназията, търсещ работа“ напиши „Дисциплиниран и трудолюбив гимназист търси възможност за работа в екип, за да се учи и развива професионално.“
 • Представяй контекст и конкретни факти, когато е възможно. Вместо: „Завършил гимназия. С разнообразни хобита.“ напиши „Завършил гимназия с отличен успех по алгебра и испански език. Социални умения и общителност, развити в любителска театрална трупа.“
 • Включи умения и качества, които могат да бъдат от значение за работодателя. Владеенето на езици, работата със софтуер, организирането на личния график и точността например са важни качества и умения.
Съвет от експерта

Приспособи описанието си спрямо работата, за която кандидатстваш. Ако тя е в сферата на обслужването (ресторанти, магазини за хранителни стоки и т.н.), подчертай социалната страна на характера си в резюмето. Ако кандидатстваш за работа в офис, спомени как опита, натрупан в училище или от участие в проекти, ти е помогнал да развиеш умения, приложими в работната среда.

Как се пише CV за преглед от автоматична система за подбор на кандидати 

Все повече работодатели (особено средни и големи фирми) използват софтуер за проверка на стотиците автобиографии, които получават. Какво представлява автоматизираната система за подбор на кандидати (ATS) и защо има връзка със CV-то ти на ученик или студент? ATS е софтуерна програма или среда, която обработва и анализира автобиографиите, преди да ги е видял специалист.

Как работят автоматизираните системи за подбор на кандидати и как да приспособиш CV-то си за проверка от тях? ATS действат въз основа на ключови думи и фрази, определени предварително от специалистите по подбор на персонал или управителите. Те могат да бъдат съвсем прости като „диплома за средно образование“ и „организационни умения“ или сложни, например свързани с езици за програмиране или сертификати в областта на медицината. Ключовите думи се използват за оценка на автобиографията ти на фона на другите кандидати, като системата или отхвърля документите, или ги изпраща на специалист по подбор на персонал.

Статистическа информация

По данни на Youtern само 35% от кандидатите са квалифицирани за позициите, за които подават документи. Резултати от проведени тестове с проследяване на погледа и анкети показват, че средностатистическият кандидат прекарва едва 50 секунди в четене на обявата за работа. Недей да преглеждаш набързо изискванията – това ще намали значително шансовете ти да напишеш печелившо CV. Колкото повече знаеш за длъжността, толкова по-вероятно е да бъдеш назначен.

Метод на облаците от думи

Ако от обявата за работа не можеш да прецениш кои качества са по-важни за работодателя, има начин да опростиш нещата. Ползвай инструменти за визуализация на повтарящите се елементи, когато описанието е прекалено общо или многословно. Услугите на worditout.com и wordclouds.com (или други сходни платформи) представят визуално трудно разбираемите текстове. Копирай и постави текста, който те затруднява, и ще получиш изображение, в което по-често използваните думи се открояват с по-едър шрифт. Използвай го за откриване на закономерности и анализ на важните елементи.

Съвет от експерта

Обърни внимание на точната терминология, използвана в описанието на позицията. Хората имат склонност да описват едни и същи умения, длъжности, образователни степени и т.н. с различни думи, в зависимост от това къде живеят и работят. Използвай същата терминология като потенциалния ти работодател.

Адаптируемо примерно резюме

Трудолюбив студент търси работа. Готов съм да използвам своите знания и умения, за да помогна на вашата компания да постигне своите цели. Имам опит с много различни социални медии и офис програми, а също умения за работа с компютър. Имам позитивно отношение към света и желание и мотивация за изучаване на нови неща и програми.

Копирано!

Примерен раздел за образование: същината на автобиографията ти

Ти си ученик или студент, така че преди да започнеш да търсиш работа си посвещавал повечето си време на образованието. Възползвай се от обстоятелствата. Позволи на образованието да блесне в автобиографията ти, вместо да го приемаш за даденост.

И така, какво да включиш в този раздел? Форматът на сегмента е с подточки (като всички други раздели освен резюмето), затова стандартният метод е да изброиш образователните институции и придобитите степени/дипломи. Има и някои изключения:

 • Ако си студент: Представи университета и гимназията си (и всички други образователни дейности) като отделни подточки. Всяка от тях трябва да съдържа описание с избрани постижения и конкретни предмети, проекти и оценки.
 • Ако си ученик с допълнително образование: Същото като горното, но без университета.
 • Ако си учил само в едно училище: Постави името му като заглавие и представи в подточки определени предмети, постижения, училищни проекти и т.н.
Адаптируем примерен раздел за образование

Бакалавър по обществени комуникации, НБУ, София
September 2020 — В момента

 

Средно образование, НФСГ, София
September 2016 — June 2020
Специалност: Икономика и мениджмънт.

Копирано!

Раздел за трудов стаж или опит: недооценено съкровище

При писането на първата си автобиография много студенти и ученици не включват друго освен раздела за образование. Изглежда им безсмислено да отбелязват трудов стаж, тъй като не разполагат с никакъв опит, но дори най-младите имат какво да предложат. Ако наистина си работил, можеш да озаглавиш раздела трудов стаж. В противен случай ползвай заглавието „Опит“. Справиш ли се добре с писането, този раздел може да допринесе за представянето ти като енергичен, активен и креативен кандидат.

Какво можеш да включиш в раздела за опит в автобиографията си на ученик или студент? Ето няколко идеи:

 • Лятна или временна работа. Основната ти цел е да покажеш на работодателя, че вече си полагал труд и знаеш какво означава да ходиш на работа.
 • Стажове. Ако си полагал стаж, това е едно от най-големите ти възможни предимства. Стажовете обикновено включват по-сложни дейности и се свързват с по-елитни професии.
 • Социална / доброволческа работа. Това показва способността ти да си сътрудничиш и да преследваш каузи.
 • Други проекти (лични интереси, публични инициативи). Тук можеш да представиш всичко, което не пасва в изброените категории (или в раздела за образование). Примери: Поддържал си уебсайт с приятели, помагал си в организацията на местни публични събития.

Използвай същия подход като в раздела за образование – опиши подробно задълженията си, резултатите, проектите, взаимодействията и друга по-важна информация. Опитът ти може да не ти изглежда впечатляващо, но така ще покажеш, че си извършвал реални дейности и/или си полагал труд.

Адаптируем примерен раздел за трудов стаж

Продавач-консултант в Книжарница „Хеликон“, София
July 2020 — October 2022

 • Посрещах клиенти и им помагах да намират нужните книги.
 • Правих предложения за книги, съобразени с нуждите и желанията на клиентите.
 • Следвах точно указанията на моя ръководител.
 • Подреждах книги и се придържах към политиките и целите на книжарницата.
Копирано!

Избор на подходящ формат и шаблон за автобиография

Зрението е водещото ни сетиво. Всички обичаме красивото. Липсата на ред или пространство ни пречи да бъдем обективни дори в професионалния свят. Шаблонът може да ти помогне да съставиш атрактивно CV, чийто външен вид ще работи в твоя полза.

Балансираното форматиране на автобиографията е важно както за ATS, така и за специалистите по подбор на персонал. Ето двете златни правила, които трябва да спазваш:

 • Ползвай едни и същи шрифтове за разделите на автобиографията си.
 • При форматирането ползвай метода на „групирането“. Бялото пространство между абзаците и разнообразието от визуални форми може да задържи вниманието на специалиста по подбор на персонал до края на автобиографията. Шаблоните улесняват форматирането.

Не прекалявай с творчеството. Особените цветове и натрапчивите декоративни елементи изглеждат непрофесионално. При колебание, използвай по-семпъл шаблон като вариантите, които предлага CVapp.bg. Те са подходящи за разнообразни позиции за кандидати без трудов стаж.

Обърни внимание на оформлението. Ако обичаш да се занимаваш с дизайн или учиш за дизайнер, можеш да оформиш сам автобиографията си. В противен случай в интернет е пълно с професионално оформени, стилни и изпитани шаблони за CV (като например на този уебсайт). Трябва само да ги попълниш с информацията си. Отличният шаблон спестява затрудненията.

Примерен раздел за умения: най-добрите ти подходи и качества

Този раздел от автобиографията зависи в най-голяма степен от работата, за която кандидатстваш. Фирмите търсят различни умения у служителите си. Със сигурност притежаваш някои невероятни качества, просто избери внимателно какво да включиш. От ръководството ни ще научиш две основни неща за този раздел на CV-то ти на ученик или студент:

 • Какво е главен списък и как да го използваш;
 • Каква е разликата между професионалните и социалните умения и как най-добре да ги представиш.

Методът с главния списък изисква да помислиш за всичките си възможни умения – както естествени дарби, така и способности, придобити в училище, при изпълнение на задачи по проекти или на временни назначения. Запиши си всичко, което ти хрумне, дори да ти изглежда излишно или да не си сигурен, че можеш да го ползваш в CV-то си. Запази списъка в отделен файл и го отваряй всеки път, когато пишеш нова автобиография. С времето и опита ти той ще става все по-дълъг. Щом съставиш главния списък, подбирай най-подходящите умения за конкретната позиция и ги добавяй към автобиографията си. Сега стигаме до професионалните и социалните умения.

Професионалните умения са свързани с конкретни задачи, познания, физически обекти, науки или инструменти. Компютърната грамотност, например работата с Microsoft Excel и Word, е професионално умение. Владеенето на език за програмиране или чужд език – също. Социалните умения са свързани с отношенията ти с околните, способността да се организираш, интелектуалните и емоционалните ти качества и т.н. Организирането на времето и следването на график са социални умения, както и способността за работа в екип. При повечето позиции за кандидати без опит (напр. в сферата на обслужването) социалните умения вземат превес.

Адаптируем примерен раздел за умения
 • Отлични комуникативни умения
 • Умения за използване на офис техника
 • Мотивираност
 • Социални медии
Копирано!

Основни изводи

 1. Назначаването на хубава работа дори без минал опит е постижима цел. Просто приспособи автобиографията си на студент или ученик към конкретната позиция и работодател.
 2. Форматът и оформлението на CV-то са изключително важни за преминаването през автоматичната система за подбор на кандидати и впечатленията на назначаващия. Шаблоните за автобиография улесняват тази стъпка.
 3. Образованието е в същината на CV-то на студента или ученика. Представи го подробно и, ако можеш, спомени резултати и цифри.
 4. Резюмето е професионалният ти профил в свободна форма. Можеш да проявиш творчество, но също така трябва да опишеш най-добрите си качества, опит и постижения, свързани с работата.
 5. Използвай професионални инструменти и шаблони за съставяне на автобиография, за да избегнеш грешки при форматирането. Това ще те улесни значително.

Търсиш ли идеалното средство за пестене на време и назначаване на страхотна работа? Ползвай инструмента за съставяне на автобиография на CVapp.bg с професионално оформени и доказано успешни шаблони!

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.2
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
2 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
750 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
740 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
570 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
35 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
520 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
360 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
940 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
240 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
160 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
62 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4 600+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
84 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
53 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
2 100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките