1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Написано от Пол Дръри:Пол Дръри:

Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си

10 мин.четене
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Графично оформление:Varya Schuka
В редица автобиографии е нужно да поставите акцент върху компютърните си умения, но ако не сте ги упражнявали отдавна, може би е време да опресните знанията си. Разглеждаме най-популярните компютърни умения и източниците, които ще ви помогнат да актуализирате портфолиото си.

Ефективното изпълнение на задълженията при повечето професии е все по-тясно свързано с овладяването на конкретна технология или, в най-добрия случай, с прилагането на тази технология за допълнително усъвършенстване на резултата. По тази причина представянето на компютърните умения в автобиографията е от решаващо значение в процеса на кандидатстване.

Това не е лесна задача. Мястото в автобиографията е ограничено, така че трябва да решите кои от компютърните ви умения са истински впечатляващи. Следващата задача е да ги вплетете в историята на кариерата си и да си спомните достатъчно подробности, за да водите компетентен разговор за тях. В този блог ще разгледаме:

  • Какво представляват компютърните умения и кои от тях бихте могли да включите в автобиографията си?
  • Повече от 100 компютърни умения за вашата автобиография и как да ги актуализирате.
  • В кои раздели на автобиографията да представите компютърните си умения.

Самото понятие компютърна грамотност придобива съвсем ново измерение с уменията, представени в настоящото ръководство. Кои от тях са от решаващо значение за вашия кариерен успех?

Съвет от експерта

Как да опишете основни компютърни умения в автобиографията си? Изреждането на елементарни компютърни умения би било разхищение на място (владеенето на Microsoft Word и т.н. се подразбира), но съществуват редица специализирани способности, които може да са от значение за бъдещата ви роля. Изберете внимателно уменията, които да изтъкнете.

Какво представляват компютърните умения?

Понятието компютърни умения обхваща широк спектър от технологични познания - от софтуерни умения като програмиране и анализ на данни до хардуерни умения като администриране на системи и мрежова сигурност.

Много от нужните умения се приемат за даденост от работодателите, ако служителят вече е работил в бранша. Кадрите с особено задълбочени познания или интересен профил обаче могат да се откроят сред другите кандидати.

Дали не сте пропуснали някои компютърни умения в автобиографията си? Сигурни ли сте, че знанията ви в областта са толкова пресни, колкото когато сте ги прилагали активно? Следващият списък вероятно ще ви даде възможност да актуализирате техническия си опит и ще ви върне към отминали моменти от кариерата ви.

Списък с компютърни умения и как да ги актуализирате

Лесно можете да изброите компютърните си умения в автобиографията, но дори ако ги свържете с конкретни приноси, винаги има вероятност работодателят да разгледа по-задълбочено компетентността ви.

Ако не сте прилагали дадено умение от известно време, спомените ви за него може да са избледнели.

Съставихме списък с повече от 100 от най-разпространените примери за компютърни умения и добавихме връзки, които вероятно ще ви помогнат да опресните знанията си, за да ви помогнем в подготовката за интервю. Ако предполагате, че дадено умение е от ключово значение за кандидатурата ви, си струва да потърсите още информация по въпроса на тези и други уебсайтове.

Основни компютърни умения

  • MS Office - Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access;
  • Google Drive - документи, диск, формуляри, Gmail, таблици;
  • Електронни таблици - Excel, Google Spreadsheets, OpenOffice, Pivot Tables, търсене по колони, макроси;
  • Електронна поща - Outlook, Gmail, серийни писма, филтри, папки;
  • Презентации – PowerPoint, Google Slides, Tableau, Keynote;
  • Операционни системи - MacOS, Microsoft Windows;

Инструменти в интернет

  • Социални медии - LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Hootsuite, TikTok, Pinterest, създаване на съдържание;
  • Блогове - CSS, WordPress, SEO, управление на съдържанието, MailChimp, Google Analytics, Moz;
  • Работа в екип и сътрудничество - Dropbox, Slack, Zoom, Skype, Trello, Asana.

Софтуерни умения

  • Програмиране/Писане на код - Java, Javascript, Python, Ruby on Rails, Perl, PHP, XML, C#, C++, HTML;
  • Анализ и наука за данните - Apache, MySQL, SAS, JSON, машинно обучение, добив на данни, SQLite, RapidMiner, отворен код;
  • Управление на бази данни - MS Access, Oracle, Teradata, MySQL, SQL, IBM DB2, SAP BI;
  • Бизнес системи - BCP, CRM, електронна търговия, управление на човешките ресурси, ERP, Quikbooks, FreshBooks, Xero, бизнес проучвания;
  • Графичен дизайн - Dreamweaver, Illustrator, InDesign, Lightroom, Photoshop, Acrobat, Corel Draw, AutoCAD, Microsoft Publisher.

Хардуерни умения

  • Поддръжка - конфигуриране на хардуер, администриране на системи, техническа поддръжка, инсталиране на софтуер, Linux/Unix;
  • Мрежова техника - конфигуриране на мрежи, сигурност, автоматизация на мрежи, управление на облаци, WAN/LAN, DNS, DHCP, отстраняване на грешки (дебъгинг).
Съвет от експерта

Как да представите нивото си на владеене на компютърни умения? След като сте поставили уменията в правилния контекст, можете да добавите в самия раздел за умения графични изображения за нивото ви на компетентност. По време на интервюто можете да се съсредоточите върху водещите си компютърни умения. Графичният индикатор е подходящ начин да кажете: „Знаете ли, наистина съм добър в това.“

Къде да представите компютърните си умения в автобиографията?

Може би ви се струва по-лесно просто да представите дълъг списък с компютърни умения, но бъдещият ви работодател ще се интересува много повече от това какво сте постигнали благодарение на изброените способности. Има различни места в автобиографията, където можете да споменете компютърните си познания.

Най добрият CV формат за 2024
Свързана статия
Най добрият CV формат за 2024

Изборът на CV формат може да бъде решаващ за назначаването ви. Съществуват три основни формата за автобиография: обратно хронологичен, функционален и комбиниран. Ето как да изберете най-подходящия в зависимост от специализацията ви, вида на трудовата заетост и пазарните тенденции.

Резюме (личен профил) в автобиографията

В най-добрия случай резюмето представя едно-две от най-големите ви постижения и акцентира отчетливо върху уменията, на които се дължат тези успехи. Ако технологиите са застъпени в работата ви, то част от тези умения най-вероятно са компютърни и си струва да ги включите.

Някои позиции не изискват толкова задълбочени компютърни познания или технически умения - в тези случаи запазете раздела на резюмето за по-важните аспекти. Така например не е препоръчително медицинските сестри да представят в личния си профил умението да ползват ЕКГ монитор.

Раздел за умения

Форматът на вашата автобиография би трябвало да предоставя значително пространство за изброяване на умения в страничната колона на страницата, особено ако CV-то ви се състои от две страници. Включете само действителни, водещи умения, които ви отличават от колегите ви (не навлизайте в маловажни подробности), като започнете с най-важните способности за конкретната позиция на първата страница.

Приемливо е да представите компютърните си умения редом с други способности, необходими в работата ви, например социални умения, въпреки че сходните компютърни умения (като владеенето на езици за програмиране) трябва да бъдат групирани заедно. Ще изглеждате като по-завършен кадър, ако машинно обучение е представено редом с гъвкаво/ефективно управление.

Съвет от експерта

Как да обособите компютърните умения в автобиографията си? В повечето професии технологиите придобиват все по-голямо значение, затова не е нужно да въвеждате отделен раздел или подзаглавие за компютърните си умения – те са част от общата картина. Важните способности за работа с компютър трябва да бъдат разпределени в текста на CV-то ви, а тези с най-пряко отношение към позицията – на първата страница.

Представяне на професионални умения в автобиографията
Свързана статия
Представяне на професионални умения в автобиографията

Служител без умения не съществува – всеки е добър в нещо. Каквото и да е полето ви за изява, трябва да знаете как да представяте професионалните си умения в автобиографията си, за да уведомите работодателите за способностите си.

Трудов стаж

Разделът за трудов стаж представя основната част от уменията ви. Не е нужно да изброявате дословно компютърните умения, използвани за реализацията на всяко постижение – всеки опитен кадър от бранша би подразбрал какви са те. От друга страна, ако някое от компютърните ви умения е допринесло съществено за развитието на даден проект, тук е мястото да акцентирате върху него.

Повтарянето на умения в различните части на вашата автобиография носи известно предимство. Не се притеснявайте да наблегнете на важни за вас компютърни умения, с които внасяте уникален принос.

Основни изводи

  • В днешната работна среда редица позиции изискват поне основни компютърни умения за ефективно изпълнение на задълженията.
  • Някои основни умения се подразбират - не е нужно да хабите ценно пространство за умения като "Microsoft Word".
  • Ако ползването на технологии е застъпено в работата ви, трябва да демонстрирате по-задълбочени умения. Дайте приоритет на онези, които са най-важни за работодателя.
  • Има няколко места в автобиографията, където можете да включите компютърни умения. Представете най-съществените в резюмето и/или трудовия стаж, а после ги повторете редом с другите си способности в раздела за умения.
Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Помощ за CV5 мин.четене
Кога да добавим снимка към автобиографията си
Кога да добавим снимка към автобиографията си
Кариера15 мин.четене
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Помощ за CV14 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Кариера18 мин.четене
Най-добре платените професии в България - изборът е ваш!
dobre-plateni-profesii-v-bg
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките