1. Блог
  2. Кариера
  3. Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Написано от Карл Калър:Карл Калър:

Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто

15 мин.четене
Защо искате да работите тук? Подходящи и неуместни отговори на трудния въпрос от интервюто
Графично оформление:Lizabeth Zaft
„Защо искате да работите тук?” Този въпрос се задава често по време на интервюта за работа. Явите ли се неподготвени, намирането на добър отговор може да се окаже по-трудно, отколкото очаквате.

Следващия път, когато седнете на „горещия стол“, бъдете подготвени за този труден въпрос от интервюто. Екипът от специалисти на cvapp.bg ще ви помогне да се справите. В това ръководство ще разгледаме следните теми: 

  • Защо интервютата включват често този толкова важен въпрос?
  • Неподходящи отговори, които задължително трябва да избягвате.
  • Как дадете професионален отговор.

Не позволявайте на формулировката да ви обърка! Други вариации на въпроса са: „С какво ви привлича нашата фирма?“ или „Защо кандидатствате за тази позиция?“ И така, докато се подготвяте за решаващото интервю, запитайте се защо искате тази работа.

Защо изобщо задават този въпрос на интервюто?

Въпросът „Защо искате да работите за нас?“ може малко да ви обърка. Едва ли има значение каква е мотивацията ви да кандидатствате, щом отговаряте на критериите за назначаване.

Да, така е, но специалистът по подбор на персонал се опитва да установи няколко важни неща. Ето какво се стреми да разбере от отговора на този въпрос:

  • Дали сте проучили фирмата. Преди да кандидатствате за нова работа, отделете време за проучване на работодателя. Разгледайте представянето му в социалните мрежи, уебсайта му и публикациите за него. Интервюиращият ще провери дали сте си написали домашното.
  • Защо ви интересува точно тази работа. Ако търсите каквато и да е работа, а не точно тази, ще си проличи от отговора ви. Интервюиращият ще прецени колко мотивирани ще бъдете, ако ви назначат, и кои аспекти от работата са ви подтикнали да кандидатствате.
  • Колко добре пасвате на фирмената култура. Фирмената култура не е просто превзет епитет. Назначаващият иска да знае дали ще се впишете добре във фирмената среда. В отговора си обяснете защо кариерните ви цели съвпадат с визията на бизнеса.

Три неподходящи отговора на въпроса: "Защо искате да работите за нас?"

Ето няколко неподходящи отговора на почти неизбежния въпрос на интервюто, с които ще останете на опашката за безработни:

  1. Имам нужда от пари.
  2. Просто трябва да започна работа.
  3. Позицията би била полезна стъпка в кариерата ми.

Нека ги анализираме по отделно.

„Имам нужда от пари.“

Ако веднага си признаете, че имате крайна нужда от пари, работодателят би предположил, че кандидатствате за работата от чиста необходимост - не защото тя е подходяща за вас или защото приносът ви ще е ценен за бизнеса му.

Освен това, щом кандидатствате единствено по финансови съображения, след месец-два може да решите друго или пък да не се впишете добре във фирмената среда. Резултатът най-вероятно ще разочарова и двете страни.

Най-неподходящите отговори на въпроса: „Защо искате да се присъедините към фирмата ни?“ са онези, съсредоточени върху вашите нужди и предпочитания. Изглежда несправедливо, защото всъщност ви питат за личните ви мотиви. Въпреки това работодателите търсят отговори, свързани с удовлетворяването на фирмените нужди.

Съвет от експерта

Защо не бива да бъдем болезнено откровени?

Всеки безработен има нужда от пари, но направите ли подобно заявление, значи сте готови на всякаква работа. Трябва да отговорите защо искате да бъдете назначени на конкретната позиция.

„Просто трябва да започна работа.“ 

Този отговор подсказва, че за вас няма особено значение каква позиция ще заемате, стига да посрещнете финансовите си нужди. Той загатва и за тревожна степен на безразличие. Мнозина работодатели биха решили, че ще се отнасяте по същия начин към задълженията си във фирмата.

Този отговор също е съсредоточен върху вашите нужди и е пряко свързан с първия отговор – че ви трябват пари. Фирмите обаче не наемат персонал с благотворителна цел, от съжаление или състрадание. Те искат да назначат продуктивни служители, които ще им помогнат да решат проблемите си.

„Позицията би била полезна стъпка в кариерата ми.“

Някои работодатели с право се страхуват именно от това – че кандидатите търсят краткосрочен ангажимент, който ще добави нужния опит в автобиографиите им и не след дълго ще обърнат поглед към по-големи, по-богати фирми. Процесът по назначаване, интегриране и обучение е сложен, отнема време и струва скъпо.

Фирмата търси дългосрочни дивиденти, стабилност и задържане на персонала, които ще ѝ позволят да пожъне плодовете на инвестицията в нов кадър. Не ѝ трябват служители, които ще напуснат, веднага щом си намерят по-добра работа. При голямо текучество на персонала бизнесите се затрудняват да постигнат целите си.

Не забравяйте, че фирмите търсят нови служители, които ще ги направят по-ефективни, по-конкурентоспособни и, в крайна сметка, ще повишат доходността им. Работодателите назначават персонал, който ще донесе повече пари, отколкото ще им струва. Трите отговора „табу“ предполагат, че във вашия случай ще бъде точно обратното. 

Съвет от експерта

Преформулирайте отговора!

Вместо да казвате, че позицията е „полезна стъпка“, сменете подхода. Кажете на потенциалния си работодател, че харесвате възможностите за израстване, които фирмата предлага. Въпросът е: „Защо искате да работите тук?“, а не: „С какво мислите, че ще се занимавате след пет години?“

Пет подходящи отговора на въпроса: „Защо искате да работите тук?“

След като уточнихме какво не бива да казвате, ето някои далеч по-обещаващи отговори на въпроса „Защо искате да работите тук?“:

  1. Запознат съм с дейността на фирмата ви и наистина я харесвам.
  2. Вярвам, че мога да допринеса за фирмата.
  3. Ценностите на фирмата съвпадат с моите.
  4. Допада ми фирмената култура.
  5. Възхищавам се на работната етика и сътрудничеството във фирмата.

1. „Запознат съм с дейността на фирмата и наистина харесвам нейния стил/постижения/ролята ѝ в отрасъла.“

Не акцентирайте върху личните си нужди, а се съсредоточете върху фирмата. Как е привлякла вниманието ви и е спечелила уважението ви?

Потенциалният работодател може да е лидер в бранша и да следите развитието му от години. А може и да сте научили името на фирмата преди седмица, когато сте видели обявата за работа.

Ако не демонстрирате знания за фирмата и нямате конкретни причини да я харесвате или уважавате, ще изглеждате като случаен минувач, който обикаля по офисите и търси някой да го назначи.

Без значение какви са мотивите ви, трябва да си напишете домашното – да научите каквото можете за фирмата от Google и различни медии.

Разгледайте уебсайта и страниците на фирмата в социалните медии. Проучете бизнес модела и конкурентоспособността ѝ на пазара. Така ще бъдете готови да се изкажете информирано за работодателя и мисията му – да обясните защо за вас ще бъде чест да се присъедините към екипа.

Пример

Примерен отговор на въпроса: „Защо искате да работите тук?“

„Запознат съм с дейността на „Стройтех“ още от студентските си години. Проектите на фирмата ме вдъхновяват откакто уча архитектура. Даже включих в дисертацията си някои от решенията ви като примери за модерни архитектурни експерименти.

Когато ми повериха първия проект в градска среда, следвах принципите на основателя ви, известен с приноса си към съвременното строително инженерство. Изпитвам голямо уважение към вас, защото вече 30 години поддържате неизменно високия му стандарт.“

Копирано!

2. „Вярвам, че мога да допринеса за фирмата, защото....“

Освен че трябва да се запознаете най-общо с дейността на фирмата, опитайте да установите конкретните ѝ проблеми и предизвикателствата ѝ в конкурентната среда. В най-добрия случай ще защитите убедително тезата, че притежавате опита и уменията да разрешите тези проблеми.

Този отговор предполага, че искате да работите във фирмата, защото можете да допринесете съществено за развитието ѝ. Вашият набор от умения предлага конкретни решения, които биха направили фирмата по-силна, по-добра и по-рентабилна.

Вие няма да бъдете просто чиновник или малка рибка в голямо езеро, а уважаван член на екип, чиито идеи и действия ще помогнат на фирмата да се справя по-добре на пазара.

Пример

Примерен отговор на въпроса: „Защо искате да работите тук?“

„От седем години се занимавам с дигитален маркетинг и винаги съм приемал „Софтмакс“ за лидер в индустрията. Според мен силата на фирмата ви е в привличането на талантливи кадри с разнообразен набор от умения.

Вярвам, че мога да приложа задълбочения си опит в B2B сектора към партньорските ви програми като една от посоките за развитие на бизнеса.“

Копирано!

3. „Впечатлих се, че ценностите на фирмата съвпадат с моите.“

Фирмените „ценности“ представляват каузите, в които ръководството вярва, и целите, към които се стреми. Ако фирмата е дефинирала своята мисия, осмислете слогана и бъдете подготвени да обясните защо го подкрепяте.

В миналото Google поддържаше мотото „Не бъди зъл“, но при реорганизацията си с Alphabet го промени на „Постъпи правилно“. Друг технологичен титан, Apple, излезе със слогана „Мисли различно“. Примерът на Nike, „Просто го направи“, също е световноизвестен. Всички тези печеливши идеи насочват към похвални цели.

Убежденията, ценностите и мисията са концепции, които издигат фирмата (и потенциалните ѝ нови служители) над тривиалната цел за максимална печалба.

Представете мотивите си и акцентирайте върху одобрението си спрямо ангажимента на компанията да опазва околната среда, да противодейства на дискриминацията на трудовия пазар, да подкрепя обществото, да поддържа лоялни търговски практики или други безкористни начинания. Похвалата никога не е излишна.

Пример

Примерен отговор на въпроса: „Защо искате да работите тук?“

„Научих за „Еко-Лоджик“ преди три години, когато отделът ви за връзки с обществеността обяви кампания за почистване на плажовете по южното Черноморие по случай Деня на Земята.

От години работя като доброволец в природозащитни организации и бях очарован от резултата от инициативата ви. Бих се радвал да приложа инженерните си умения в полза на почистването на околната среда.“

Копирано!

4. „Фирмената култура ми допада, защото....“

Концепцията за „фирмена култура“ вероятно е била чужда на бабите и дядовците ни, но днес тя е ключов показател за начина, по който фирмите действат като работни места и граждани на света.

Неофициално облекло, безплатна закуска в стаята за почивка, тенис маса в офиса, гъвкаво работно време и щедра политика за отпуск по семейни причини – това са елементи от фирмената култура, които подобряват лоялността и задържането на служителите.

В по-широк смисъл фирмената култура отразява ценностите и приоритетите на бизнеса. Едва ли бихте казали на интервюиращия, че искате да работите във фирмата заради безплатното безалкохолно.

При всички случаи можете да заявите без колебание, че харесвате това, което сте чули или прочели за фирмената култура – както в затворената работна среда, така и в подхода към външния свят. Така ще заявите откровения си интерес да работите във фирма, която се грижи за хората.

Пример

Примерен отговор на въпроса: „Защо искате да работите тук?“

„Един съществен недостатък на индустрията за разработване на игри е задължителното допълнително натоварване в периода преди пускането на продукта на пазара.

Разбирам нуждата от усилена работа, но много ми хареса скорошното изявление на вашия изпълнителен директор. Според него един от основните ви приоритети е да се грижите за психичното здраве и творческия потенциал на служителите си като основни източници на продуктивност.

Възхищавам се на подхода му и мисля, че тази политика, в съчетание с висока работна етика, ще доведе до отлични резултати.“

Копирано!

5. „Впечатлен съм от сътрудничеството в основата на трудовата ви етика, и бих се радвал да участвам в такъв екип.“

Този отговор предполага, че не сте единак, който би седял по цял ден зад бюрото си, без да общува с никого. Искате да сте част от отбор, от работен екип, от общност, където всеки мотивира другите да дадат най-доброто от себе си.

Отговорът покрива всички критерии, споменати досега:

  • Съсредоточени сте върху фирмата, а не върху личните си нужди.
  • Искате да допринесете за бизнеса на работодателя.
  • Ценностите на компанията съвпадат с вашите.
  • Възхищавате се на фирмената култура – на грижата за служителите.
  • Желаете да се присъедините към успешен екип.

Допълнителен въпрос

Щом приключите с отговора на този въпрос от интервюто, очаквайте да ви попитат следното: „Кои други фирми ви правят добро впечатление?“ Току-що сте отговорили, че сте очаровани от фирмата, в която кандидатствате. Да, подготвили сте се, защото сте знаели, че ще ви попитат.

Допълнителният въпрос дава на интервюиращия по-добра представа какво ви допада във фирмите и тяхната култура като цяло. Освен това ви позволява да споделите гледната си точка.

Пример

Примерен отговор на въпроса: „Кои други фирми ви правят добро впечатление?“

„Уважавам „Техностил“ заради иновативната им стратегия. Те установиха пропуск и го попълниха със сравнително евтин, модерен продукт, а после добавиха физически магазини към онлайн търговията. Освен това се заеха с благотворителност и насърчиха клиентите си да участват в дарителски кампании.“

Копирано!

В крайна сметка, когато отговаряте на въпроса: „Защо искате да работите тук?“ (или неговите вариации: „Защо ви интересува тази позиция?“, „Защо искате да ви назначим на тази длъжност?“ и т.н.), кажете на бъдещия си работодател как вие можете да му помогнете, а не той на вас.

Акцентирайте върху ценностите, културата и постиженията на фирмата. Уверете интервюиращия, че ще се впишете в средата и ще допринесете за успеха на бизнеса. Покажете на назначаващия, че сте мотивирани да работите за него.

Както е изпял Джон Фогърти: „Вкарай ме на терена, тренер, готов съм да играя – днес!“

Основни изводи

  1. Преди да отговорите на този въпрос от интервюто, помислете защо ви го задават. Този подход ще помогне да формулирате отговора си.
  2. Искреността е най-добрата политика... освен ако не кандидатствате само заради високата заплата. Не бъдете болезнено откровени, в случай че желаете да ви назначат само заради личния ви интерес.
  3. Покажете, че сте проучили фирмата. Важно е назначаващият да се увери, че сте се запознали с дейността и политиката ѝ.
  4. Не позволявайте да ви заварят неподготвени. Обмислете предварително отговора на този важен въпрос!
Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Помощ за CV9 мин.четене
Представяне на професионални умения в автобиографията
Представяне на професионални умения в автобиографията
Помощ за CV14 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Мотивационно писмо11 мин.четене
Мотивационно писмо по имейл
Мотивационно писмо по имейл
Помощ за CV33 мин.четене
Как се пише автобиография
Как се пише автобиография
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките