1. Примерни CV-та
  2. Английски
Написано от Стивън Кроуел (псевдоним):Стивън Кроуел (псевдоним):

Английски Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Английски и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.8
Средна оценка
75 души вече го оцениха
Английски Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Английският език се е превърнал в универсално средство за общуване между народите от Европейския съюз, Великобритания, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и се ползва в бизнес комуникацията в световен мащаб. Ако желаете да работите зад граница или в чуждестранна компания, базирана в България, ще ви се наложи да подготвите CV на английски език.

Регионите и държавите имат характерни културни, етични и технически особености по отношение на писането на автобиография. Добре е първо да проучите онлайн избраната страна като цяло и, в частност, състоянието на индустрията, която ви вълнува. Не бива да пренебрегвате културните различия и стила на представяне на информацията в автобиографията.

В това кратко ръководство ви съветваме как да напишете отлично CV на английски за кандидатстване за работа зад граница или в чуждестранна компания, развиваща дейност в България. Прилагаме образец на CV на английски, който можете да персонализирате, за да ви назначат съвсем скоро на желаната позиция. Предлагаме ви и онлайн инструмент за съставяне на CV с професионално оформени шаблони. Само след 15 минути ще разполагате с всичко необходимо за създаването на безупречна автобиография на английски език.

1. Обща структура на и формат на автобиографията на английски език

Основното разделяне на текста в CV-то се определя от неговия формат. Той може да бъде:

  • Обратно хронологичен;
  • Функционален;
  • Комбиниран (хибриден).

Обратно хронологичният формат е най-широко застъпен заради неговата ясна и прегледна линейна структура. При него разделите за трудов стаж и образование започват от най-скорошната заемана позиция и придобита квалификация и продължават назад във времето. 

Функционалният формат е подходящ за хора които тепърва ще се реализират в желаната област, променят кариерния си път и са работили дълго на друга, свързана позиция, или са завършили наскоро образованието си и нямат трудов опит. Този формат акцентира върху социалните и професионалните умения вместо върху стажа. Той дава възможност за представяне на опита в други сфери и изтъкване на придобитите способности, които имат отношение към желаното назначение – така наречените „преносими умения“ (transferable skills) . Комбинираният формат, от своя страна, поставя еднаква тежест върху уменията и трудовия опит.

Представеният тук образец на CV на английски език е в най-често срещания обратно хронологичен формат.

2. Задължителни и допълнителни раздели в автобиографията на английски език

Нека първо изясним какво трябва да включва вашето CV на английски език. Важността на разделите, разбира се, може да варира в зависимост от професията и опита ви, но следните категории са задължителни:

  • Лични данни, информация за контакт: име, професия, адрес, имейл, телефон, профил в LinkedIn.  – Personal Details: name, wanted job title, address, email, phone, LinkedIn profile.

Представят се в горния колонтитул, наричан „header”. По принцип в CV-то на английски език не е нужно да включвате снимка, дата на раждане и пол. Редица държави са приели закони за борба с дискриминацията, които гарантират равен старт на всички кандидати, независимо от външния вид, възрастта и пола им;

  • Личен профил (резюме) – Professional Summary, Profile, Personal Statement – синтезира опита, знанията и кариерните успехи на кандидата в не повече от пет изречения;
  • Трудов стаж – Employment History, Work Experience - надгражда върху информацията, представена в резюмето, с конкретни постижения. Започва с последното назначение (име на фирмата/организацията, населено място, длъжност, период, задължения и постижения – employer, city, job title, start and end date, responsibilities, achievements ) и дава по-подробна информация за последните две заемани длъжности. Обикновено не е нужно да обхваща повече от 10 години назад;
  • Умения – Skills - представя социалните и професионалните умения на кандидата под формата на списък/подточки;
  • Образование – Education – представя образователните степени и придобитите квалификации на кандидата в обратно хронологичен ред (учебно заведение, населено място, период, придобита степен/квалификация – school, city, start and end date, degree/qualification). Ако притежавате магистърска степен в областта, не е нужно да включвате гимназиалното си образование, освен ако то няма специално отношение към позицията.
  • Езици – отбележете майчиния си език, нивото на владеене на английски език и други езици.

По желание можете да добавите допълнителни раздели с важна информация, която би увеличила вероятността да ви назначат. Те могат да включват успешно преминати курсове, сертификати, доброволчески дейности, стажове, членство в организации, хобита и интереси, препоръки от бивши работодатели и т.н. (courses, certificates, volunteer work, internships, membership in organizations, hobbies and interests, references). 

Прегледайте нашия образец на CV на английски език. Той включва всички задължителни раздели, както и добавена категория с препоръки от бивши работодатели.

3. Ключови думи при проверка от автоматични системи за подбор на кандидати и специалисти от отдел „Човешки ресурси“ 

Редица средни и големи предприятия ползват автоматични системи за подбор на кандидатите (ATS), които сканират подадените автобиографии, търсейки определени елементи и ключови думи. В зависимост от резултата те или препращат документите за преглед от служител на фирмата, или отхвърлят кандидатурата. Как да разберете кои са ключовите думи, които задължително трябва да присъстват в автобиографията ви? Анализирайте внимателно обявата за работа – някои изисквания (умения, квалификации) са представени с приоритет и често се повтарят с парафрази. Задължително включете тези характеристики в CV-то си, без, разбира се, да нарушавате естествения ход на повествованието.

В приложения образец на CV на английски език например ключови думи са „accounting”, “analysis”, “audit”, “budget”, “reconciliations”.

4. Мотивационно писмо

Винаги подавайте автобиографията си редом с мотивационно писмо, освен ако работодателят не е споменал изрично, че това не е необходимо. Имайте предвид, че обемът на писмото не бива да превишава една страница (около 400 думи).

5. Оформление на автобиографията

Първите впечатления винаги се основават на външния вид – естетиката, симетрията и цветовото оформление – затова обърнете подобаващо внимание на дизайна на вашето CV. Заетите специалисти по подбор на персонал прехвърлят набързо подадените документи, а стилното оформление би ги подтикнало към подсъзнателното решение да се задълбочат в прегледа на кандидатурата ви.

В общия случай обемът на CV-то ви на английски език не бива да превишава две страници, а още по-добре е ако можете да се вместите в една страница. Изберете съвременен, четлив шрифт с размер 10 – 12. Фиксирайте рамката на 2,5 см от всички страни. Ако съдържанието е по-дълго от две страници, по-добре го съкратете, вместо да намалявате размера на шрифта. Подравнете заглавията, абзаците и подточките отляво, не двустранно, и оставете пространство между тях, за да може текстът да „диша“.

Ще спестите много време, ако използвате професионално оформен шаблон за CV на английски език, оптимизиран по отношение на съдържанието, психологическия ефект и визуалните възприятия. CVapp.bg предлага разнообразен набор от шаблони, които отговарят на изброените критерии и могат да бъдат приспособени за всяка професия. Можете да ползвате и функцията ни за съставяне на мотивационно писмо, която позволява избор на шаблон с дизайн, подхождащ на CV-то ви. Така ще постигнете цялостна представителна визия на кандидатурата си.

6. Редакция

Специалистът по подбор на персонал, който преглежда автобиографията ви, би предположил, че това е възможно най-доброто ви представяне – не го разочаровайте. Правописните, граматическите и пунктуационните грешки са основната причина за отхвърляне на кандидатури за работа. Задължително ползвайте софтуер за проверка на правописа и ако се колебаете относно някои граматически и пунктуационни правила, изпратете CV-то си на доверен и осведомен приятел за преглед.

7. Файлов формат

При изпращане на автобиография по имейл или качване онлайн в платформа на работодателя винаги залагайте на PDF формат. Той е универсален и не се променя, независимо с каква програма се преглежда документът. Изпратите ли CV-то си в .doc/.docx формат, рискувате някои елементи да се разместят при визуализацията му чрез софтуера на работодателя.

Гъвкавият инструмент за съставяне на автобиография на CVapp.bg улеснява целия процес. Той е с вградена проверка на правописа и позволява адаптиране на шаблоните с добавяне и разместване на раздели. Можете да изтеглите завършеното CV в PDF формат или да изпратите линк за достъп до автобиографията ви.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.8
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 700 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
3 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
730 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 700 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
720 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
580 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
57 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
550 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
33 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
510 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
350 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
930 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
490 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
52 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3 400+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
110 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
69 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
18 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките