1. Примерни CV-та
 2. Кариерна промяна
Написано от Сюзан Шор:Сюзан Шор:

Кариерна промяна Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Кариерна промяна и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.2
Средна оценка
54 души вече го оцениха
Кариерна промяна Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Готов си за ново предизвикателство – да започнеш кариера в обещаващ бранш. Време е да съставиш автобиография, която да впечатли назначаващия със знанията и уменията ти и да ти даде шанс за реализация на новото поприще.

Това е по-сложна задача, отколкото да продължиш по досегашния си път, но вече си направил първата стъпка с решението си за промяна. Набери скорост към успеха със cvapp.bg. Предлагаме ръководства за писане на CV с приложени примери и лесен за ползване онлайн инструмент за съставяне на автобиографии. 

Как се пише автобиография за кариерна промяна

Първата стъпка в писането на автобиографията ти за кариерна промяна е да научиш какво трябва да включва документът. Твоето CV трябва да съдържа следните елементи:

 • Заглавна част (горен колонтитул, заглавка);
 • Резюме (профил);
 • Раздел за трудов стаж;
 • Раздел за умения;
 • Раздел за образование.

Тъй като нямаш пряк опит в професията, към която си се насочил, по-добре акцентирай върху преносимите умения и образованието, свързани с новата ти кариера. Ето на какво да обърнеш внимание:

 1. Обмисли да включиш професионална цел в резюмето си. Така работодателят ще се осведоми от самото начало за намеренията ти, свързани с кариерната промяна.
 2. В раздела за трудов стаж спомени основните си постижения вместо отговорностите от длъжностната ти характеристика. Свържи успехите си с умения, които ще ти бъдат полезни в новата професия.
 3. Персонализирай CV-то си в зависимост от работодателя. Изтъкни професионални качества, които имат пряко отношение към неговия бизнес и подчертай приспособимостта и гъвкавостта си.
 4. Избери стилно оформен шаблон за CV, изразяващ твоя професионализъм и адаптивност.
 5. При подаване на документи за кандидатстване онлайн оптимизирай CV-то си за кариерна промяна с ключови думи от обявата за работа.
Съвет от експерта

Оптимизация за автоматизирани системи за подбор на кандидатури

Автоматизираните системи за подбор (АСП) сканират автобиографиите за ключови думи, които отговарят на описанието на длъжността в обявата за работа, и ги класират по степен на съвпадение. Само документите с най-висок бал се изпращат за преглед от назначаващия, другите се елиминират.

Най-добрият подход за издържане на проверката на АСП е анализът на обявата за работа. Открий ключовите думи и фрази и ги спомени на подходящи места в автобиографията си. 

Примери за такива ключови думи са:

 • “висше образование”;
 • “целево ориентиран”;
 • “Microsoft Office”;
 • “отлично владеене на английски език”;
 • “комуникативност”.

Постарай се текстът да звучи естествено и не прекалявай с повторенията.

Избор на подходящ формат за CV при кариерна промяна

Обратно хронологичният формат несъмнено е най-застъпен в автобиографиите за кандидатстване за работа, но това далеч не означава, че е задължителен. Всъщност при преориентиране към нова кариера или длъжност, за която ти липсва професионален опит, е по-добре да заложиш на функционален или комбиниран формат, за да придадеш по-голяма тежест на уменията и компетенциите си.

За подробна информация и съвети прегледай нашия блог, посветен на форматите за автобиография.

Заглавна част на автобиографията: Информация за контакт

Заглавната част (наричана също горен колонтитул или бланка) в CV-то ти трябва да представя ясно информацията за връзка с теб, така че назначаващият да я открие веднага при нужда.

 • Име, фамилия и длъжност: Включи името, фамилията си и длъжността, за която кандидатстваш;
 • Имейл адрес: Използвай официален формат, съдържащ имената ти, например: име.фамилия@google.com;
 • Телефон: Впиши личния си номер или номера си за служебни контакти, ако имаш такъв;
 • Населено място: Спомени населеното място, където живееш, и добави „С възможност за пътуване/преместване“, ако е необходимо;
 • LinkedIn: Постави връзка към профила си в LinkedIn, ако той би те представил в подходяща професионална светлина пред назначаващия.

В зависимост от работодателя можеш да включиш датата си на раждане и актуална снимка.

Препоръчителни действия

Петър Манолов

Специалист по връзки с обществеността

0777565656

[email protected]

Непрепоръчителни действия

П. Манолов

PR

0777565656

[email protected]

Резюме в автобиографията: Твоят професионален профил

Резюмето представя в няколко изречения опита и уменията ти, свързани с желаната позиция. То е единственият раздел от автобиографията, където можеш да проявиш творчество и да изразиш ентусиазма си за кариерна промяна. Съдържанието му зависи от това колко отдалечена е длъжността, за която кандидатстваш, от досегашната ти кариера.

Ако си се насочил в съвсем различна посока, например работил си като финансов анализатор, а сега искаш да се отдадеш на влечението си към интериорния дизайн, е добре да включиш в резюмето си професионална цел. Обясни на работодателя какво се надяваш да постигнеш на новата позиция и изтъкни качества, които те превръщат в чудесен кандидат.

В случай че си избрал поле за изява, което се припокрива частично с досегашната ти кариера, резюмирай опита си в професионален профил. Демонстрирай ценни знания за индустрията и обясни как трудовият ти стаж те е подготвил за желаната промяна.

Например ако си софтуерен разработчик, но търсиш работа в сектора за продажба на софтуер и ИТ услуги, ти вече имаш задълбочени познания в областта, които можеш да демонстрираш. Търговията със софтуер може да бъде твоят мост към продажбите и на други продукти.

Професионалният ти профил трябва да изтъква най-големите ти постижения и връзката им с желаната позиция в новия бранш. Не забравяй да споменеш ключови думи и фрази от обявата за работа по начин, който не нарушава естествения ход на повествованието. Бъди горд с постиженията си и демонстрирай професионализъм, без да преувеличаваш.

За още идеи можеш да прегледаш и други наши ръководства за писане на CV с приложени примери:

Предлагаме и три приспособими примера за резюме в CV за кариерна промяна:

Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на начално ниво

Мотивиран и енергичен служител с богат опит в редица области. С доказани постижения и репутация за ползотворно сътрудничество. Уверен, отговорен и ориентиран към резултатите независимо от характеристиката на длъжността. Ангажиран с търсенето на позиция, на която да прилага разностранните си умения и да допринася с професионалния си устрем.

Копирано!
Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на средно ниво

Специалист по маркетинг чрез съдържание с десетгодишен опит търси позиция в сектор „Продажби“. Разчитам на уменията си да ангажирам потребителите и да проучвам пазара, за да увелича ръста на приходите и да изградя трайни отношения с клиенти в ориентирана пряко към резултатите търговска среда. Подхождам с разбиране към потребителската аудитория и прилагам умело средствата на убеждаващата комуникация.

Копирано!
Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на високо ниво

Управител на ресторант с 15-годишен опит търси позиция като мениджър на хотел. Ограничителните мерки по време на пандемията ме принудиха да прекратя семейния си бизнес. Сега се надявам да допринеса със способностите си към сектора на устойчивия туризъм. Разчитам на чувството си за отговорност и добрите си организационни и лидерски умения, за да поддържам перфектния имидж на хотела и унисона в работата на персонала. Опитът ми в работата с клиенти гарантира, че ще задържа редовните гости и постоянно ще привличам нови.

Копирано!

Представи трудовия си опит преди кариерната промяна: Подготвен за новия път

За пореден път съдържанието на раздела зависи от допирните точки между старата и новата ти кариера. Тук трябва да акцентираш върху най-големите си професионални успехи и постижения. Спомени предизвикателства, които си преодолял, постигайки отлични резултати. По възможност подкрепи твърденията си с факти и цифри.

Ако новата ти кариера се припокрива частично с досегашната, съсредоточи се върху преносимите умения, които можеш да демонстрираш чрез заеманите длъжности. Ето няколко примера от CV на офис асистент, които биха имали значение при кандидатстване за редица други длъжности (рецепционист, административен асистент и т.н.):

 • „Посрещах посетителите любезно и услужливо.“
 • „Предоставях обща информация за услугите на заинтересовани клиенти.“
 • „Поддържах базата данни в офиса и обслужвах електронната поща.“

В случай че поемаш по съвсем нов кариерен път, можеш да озаглавиш раздела „Опит“ вместо „Трудов стаж“. Тук можеш да включиш и дейности, с които си се занимавал извън работното място, но имат връзка с новата ти кариера.

За вдъхновение прегледай следващия раздел за трудов стаж от примерното ни CV за кандидатстване за работа при промяна в кариерата.

Приспособим примерен раздел за трудов стаж в CV

Възпитател в Частна детска градина "Косе Босе", Варна 
Август 2015 - Август 2023 

 • Подготвях подходящи учебни планове и дейности за деца на възраст от 2 до 4 години.
 • Създадох и поддържах дружелюбна, стимулираща среда за децата.
 • Информирах редовно родителите за напредъка на децата им и обсъждах възникнали притеснения.
 • Участвах активно в събитията, организирани от детското заведение, и планирах първото "Пролетно почистване" за децата от III и IV група.
 • Посещавах семинари за усвояване на нови педагогически подходи и инструменти.
 • Съставях досиета с писмени оценки за представянето на децата.

 

Асистент в отдел "Човешки ресурси" в издателство "Факел", Варна 
Юли 2010 - Април 2015 

 • Съдействах за изпълнението на всички канцеларски и административни задачи.
 • Раздавах формуляри за попълване от служителите.
 • Отговарях на обаждания и записвах съобщения.
 • Правех ксерокопия и обслужвах пощенската кутия.
 • Съдействах за поръчването и раздаването на консумативи.
 • Запазвах поверителността на служителските досиета.
 • Насрочвах и потвърждавах дати за интервюта и срещи.

 

Административен асистент в Пресгрупа "България днес", Варна 
Юни 2007 - Март 2010 

 • Осигурявах надеждно административно обслужване в редакционния отдел.
 • Отговарях на обаждания, записвах и предавах съобщения.
 • Поддържах чиста и организирана работна среда.
 • Водех календарите за конферентните зали и насрочвах събрания и оперативки.
 • Координирах плановете за пътуване и насрочвах срещи.
Копирано!

Изброй ключови умения, които ще ти бъдат от полза в новата кариера 

Тъй като нямаш пряк опит на желаната позиция, трябва да изтъкнеш умения, придобити в досегашната ти кариера, които имат връзка с новата длъжност. Състави си списък с всички умения, които можеш да демонстрираш, и отбележи със звездичка преносимите – именно те ще са ти нужни в новата работа.

Започни с личностните умения, които са предпоставка за продуктивността ти като служител. Това са общи способности, допринасящи за твоята ефективност, например планиране на времето, организация, сътрудничество и т.н. След това обърни внимание на професионалните умения, които си придобил по време на образованието и трудовия ти стаж.

Приспособим примерен раздел за умения в CV
 • Инициативност
 • Междуличностна комуникация
 • Работна етика
 • Организационни умения
 • Презентационни умения
 • Лидерски умения
Копирано!

Професионалните умения варират в зависимост от длъжността, но редица позиции изискват компютърна грамотност, владеене на чужд език и анализ на данни. 

Личностните умения могат да се систематизират в следните категории:

 1. Себеосъзнатост: увереност, задаване на цели, приемане на градивна критика;
 2. Самоконтрол: надеждност, приспособимост, възприемане на нови идеи;
 3. Мотивация: ангажираност, инициативност, стремеж към постижения, оптимизъм;
 4. Емпатия: приспособимост към нуждите на клиента, менторство, усещане за груповата динамика;
 5. Социални умения: убедителност, комуникативност, лидерство, разрешаване на конфликти, сътрудничество.

Включи в CV-то си уменията, които имат отношение към желаната позиция, и ги подкрепи с конкретни примери от досегашната си кариера.

Представи образованието и квалификацията си за новия кариерен път 

Способността ти да усвояваш нови умения е от основно значение. Ако образованието ти е по-важно от трудовия ти опит при кандидатстването за новата позиция, размени местата на разделите.

Ето какво можеш да включиш в раздела за образование:

 • Придобити образователно-квалификационни степени – магистър, бакалавър, гимназиално образование. За всяка степен можеш да споменеш предмети, практики и стажове, които имат пряка връзка с желаната позиция. Ако си защитил магистърска или докторска степен, можеш да пропуснеш средното си образование.
 • Курсове за придобиване на професионална квалификация – изброй придобити сертификати и удостоверения, които имат отношение към новата ти кариера. В интернет можеш да откриеш редица центрове, предлагащи такова обучение, например “Давитоз”.
 • Членство в професионални организации, чиято дейност има връзка с желаната от теб позиция, като например Българската Е-комерс асоциация.

Демонстрирай желанието и способността си да се учиш и да се приспособяваш. Така ще покажеш, че имаш потенциал за израстване и самосъзнание да оцениш уменията си, за да запълниш пропуските, които съпътстват неизменно промяната в кариерния път.

Приспособим примерен раздел за образование и квалификация в CV

Бакалавър по обществени комуникации и социална психология, Бургаски свободен университет, Бургас 
Септември 2006 - Юни 2010

Копирано!

Избери оформление и дизайн на автобиографията, подходящи за кариерната промяна

CV-то ти трябва да бъде четливо и прегледно. Оформлението и дизайнът са важни колкото съдържанието поради следните причини:

 1. Назначаващият трябва да открие моментално информацията за връзка с теб и последната ти месторабота.
 2. Дизайнът на автобиографията ти говори много за имиджа ти.
 3. При неправилно форматиране АСП може да пропусне ключови данни.

Семплото, стилно оформление прави най-добро впечатление – без дълги абзаци, тежки изречения и ексцентрични шрифтове. Можеш да добавиш малко цвят, но бъди пестелив. Четливостта е първият приоритет. По-добре да се откроиш с постиженията си, отколкото с авангарден дизайн на документите за кандидатстване.

Пълен текст на примерно CV за кариерна промяна

Приспособим пълен текст на примерно CV

Профил

Мотивиран и енергичен служител с богат опит в редица области. С доказани постижения и репутация за ползотворно сътрудничество. Уверен, отговорен и ориентиран към резултатите независимо от характеристиката на длъжността. Ангажиран с търсенето на позиция, на която да прилага разностранните си умения и да допринася с професионалния си устрем.


Трудов стаж

Възпитател в Частна детска градина "Косе Босе", Варна 
Август 2015 - Август 2023 

 • Подготвях подходящи учебни планове и дейности за деца на възраст от 2 до 4 години.
 • Създадох и поддържах дружелюбна, стимулираща среда за децата.
 • Информирах редовно родителите за напредъка на децата им и обсъждах възникнали притеснения.
 • Участвах активно в събитията, организирани от детското заведение, и планирах първото "Пролетно почистване" за децата от III и IV група.
 • Посещавах семинари за усвояване на нови педагогически подходи и инструменти.
 • Съставях досиета с писмени оценки за представянето на децата.

 

Асистент в отдел "Човешки ресурси" в издателство "Факел", Варна 
Юли 2010 - Април 2015 

 • Съдействах за изпълнението на всички канцеларски и административни задачи.
 • Раздавах формуляри за попълване от служителите.
 • Отговарях на обаждания и записвах съобщения.
 • Правех ксерокопия и обслужвах пощенската кутия.
 • Съдействах за поръчването и раздаването на консумативи.
 • Запазвах поверителността на служителските досиета.
 • Насрочвах и потвърждавах дати за интервюта и срещи.

 

Административен асистент в Пресгрупа "България днес", Варна 
Юни 2007 - Март 2010 

 • Осигурявах надеждно административно обслужване в редакционния отдел.
 • Отговарях на обаждания, записвах и предавах съобщения.
 • Поддържах чиста и организирана работна среда.
 • Водех календарите за конферентните зали и насрочвах събрания и оперативки.
 • Координирах плановете за пътуване и насрочвах срещи.


Умения

 • Инициативност
 • Междуличностна комуникация
 • Работна етика
 • Организационни умения
 • Презентационни умения
 • Лидерски умения


Образование

Бакалавър по обществени комуникации и социална психология, Бургаски свободен университет, Бургас 
Септември 2006 - Юни 2010

Копирано!

При промяна в кариерния път трябва да наблегнеш на преносимите си умения и образованието, които те превръщат в подходящ кандидат за новата позиция. Демонстрирай способността си да учиш и да се развиваш. 

Нашият онлайн инструмент за съставяне на CV с професионално оформени шаблони ще те улесни в подготовката на документите за кандидатстване. Започни безпроблемно новата си кариера!

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.2
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
4 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
740 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
730 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
590 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
560 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
520 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
360 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
940 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
490 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
56 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3 700+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
76 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
24 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
41 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
2 000 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките