1. Примерни CV-та
 2. Болногледач
Написано от Ана МъкърманАна Мъкърман

Болногледач Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Болногледач и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.6
Средна оценка
31 души вече го оцениха
Болногледач Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Може би ти се е случвало да полагаш безвъзмездни грижи за възрастен, трудно подвижен или болен роднина. Ако този тип работа ти носи удовлетворение или в него си открил своето призвание, сега е моментът да направиш решаващата стъпка.

България страда от дефицит на кадри в областта на здравната и социалната грижа. На фона на застаряващото население услугите на болногледачи и лични асистенти стават все по-търсени. Състави отлична автобиография за кандидатстване за работа като болногледач с помощта на ръководството и примерите на cvapp.bg.

Как се пише автобиография на болногледач

Преди да пристъпиш към писането на автобиографията си на болногледач, нека разгледаме структурата на документа. CV-то ти трябва да включва следните елементи:

 • Заглавна част (горен колонтитул, заглавка);
 • Резюме (личен или професионален профил);
 • Раздел за трудов стаж;
 • Раздел за умения;
 • Раздел за образование.

Автобиографията ти трябва да показва, че си подготвен за предизвикателствата на социалните грижи. Работата несъмнено ще те свърже с хора с разнообразно минало, ще те превърне в приятел и довереник на възрастни и трудноподвижни клиенти. От друга страна вероятно ще ти се налага да успокояваш болни и отчаяни хора, да вдигаш тежко и да покриваш извънредни часове.

Неслучайно текучеството в организациите, предлагащи болногледачи, е голямо. Те инвестират много време и пари в наемането, обучението на кадри и попълването на свободни позиции. Ето на какво да наблегнеш в CV-то си, за да зарадваш назначаващия:

 1. Акцентирай върху постиженията си вместо върху отговорностите. Спомени за колко души си се грижил, как си допринесъл за качеството им на живот и удовлетворението им.
 2. Персонализирай CV-то си в зависимост от работодателя и типа на заетост. Има значение дали ще работиш почасово или на пълен работен ден, в агенция за предоставяне на грижи по домовете или в дом за възрастни хора.
 3. Избери професионален шаблон за CV, който отразява стремежа ти към ред, спокойствие и хармония.

Избор на подходящ формат за CV на болногледач

Както при много други професии, изборът на формат за автобиография при болногледачите е ограничен до три възможности: обратно хронологичен, функционален или комбиниран формат.

За кандидати с опит традиционният обратно хронологичен формат за CV е най-добрият избор. В него трудовият стаж е представен от най-скорошната позиция назад във времето и обхваща последните десет години.

Ако си нов в бранша или имаш опит само в безвъзмездните грижи за приятели и роднини, можеш да избереш алтернативен формат, който акцентира върху уменията ти вместо върху трудовия стаж.

Заглавна част на автобиографията: Информация за контакт

Заглавната част (наричана също горен колонтитул, заглавка или бланка) в CV-то ти трябва да представя ясно информацията за връзка с теб, така че назначаващият да я открие веднага при нужда.

 • Име, фамилия и длъжност: Включи името, фамилията си и длъжността, за която кандидатстваш;
 • Имейл адрес: Използвай официален формат, съдържащ имената ти, например: име.фамилия@google.com;
 • Телефон: Впиши личния си номер или номера си за служебни контакти, ако имаш такъв;
 • Населено място: Спомени населеното място, където живееш, и добави „С възможност за пътуване/преместване“, ако е необходимо;
 • Шофьорска книжка: Ако задълженията ти включват превоз на трудно подвижни хора, можеш да отбележиш, че си правоспособен шофьор с чисто досие.

В зависимост от работодателя можеш да включиш датата си на раждане и актуална снимка.

Препоръчителни действия

Кристина Иванова

Болногледач

0777565656

[email protected]

Непрепоръчителни действия

К. Иванова

Домашен помощник

0777565656

[email protected]

Резюме в автобиографията: Състави своя професионален профил

Резюмето в CV-то ти трябва да излъчва топлината и очарованието, които те правят добър кандидат да се грижиш за другите. Редом с тези личностни качества трябва да представиш накратко опита, образованието и уменията си.

Обмисли какво те отличава като болногледач – годините опит, медицинското ти образование или пък умението да вдъхваш увереност и спокойствие. Може би дори си спечелил награди за работата си? Каквото и да е най-впечатляващото ти качество, използвай го за силно начало на резюмето си.

За още идеи можеш да прегледаш примерните ни автобиографии за следните професии:

Предлагаме ти и три варианта на резюме в CV на болногледач за кандидати с различно ниво на професионален опит, които можеш да приспособиш поред нуждите си:

Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на начално ниво

Внимателна и прилежна домашна помощница с доброволчески опит в грижата за болни и трудноподвижни лица. Осигурява подкрепа в изпълнението на всекидневни задачи и социализацията на възрастни хора. Общителна, услужлива, следва дословно инструкции.

Копирано!
Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на средно ниво

Състрадателен болногледач с опит в грижите за хора в напреднала възраст и пациенти с увреждания. Предлага оптимално обслужване на лица, които не могат да се грижат сами за себе си, включително интензивна грижа. Помага в придвижването, спазва графици за прием на лекарства, изпълнява медицински процедури, приготвя и сервира храна, осигурява грижи за пациентите в уюта на домовете им. Стреми се към подобряване на качеството на живот на клиентите.

Копирано!
Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на високо ниво

Старателен болногледач с 15 годишен опит, квалифициран рехабилитатор и масажист. Осигурява цялостна грижа на лежащо болни, страдащи от деменция, алцхаймер, паркинсон и множествена склероза. Справя се умело в ситуации, изискващи специално внимание и търпение.

Копирано!

Представи трудовия си опит като болногледач: Надеждна грижа

Разделът за трудов стаж започва с последното ти назначение и представя опита ти за последните 10, най-много 15 години, в обратно хронологичен ред. Ако си обслужвал поне трима клиенти за 6 или повече месеца, можеш да пропуснеш позициите, които не отразяват умения, относими към работата, за която кандидатстваш.

Опиши всяка заемана позиция с подточки, формулирани като действия, вместо като задължения. Избягвай фразата „бях отговорен за“ – вместо това опиши максимално точно какво си вършил. Ето няколко примера за дейности на болногледачи, които можеш да включиш:

 • Осигурявах оптимално обслужване на трима лежащоболни пациенти, страдащи от множествена склероза.
 • Подпомагах клиентите във всекидневните им дейности: готвене, хранене, домакинска работа, къпане и преобличане.
 • Пазарувах и доставях храни и стоки в домовете на клиентите.
 • Превозвах и придружавах пациентите по време на посещенията им при лични лекари и медицински специалисти.
 • Обработвах декубиталните рани на пациентите, почиствах и сменях катетри.

Следва разделът за трудов стаж от примерната ни автобиография на болногледач.

Приспособим примерен раздел за трудов стаж в CV

Домашен болногледач в "Спокойни старини" ООД, София 
Юни 2016 - Септември 2023  

 • Осигурявах оптимални грижи на няколко пациента в уюта на домовете им.
 • Следях жизнените показатели и приема на лекарства.
 • Водех дневници за състоянието на пациентите.
 • Помагах на пациентите във всекидневни дейности, включително къпане, обличане, хранене и физическа активност.
 • Докладвах за промени в психическото и физическото състояние на пациентите и реагирах според ситуацията.
 • Проявявах търпение и съчувствие и в най-трудните моменти.

 

Домашен болногледач в "Нова зора" ООД, Благоевград 
Април 2012 - Април 2016 

 • Помагах на пациенти в напреднала възраст да извършват всекидневни дейности.
 • Оценявах физическото състояние на пациентите.
 • Следях приема на лекарства според индивидуалните графици.
 • Водих документация в съответствие със стандартите на агенцията.
 • Стремях се да осигурявам възможно най-добрата грижа на всеки пациент.
Копирано!

Как се пише CV на болногледач без трудов стаж

Ако кандидатстваш за първата си работа като болногледач, акцентирай върху преносимите си умения и елементи от образованието си, които те превръщат в подходящ кандидат за позицията. Не ти е необходим професионален опит, за да станеш домашен помощник.

Може би вече си се грижил за приятели и роднини в нужда или пък си участвал в доброволчески програми за доставяне на храна по домовете и подпомагане на възрастни хора? Включи в CV-то си на болногледач раздел „Опит“ вместо „Трудов стаж“ и опиши в него тези дейности.

Включи най-важните си умения като болногледач

В раздела за умения от автобиографията си трябва да включиш както професионални, така и личностни характеристики, които изграждат цялостния ти профил на отличен болногледач. Грижата за хора в нужда е както работа, така и морално призвание.

Разгледай списъка с умения от примерното ни CV на болногледач:

Приспособим примерен раздел за умения в CV
 • Оптимална грижа за пациента
 • Съпричастност и подкрепа
 • Санитарно-хигиенни дейности
 • Следене на прием на лекарства
 • Измерване на медицински показатели
 • Физическа издръжливост
 • Водене на домакинство
Копирано!

Включи в автобиографията си умения от следните групи и ги илюстрирай с подходящи примери:

 1. Емпатия и внимателно отношение: Положителната динамика в отношенията с клиента е изключително важна за осигуряването на оптимална грижа. Тя се постига с качества като общителност, съпричастност, проява на разбиране, способност за изслушване и запазване на самообладание в трудни моменти.
 2. Подпомагане или обслужване във всекидневни дейности: Тук спадат общи умения, свързани с изпълнението на домакински задължения и обслужването на възрастни, лежащоболни и трудноподвижни клиенти (ползващи бастун, проходилка, тоалетен стол, антидекубитален матрак и др.).
 3. Специални умения: Включи умения, които те открояват като професионалист, например специализирана грижа за хора, страдащи от определени заболявания (деменция, паркинсон, алцхаймер, диабет, множествена склероза). Спомени и медицинските процедури, които извършваш – проследяване на жизнени показатели, поставяне на инжекции, смяна на катетър, обработка на декубитални рани и т.н.
 4. Водене на документация: Работодателят ще изисква от теб да документираш състоянието на клиентите, които обслужваш. Спомени уменията си да следваш инструкции, да водиш дневник и да докладваш своевременно за възникнали сложни ситуации.

Представи образованието и квалификацията си за работа като болногледач

Грижата за възрастни и болни хора е отличен избор за начало на кариера и изграждане на пълноценни връзки с околните, а в същото време не изисква продължително обучение. Всъщност редица агенции, предлагащи услугите на лични асистенти и домашни болногледачи, наемат служители с гимназиално образование без допълнителни квалификации.

Специализираните институции като заведенията за долекуване, хосписите за терминално болни и домовете за стари хора търсят кадри с квалификация по професия „Болногледач“, които могат да заемат длъжностите домашен санитар, личен асистент, социален асистент и болногледач, както и специалисти с медицинско образование, включително рехабилитатори.

В този раздел изброй образователно-квалификационните си степени в обратно хронологичен ред. Тук е мястото да споменеш специализирани обучения и курсове, които си посещавал, и придобитите от тях удостоверения. Подходящ пример е завършеният курс за социален асистент.

Ако разполагаш с отлична квалификация за болногледач, но ти липсва богат опит, постави раздела за образование пред трудовия стаж, за да акцентираш върху стремежа си към професионално развитие. 

Приспособим примерен раздел за образование и квалификация в CV

Бакалавър по здравни грижи, специалност "Медицинска сестра", Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас 
Септември 2008 - Юни 2012 


Бакалавър по биология, СУ "Св. Климент Охридски", София 
Септември 2004 - Юни 2008

Копирано!

Избери подходящо оформление и дизайн за CV-то си на болногледач

Опитът, уменията и образованието ти ще изгубят от тежестта си, ако назначаващият се обърка от оформлението на автобиографията ти. Положи нужната грижа за вида и излъчването на документа.

При кандидатстване за длъжност в направление „Здравни грижи“ препоръчваме семпло оформено CV, изразяващо професионализъм. Избягвай цветовете и декоративните елементи – нека опитът ти да говори сам за себе си. 

За примерната автобиография към това ръководство сме използвали професионалния шаблон „Стокхолм“ със свеж, ненатрапчив и функционален дизайн.

Важно е CV-то ти да запази оформлението си, независимо от устройството, на което се преглежда. Изпрати го в PDF – изпитан формат, който не се променя от компютър на компютър.

Пълен текст на примерно CV за работа като болногледач

Приспособим пълен текст на примерно CV

Профил

Състрадателен болногледач с опит в грижите за хора в напреднала възраст и пациенти с увреждания. Предлага оптимално обслужване на лица, които не могат да се грижат сами за себе си, включително интензивна грижа. Помага в придвижването, спазва графици за прием на лекарства, изпълнява медицински процедури, приготвя и сервира храна, осигурява грижи за пациентите в уюта на домовете им. Стреми се към подобряване на качеството на живот на клиентите.


Трудов стаж

Домашен болногледач в "Спокойни старини" ООД, София 
Юни 2016 - Септември 2023  

 • Осигурявах оптимални грижи на няколко пациента в уюта на домовете им.
 • Следях жизнените показатели и приема на лекарства.
 • Водех дневници за състоянието на пациентите.
 • Помагах на пациентите във всекидневни дейности, включително къпане, обличане, хранене и физическа активност.
 • Докладвах за промени в психическото и физическото състояние на пациентите и реагирах според ситуацията.
 • Проявявах търпение и съчувствие и в най-трудните моменти.

 

Домашен болногледач в "Нова зора" ООД, Благоевград 
Април 2012 - Април 2016 

 • Помагах на пациенти в напреднала възраст да извършват всекидневни дейности.
 • Оценявах физическото състояние на пациентите.
 • Следях приема на лекарства според индивидуалните графици.
 • Водих документация в съответствие със стандартите на агенцията.
 • Стремях се да осигурявам възможно най-добрата грижа на всеки пациент.


Умения

 • Оптимална грижа за пациента
 • Съпричастност и подкрепа
 • Санитарно-хигиенни дейности
 • Следене на прием на лекарства
 • Измерване на медицински показатели
 • Физическа издръжливост
 • Водене на домакинство


Образование

Бакалавър по здравни грижи, специалност "Медицинска сестра", Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас 
Септември 2008 - Юни 2012 


Бакалавър по биология, СУ "Св. Климент Охридски", София 
Септември 2004 - Юни 2008

Копирано!

Кариерата на болногледач носи огромно удовлетворение на хората, намерили призванието си в грижата за околните. Независимо дали си кадър с богат опит или правиш първите си стъпки в областта на здравните грижи и социалните услуги, съдържателното, добре оформено CV ще допринесе за бързото ти назначаване на желаната позиция. 

Нашият онлайн инструмент за съставяне на автобиографии ще те улесни в съставянето на блестяща кандидатура.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.6
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
4 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
740 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
730 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
590 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
560 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
520 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
360 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
940 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
490 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
56 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3 700+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
76 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
24 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
41 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
2 000 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките