1. Примери
 2. Служител в ресторант

Служител в ресторант Примерно мотивационно писмо

Използвай това примерно мотивационно писмо Служител в ресторант, за да завършиш документите за кандидатстване и да получиш бързо желаната работа – без разочарования и без догадки. Това примерно мотивационно писмо е специално предназначено за Служител в ресторант позиции през 2024 г. Възползвай се от нашите примерни изречения + експертни ръководства, за да изтеглиш перфектното мотивационно писмо само за минути.
4.7
Средна оценка
32 души вече го оцениха
Служител в ресторант Примерно мотивационно писмо
Редактирай това мотивационно писмо

Работата в ресторант традиционно е една от най-често срещаните и най-популярните позиции за хора, които тепърва навлизат в бранша, а много от предлаганите възможности водят до пълноценни кариери. Въпреки това времената се променят и може да ти потрябва помощ да спечелиш конкурса, ако конкуренцията е силна или броят на свободните места е малък. 

Тук е мястото на мотивационното писмо за работа в ресторант. То ти дава предимство пред другите кандидати със сходни квалификации.

Служител в ресторант – пълен текст на примерно мотивационно писмо

Пример

Уважаеми г-н Бродилов,

Ресторантът ви има четирима преки конкуренти на пешеходно разстояние и разбирам, че се нуждаете от управител, който да гарантира ефективно обслужване и приятни мигове на клиентите, съчетани с безупречни кулинарни стандарти.

Семейството ми се занимава с традиционна българска кухня от три поколения. Работех като управител в ресторанта на мой братовчед, но той реши да продаде бизнеса си и сега търся позиция в стабилна верига. Възможността да се издигна до регионален управител ме интригува и вярвам, че имам какво да предложа на клиентите ви.

Имам бакалавърска степен по Хотелиерство и ресторантьорство от Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив. След като завърших, работих две години в гр. Банско под ръководството на чичо ми (собственик на четиризвезден ресторант). След това натрупах осем години опит в два семейни ресторанта, спечелили редица награди на индустрията.

Стремя се да обръщам внимание на всичко, свързано с удовлетвореността на клиентите - изграждам отношения с редовните посетители, следя обучението на сервитьорите, приемам оплаквания и дори обслужвам маси, когато персоналът не достига. Управителите на традиционните български ресторанти трябва да бъдат разпознаваеми и активни. На последното ми работно място показателят за удовлетвореност на клиентите достигна 98% - с 13% ръст от постъпването ми. Предложихме по-изискано меню и повишихме средната стойност на клиентската сметка с 28%. Увеличихме приходите, като разгледахме базата на разходите и намалихме брака, а в същото време задържахме едни от най-високите заплати в бранша.

Инициативен съм по природа, а познанията ми за традиционната българска кухня ми позволяват да следя отблизо работата на готвачите, да набавям възможно най-качествените продукти и да съдействам за съставянето на отлично меню. Оставих бизнеса в чудесна форма за продажба с 36% редовни клиенти и активно присъствие в социалните медии.

Ще се радвам да обсъдим как бих могъл да постигна сходни резултати с "Бъклица" като управител на ресторанта в район Оборище и, в последствие, дори на регионално ниво.

С уважение,

Илия Тодоров

12 февруари 2024 г., гр. София

Копирано!

Структура на мотивационното писмо на служител в ресторант

Ресторантьорската индустрия включва редица длъжности и работни места с малко общи основни характеристики. За щастие, независимо дали кандидатстваш за сервитьор, готвач, барман, или мияч на чинии, структурата на мотивационното писмо остава почти непроменена.

Ето и основните елементи:

 1. Заглавната част (горен колонтитул, заглавка) включва данните за връзка с теб (име, телефон, имейл, по желание и адрес). Стилното оформление на заглавката е важно за професионалното ти представяне. Можеш да използваш шаблон, прилягащ на имиджа и марката на ресторанта, в който кандидатстваш за работа.
 2. Поздравът задава тона на писмото. Ако това е първият ти контакт с назначаващия, обърни се към него официално с „Уважаеми/Уважаема г-н/г-жо [фамилия],“. В случай че вече познаваш работодателя, можеш да започнеш със „Здравейте“ или „Здравей“, в зависимост от отношенията ви.
 3. Уводът трябва да привлече вниманието на назначаващия и да бъде насочен към нуждите на ресторанта.
 4. Изложението е основната част от писмото. Тук можеш да представиш подробно целите и постиженията си и да обясниш какви са мотивите ти да кандидатстваш за работа в ресторанта.
 5. Заключението трябва да остави назначаващия с добро впечатление, така че той да поиска да научи повече за теб. Можеш да постигнеш този ефект с призив към действие, който изразява ентусиазма ти и насърчава работодателя да те потърси.
 6. Подпис – приключи с професионален тон (напр. с фразата „С уважение,“ или „С най-добри пожелания,“) и напиши отдолу името си.

Следвай така описаната структура, за да съставиш съдържателно, добре оформено мотивационно писмо за работа в ресторант. Документът не бива да е по-дълъг от една страница (между 200 и 400 думи). 

Съвет от експерта

Имаш нужда от още вдъхновение? Прегледай и другите ни примерни мотивационни писма, свързани с професията на служител в ресторант:

Всички споменати раздели са разгледани подробно в специализираното ни ръководство за съставяне на мотивационни писма.

Увод в мотивационното писмо на служител в ресторант

Управителите на ресторанти често не разполагат с много време за четене на мотивационни писма и подбор на кандидати, затова уводният ти абзац е решаващ. Помисли за привличащо вниманието, професионално въведение, насочено към нуждите на ресторанта. 

Можеш да разкажеш за случай, в който си предложил изключително обслужване на клиентите, за голямо постижение, подкрепено от факти и цифри, или просто да направиш лично изявление, свързано с професията.

Препоръчителни действия

Уважаема г-жо Петрова,

Още докато учех в гимназията, работех като сервитьор в японския ресторант на баща ми. С времето се убедих, че съчетанието между ефективност, любезно отношение и традиции в обслужването създава топла, автентична атмосфера за гостите.

Непрепоръчителни действия

Здравейте,

Пиша Ви във връзка с обявената свободна позиция за сервитьор във Вашия ресторант.

Избягвай скучните, стандартни встъпителни фрази. Загатни за мотивите си да кандидатстваш за работата и приноса, който може да се очаква от теб. Например ако си привлякъл постоянни клиенти, които държат на твоето обслужване, можеш да го споменеш още в началото. Мотивационното писмо звучи по-достоверно, когато тезите му са подкрепени от конкретни факти.

Интересният увод обвързва опита и уменията ти с нагласата да допринесеш за бизнеса на ресторанта, в който кандидатстваш.

Изложение в мотивационното писмо на служител в ресторант

Изложението ти дава възможност да представиш по-подробно целите, постиженията си и причините да кандидатстваш за работа в ресторант. Бъди последователен в повествованието си. За улеснение ти предлагаме следната структура:

 • Представи уменията и опита си с примери (ситуации, резултати, цифри);
 • Обясни защо мислиш, че ще паснеш в работната среда на ресторанта и с какво ще допринесеш за успеха на работодателя си;
 • Обобщи тезата си във въздействащо заключение;
 • Включи призив към действие, който да подтикне назначаващия да те потърси.

Първи абзац от изложението – защо си подходящ за позицията (умения и опит)

Започни изложението си с ключови умения и качества, които те превръщат в чудесен кандидат за свободната позиция. Ето някои важни характеристики, които можеш да споменеш в първия абзац:

 1. Ефективност: Ресторантите трябва да предлагат ефективно и коректно обслужване, за да оцелеят. Можеш да дадеш пример как си готвил бързо без почти никакви грешки или си обслужвал безпроблемно района си в събота вечер, когато заведението е пълно с клиенти. Така ще докажеш, че можеш да бъдеш много полезен на потенциалния си работодател.
 2. Обслужване на клиенти: Многобройните недоволни клиенти могат да обрекат ресторанта на фалит. Колко далече би стигнал, за да накараш всеки гост да се почувства желан и добре обслужен? Отговорът е лесен, ако си работил като сервитьор или барман, но персоналът в кухнята също може да полага допълнително старание, като приготвя ястия извън менюто или излиза за кратко в салона, за да попита клиентите дали са доволни.
 3. Внимание към детайла: Всеки търси персонал, който може да издигне на висота обслужването в ресторанта му, като обръща внимание на малките неща, независимо дали става въпрос за хранителни алергии, промени в състава на ястия от менюто или специални изисквания на клиентите.
 4. Работа в екип: Ресторантът е като добре дирижирана симфония. Всеки член на персонала има своя роля, но никоя от партиите не може да се изпълни самостоятелно. Представи се в мотивационното си писмо като дружелюбен професионалист. Управителят на ресторанта ще оцени умението ти да работиш в екип.
Съвет от експерта

Структурирай примерите от трудовия си опит

Един лесен и прегледен начин да представиш случки и постижения, илюстриращи уменията и опита ти, е като използваш схемата „ситуация – задача – действие – резултат“. Първо опиши накратко ситуацията и възложената ти задача, а после разкажи какво си предприел и какъв положителен резултат си постигнал. Примерите трябва да бъдат кратки и да се отнасят пряко към уменията, нужни за отворената позиция.

Втори абзац от изложението – как се вписваш в средата на работодателя

Във втория абзац от изложението можеш да обсъдиш мотивацията и интереса си да кандидатстваш в ресторанта, както и с какво се надяваш да допринесеш за бизнеса му.

Приспособи мотивационното си писмо към културата на работодателя. Разгледай страницата или профила на ресторанта и определи кои елементи от мисията му съвпадат с вижданията ти. Обясни как ценностите и опита ти отговарят на тези аспекти. Така ще покажеш, че би се вписал добре в работната среда.

В този пример на Happy Bar & Grill мисията на веригата (представена под заглавието „Кое ни отличава“) включва следните основни моменти:

 • Постигане на пълна удовлетвореност на клиентите;
 • Дружелюбно посрещане и бързо обслужване;
 • Предлагане на вкусна и качествена храна – „винаги прясно на достъпни цени“;
 • Осигуряване на неангажираща и приятна обстановка.

В своя профил във Facebook веригата определя ценностите си като „Усмивка, грижа, уважение“.

Включи конкретни елементи от мисията на ресторанта в мотивационното си писмо. Ако имаш лична история, свързана със заведението, например спомен от вечеря със семейство и приятели, можеш да я споделиш.

Пример

„Празнувах 18-ия си рожден ден в ресторанта ви на бул. „Витоша“ и останах изключително доволна от посрещането. Аз и гостите ми бяхме приети дружелюбно и обслужени моментално, а сервитьорките даже ме поздравиха с песен и танц. С радост бих се присъединила към вашия екип, който носи усмивки на лицата на хората.“

„Като готвач с дългогодишен опит в гостилници и ресторанти уважавам решението ви да се снабдявате всеки ден с пресни продукти – без замразяване и складиране. Наясно съм, че това изисква точно прогнозиране на посещаемостта и отлично съгласуване на персонала, защото съществува риск от загуби. Освен с приготвянето на храната бих могъл да допринеса с умението си да планирам необходимите количества продукти. На последното ми работно място в рамките на две години съдействах за намаляване на брака от 10% на по-малко от 1%.“

Копирано!
Пример

Семейството ми се занимава с традиционна българска кухня от три поколения. Работех като управител в ресторанта на мой братовчед, но той реши да продаде бизнеса си и сега търся позиция в стабилна верига. Възможността да се издигна до регионален управител ме интригува и вярвам, че имам какво да предложа на клиентите ви.

Имам бакалавърска степен по Хотелиерство и ресторантьорство от Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив. След като завърших, работих две години в гр. Банско под ръководството на чичо ми (собственик на четиризвезден ресторант). След това натрупах осем години опит в два семейни ресторанта, спечелили редица награди на индустрията.

Стремя се да обръщам внимание на всичко, свързано с удовлетвореността на клиентите - изграждам отношения с редовните посетители, следя обучението на сервитьорите, приемам оплаквания и дори обслужвам маси, когато персоналът не достига. Управителите на традиционните български ресторанти трябва да бъдат разпознаваеми и активни. На последното ми работно място показателят за удовлетвореност на клиентите достигна 98% - с 13% ръст от постъпването ми. Предложихме по-изискано меню и повишихме средната стойност на клиентската сметка с 28%. Увеличихме приходите, като разгледахме базата на разходите и намалихме брака, а в същото време задържахме едни от най-високите заплати в бранша.

Инициативен съм по природа, а познанията ми за традиционната българска кухня ми позволяват да следя отблизо работата на готвачите, да набавям възможно най-качествените продукти и да съдействам за съставянето на отлично меню. Оставих бизнеса в чудесна форма за продажба с 36% редовни клиенти и активно присъствие в социалните медии.

Копирано!

Призив към действие и заключение: Заповядайте отново!

Заключението обобщава основната теза в писмото ти – защо да бъдеш назначен. Целта на този кратък раздел е да остави читателя с добро впечатление и да го подтикне да се свърже с теб.

Един изпитан подход е да включиш призив към действие. Това изречение изразява ентусиазма ти да бъдеш нает на позицията и насърчава управителя да те потърси. Даже можеш да повториш данните си за контакт, ако мястото го позволява.

Завърши писмото професионално с подходяща фраза – „С уважение“, „С най-добри пожелания“ или „Благодаря Ви за отделеното време“.

Пример

Ще се радвам да обсъдим как бих могъл да постигна сходни резултати с "Бъклица" като управител на ресторанта в район Оборище и, в последствие, дори на регионално ниво.

С уважение,

Илия Тодоров

12 февруари 2024 г., гр. София

Копирано!

Как се пише мотивационно писмо на служител в ресторант без опит

Сервитьор, домакин, мияч на чинии, помощен персонал – ресторантите разполагат с множество позиции за хора, които тепърва започват кариерата си. И тъй като заведенията са отворени вечер и през уикенда, те предлагат почасови възможности за ученици, студенти и търсещи втора работа.

Ето как да подходиш към мотивационното си писмо, ако нямаш никакъв опит в бранша:

 • Проучи ресторанта и разбери за нуждите му. Прегледай внимателно обявата за работа, уебсайта и социалните медии, за да си изградиш представа какъв би бил идеалният кандидат. За луксозните заведения най-важните качества са професионализмът и вниманието към детайла. От друга страна, малките семейни ресторанти се нуждаят от дружелюбен и експедитивен персонал. Посети заведението и обърни внимание на стила на обслужване.
 • Акцентирай върху преносимите си умения. Комуникативност, способност за следване на инструкции, ефективност, любознателност, добра памет, постоянство – всички тези качества ще ти бъдат от полза, независимо за каква позиция кандидатстваш. Имаш ли опит в обслужването на клиенти? Работил ли си в екип? Обясни как досегашният ти трудов стаж е допринесъл за социалните ти умения, които ще ти бъдат от полза при работата в ресторанта.
 • Спомени образованието си. Потърси връзка с ресторантьорството, дори да става въпрос за избираеми предмети или извънкласни дейности.
 • Включи опит като доброволец. Ако си участвал в организацията на събития, където си помагал за обслужването на гостите – подреждал си масите за кетъринг, грижил си се за предлагането на напитки, за отсервирането и почистването – можеш да го споменеш в мотивационното си писмо.

Независимо какви доводи ще изтъкнеш в полза на кандидатурата си, трябва да убедиш назначаващия, че ще бъдеш отговорен служител, който ще изпълнява съвестно задълженията си.

Съвет от експерта

Подаване на документите за кандидатстване

Ресторантите са далеч по-отворени за контакт от други работни места. В случай че не кандидатстваш в голяма верига с централен отдел „Човешки ресурси“, управителят, който ще прегледа документите ти, най-вероятно ще работи в самото заведение. Положителният личен контакт е една от най-важните предпоставки за назначаването ти. Посети ресторанта и подай лично кандидатурата си.

Основни изводи

Целта на мотивационното ти писмо на служител в ресторант е да убеди управителя, че имаш желание да работиш точно в неговото заведение и да подкрепи кандидатурата ти с подходящ набор от умения.

Позицията в ресторант може да бъде и чудесно начало на кариерата ти. Проучи работодателя и се съсредоточи върху качествата си, които отговарят на нуждите му.

Можеш бързо да съставиш отлично мотивационно писмо с нашия онлайн инструмент. Избери изпитан в практиката шаблон, за да увеличиш шансовете си за назначаване.

Създай своето мотивационно писмо за минути
Създай своето мотивационно писмо за минути
Привлечи вниманието и по-бързо получи желаната работа с нашата колекция от разработени от експерти, безплатни шаблони за мотивационно писмо, които ще ти осигурят перфектната позиция.
Създай мотивационно писмо

Безплатни професионално разработени шаблони

С над 10 милиона създадени CV-та и мотивационни писма, CVapp.bg е водещият онлайн инструмент за изграждане на кариера, който ще ти осигури интервюта за работа
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм cover_letter template
Стокхолм
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк cover_letter template
Ню Йорк
420 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена cover_letter template
Виена
110 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни cover_letter template
Сидни
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон cover_letter template
Лондон
260 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин cover_letter template
Дъблин
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква cover_letter template
Москва
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам cover_letter template
Амстердам
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид cover_letter template
Мадрид
140 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго cover_letter template
Сантяго
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур cover_letter template
Сингапур
50 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло cover_letter template
Осло
54 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун cover_letter template
Кейптаун
7 500+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж cover_letter template
Париж
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин cover_letter template
Берлин
90 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева cover_letter template
Женева
3 200+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър cover_letter template
Ванкувър
44 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио cover_letter template
Токио
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано cover_letter template
Милано
49 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон cover_letter template
Лисабон
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона cover_letter template
Барселона
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген cover_letter template
Копенхаген
21 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго cover_letter template
Чикаго
19 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио cover_letter template
Рио
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим cover_letter template
Рим
5 300+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън cover_letter template
Бостън
17 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто cover_letter template
Торонто
100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките