1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Да включваме ли всички минали работни позиции в автобиографията си?
Написано от Сюзан Шор:Сюзан Шор:

Да включваме ли всички минали работни позиции в автобиографията си?

12 мин.четене
Да включваме ли всички минали работни позиции в автобиографията си?
Много кандидати за работа се чудят дали да включат целия си стаж в автобиографията. Няма строги правила, но е приемливо да представите последните 10 - 15 години от кариерата си или 2 - 3 минали длъжности. Следващите съвети ще ви помогнат в съставянето на раздела за трудов опит.

Съставянето на отлична автобиография изисква време и усилия, но инвестицията се отплаща, когато ви назначат на мечтаната работа. 

Много кандидати обаче се затрудняват с писането на CV-то си и особено с преценката колко информация да включат в документа. Няма строги правила, но ние ви предлагаме някои насоки, за да прецените каква част от трудовия си стаж да представите.

Представете актуална информация, свързана с позицията

Дори да не ви се налага да съставяте ново CV за всеки конкурс, отделете време да приспособите документа към конкретната позиция. Назначаващите трябва да се уверят, че наистина се вълнувате работата и не изпращате идентични документи в отговор на безброй обяви в интернет.

Автобиографията трябва да бъде съсредоточена върху опита ви с пряко отношение към потенциалното назначение. Ако имате стаж в други сфери без ясна връзка с позицията, можете да го изключите от документа или да го представите в отделен раздел, озаглавен „Свързан опит“ или „Друг опит“.

Така назначаващият ще може да прегледа веднага професионалния ви опит, свързан с обявената позиция, без да се ангажира с несъществена информация.

Препоръчителни действия
  • Съсредоточете се върху положителните си качества;
  • Покажете тенденция за развитие;
  • Обмислете използването на алтернативни формати за CV.
Непрепоръчителни действия
  • Не преиначавайте и не украсявайте фактите;
  • Не включвайте стаж без връзка с обявената позиция, особено ако той удължава прекалено документа.

От друга страна, ако наскоро сте завършили образованието си или няматетрудов стаж, най-добре включете целия опит, с който разполагате. Той се изразява в училищни и студентски проекти, стажове, доброволчески труд и сезонна работа.

Не е задължително да сте били назначени на пълно работно време. Дори почасовата работа е предимство. Добре е работодателят да знае, че сте полагали труд, независимо от вида на заетостта и връзката на длъжността с обявената позиция.

Съвет от експерта

Автобиографията ви трябва да е кратка и ясна. Включете само информацията, която има връзка с обявената позиция. Така няма да удължите излишно CV-то си.

Не се чувствайте задължени да представяте краткосрочни ангажименти

В случай че събитията на последната ви позиция не са се развили благоприятно, не е нужно да я включвате в автобиографията си, особено ако сте се задържали само няколко месеца. Отделът по човешки ресурси на потенциалния работодател едва ли ще проучи всичките ви минали трудови ангажименти.

Всъщност повечето назначаващи вероятно биха прегледали препоръките ви и биха се обадили на някои от бившите ви работодатели, за да потвърдят, че сте били назначени при тях.

От друга страна, ако някое „кариерно отклонение“ ви е донесло важна поука, с която ще впечатлите назначаващия – действайте! Себепознанието, признаването и осмислянето на грешките ви превръщат в по-добър служител.

Въпрос: Кога трябва да включа всички позиции, на които съм бил назначен?

Отговор: Ако кандидатствате за позиция, изискваща достъп до поверителна информация, отделът по човешки ресурси ще ви направи цялостна проверка и при всички случаи ще се запознае с целия ви трудов стаж.

Ограничете представения стаж до последните 10 – 15 години

В случай че имате дългогодишна кариера, обикновено е подходящо да представите в автобиографията си позициите, които сте заемали през последните 10 – 15 години. Това правило не важи, когато поемате по нов кариерен път или сменяте бранша – в такъв случай е по-важно да се съсредоточите върху най-съществения, а не най-скорошния си опит.

Все пак да не забравяме, че индустриите се променят бързо и едва ли има причина да споменавате работата си като програмист отпреди 20 години. Подобен опит не илюстрира познанията ви за съвременната среда в областта на информационните технологии.

Много от примерните ни автобиографии включват двете последни позиции на кандидата. Ето един образец, който представя три позиции в трудовия стаж:

Can we please add an image of the Bulgarian Manager CV example which presents three jobs in the work experience section? https://cvapp.bg/primerni-cv/manager

Използване на хронологичен формат за автобиография

Хронологичният формат за CV е най-широко използван, но мнозина не оценяват предимствата на функционалната и хибридната автобиография. Помислете кой формат ви приляга най-добре, каква информация да включите и как да организирате всеки раздел.

Някои работодатели може да изискат подробен списък на работните ви позиции за последните пет или десет години. В такъв случай е задължително да включите абсолютно всичко, а компанията вероятно ще провери данъчното ви досие, за да потвърди информацията. Пропускането на някоя позиция би могло да ви дисквалифицира от конкурса.

Ако искате да започнете работа в нова сфера, обмислете какъв формат да използвате за автобиографията си. Обратно хронологичният е за предпочитане, но в някои случаи е по-добре да групирате миналия си опит съобразно връзката му с желаната позиция. При необходимост добавете раздел „Друг опит“.

Въпрос: Как да подходя, ако съм сменил много позиции за кратко време?

Отговор: Обмислете дали да не използвате функционалния формат за CV и при всички случаи изяснете защо сте сменяли толкова често работата си. По-младите служители имат тенденция да се задържат по-кратко, като средната продължителност на заетостта при един работодател е четири години. Следователно, ако работите отдавна, би било нормално разделът ви за трудов стаж да включва три, най-много четири длъжности. По-големият брой изисква обяснение.

Да представяме ли стаж при работодатели, които са ни уволнили?

Подходът зависи от ситуацията. Ако от самото начало е станало ясно, че работата не е за вас или просто не сте се разбирали с началника, няма нужда да включвате позицията в CV-то си. Това важи в особена степен за опит без връзка с работата, за която кандидатствате.

В случай че са ви уволнили от работа, на която имате дълъг стаж, задължително я споменете. Не казвайте, че са ви освободили, но бъдете готови да обосновете напускането си.

Има няколко начина да подходите към този въпрос. Най-важното е да не лъжете. Можете да обясните положението с търсенето на ново поле за изява. Имайте предвид обаче, че при проверка бившият ви работодател вероятно ще спомене уволнението ви. Затова най-добре бъдете честни.

Докъде да стигнете с откровеността, когато ви зададат подобен въпрос на интервюто? Съветваме ви да се обосновете кратко и ясно. Ето два примера как да формулирате отговора си:

„Всъщност бях освободена. Причината е у мен – заех се със сложен проект за опитни дизайнери, а не притежавах необходимите умения. Очаквах да наваксам бързо, но надцених възможностите си. Ръководството реагира адекватно, а аз се върнах към редакторската работа.“

„Бях освободен от работодателя. Натоварването беше голямо, а аз не обсъдих навреме проблема с началника си и допуснах грешки заради обема на заданието. Извадих си поука, че трябва да реагирам своевременно, когато работата ми е непосилна, и да съгласувам приоритетите с мениджъра си.“

За допълнителна мотивация

Ето списък с преуспели личности, които са били уволнени:

  • Стив Джобс е бил уволнен от Apple;
  • Марк Кубан не се е справял като търговец;
  • Майкъл Блумбърг е бил уволнен от Salomon Bros;
  • Опра Уинфри е била оценена като „неподходяща за водещ на новините“;
  • Сали Кроучек – най-могъщата жена на Уол Стрийт – е била уволнена от Bank of America;
  • Лий Якока е бил уволнен от Ford Motor Company;
  • Бърни Маркъс и Артър Бланк, основатели на Home Depot, са били уволнени от фирмата за ремонт и обзавеждане на жилища Handy Dan.

*Източник: Business Insider

Представете се в добра светлина, без да изопачавате истината

Не е задължително да включвате в автобиографията всичките си бивши работодатели, особено ако сте се разделили в обтегнати отношения, но това не ви дава картбланш да лъжете. Не подвеждайте назначаващия с невярна информация в CV-то си. Ако след време той установи, че е бил излъган, ще има повод да ви уволни незабавно, независимо от представянето ви.

Някои работодатели изискват да подпишете декларация, че цялата информация, споделена в автобиографията ви и по време на интервюто, отговаря на истината. Честността винаги е най-добрата политика.

Не оставяйте големи пролуки в трудовия си стаж

В крайна сметка от вас зависи колко информация да включите в автобиографията си. Правилото е да се стремите към краткост, без да пропускате важни детайли, но това е лесно само на думи. Ако не разполагате с дългогодишен трудов стаж, една страница е достатъчна. Редица кандидати с повече опит изпращат CV-та от две страници.

Не пишете автобиография, по-дълга от две страници, освен ако позицията и сферата ви на работа не изискват задълбочени технически знания и умения, които трябва да представите подробно.

Въпрос: Какви са особеностите при кандидатстване онлайн?

Отговор: При подаването на автобиография онлайн автоматичните системи за подбор на кандидати може да изискват конкретни дати за трудовия ви опит и така да се откроят пролуки в стажа ви. Ако се окажете в такова положение, дайте обяснение за тези периоди в мотивационното си писмо или по време на интервюто.

Представете подробно информацията, която има най-пряко отношение към обявената позиция. Можете да споменете накратко по-маловажните си назначения или просто да ги пропуснете. Въпреки това не оставяйте големи пролуки в хронологията, защото ще направят впечатление на работодателя. Подгответе се да обясните всеки по-дълъг период без трудова заетост.

Ако се налага, по-добре включете по-маловажни позиции или краткотрайни назначения – така специалистът по подбор на персонал няма да си помисли, че сте мързелували с години. Просто включете името на работодателя, датите и длъжността без подробно описание на дейностите.

Не забравяйте да прегледате профила си в LinkedIn, за да сте сигурни, че отговаря на CV-то ви. Работодателите имат навика да проверяват тази информация, а несъответствията биха намалили шанса ви за назначаване.

Когато търсите мечтаната работа, във ваш интерес е да помислите внимателно какво впечатление ще направи професионалната ви автобиография.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Кариера51 мин.четене
Как се пише предизвестие за напускане на работа (с примери)
Как се пише предизвестие за напускане на работа (с примери)
Помощ за CV16 мин.четене
Как се представят специални умения в автобиографията
Как се представят специални умения в автобиографията
Помощ за CV10 мин.четене
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Повече от 100 компютърни умения за включване в автобиографията: Какво да изброите и как да актуализирате портфолиото си
Мотивационно писмо23 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо без трудов опит
Как се пише мотивационно писмо без трудов опит
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките