1. Блог
  2. Помощ за CV
  3. Европас: За и против европейския формат на автобиография
Написано от Карл Калър:Карл Калър:

Европас: За и против европейския формат на автобиография

17 мин.четене
Европас: За и против европейския формат на автобиография
Графично оформление:Katya Vakulenko
Безплатната система „Европас“ за съставяне на европейска автобиография има няколко предимства и редица недостатъци. Прегледайте полезните ни съвети за писане на CV „Европас“ и аргументите против този формат.

„Европас“ (Europass) означава две неща – европейски билет за пътуване с железопътен транспорт и система за изготвяне на автобиографии (CV) за кандидатстване за работа в Европа. И в двата случая колелата не спират да се въртят.

Ще се задълбочим в автобиографията „Европас“ и полезността ѝ за търсещите работа. Статията включва:

  • Какво представлява автобиографията „Европас“?
  • Създаване на платформата „Европас“: Защо е възприета идеята за стандартизиран европейски формат за CV?
  • Как изглежда бланката за CV на „Европас“?
  • Как да създадем автобиография „Европас“?
  • Предимства и недостатъци на шаблона за автобиография „Европас“
  • Полезни съвети за писане на автобиография „Европас“
  • Как да съставим отлично европейско CV: общ преглед.

Какво представлява автобиографията „Европас“?

„Европас“ е добронамерена инициатива за стандартизиране на документацията, използвана от търсещите работа в Европа. Тя представлява уеб-базирана система за съставяне на безплатен електронен документ, съдържащ вашата информация за контакт, трудов опит, образование и други характеристики, които да ви послужат в кандидатстването за работа.

С други думи, „Европас“ генерира онлайн документ, наричан от американците и канадците „резюме“, а от европейците – CV. За съжаление, в системата цари бъркотия. Мнението ни, разбира се, е субективно, но се основава на значителен опит в разработването и ползването на разнообразни онлайн инструменти за съставяне на автобиографии. Мнозина смятат, че дизайнът на „Европас“ е лош, а форматът – неактуален. Наричат готовия документ „автобиография на промоция“ и той наистина изглежда така.

„Европас“ представлява опит на огромна многоезична европейска организация да стандартизира документ от една страница, който би трябвало да е посветен на професионалните качества на автора си. Теоретично този безплатно генериран документ би дал на всички по света еднакъв старт в надпреварата за работа в Европа, но тази цел не е постигната.

Представете си, че цяла Азия или Африка, или Централна Америка потърси общо решение за многомилионните кандидати за работа на територията си. Идеята е чудесна, но едва ли ще проработи.

Европа е разнообразен континент с развита пазарна икономика. Затова автобиографиите са по-ефективни, когато следват стандартите за качество на трудовия пазар вместо бюрократичното уеднаквяване. Да не забравяме и факта, че трудовият пазар реагира бързо на промени… за разлика от правителствените институции.

Идеята на шаблона за CV „Европас“

Концепцията за общ европейски формат на автобиография не е безпочвена. Шаблонът „Европас“ съществува отчасти защото континентът Европа предприе похвални усилия да обедини разнородните си територии, като премахне ненужни граници. През 1999 г. Европейският съюз постигна невероятната цел да извади от обращение редица национални валути, за да премине към универсално разплащане в евро. Опитайте същото на друг континент!

Европа се превърна в обединение на нации с различни езици, култури и обичаи, в което отпадна граничния контрол и повечето бариери между отделните държави вече не съществуват. Защо тогава да не стандартизираме система за италианците, желаещи да работят в Германия, или за швейцарците, отправили поглед към Испания? Именно това е идеята на автобиографията „Европас“ – да се нормира процеса за европейците, търсещи работа зад граница.

През 2004 г. Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за „единна рамка за прозрачност на професионалните квалификации и умения“, а именно „Европас“. Оттогава онлайн са създадени повече от 100 милиона CV-та „Европас“. Всъщност шаблонът е само един компонент от цяло портфолио. То включва пет документа „Европас“ за цялостно представяне на кандидатите за работа:

Ако ви се струва, че информацията е прекалено подробна, сигурно сте прави. Повечето работодатели предпочитат автобиографии с обем една-две страници. Назначаващите управители търсят ефективност и краткост – защо да се съобразяват с досаден списък с бюрократични изисквания?

Как да създадем автобиография „Европас“?

Можете да влезете в редактора за автобиографии на „Европас“  директно или през началната страница на „Европас“ – официален уебсайт на Европейския съюз. Уводните думи на страницата ви уверяват, че процесът по създаването на CV онлайн за кандидатстване за работа, образование, обучение или доброволчески труд е лесен.

Всъщност първата стъпка е да създадете вашия профил в „Европас“, който включва лична информация, трудов опит, образование, обучение и лични умения. Профилът служи като основа за съставянето на неограничен брой CV-та чрез избор на информацията за включване в документа и предпочитан дизайн.

Предимства на формата за автобиография „Европас“

  • Безплатна ли е автобиографията „Европас“? Да. И това вероятно е най-голямото предимство в контекста на многобройните ѝ недостатъци. Този формат за CV се ползва в цяла Европа и можете да създадете, съхраните и споделите автобиографии на 29 езика. „Европас“ също може да ви помогне да напишете мотивационно писмо.
  • Автобиографията „Европас“ се рекламира на уебсайта като „най-известния формат в Европа“. И наистина нейният шаблон се ползва често на континента.
  • Системата „Европас“ за създаване на CV е предназначена за ползване в Европа, но достъпът до нея не е ограничен до територията континента. Някои европейски работодатели може да са свикнали с този формат и даже да го предпочитат. От друга страна, автобиографията „Европас“ не е задължително изискване за кандидатстване за работа в Европа (и всъщност не се харесва на редица работодатели).

В интерес на истината, общият случай, при който „Европас“ осигурява предимство, е когато кандидатът не разполага с време или ресурси, които да инвестира в отлично CV, а назначаващият се вълнува повече от други фактори, отколкото от качеството и оформлението на кандидатурата.

Искате ли да изпаднете в такова положение? Едва ли. Хубавата автобиография съсредоточава вниманието на работодателя върху кандидатурата ви… а зле подготвеното CV може да навреди сериозно на развитието на кариерата ви.

Сега ще разгледаме някои недостатъци на „универсалния“ формат.

Недостатъци на шаблона за автобиография „Европас“

Редица специалисти не са съгласни с оформлението на „Европас“ като документ и услуга. Недостатъците, описани в множество източници, включват остарял дизайн на CV-то, допотопен интерфейс на инструмента за съставяне на CV, бъгове в уебсайта и странно форматиране на текста. Тези критики могат да се приемат за субективни, но при изобилието от иновативни услуги и шаблони за съставяне на CV в интернет (включително и безплатни) не е трудно да си представим, че системата на ЕС може да е станала демоде.

Ето някои заглавия, на които може да попаднете, докато търсите онлайн информация за „Европас“:

  • „Защо да бягате от CV-то на „Европас“ като от чума?“
  • „Автобиографията „Европас“ проваля възможностите ви“
  • „Защо „Европас“ вреди на кариерата ви?“
  • „Защо не харесвам автобиографиите „Европас““
  • „Причини да не ползвате CV-то на „Европас““

Да разберем защо.

Шаблонът за CV „Европас“ е известен с непривлекателния си външен вид

Дизайнът на шаблона за CV на „Европас“ търпи доста критики. Обширни бели пространства отнемат от ценното място за представяне на информация. Едрогабаритното лого влошава допълнително положението. Между подточките и абзаците остава голямо разстояние. Думите в подравнения текст се разполагат на странни интервали. Появява се страница, в която почти цялата информация е поместена отдясно, а отляво няма нищо. Грозни шрифтове и други необичайни типографски решения.

Надяваме се създателите на „Европас“ да ни простят твърдението (основано на десетки години опит в професионалния свят), че това е доста съмнителен стандарт за дизайн на добра европейска автобиография. Звучи грубо, но е самата истина. Потърсете в Google “европас cv изображения” и ще разберете какво имам предвид. Автобиографията „Европас“ е визуално непривлекателна и може да създаде лошо впечатление у работодателя, още преди да е прочел първата дума.

Зрителните възприятия управляват съвременния свят и няма как да се престорим, че дизайнът няма значение. Разбира се, че има. Обичаме приложения с приятен за окото интерфейс, уебсайтове с лъскави менюта, телефони с модерни контури и цветове… а работодателите обичат добре оформени автобиографии.

Полезни съвети за писане на автобиография „Европас“

Дизайнът настрана, поне имате пълен контрол върху текста, който да бъде включен в автобиографията „Европас“. Бъдете кратки, но интригуващи. Ползвайте силни глаголи за действие и ярки епитети, за да опишете квалификацията си за отворената позиция, миналите си постижения на работното място и специалните си умения. Даже сме съставили списък с повече от 300 енергични глагола, които можете да ползвате в CV-то си.

Избягвайте клишета като „самоинициативен“, „отборен играч“ и „иновативно мислене“. Стремете се към бодър, оригинален изказ, който работодателите не са срещали хиляди пъти. Избягвайте „пълнежа“ с общи изрази, които не носят реална информация.

Бъдете конкретни и, по възможност, прилагайте факти и цифри, за да опишете количествено постиженията си при предишни работодатели. Избягвайте повторенията на думи, особено в едно изречение, като например „Подобрени работни процеси и други подобрения на продуктивността.“

По-добре е автобиографията „Европас“ да бъде кратка. Опитайте се да поберете CV-то си на една-две страници. Изразявайте се ясно и се съсредоточете само върху важните аспекти от уменията и опита ви.

Предвид разточителния подход към пространството в шаблона на “Европас“, текстът ви трябва да бъде възможно най-кратък, ако искате всичко да се побере на една страница. Едно от решенията е да редактирате с премахване на единични думи, които заемат нов ред в края на абзаците или подточките и удължават документа. С изрязването на една-две думи от абзаца можете да елиминирате хабящите пространство фрагменти в края му.

Как да съставим отлично европейско CV

При вида на поредната автобиография „Европас“ на бюрото си много работодатели биха предпочели да обърнат внимание на друго, професионално оформено CV, което наистина изглежда добре. Затова понякога форматът „Европас“ може да ви изиграе лоша шега. Недостатъците в дизайна обясняват защо в интернет има толкова много публикации в стил: „Защо „Европас“ вреди на възможностите ви за кариерно развитие“.

Всеки друг план би бил по-приемлив. Ползвайте професионална услуга за изготвяне на CV – ще платите такса, но си струва. Ще разполагате с по-голям избор от шаблони, по-интуитивни инструменти и улеснен процес за редакция. А най-важното е, че ще получите далеч по-качествен краен продукт.

В случай че притежавате умения в областта на дизайна, свършете работата сами. Можете да потърсите вдъхновение в многобройните образци онлайн. Включете лаптопа, отворете Microsoft Word и съставете CV-то си. Едва ли ще се справите по-зле от „Европас“.

Европейското CV като цяло

Вече разгледахме шаблона за CV „Европас“, a сега ще обсъдим по-общо „европейския“ формат за CV. По какво се различават автобиографиите на континента ни от еквивалентите им по света?

Стандартите за дизайн на американско резюме например се различават от тези за европейско CV.

Резюме, CV, автобиография…

Първо, нека изясним един объркващ въпрос. Това, което американците и канадците наричат „резюме“ (resume), е „curriculum vitae“ или съкратено – CV в Европа. Документът обикновено е с обем една-две страници и включва информация за контакт, трудов стаж, образование и умения. Затова европейското CV и северноамериканското резюме, с малки разлики, представляват едно и също нещо.

Съвети за писане на международно CV. Увод в международните формати за автобиография и как да приспособим CV-то си за кандидатстване в друга държава с различна култура. Как се пише международно CV? Прочетете това ръководство и ще разберете!

В Северна Америка и в други части на света съществува така нареченото „академично CV” или „разширен формат на автобиография“. Това е документ от много страници, използван в академична среда за описване на научни и образователни постижения, публикации, стажове, проекти, научноизследователски опит и т.н.

По какво още се различават европейските автобиографии?

Тук ще се съсредоточим върху малките разлики между „обикновеното“ европейско CV и северноамериканското резюме.

Например в Европа кандидатите за работа включват своя снимка в автобиографията си много по-често, отколкото онези в Северна Америка. (Снимката в CV-то се среща рядко и във Великобритания).

В някои страни битува схващането, че външният вид на кандидата не бива да влияе на възможностите му за назначаване на работа и това обяснява тенденцията да не се представят снимки. В други страни се приема за обичайно кандидатът да включи снимка в CV-то си, тъй като целият документ и без друго е посветен на него.

В Съединените щати съществуват строги правила срещу дискриминацията на базата на пол, възраст или произход. Ето защо в американските резюмета рядко се споменава пола на кандидата, рождената му дата, неговата националност или други подобни лични данни. В европейските страни са приети сходни правила за борба с дискриминацията, но в автобиографиите често присъстват полът, рождената дата и националността на кандидатите.

Как се пише автобиография

Всички полезни съвети, инструменти, шаблони и примери, от които се нуждаете, за да напишете автобиография през 2024 г.

Колко дълго трябва да бъде европейското CV

Европейските работодатели може и да са свикнали по-дълги автобиографии, но златният стандарт в Северна Америка е обемът да не превишава една страница, освен при особени обстоятелства (напр. при кандидатстване за позиции на високо управленско ниво). Едно е сигурно: заетите европейски специалисти по подбор на персонал никога не биха се оплакали, че получените от тях CV-та от една страница не са достатъчно дълги! Напротив, те биха били по-благосклонни към кандидатурата ви, ако не им губите времето.

Основни изводи – някои заключения за автобиографията „Европас“

  • Накратко, всеки може да си състави CV в „Европас“ и услугата е безплатна. Системата обаче е трудна за ползване, шаблоните са зле оформени и крайният продукт е толкова непривлекателен, че се пренебрегва от редица работодатели.
  • Можете да ползвате „Европас“, ако това е единственият ви избор, но така ще останете на нивото на милиони други търсещи работа с неугледни CV-та, създадени с минимални усилия. А по-лошото е, че с „Европас“ ще се наредите на километричната опашка от кандидати, чиито автобиографии ще останат пренебрегнати. Не позволявайте това да се случи по такава тривиална и предотвратима причина.
  • Най-добрият ви залог е да ползвате професионална услуга за съставяне на CV, с която ще получите висококачествен краен продукт или дори да седнете пред компютъра и да създадете документ със собствен дизайн.
Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
Сподели тази статия
Продължи да четеш
Мотивационно писмо11 мин.четене
Мотивационно писмо по имейл
Мотивационно писмо по имейл
Помощ за CV14 мин.четене
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Помощ за CV26 мин.четене
Професионална цел в автобиографията (с 15 примера)
Професионална цел в автобиографията (с 15 примера)
Помощ за CV21 мин.четене
Най добрият CV формат за 2024
Най добрият CV формат за 2024
Преглед на всички
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките