1. Примерни CV-та
 2. Програмист
Написано от Сюзан Шор:Сюзан Шор:

Програмист Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Програмист и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.5
Средна оценка
49 души вече го оцениха
Програмист Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Примерно резюме в CV на програмист: цялата картина 

Разполагаш със секунди да впечатлиш работодателя, затова трябва бързо да обясниш какво те превръща в чудесен кандидат за мечтаната работа като програмист. Започваш оттук с кратък преглед на най-големите и най-актуалните си постижения. Полезно е да си съставиш списък като предварителна подготовка за писането на резюмето.

В твоето резюме (наричано също личен профил) имаш възможност да кажеш малко за тези постижения и да се похвалиш. Недей да преувеличаваш, но покажи, че се гордееш с професионалните си успехи. Това е и единственият раздел от CV-то, който ти дава известна свобода да проявиш творчество. Творческото мислене е ценено качество сред програмистите, затова го покажи ясно в резюмето си.

Адаптируемо примерно резюме

Иновативен програмист и интернет предприемач. Искам да превърна света в по-обединено и свързано място. Подпомагам иновациите в редица области и давам път на млади таланти. Разработвам софтуерни продукти за подпомагане на различни сектори.

Копирано!

Примерен трудов стаж

Първо трябва да решиш дали е по-подходящо да представиш кариерните си постижения в стандартен раздел за трудов стаж, или в раздел за проекти. Следните въпроси ще те насочат към отговора:

 1. Работиш на свободна практика или започваш кариерата си? Допринасяш за разработването на софтуер с отворен код или друг код, получен с краудсорсинг? Ако е така, се насочи към раздел с проекти. В него можеш да опишеш работата, която си вършил извън 40-те работни часа седмично
 2. Натрупал си по-голямата част от трудовия си опит като служител във фирма? Ако е така, дори да има нужда от споменаването на външни проекти, трябва да включиш раздел за трудов стаж.
 3. Кариерата ти обхваща както работа по граждански договори, така и назначения на пълен работен ден? Тогава можеш да включиш отделни раздели за трудов стаж и проекти, ако мястото го позволява. Проектите могат да бъдат представени и в раздела за трудов стаж, ако не са многобройни, но за сметка на това са важни и сложни.

При всички случаи, независимо какъв раздел ще избереш, той трябва да покаже на назначаващия, че си се учил и си се развивал, поемайки все по-сложни проекти за писане на код.

Трудов стаж

Разделът за трудов стаж представя професионалния опит като подточки под името на работодателя и периода на назначаване. Той трябва да следва обратно хронологичен ред, като се започне с най-скорошната работа.

Докато описваш всяка позиция, избягвай изреждането на отговорности. Обясни повече за проектите, по които си работил и трудните предизвикателства, които си поел успешно.

Според интервю на Inc. специалистите по подбор на персонал на Google препоръчват този формат: „Постигнах [A], изразено числено с [Б], като извърших [В].“ Друг подобен подход е да обмислиш какво си постигнал, как и какви данни или цифри можеш да представиш, за да изразиш ползата за твоя работодател или клиент.

Използвай силни глаголи за действие и прилагателни имена, които отразяват най-добрите ти професионални качества. Постарай се да интегрираш в текста ключови думи и фрази, за да се възползваш от алгоритъма на автоматизираната система за подбор на кандидати. Не забравяй, трябва да докажеш на назначаващия, че ще допринесеш към работата на екипа с талант, отдаденост и сигурни резултати.

Адаптируем примерен трудов стаж

Основател в Java M Pro, София
December 2014 — В момента

 • От основаването на компанията през 2014 г. работя по изграждането и подобряването на нейната инфраструктура, предложения, продуктова стратегия и дизайн.
 • Разработваме приложения, помагащи на клиентите да създават, споделят и откриват света по нови начини.
 • Следим актуалните събития по света и се стремим да предлагаме на клиентите по-добри начини за свързване.

 

Съосновател в Science Pro Plus, София
October 2016 — В момента

 • Подпомагаме иновативни решения на млади таланти, отпускаме безвъзмездни помощи за иновации.
 • Подпомагаме науката и насърчаваме ускоряването на откритията и решенията за улесняване на реалната социална промяна.
 • Работим за подобряване на софтуерните системи в помощ на преподаватели, учени и експерти, които вече работят върху някои от най-големите предизвикателства в съвременния свят.
Копирано!

Примерен раздел за образование в CV на програмист: обучение и подготовка

Повечето компютърни програмисти имат бакалавърска степен, но можеш да бъдеш назначен и с полувисше образование. В редки случаи е възможно да те вземат без официално образование, но с наистина впечатляващо CV и портфолио на програмист.

Много от съвременните програмисти са посещавали интензивни курсове, съсредоточени единствено върху писането на код. Това е умение, което трябва да се надгражда, тъй като езиците и други инструменти се променят. Включи в раздела семинарите, курсовете по писане на код и други професионални обучения, които си преминал.

Ако искаш да се изкачиш нагоре по кариерната стълбица до по-цялостна и по-добре платена роля, прегледай нашето ръководство и примерно CV за уеб дизайнери. Там ще намериш допълнителна информация като статистически данни, най-търсените езици и умения за програмиране и други ценни съвети.

Ако сега започваш кариерата си или сменяш бранша си, обмисли да включиш в този раздел предметите от образованието си, пряко свързани с работата. Изброй наградите, отличията или сертификатите, които си получил. Можеш да преместиш раздела за образование над проектите, ако си постигнал впечатляващи академични успехи и търсиш първата си работа. Ако си професионалист в средата на кариерата си е достатъчно да изброиш придобитите образователни степени, тъй като трудовият ти стаж илюстрира способностите ти в областта на програмирането.

Адаптируем примерен раздел за образование

Магистър по компютърни системи и технологии, TU Delft, Делфт, Нидерландия
October 2007 — June 2009
Завърших с отличен успех.

 

Бакалавър по компютърни системи, Technische Universität Berlin, Берлин, Германия
September 2003 — June 2007

Копирано!

Примерен раздел за умения: Дай на работодателите каквото искат

Твоят списък с умения, изтъкнати по различни начини, е същината на CV-то ти. Обмислянето на способностите ти дава основа за писане на автобиографията. Първо, без изобщо да се ограничаваш, състави дълъг списък с всичките си умения – не само онези, които смяташ, че имат връзка с работата. Освен това отбележи проектите, поетите предизвикателства и победите си. Дръж този списък под ръка за справки и го обновявай, докато трупаш опит. 

Разделът за умения е преглед на заложбите ти, който трябва да приспособяваш към всяка обява за работа. Анализирай честотата на думите в текста на обявата и прецени които 5-10 умения да добавиш тук. Този раздел се персонализира лесно, затова не пропускай да го правиш за всяка нова кандидатура за работа. Редица работодатели също изискват социални умения – изграждане на междуличностни отношения и организация – необходими за успеха на служителите, независимо от позициите им. GeeksforGeeks представя списък с четири задължителни социални умения за програмистите: 

 1. Търпение
 2. Внимание към детайлите
 3. Креативност
 4. Любознателност

Социалните умения включват също комуникативност, организация, мотивираност и други навици и качества, които увеличават приноса ти към екипа и работодателя. Мнозина мислят, че компютърните програмисти и софтуерните инженери не притежават развити социални умения, но емоционалната интелигентност (способността да разбираш себе си и да си съпричастен към другите) може да те открои сред кандидатите. Тези умения са особено важни, защото чрез тях изтъкваш ползите за работодателите от наемането на вътрешни, местни служители. Конкурентите ти може да са външни изпълнители, вероятно от далечни часови зони, и бързата комуникация с тях да е затруднена.

Докато съставяш списъка с уменията си, обмисли да добавиш примери как си използвал тези способности на миналите си назначения. Това ще ти е от полза, когато започнеш да пишеш раздела за трудов стаж. Разбира се, не бива да пренебрегваш професионалните умения, нужни за писането на елегантен код. Общността на разработчици на софтуер Dev отбелязва следните професионални умения като задължителни за всеки програмист:

 1. Програмни езици и рамки
 2. Бази данни
 3. Структура на данните и алгоритми
 4. Контрол на програмирания код
 5. Изпитване

По-развитите умения вероятно ще увеличат оценката ти в автоматизираната система за подбор на кандидати, затова се съсредоточи върху тях, докато оформяш списъка си.

Адаптируем пример
 • JavaScript
 • C#
 • Java
 • Компютърно програмиране
 • Разработване на продукти
 • Управление на бази данни
Копирано!
Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.5
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 700 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
3 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
730 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 700 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
720 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
580 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
57 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
550 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
33 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
510 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
350 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
930 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
490 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
52 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3 400+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
110 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
69 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
18 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките