1. Примерни CV-та
 2. мениджър
Написано от Барбара Макинтайър (псевдоним):Барбара Макинтайър (псевдоним):

мениджър Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на мениджър и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.7
Средна оценка
40 души вече го оцениха
мениджър Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Мениджър: няма по-важна роля в съвременната работна среда. Хората се развиват, когато се обучават и насочват от ръководител с по-голям опит. Стремежът на водещите компании е да се сдобият с най-ефективните мениджъри – изключителните управленски умения са най-могъщата сила в бизнеса. 

Всеки се учи от началника си и на свой ред предава същите уроци, когато се издигне на ръководна позиция. Какви умения притежава невероятният мениджър и как да ги представиш в CV-то си за кандидатстване за работа?

В ръководството на cvapp.bg обсъждаме аспектите, които е добре да се отразят в CV-то на мениджъра, и изразните средства за пълноценно представяне. Нашият онлайн инструмент за съставяне на автобиографии ще те улесни неимоверно в подготовката на документите за кандидатстване.

Как се пише автобиография на мениджър

Преди да се запознаеш с правилата за писане на CV на мениджър, нека прегледаме какво трябва да включва този документ. Автобиографията съдържа следните елементи:

 • Заглавна част (горен колонтитул) на автобиографията;
 • Резюме (също личен профил или изявление);
 • Раздел за трудов стаж;
 • Раздел за умения;
 • Раздел за образование.

Отговорността за професионалното развитие и постиженията на другите е огромна, а „формула“ за перфектния мениджър не съществува. От съществено значение е твоето CV да отразява бранша, в който кандидатстваш.

Обърни специално внимание на изразните средства. Не разполагаш с пространство да описваш подробно различни ситуации – няма и нужда. Важното е да предизвикаш емоционална реакция у читателя. Можеш да се опишеш като взискателен, съпричастен, мотивиращ или ориентиран към детайлите. Работодателят бързо ще добие представа за подхода ти.

Задачите, върху които акцентираш в CV-то си, подчертават характера на приносите ти. От теб зависи дали ще наблегнеш на комуникацията, представянето на служителите и обучението, или пък на операциите, анализа и управлението на процеси. Правилното съчетание между изразни средства и съдържание ще убеди потенциалния работодател, че ти си подходящият мениджър за бизнеса му.

Как се пише автобиография
Свързана статия
Как се пише автобиография

Всички полезни съвети, инструменти, шаблони и примери, от които се нуждаете, за да се научите да пишете автобиография през 2024 г.

Съвет от експерта

Как да издържиш теста на автоматичната система за подбор на кандидатури (АСП)?

Набирането на персонал все по-често се подпомага от софтуер заради големия брой постъпващи документи. Конкуренцията за управленски позиции е ожесточена, а първата стъпка от прегледа на кандидатурите често се изразява в сканиране на автобиографиите от АСП. Не издържиш ли този тест, CV-то ти може и да не попадне в ръцете на човек. Успехът зависи от подбора на ключови думи, които отразяват опита ти и са насочени към индустрията, в която ще работиш.

Избор на най-добрия формат на автобиография за мениджър

Крайната ти цел е назначаващите да намерят лесно информацията, която търсят. Ето защо ти препоръчваме да се придържаш към обратно хронологичния формат, който илюстрира най-добре историята на успеха ти.

Ако кариерният ти път е криволичещ, обмисли предимствата на комбинирания формат, а ако областта ти е строго техническа, функционалният формат може да бъде от полза. Не претоварвай CV-то си с техническа информация. Включването на терминология е подходящо за прегледа от ATS, но тя трябва да се вписва в историята на кариерата ти.

Горен колонтитул в автобиографията: информация за контакт

Оформи заглавната част на CV-то си, така че да представя ясно информацията за контакт с теб.

 • Име, фамилия и длъжност: Включи името, фамилията си и длъжността, за която кандидатстваш;
 • Имейл адрес: Използвай официален формат, например: име.фамилия@google.com;
 • Телефон: Ако имаш отделен номер за служебни контакти, впиши него;
 • Населено място: Спомени населеното място, където живееш. Ако обявата за работа е от друг град, можеш да включиш „С възможност за пътуване/преместване“.
 • LinkedIn: Постави линк към профила си в LinkedIn, ако той е активен и те представя като професионален мениджър.

В зависимост от работодателя можеш да включиш рождената си дата и актуална снимка. Не е нужно да предоставяш данни за семейството си (сключен брак, деца).

Препоръчителни действия
 • Стефания Иванова
 • Мениджър продажби
 • 0777565656
 • [email protected]
Непрепоръчителни действия
 • Стефания Иванова
 • Търговски лидер
 • 0777565656
 • [email protected]

Примерно резюме в автобиографията: кратко и въздействащо

Резюмето е твоето кратко, убедително представяне като мениджър. То представлява  корпоративна версия на отговора на въпроса: „Кой си ти?“. Самооценката ти като мениджър ще даде представа за въздействието ти върху околните.

Резюмето трябва да описва личността ти, да акцентира върху опита ти и да създава впечатление, че си способен да мотивираш служителите да се представят възможно най-добре на работното място. Посланието на автобиографията трябва да отразява както ентусиазъм, така и увереност. 

Начинът, по който описваш себе си в резюмето, е показателен за стила ти на управление. Този кратък текст обикновено е първата (и понякога последната) част от CV-то на мениджъра, която работодателят преглежда. Използвай глаголи за действие, които подсказват за подхода ти към работата. Подбери епитети, които добавят ярки щрихи към автопортрета ти, и спомени впечатляващ пример от кариерата си.

Ето няколко примера за кратко представяне на постижения:

 • Опит в управлението на повече от 350 преки подчинени, работещи в екипи от 5 до 35 души.
 • Внедряване на програма за обучение и развитие на служителите в областта на мърчъндайзинга.
 • Провеждане на кампании и програми за назначаване на служители в периоди на подем и рецесия.
 • Приоритетна организация на екипи за постигане на удовлетвореност на клиентите.
 • Прилагане на модерни технологии за ефективна работа на екипите.
 • Управление на екипи с ноу-хау, мотивация, доверие, динамизъм и далновидност.
Пример

Опитен и енергичен мениджър с нестихващ ентусиазъм да ръководи екипи по пътя към успеха. С отлични резултати в мотивирането на служители и разпределянето на задачи за постигане на максимална продуктивност. Богат практически опит в ефективното управление на предприятия.

Копирано!

Примерен трудов стаж в автобиографията на мениджъра

Трудовият стаж на мениджъра трябва да представя „най-големите хитове“ от историята на успеха му. Бъдещият ти началник със сигурност е попадал в много от ситуациите, които ще споменеш, затова акцентирай върху личния си подход към управлението. 

Всеки мениджър би могъл да запълни цялото пространство в CV-то си със събития от последните няколко седмици, да не говорим за последните 10 – 20 години. Затова е важно да подбереш внимателно историите, които ще представиш, съобразно желаната позиция. 

Започни с най-скорошните си постижения. Ако те са интригуващи, бъдещият ти работодател ще продължи да чете и, в най-добрия случай, ще стигне до края на документа ти.

Разкажи как си повлиял на поведението и представянето на подчинените си. По възможност цитирай факти и цифри, разгледай дейностите си като мениджър в търговски контекст. Дай примери за проекти, по които си работил с екипите си, както и всекидневни управленски задачи. 

Способността ти да ръководиш както временни, така и рутинни дейности, е от съществено значение. Няма съвършени мениджъри, затова включи и някои от „уроците“, които си запомнил от кариерата си.

Адаптируем пример за трудов стаж

Главен мениджър в "Петков и синове" ЕООД, София
септември 2017 — юли 2023

 • Управлявах всички търговски операции в популярния представителен магазин.
 • Мотивирах служителите и насърчавах работата в екип.
 • Работих за удовлетвореността на клиентите, като установявах пропуски в процесите и предлагах решения.
 • Сътрудничих си с други членове на екипа за популяризиране на мисията на фирмата и достигане до потенциални клиенти чрез успешно провеждане на кампании.
 • Ръководих процесите по назначаване и приобщаване на нови служители към колектива.


Помощник-управител в "Бианка" АД, Пловдив
август 2012 — септември 2017

 • Ръководих и упражнявах надзор над редица процеси от
 • работата на магазина като пряк подчинен на управителя.
 • Съдействах за приобщаването на новонаети служители и повишаване на нивото на удовлетвореност на клиентите.
 • Участвах в аранжирането на витрините с цел привличане на клиенти.
 • Помагах за изпълнението на задачите на отдел "Човешки ресурси" и общувах ефективно със служителите.
 • Приемах оплаквания от клиенти и разрешавах своевременно възникналите проблеми.
 • Приемах и обработвах доставките бързо и ефективно.
 • Съдействах за приемането на клиентски поръчки и специални заявки.


Продавач-консултант в "Домашни потреби - АЯ" ООД, София
юни 2008 — август 2011

 • Осигурявах оптимално и любезно обслужване на клиентите в магазина.
 • Осведомявах се за продуктите в магазина, продажбите и промоциите.
 • Работих самостоятелно и в екип за постигане на търговски успех.
Копирано!

Примерен раздел за умения: разностранен и ефективен

Основният набор от умения в мениджмънта е еднакъв за всички индустрии и управленски позиции. Тези способности трябва задължително да присъстват в автобиографията ти и да се открояват съвсем ясно. Включи примери за социални и професионални компетенции, а подробните обяснения запази за описанието на трудовия стаж. Този раздел е подходящ за изброяване на умения с една или две думи – право в целта. 

Ето примери за кратки фрази, които можеш да включиш в този раздел от автобиографията си: развитие на служителите, съгласуване на стратегии, комуникация, упълномощаване, надзор, обучение и развитие, набиране на персонал, управление на представянето, високи оперативни резултати, оптимизиране на системи, планиране, бюджет и финанси, управление на качеството, вътрешно сътрудничество, обслужване на клиенти, решаване на проблеми. 

Списъкът с умения в твоето CV може да изглежда по следния начин:

Примерни умения в CV на мениджър
 • Стратегическо мислене
 • Управление на проекти
 • Изготвяне на графици
 • Разрешаване на конфликти
 • Лидерство и управленски умения
 • Разпределяне на бюджети
 • Сътрудничество
Копирано!

Автобиографията ти ще се открои, ако приспособиш раздела си за умения към конкретната позиция.

Примерен раздел за образование: Човек се учи цял живот

Що се отнася до образованието и квалификацията, редица мениджъри притежават бакалавърска степен по бизнес администрация от реномиран университет. Те имат трудов опит на по-ниски позиции, но образователната степен винаги е полезна за кариерата. 

В мениджмънта няма място за волни импровизации. Работодателите търсят кадри, които се стремят към непрекъснато израстване, като посещават курсове и обръщат внимание на личностното си развитие. В този раздел представи пълен списък на дейностите, свързани с професионалната ти квалификация. 

Ако си придобил магистърска степен по бизнес администрация и гимназиалната ти програма няма отношение към мениджмънта, не е нужно да споменаваш средното си образование.

Пример

Бакалавър по бизнес маркетинг и реклама, Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград
септември 2009 - юни 2013


Диплома за средно образование, СУ "Пенчо Славейков", София
септември 2005 — май 2009

Копирано!

Оформление и дизайн на автобиографията: Управлявай имиджа си

Структурата на CV-то ти на мениджър също играе важна роля за изтъкването на основните аспекти от кариерата ти. Няма определени правила за формата, но съществува един ръководен принцип: увери се, че документът ти е прегледен, лесен за четене и симетричен. Можеш да разкажеш много за постиженията си, но най-впечатляващите моменти от кариерата ти биха загубили тежестта си в сбит текст.

Manager text-only CV example

Профил 
Опитен и енергичен мениджър с нестихващ ентусиазъм да ръководи екипи по пътя към успеха. С отлични резултати в мотивирането на служители и разпределянето на задачи за постигане на максимална продуктивност. Богат практически опит в ефективното управление на предприятия.


Трудов стаж
Главен мениджър в "Петков и синове" ЕООД, София
септември 2017 — юли 2023

 • Управлявах всички търговски операции в популярния представителен магазин.
 • Мотивирах служителите и насърчавах работата в екип.
 • Работих за удовлетвореността на клиентите, като установявах пропуски в процесите и предлагах решения.
 • Сътрудничих си с други членове на екипа за популяризиране на мисията на фирмата и достигане до потенциални клиенти чрез успешно провеждане на кампании.
 • Ръководих процесите по назначаване и приобщаване на нови служители към колектива.


Помощник-управител в "Бианка" АД, Пловдив
август 2012 — септември 2017

 • Ръководих и упражнявах надзор над редица процеси от
 • работата на магазина като пряк подчинен на управителя.
 • Съдействах за приобщаването на новонаети служители и повишаване на нивото на удовлетвореност на клиентите.
 • Участвах в аранжирането на витрините с цел привличане на клиенти.
 • Помагах за изпълнението на задачите на отдел "Човешки ресурси" и общувах ефективно със служителите.
 • Приемах оплаквания от клиенти и разрешавах своевременно възникналите проблеми.
 • Приемах и обработвах доставките бързо и ефективно.
 • Съдействах за приемането на клиентски поръчки и специални заявки.


Продавач-консултант в "Домашни потреби - АЯ" ООД, София
юни 2008 — август 2011

 • Осигурявах оптимално и любезно обслужване на клиентите в магазина.
 • Осведомявах се за продуктите в магазина, продажбите и промоциите.
 • Работих самостоятелно и в екип за постигане на търговски успех.


Образование

 • Мениджмънт
 • Маркетинг
 • Решаване на сложни проблеми
 • Обслужване на клиенти
 • Връзки със служителите
 • Набиране и задържане на персона


Образование
Бакалавър по бизнес маркетинг и реклама, Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград
септември 2009 - юни 2013


Диплома за средно образование, СУ "Пенчо Славейков", София
септември 2005 — май 2009

Копирано!

Винаги можеш да оформиш сам автобиографията си, но готовите шаблони за CV улесняват значително процеса. Каталогът на cvapp.bg включва разнообразни и атрактивни предложения – избери дизайн, който ти допада!

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.7
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
2 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
750 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
740 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
570 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
35 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
520 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
360 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
940 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
240 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
160 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
62 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4 600+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
84 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
53 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
2 100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките