1. Примерни CV-та
 2. Oхранител

Oхранител Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Oхранител и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.9
Средна оценка
31 души вече го оцениха
Oхранител Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Отличното CV за охранителна дейност може да бъде изключително полезно в търсенето на работа в тази област. Помисли за разликата между нископлатената работа на охранител на масови мероприятия в лоши условия на труд и престижната позиция в голяма фирма с постоянна заплата, уютен кабинет и социални придобивки.

Като отправна точка в съставянето на открояваща се автобиография на охранител ти предлагаме да разгледаш ресурсите на cvapp.bg, посветени на търсенето на работа. Базата ни включва повече от 30 примерни автобиографии и ръководства за писане на CV за различни професии.

Как се пише автобиография на охранител

Рамката на CV-то на охранител следва общата структура, характерна за всички автобиографии за кандидатстване за работа. Ето ги основните елементи:

 • Заглавна част на автобиографията (горен колонтитул);
 • Резюме (личен профил);
 • Раздел за трудов стаж;
 • Раздел за умения;
 • Раздел за образование.

Стъпка по стъпка ще разгледаме всеки от тези раздели с конкретни съвети как да се откроиш сред кандидатите за работа.

Съвет от експерта

Ако в обявата за работа липсва описание на длъжността, проучи фирмата, като разгледаш уебсайта ѝ (или други източници), за да научиш с какъв тип охрана се занимава. Акцентирай върху опита и уменията си, които имат отношение към дейността на работодателя. Тази информация ще ти бъде полезна в писането на резюмето и разделите за умения и трудов стаж. Не действай на сляпо!

Как се пише автобиография
Свързана статия
Как се пише автобиография

Всички полезни съвети, инструменти, шаблони и примери, от които се нуждаете, за да се научите да пишете автобиография през 2024 г.

Избор на най-добрия формат за автобиография на охранител

Деветдесет процента от търсещите работа използват най-често срещания обратно хронологичен формат за организиране на информацията в автобиографията си. Той е подходящ за всеки кандидат, чийто трудов стаж следва линейна траектория от назначения. Специалистите по подбор на персонал предпочитат този формат, защото разделът за трудов стаж се преглежда лесно, когато работодателите са изброени в обратно хронологичен ред.

Функционалният формат на автобиография акцентира върху преносимите умения на кандидати с по-разнообразен професионален опит, евентуално в несвързани области. Той е подходящ и за хора, които търсят първата си работа, преквалифицират се или са работили на свободна практика. Хибридният (комбиниран) формат, от своя страна, съчетава хронологични и функционални елементи.

Най добрият CV формат за 2024
Свързана статия
Най добрият CV формат за 2024

Изборът на CV формат може да бъде решаващ за назначаването ви. Съществуват три основни формата за автобиография: обратно хронологичен, функционален и комбиниран. Ето как да изберете най-подходящия в зависимост от специализацията ви, вида на трудовата заетост и пазарните тенденции.

Сега ще разгледаме оптималния подход към всеки раздел от автобиографията ти на охранител.

Заглавна част на автобиографията и информация за контакт

Стилно оформената заглавна част (горен колонтитул) може да открои визуално автобиографията ти. Ефектът е още по-осезаем, когато заглавката и другите елементи от дизайна на автобиографията и мотивационното ти писмо съвпадат.

Заглавката на автобиографията е нещо много повече от декоративен елемент – тя има практическо предназначение. Тук се представя информацията за контакт:

 • Име, фамилия и длъжност: Включи името, фамилията си и длъжността, за която кандидатстваш;
 • Имейл адрес: Използвай официален формат, например: име.фамилия@google.com;
 • Телефон: Ако имаш номер за служебни контакти, впиши него вместо личния си номер;
 • Населено място: Спомени населеното място, където живееш,

В зависимост от работодателя можеш да включиш снимка и дата на раждане – съобрази се с очакванията.

Съвет от експерта

Непрофесионалният имейл адрес може да разколебае работодателя. Ако имейлът ти е [email protected], направи си нов! Стреми се към професионализъм и изпипвай детайлите на всички нива от автобиографията си.

Препоръчителни действия
Непрепоръчителни действия

Примерно резюме в автобиографията на охранител: Готов за служба

Повечето мениджъри по подбор на персонал отделят само няколко секунди за прегледа на всяка автобиография. Първото, което ще видят, е личният ти профил (резюме). Доброто впечатление е решаващо. Резюмето ти дава възможност да се представиш на бъдещия си работодател със свои думи, описвайки квалификацията и качествата, които те превръщат в идеалния кандидат за отворената позиция.

Трудовият стаж и образованието ти са неизменни факти, но профилът ти позволява да подчертаеш качествата, които притежаваш и които работодателите търсят. Бъди уверен и категоричен, без да звучиш надменно или самонадеяно. Постави се на мястото на бъдещия си работодател и се опиши като търсения от него кандидат.

Съвет от експерта

В този раздел силните прилагателни са в твоя полза - „ангажиран“, „отговорен“, „наблюдателен“, „старателен“, „учтив“, „съдействащ“ и т.н. Не е задължително да се изразяваш с пълни изречения. Пропусни „Аз съм“ или „имам“ — читателят знае, че говориш за себе си.

Правописът, граматиката и пунктуацията са изключително важни за всяка автобиография. Водещата причина за отхвърляне на кандидатури, посочвана от мениджърите по подбор на персонал, е недоброто владеене на български език. Освен това имай предвид, че автобиографията не е статичен документ – не изпращай едно и също CV на всички потенциални работодатели. Проучи фирмите, установи какво е важно за тях и съобразявай документите си за кандидатстване с техните приоритети. 

Пример за адаптивно резюме/профил на автобиографията

Отговорен охранител с повече от 10 години опит в сигурността и превенцията на престъпления в публичния и частния сектор. Доказан професионализъм и благоприятен изход при превенцията на престъпления и остраняването на заплахи за сигурността. Охрана на големи обекти, включително училища, зали за провеждане на публични събития, държавни учреждения и спортни съоръжения. Получени награди за отлично представяне и похвали за оказване на съдействие на полицията при задържане на нарушители.

Копирано!

Примерен трудов стаж: доказан опит 

Ако имаш трудов опит като охранител, списъкът с местоработите ти трябва да е представен в обратно хронологичен ред (последната работа първа, първата – последна).  Посочи името на всеки работодател, къде се намира фирмата и периода, в който си работил там. 

След това изброй основните си дейности на работното място – поне три-четири за важните позиции и две-три или дори едно кратко изречение за второстепенните. Използвай силни глаголи за действие като "охранявах", "защитавах", "патрулирах" и "наблюдавах”. Избягвай фрази като “бях отговорен за” – по-добре опиши какво точно си правил.   

Бъди възможно най-конкретен: “За три години предотвратих две кражби с взлом, които завършиха с арест и осъдителни присъди" или "Забелязах редица нередности в  осигуряването на противопожарна безопасност и дадох препоръки за отстраняването им" вместо "Отговарях за сигурността в периметъра".

При липса на опит в охранителната дейност прегледай внимателно трудовия си път и помисли кои умения, придобити на предишни работни места, имат отношение към желаната позиция. Те се наричат "преносими“ умения. Общувал ли си учтиво и професионално с клиенти? Поемал ли си дълги нощни смени? Помисли добре как ще представиш опита, натрупан при предишните работодатели.

Как се пише автобиография на охранител без опит

Наскоро завършилите кадри познават до болка този „Параграф 22“: не можеш да си намериш работа без опит, а няма как да придобиеш опит без работа. Ако и ти си се оказал в това положение, мотивирай се с мисълта, че всеки в твоя бранш все някак е бил назначен на първата си работа. 

Премести раздела за трудов стаж в края на автобиографията си или изобщо не го включвай. Вместо него изтъкни личния си профил, образованието и уменията си. Друг подход е въвеждането на общ раздел, озаглавен "Опит". В него можеш да представиш краткосрочната си заетост през лятото, участието си в различни проекти, доброволчески инициативи и т.н.  

Следва примерен раздел за трудов стаж в автобиография на охранител.

Адаптивна автобиография пример за история на заетостта

Щатен охранител в Комплекс за отдих "Чайка", Варна
юни 2015 — септември 2023

 • Посрещах гостите и собствениците на имоти в комплекса, включващ 240 апартамента и вили, като ги упътвах при необходимост.
 • Проверявах самоличността на всички посетители, преди да ги допусна в обекта. Отказвах достъп на неупълномощени лица с оглед на сигурността на живущите.
 • Патрулирах на цялата територия на комплекса и следях за подозрително поведение, като установих навреме повече от 35 инцидента, изискващи намесата на полицията.
 • Изтогвях доклади за инцидентите - между 25 и 30 годишно - като описвах подробно кражбите, нанесените щети и конфликтите.
 • Следях за нередности и бедствия като наводнения, пожари, отключени врати.
 • Обучавах и инструктирах новоназначени охранители.
 • Получих номинации от колегите за три награди за отлично представяне и няколко похвали за оказано съдействие на полицията.

 

Охранител на кампус в Нов български университет, София
ноември 2011 — ноември 2015

 • Посрещах любезно и услужливо живущите и посетителите на територията на кампуса за 2000 студенти.
 • Проверявах документите за самоличност на пристигащите и напускащите лица, средно 275 на ден.
 • Придружавах посетителите до търсеното от тях място при необходимост.
 • Патрулирах в три сектора от кампуса с обща площ 10 квадратни километра и предотвратявах заплахи и хулигански прояви.
 • Оказвах съдействие на живущите при притеснения за сигурността и възникнали въпроси.
 • Документирах подозрителното поведение и инцидентите и ги докладвах на началника на смяната.
 • Наблюдавах района със система за видеонаблюдение и при нужда се обаждах за подкрепление.
 • Запознавах новоназначени колеги с фирмената политика и протоколи.
Копирано!

Примерен раздел за умения: формулата на успеха

Повечето работодатели не търсят кандидати с висше образование по наказателно право, а хора, способни да се справят с охраната на обектите им. Затова разделът за умения в автобиографията е от ключово значение. Навярно най-важното качество за охранителя е безупречният морал. 

Повечето частни охранителни фирми са наясно, че професията привлича и съмнителни субекти, така че обмисли да включиш фрази като "морал", "етични принципи" и "зачитане на закона". Охранителите трябва да вдъхват доверие и сигурност.

Ето някои от най-важните качества, които всеки охранител трябва да притежава: 

 • Комуникативност – способност за ефективно общуване дори в стресови ситуации;
 • Добра преценка – бързо определяне на най-уместния начин за действие в напрегната обстановка;
 • Наблюдателност – бдителност към заобикалящата среда, разпознаване на всичко необичайно;
 • Търпение – способност за запазване на бдителността за дълги периоди, в които всичко изглежда нормално;
 • Добра физическа форма и издръжливост - способност за стоене на крак за дълги периоди, патрулиране и физическа намеса при инциденти.
Примерни умения в CV на охранител
 • Общителност
 • Учтив и разумен подход към околните
 • Бързи реакции
 • Ефективно решаване на проблеми
 • Наблюдателност
 • Технически познания за охранителни системи
 • Организираност
 • Познаване на нормативните изисквания
 • Боравене с огнестрелно оръжие
Копирано!

Примерен раздел за образование в автобиография на охранител: Акцентирай върху предимствата си

В този раздел представи в обратно хронологичен ред всички образователни степени и сертификати, които си придобил.

За повечето длъжности в охранителния бизнес е нужна само диплома за средно образование, а за някои даже няма изискване за образователен ценз. Все пак завършените курсове и университетски програми за професионална квалификация  могат да ти дадат голямо предимство, ако кандидатстваш за по-търсена позиция. Водещите области за следгимназиално обучение в сферата на частната охрана включват наказателно право, социални и поведенчески науки и комуникации. 

В този раздел трябва да споменеш изрично придобитата професионална квалификация, тъй като тя е задължителна за работата като охранител. Има центрове, които предлагат обучение по специалности като охранител, банкова охрана и инкасова дейност и лична охрана, като издават свидетелство за придобитата квалификация. Ако си преминал и курс по безопасно боравене с огнестрелни оръжия и боеприпаси, тук е мястото да го споменеш.

Не забравяй, че наред със свидетелството за квалификация, частните охранителни фирми изискват чисто съдебно минало и медицински свидетелства за психическо и физическо клинично здраве. Можеш да се запознаеш с всички изисквания в Закона за частната охранителна дейност.

Следва разделът за образование от нашата примерна автобиография на охранител, която можеш да приспособиш към нуждите си.

Адаптивен пример за образование и сертифициране

Бакалавър по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, Академия на МВР, София
септември 2010 — юни 2013

Диплома за средно образование, 69 СУ "Димитър Маринов", София
септември 2006 — май 2010

Копирано!

Оформление и дизайн на автобиографията: чисто и професионално 

Автобиографията на охранителя трябва да прилича на униформата му – чиста, спретната, без излишни декоративни елементи. Добавянето на прекалено много цветове, ползването на различни шрифтове и други ексцентрични решения биха откроили документа ти в отрицателен смисъл. Стреми се към професионален вид и напиши една, най-много две страници без дълги абзаци плътен текст.

Мениджърите по подбор на персонал отделят броени секунди за първоначалния преглед на всяка автобиография – оползотвори ги подобаващо. Създай добро визуално впечатление, още преди работодателят да е прочел първата дума. 

Изпрати автобиографията си в PDF формат, иначе рискуваш документът ти да изглежда различно на друг компютър.

За нашата примерна автобиография на охранител, представена по-долу, избрахме изчистения шаблон „Стокхолм“.

Пример за автобиография на охранител само в текст

Профил

Отговорен охранител с повече от 10 години опит в сигурността и превенцията на престъпления в публичния и частния сектор. Доказан професионализъм и благоприятен изход при превенцията на престъпления и остраняването на заплахи за сигурността. Охрана на големи обекти, включително училища, зали за провеждане на публични събития, държавни учреждения и спортни съоръжения. Получени награди за отлично представяне и похвали за оказване на съдействие на полицията при задържане на нарушители.
 

Трудов стаж

Щатен охранител в Комплекс за отдих "Чайка", Варна
юни 2015 — септември 2023

 • Посрещах гостите и собствениците на имоти в комплекса, включващ 240 апартамента и вили, като ги упътвах при необходимост.
 • Проверявах самоличността на всички посетители, преди да ги допусна в обекта. Отказвах достъп на неупълномощени лица с оглед на сигурността на живущите.
 • Патрулирах на цялата територия на комплекса и следях за подозрително поведение, като установих навреме повече от 35 инцидента, изискващи намесата на полицията.
 • Изтогвях доклади за инцидентите - между 25 и 30 годишно - като описвах подробно кражбите, нанесените щети и конфликтите.
 • Следях за нередности и бедствия като наводнения, пожари, отключени врати.
 • Обучавах и инструктирах новоназначени охранители.
 • Получих номинации от колегите за три награди за отлично представяне и няколко похвали за оказано съдействие на полицията.
   

Охранител на кампус в Нов български университет, София
ноември 2011 — ноември 2015

 • Посрещах любезно и услужливо живущите и посетителите на територията на кампуса за 2000 студенти.
 • Проверявах документите за самоличност на пристигащите и напускащите лица, средно 275 на ден.
 • Придружавах посетителите до търсеното от тях място при необходимост.
 • Патрулирах в три сектора от кампуса с обща площ 10 квадратни километра и предотвратявах заплахи и хулигански прояви.
 • Оказвах съдействие на живущите при притеснения за сигурността и възникнали въпроси.
 • Документирах подозрителното поведение и инцидентите и ги докладвах на началника на смяната.
 • Наблюдавах района със система за видеонаблюдение и при нужда се обаждах за подкрепление.
 • Запознавах новоназначени колеги с фирмената политика и протоколи.


Образование

Бакалавър по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, Академия на МВР, София
септември 2010 — юни 2013

Диплома за средно образование, 69 СУ "Димитър Маринов", София
септември 2006 — май 2010

Умени

 • Критично мислен
 • Високоотговорен тру
 • Първа помощ
 • Стрелба с оръжие
 • Запознат със законите на РБ
Копирано!

Прегледай колекцията от шаблони за автобиографии на cvapp.bg и по-специално категориите „Семпли“ и „Професионални“. Избери шаблон, който ти допада, и забрави за притесненията относно дизайна и форматирането.

Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.9
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
3 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 600 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
3 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
720 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 700 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
710 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
570 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
56 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
540 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 400 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
33 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
510 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
350 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
920 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
220 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
480 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
190 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
49 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3 200+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
93 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
62 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
13 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
18 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките