1. Примери
  2. Стоматолог
Написано от Пол Дръри:Пол Дръри:

Стоматолог Примерно мотивационно писмо

Използвай това примерно мотивационно писмо Стоматолог, за да завършиш документите за кандидатстване и да получиш бързо желаната работа – без разочарования и без догадки. Това примерно мотивационно писмо е специално предназначено за Стоматолог позиции през 2024 г. Възползвай се от нашите примерни изречения + експертни ръководства, за да изтеглиш перфектното мотивационно писмо само за минути.
4.4
Средна оценка
37 души вече го оцениха
Стоматолог Примерно мотивационно писмо
Редактирай това мотивационно писмо

Най-добрият формат за мотивационно писмо на стоматолог

В стоматологичната професия има установени процедури и съвсем малко пространство за оригиналност, затова се очаква мотивационното писмо да следва същата строга структура. Свободните съчинения с отклонения и излишни обяснения едва ли ще оставят правилното впечатление.

Форматът на мотивационното писмо на стоматолог трябва да включва следните части:

  • Горен колонтитул;
  • Поздрав / обръщение;
  • Въведение;
  • Изложение (основни абзаци);
  • Заключителен абзац на мотивационното писмо (заключение и подпис).

Всяка част на мотивационното писмо съдържа специфични послания и имаш избор между определени подходи към въведението и заключението. В писмото можеш да включиш постижения или да започнеш със списък с подточки със силни глаголи за действие.

Нашето ръководство за писане на мотивационно писмо предлага по-подробни съвети и редица препратки към полезни статии по въпроса, а тук ще разгледаме аспектите, специфични за стоматолозите. Прочети обявата за работа и се увери, че писмото ти отговаря възможно най-точно на свободната позиция.

Съвет от експерта

Поинтересувай се от набора стоматологични процедури, които ще изпълняваш.

Обявите за работа за стоматолози често отбелязват най-застъпените процедури, на които се подлагат пациентите. Твоят опит може да е малко различен, но е логично да се съсредоточиш върху извършената работа в тези специфични области. Даже може да се обадиш в стоматологичната клиника, за да научиш повече за пациентската база – подобна инициатива може да ти донесе всякаква полезна информация, която да ти послужи при изготвянето на кандидатурата ти.

Адаптируемо примерно мотивационно писмо

Уважаеми господин Костов, 

Лекувал съм над 120 пациенти-тийнейджъри по време на моята деветгодишна кариера като специалист по ортодонтия и научих много за психологията на младежите в тази възраст. Винаги работихме заедно за постигане на добри резултати, обяснявахме на пациентите ползите от лечението и как могат да имат перфектна усмивка. Пациентите ми бяха изписвани 22% по-рано от обичайното – нещо, което се надявам да повторя и във вашата клиника. 

В момента съм старши стоматолог и нося пълната отговорност за всички ортодонтски процедури в клиника със среден годишен оборот от 4 милиона лева. Активно участвам в наставничеството и обучението на млади стоматолози – през клиниката ни преминаха над 15 стоматолози, които отвориха собствени кабинети или се преместиха на по-високи позиции другаде. 

В клиниката ни имаше голямо текучество на млади професионалисти и след като трима колеги напуснаха почти по едно и също време, поех още 60% пациенти-тийнейджъри. 

Обучих моя стоматологичен асистент на по-сложни процедури и работих по още 14 часа седмично, докато се намерят заместници. Нашият хирургичен кабинет получи похвали от централната клиника за добрите ни резултати. Имам пет фирмени награди за работата си с протезиране и съм лекувал лично над 1100 от най-сложните случаи. 

Ще се радвам на възможността да посетя вашата клиника и да науча повече за предизвикателствата, пред които се изправяте, и с какво бих могъл да допринеса за развитието на вашия екип. 

С уважение, 

Симеон Атанасов

Копирано!

Горното примерно мотивационно писмо може да не отразява идеално опита ти, но си струва да прецениш дали тонът и внушението му са подходящи за твоята кандидатура. Изразявай се професионално - ползвай стоматологични термини, когато е възможно. Представи си писмото като началото на разговор с началника на денталната практика за евентуалното ти назначаване.

Горен колонтитул на мотивационното писмо

Както е видно от примерното ни мотивационно писмо, горният колонтитул е първият елемент, който привлича вниманието на читателя. Умът на човек е „програмиран“ да откроява разделите, преди да се задълбочи в дълъг текст. В конкретния случай това е хубаво.

Горният колонтитул на мотивационното писмо включва името, имейла и телефона на кандидата за позицията на стоматолог. След бърз преглед началникът на практиката подсъзнателно ще си отбележи, че при нужда може да се свърже веднага с кандидата. Ако мотивационното писмо не включва тези подробности, читателят ще има едно наум, че ще му се наложи да търси информацията в автобиографията. Позволи му да се съсредоточи върху важните послания в писмото, вместо да се чуди за основни неща.

При съставянето на горния колонтитул провери внимателно дали си представил правилно информацията си за контакт и се увери, че имейл адресът ти не включва шеговит прякор, познат единствено на приятелите ти. 

Съвет от експерта

Автоматизираният софтуер за подбор на кандидати ще сканира информацията в горния колонтитул на мотивационното ти писмо.

С напредването на автоматизацията в процеса по назначаване автобиографиите и мотивационните писма се „пресяват“ от програми за подбор на кандидати, които улесняват първия кръг от прегледа на подадените документи. Те се опитват да квалифицират хората въз основа на ключовите думи и съдържанието на кандидатурите им, а в същото време попълват база данни с информацията им за контакт.

Включи тази информация в горния колонтитул, иначе рискуваш да бъдеш изключен от процеса. Може и да не отговаряш на изискванията за конкретната позиция, но със сигурност би искал да те вземат предвид при отварянето на нови работни места.

Поздрав в мотивационното писмо

Любезното полуофициално отношение е основно за стоматолозите – важно е те да се обръщат към пациентите и колегите си по подобаващ начин. В мотивационното писмо това може да се отрази с подходящ поздрав.

Примерът ни включва стандартния вариант „Уважаеми г-н [фамилия]“, който се ползва в повечето мотивационни писма. Откриването на името на началника на практиката не е толкова трудно – нужно е само кратко обаждане или посещение на уебсайта на денталния център. Не го ли направиш, ще демонстрираш неизлечим мързел. Това би се отразило много зле на шансовете за намиране на работа на всеки стоматолог.

Ако не можеш да намериш името на конкретния получател (например когато проверяваш дали изобщо се предлагат възможности в дадена практика), тогава „До уважаемия екип на дентална клиника „СуперДент““ е подходяща и дружелюбна опция. Не използвай официалното и някак остаряло „Да послужи пред когото е необходимо“, защото звучи хладно и безразлично.

Цел на поздрава / обръщението в мотивационното писмо: Следвай примерното мотивационно писмо и избери най-подходящия поздрав за чудесно начало.

Съвет от експерта

Когато наричаш човек по име, нервната му система реагира (по правилния начин).

Представи си, че трябва да прочетеш 50 мотивационни писма. Би било добре те да са адресирани лично до теб, нали? Иначе защо да си губиш времето? Според някои проучвания мозъкът ни се активира, когато чуем (или прочетем) името си. Стимулирай работодателя, като се обърнеш към него по име. Истина е, че повечето кандидати ще направят същото, но объркаш ли името, невроните на назначаващия няма да се занимават още дълго с документите ти.

Адаптируем примерен поздрав в мотивационното писмо

Уважаеми господин Костов,

Копирано!

Въведение в мотивационното писмо

След като приключиш с основните неща, един бърз поглед върху примерното мотивационно писмо ще ти подскаже, че във въведението трябва се откроиш сред колегите си стоматолози. Какво в кандидатурата ти ще впечатли най-силно работодателя? Способността ти да удовлетворяваш пациентите? Успехът на проведено от теб ортодонстко лечение сред местните юноши? Способността ти да работиш в екип с помощника си и заедно да се усъвършенствате?

В уводния абзац е важно да се придържаш към основните изисквания в обявата за работа, но всъщност имаш свободата да използваш тежката си артилерия в стоматологията. Какво можеш да кажеш, за да стимулираш работодателя да прочете още за теб?

Въведението, което предлагаме в образеца ни за мотивационно писмо по-горе, дава следния пример:

„По всяко време в петгодишната ми кариера като стоматолог средният ми брой пациенти за ортодонтско лечение в юношеска възраст надвишаваше 120. Научих много за психологията на тийнейджърите. Работим заедно, за да постигнем резултат, защото те осъзнават как лечението помага на устата им и как полезните навици могат да гарантират съвършена усмивка. Лечението на пациентите ми приключваше с 22% по-бързо от средното за практиката – надявам се да повторя същото във Вашата клиника.“

Какъв интересен факт, уникално постижение или лично наблюдение можеш да споделиш? Създай усещане за мащаба на работата си, сравнявай се с колеги и разпръсни аура на професионализъм, като кажеш на бъдещия си началник колко време си прекарал до познатия до болка стол. В примерното мотивационно писмо ще видиш, че постиженията, пръснати в текста, са описани количествено с цифри.

Мотивационното писмо не е просто списък със задължения или отговорности – то е сбор от „начала на истории“, които, с малко късмет, ще имаш възможност да разкажеш по време на интервюто. Включването на числени показатели е чудесен начин да ги направиш уникални и да подтикнеш назначаващия да си зададе заветния въпрос: „Как е успял да го постигне?“

Цел на въведението в мотивационното писмо: Избери история от практиката си, която да оформи облика на кандидатурата ти. Провокирай любопитството на назначаващия, за да продължи да чете.

Съвет от експерта

Избери сходно оформление за CV-то и мотивационното си писмо

Щом избереш някой от шаблоните за мотивационно писмо от колекцията на CVapp.bg, ще получиш възможност за избор на шаблон за CV, който му подхожда. В добрия случай съдържанието на двата документа се допълва. Ако те са визуално еднакви, кандидатурата ти ще бъде по-стилна. Целта е назначаващият да запомни дизайна на CV-то ти и да си каже: „О, да, това е мотивационното писмо на Димитър.“

Адаптируемо въведение в примерно мотивационно писмо

Лекувал съм над 120 пациенти-тийнейджъри по време на моята деветгодишна кариера като специалист по ортодонтия и научих много за психологията на младежите в тази възраст. Винаги работихме заедно за постигане на добри резултати, обяснявахме на пациентите ползите от лечението и как могат да имат перфектна усмивка. Пациентите ми бяха изписвани 22% по-рано от обичайното – нещо, което се надявам да повторя и във вашата клиника.

Копирано!

Изложение в мотивационното писмо (основна част)

Езикът в изложението на мотивационното писмо на стоматолога трябва да звучи като от статия в медицински журнал. Ползвай същата терминология като в разговорите с колегите до зъболекарския стол, докато обсъждаш ситуациите, които очакваш в бъдещата си роля.

Постави се на мястото на управителя на стоматологичната практика и помисли за най-важните въпроси, които си задава, когато назначава нов зъболекар. Ще може ли той да поеме необходимия брой пациенти? Колко опит е натрупал и какъв е профилът на пациентите, които обикновено лекува? Работи ли добре в екип с помощник? Какво ще кажат пациентите за поведението му до стола?

Това са само няколко примера, но ако съответният управител не види отговорите на „големите си въпроси“ в съдържанието на мотивационното писмо и CV-то, той няма да бъде убеден, че трябва да покани кандидата на интервю. Не можеш да предвидиш всичко – осланяй се на информираните си предположения. Винаги си личи, когато някой е обмислил внимателно написаното.

Опиши постиженията си, вместо мързеливо да изброяваш отговорностите си. Повечето кандидати биха предположили, че повтаряйки описанието на длъжността от обявата, се представят като подходящи за позицията, но без конкретна информация рискуваш да избледнееш в посредствеността на тълпата. Колкото по-специфичен е разказът ти, толкова по-бързо ще те запомнят. Не е нужно да разказваш всичко – само колкото да пробудиш любопитството, за да стигнеш до интервю.

Една от надеждните техники за пълноценно представяне в изложението на мотивационното писмо е да следваш схемата „ситуация – задача – действие – резултат“. Разкажи за конкретна ситуация и поставената задача, а после – за предприетите от теб действия и постигнатия резултат. Ето един подходящ пример от образеца ни за мотивационно писмо:

„Двама колеги напуснаха един след друг и поех 60% повече пациенти в юношеска възраст за ортодонтско лечение. Обучих асистента си да изпълнява по-сложни процедури и работих 14 часа повече седмично, докато се намерят заместници. За готовността си кабинетът ни получи похвала от централния офис.“

Смисълът на изложението в мотивационното писмо е да изтъкне твоя принос.

Цел на изложението в мотивационното писмо: Как ще допринесе назначаването ти за практиката? Кои истории от кариерата ти имат най-пряко отношение? 

Съвет от експерта

Глаголите, изразяващи действие, могат да разграничат мотивационното ти писмо от масата

Може би имаш невероятни истории за разказване, но трябва да избереш подходящите думи, за да ги изтъкнеш. Иначе назначаващият може да „изключи“ и да не ги оцени в цялото им величие.

Съществуват 10 – 15 глагола, които се срещат приспивателно често в мотивационните писма – изпълних, ръководих, обучих, увеличих… Ясна работа. Всяко постижение трябва да носи своята тежест, а изборът на уникален и въздействаш глагол ще я подчертае. Нашият блог „Повече от 300 глагола за действие при кандидатстване за работа“ ще те запознае с някои от най-добрите решения.

Адаптируемо изложение в примерно мотивационно писмо

В момента съм старши стоматолог и нося пълната отговорност за всички ортодонтски процедури в клиника със среден годишен оборот от 4 милиона лева. Активно участвам в наставничеството и обучението на млади стоматолози – през клиниката ни преминаха над 15 стоматолози, които отвориха собствени кабинети или се преместиха на по-високи позиции другаде. 

В клиниката ни имаше голямо текучество на млади професионалисти и след като трима колеги напуснаха почти по едно и също време, поех още 60% пациенти-тийнейджъри. 

Обучих моя стоматологичен асистент на по-сложни процедури и работих по още 14 часа седмично, докато се намерят заместници. Нашият хирургичен кабинет получи похвали от централната клиника за добрите ни резултати. Имам пет фирмени награди за работата си с протезиране и съм лекувал лично над 1100 от най-сложните случаи. 

Копирано!

Как се завършва мотивационно писмо на стоматолог (заключение и подпис)

Има много начини да завършиш мотивационното си писмо с настроение и стил, но при стоматолозите е важно да се предадат допълнителни елементи на професионализъм и умения. Бъди уверен в твърденията си и достатъчно смел да поискаш възможност за интервю.

Мотивационното писмо е по-лично от автобиографията и ако изградиш представа за това как се отнасяш към колегите и пациентите си, можеш да създадеш впечатление за топъл и приветлив човек, което да затвърдиш в първото интервю. Ако управителят усети емоция, докато чете думите ти, ще постигнеш много по-силен ефект, отколкото ако просто изброяваш твърди факти за кариерата си.

„С уважение“ и „С най-добри пожелания“ са стандартни фрази за завършване на мотивационното писмо и няма причина да се отклоняваш от традиционните варианти.

Цел на заключението: Завърши мотивационното писмо с приятелски тон, поискай интервю и остави бъдещия си началник с положително впечатление.

Съвет от експерта

Винаги се представяй като най-добрия възможен кандидат

Проявиш ли неувереност в написаното или казаното от теб при кандидатстването за работа, назначаващият ще се зачуди дали самият той да ти се довери. По тази причина избягвай да омаловажаваш качествата си с изказвания като: „Сигурен съм, че има и по-квалифицирани кандидати от мен, но аз ще се старая повече.“

Гордей се с постиженията си – остави ги да говорят сами за себе си и не ги сравнявай с чуждите.

Адаптируемо заключение в примерно мотивационно писмо

Ще се радвам на възможността да посетя вашата клиника и да науча повече за предизвикателствата, пред които се изправяте, и с какво бих могъл да допринеса за развитието на вашия екип. 

С уважение, 

Симеон Атанасов

Копирано!
Създай своето мотивационно писмо за минути
Създай своето мотивационно писмо за минути
Привлечи вниманието и по-бързо получи желаната работа с нашата колекция от разработени от експерти, безплатни шаблони за мотивационно писмо, които ще ти осигурят перфектната позиция.
Създай мотивационно писмо

Безплатни професионално разработени шаблони

С над 10 милиона създадени CV-та и мотивационни писма, CVapp.bg е водещият онлайн инструмент за изграждане на кариера, който ще ти осигури интервюта за работа
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм cover_letter template
Стокхолм
1 400 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк cover_letter template
Ню Йорк
440 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена cover_letter template
Виена
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни cover_letter template
Сидни
160 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон cover_letter template
Лондон
280 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин cover_letter template
Дъблин
240 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква cover_letter template
Москва
62 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам cover_letter template
Амстердам
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид cover_letter template
Мадрид
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго cover_letter template
Сантяго
140 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур cover_letter template
Сингапур
52 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло cover_letter template
Осло
56 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун cover_letter template
Кейптаун
7 700+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж cover_letter template
Париж
35 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин cover_letter template
Берлин
92 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева cover_letter template
Женева
3 300+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър cover_letter template
Ванкувър
45 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио cover_letter template
Токио
61 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано cover_letter template
Милано
51 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон cover_letter template
Лисабон
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона cover_letter template
Барселона
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген cover_letter template
Копенхаген
22 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго cover_letter template
Чикаго
19 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио cover_letter template
Рио
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим cover_letter template
Рим
5 500+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън cover_letter template
Бостън
17 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто cover_letter template
Торонто
100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките