1. Примери
  2. Лекар
Написано от Карл Калър:Карл Калър:

Лекар Примерно мотивационно писмо

Използвай това примерно мотивационно писмо Лекар, за да завършиш документите за кандидатстване и да получиш бързо желаната работа – без разочарования и без догадки. Това примерно мотивационно писмо е специално предназначено за Лекар позиции през 2024 г. Възползвай се от нашите примерни изречения + експертни ръководства, за да изтеглиш перфектното мотивационно писмо само за минути.
4.0
Средна оценка
48 души вече го оцениха
Лекар Примерно мотивационно писмо
Редактирай това мотивационно писмо

Най-добрият формат за мотивационно писмо на лекар

Изборът на най-добрия формат за мотивационно писмо на лекар включва съображения за структурата, дизайна и оформлението. Нека първо да разгледаме „скелета“ – основната структура и рамка – преди да облечем костите в плът.

Чували сме за лекари с академични автобиографии (нещо като CV на стероиди) с обем 80 страници! Съжаляваме, но тук ще научиш как се пише документ от ЕДНА страница. Кореспондентите ще ти бъдат благодарни.

Допустимо ли е да изпратиш мотивационно писмо, по-дълго от една страница? Разбира се, в някои случаи. Според изпитаното правило обаче писмото от една страница никога не се приема за прекалено късо и е най-сигурният вариант.

Ето и основните елементи на всяко мотивационно писмо:

  • Горен колонтитул с информация за контакт;
  • Поздрав;
  • Увод;
  • Изложение;
  • Заключение;
  • Обръщение и подпис.

Това е гръбнакът, основната структура. Други елементи, свързани с формата, са дизайнът и оформлението. Външният вид на писмото трябва да отговаря на съдържанието му. Трябва да вземеш много решения, които ще се отразят на вида на мотивационното писмо, включително за шрифтовете и размера им, разположението на текста, стила на абзаците, рамката, междуредовото разстояние, визуалния баланс и разположението на белите пространства.

При разработването на шаблоните ни за мотивационни писма сме взели предвид всички елементи от дизайна, споменати по-горе. Оставяме ти само една задача – да напишеш текста!

Горен колонтитул в мотивационното писмо

Горният колонтитул (наричан също бланка за писмо – такива се срещат често в лекарските кабинети) е атрактивно оформеното пространство в горното поле на страницата, което включва името, професията, адреса и телефонния ти номер. То може да съдържа и твоя снимка, профил в LinkedIn или уебсайт, който представя професионалната ти квалификация.

Би било съществен пропуск, ако напишеш съвършеното мотивационно писмо, но не включиш информация за контакт с теб. Затова ти трябва горен колонтитул.

От друга страна, горният колонтитул е важен елемент от дизайна с допълнителна цел да придаде на писмото ти стилен външен вид. Добрият дизайн включва творческа употреба на шрифтове, подходящо разполагане на текста, оформление и често – малко цвят. Възползвай се максимално, защото под горния колонтитул ще има само черни, плътни абзаци.

Отново те насърчаваме да прегледаш нашите професионално оформени мотивационни писма, да намериш горен колонтитул, който ти харесва, и да го персонализираш. Както е казал Уил Роджърс: „Всички сме невежи, само че в различни области.“ Не очакваме лекарите да знаят как да оформят бланки за мотивационни писма. Дано и те да не очакват от нас да си вадим сами сливиците.

Поздрав в мотивационното писмо

Поздравът в мотивационното писмо, наричан също обръщение, е редът, който обикновено започва с „Уважаеми / Уважаема“ и продължава с „г-н“, „г-жо“ или „д-р“, фамилията на получателя и запетая.

Има и приемливи алтернативи на думата „Уважаеми“, но нека не прекаляваме с разсъжденията. „Уважаеми д-р Петков“ е безупречен поздрав в мотивационно писмо, ако получателят е именно този и си изписал правилно името му. Можеш да експериментираш със „Здравейте, д-р Петков“ или дори със „Здравей, Христо“ (ако познаваш човека), но както в медицината, така и в мотивационните писма има риск да се отдалечиш прекалено от доказаните успешни стратегии.

Препоръчително е да проучиш кой е човекът, преглеждащ документите на кандидатите за желаната позиция. Ако името му не е споменато в обявата за работа и не можеш да го намериш онлайн, заложи на старата детективска тактика – просто се обади в здравното заведение и попитай.

Това е поздравът от нашето адаптируемо примерно мотивационно писмо на лекар:

Адаптируем примерен поздрав

Уважаема госпожо Дончева,

Копирано!

Въведение в мотивационното писмо

Уводът в мотивационното ти писмо трябва да бъде убедителен, интригуващ, впечатляващ първи абзац, който не позволява на получателя да спре да чете. Без напрежение!

Въведението трябва да постигне две цели: да уточни каква работа търсиш и да изложи убедително тезата, че ти си идеалният кандидат за позицията. Все още не е нужно да излагаш всички факти, но трябва да уведомиш читателя, че имаш какво да споделиш.

Този откъс от примерно мотивационно писмо на лекар може да ти послужи като модел за увода:

Адаптируем примерен увод

През последните двадесет години работих като общопрактикуващ лекар в две клиники, грижих се за няколко поколения пациенти и дори станах още един член от семейството за някои от тях. Описанието на предлаганата от вас работна позиция подчертава сплотения характер на вашата пациентска база. Когато човек работи в малка градска клиника като вашата, доверието, което получава в хода на работата, не може да се подценява.

Копирано!

Изложение в мотивационното писмо (основна част)

В изложението на мотивационното писмо – средните абзаци – трябва да се потрудиш, за да обосновеш тезата, че работодателят, на когото пишеш, има нужда от теб в екипа си.

Акцентирай върху опита си, ако най-силният ти аргумент са годините трудов стаж в областта на медицината. Ако си млад, но си завършил Медицинския университет с отличен успех, започни с това. Ти се познаваш най-добре, затова намери начин да изтъкнеш най-впечатляващите си качества за желаната позиция.

Бъди конкретен, когато описваш опита си. Използвай факти и цифри, когато е възможно. Опитай се да включиш поне един разказ – кратка история за неприятен проблем в работата, който си успял да разрешиш, така че всички да са доволни.

Винаги е добра идея да споменеш името на здравното заведение, където искаш да бъдеш назначен и, ако е възможно, да обясниш как би допринесъл за ефективността, успеха и приходите на работодателя.

Ето го изложението от примерното ни мотивационно писмо на лекар:

Адаптируемо примерно изложение

Дълги години преглеждах средно по двадесет пациенти дневно, което изискваше да се справям с някои от най-редките медицински ситуации и да проучвам иновативни възможности за лечение на някои от най-често срещаните такива. Знам, че сърдечните заболявания, затлъстяването и инсултите са особено чести в нашата страна – на последното ми работно място благодарение на няколко информационни кампании и проактивните медицински интервенции сърдечните проблеми намаляха с 45%, а нивата на затлъстяване – с 20%. Пациентите трябва да разберат, че здравето им зависи от самите тях.

Вземах неплатен отпуск на предишното ми работно място два пъти, за да работя на едногодишни договори в местната болница. Човек трябва да познава същността на медицинските грижи навсякъде, ако иска да насочва пациентите си по най-ефективния начин.

Възрастовият профил на моите предишни пациенти е сходен с този във вашата клиника: предимно млади семейства и по-висок от нормалния процент пациенти в третата възраст. Поради тази причина съм се съсредоточила основно върху лечението на педиатрични и гериатрични пациенти.

Копирано!

Как да приключиш мотивационното писмо на лекар (заключение и подпис)

В последния абзац – заключението – завърши любезно, но отправи и някакъв „призив към действие“ към кореспондента си. Кажи, че очакваш с нетърпение неговия отговор. Спомени, че с радост ще се явиш на интервю – лично или дистанционно. Остави получателя с впечатлението, че той трябва да се свърже с теб, вместо да пази писмото ти за спомен.

Завърши мотивационното писмо със „С уважение“, „С най-добри пожелания“, „Благодаря Ви за отделеното време“ или сходно словосъчетание. Пропусни един-два реда и напиши цялото си име.

Ако възнамеряваш да изпратиш писмото на хартия, трябва да се подпишеш между заключителната фраза и името си, но при електронна кореспонденция това не е задължително.

Прегледай заключението в нашето примерно мотивационно писмо на лекар:

Адаптируемо примерно заключение

Прилагам няколко препоръки както от колеги, така и от предишни пациенти като доказателство за моя медицински професионализъм и ще се радвам да обсъдя с вас свободната работна позиция на интервю. 

С уважение, 

Анета Веселинова

Копирано!
Създай своето мотивационно писмо за минути
Създай своето мотивационно писмо за минути
Привлечи вниманието и по-бързо получи желаната работа с нашата колекция от разработени от експерти, безплатни шаблони за мотивационно писмо, които ще ти осигурят перфектната позиция.
Създай мотивационно писмо

Безплатни професионално разработени шаблони

С над 10 милиона създадени CV-та и мотивационни писма, CVapp.bg е водещият онлайн инструмент за изграждане на кариера, който ще ти осигури интервюта за работа
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм cover_letter template
Стокхолм
1 400 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк cover_letter template
Ню Йорк
450 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена cover_letter template
Виена
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни cover_letter template
Сидни
160 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон cover_letter template
Лондон
290 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин cover_letter template
Дъблин
250 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква cover_letter template
Москва
63 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам cover_letter template
Амстердам
160 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид cover_letter template
Мадрид
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго cover_letter template
Сантяго
140 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур cover_letter template
Сингапур
53 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло cover_letter template
Осло
57 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун cover_letter template
Кейптаун
7 900+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж cover_letter template
Париж
36 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин cover_letter template
Берлин
94 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева cover_letter template
Женева
3 400+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър cover_letter template
Ванкувър
46 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио cover_letter template
Токио
62 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано cover_letter template
Милано
52 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон cover_letter template
Лисабон
30 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона cover_letter template
Барселона
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген cover_letter template
Копенхаген
23 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго cover_letter template
Чикаго
20 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио cover_letter template
Рио
29 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим cover_letter template
Рим
5 700+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън cover_letter template
Бостън
18 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто cover_letter template
Торонто
110 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките