1. Примери
 2. Мениджър

Мениджър Примерно мотивационно писмо

Използвай това примерно мотивационно писмо Мениджър , за да завършиш документите за кандидатстване и да получиш бързо желаната работа – без разочарования и без догадки. Това примерно мотивационно писмо е специално предназначено за Мениджър позиции през 2024 г. Възползвай се от нашите примерни изречения + експертни ръководства, за да изтеглиш перфектното мотивационно писмо само за минути.
4.2
Средна оценка
28 души вече го оцениха
Мениджър Примерно мотивационно писмо
Редактирай това мотивационно писмо

Добрият лидер играе основна роля за успеха на всяка организация. Целенасочените мениджъри, които умеят да мотивират служителите си, могат да тласнат бизнеса напред, независимо от посоката на развитието му.

Мениджърските позиции са свързани с висока заплата, редица правомощия, възможности за израстване и, съответно, силна конкуренция. Независимо дали имаш дълъг опит или за пръв път кандидатстваш за ръководен пост, професионалното мотивационно писмо е един от най-добрите начини да покажеш на работодателя, че ти си човекът, когото търси.

Мениджър – пълен текст на примерно мотивационно писмо

Мениджър – пълен текст на примерно мотивационно писмо

Уважаема г-жо Пейчева,

Улесняването на родителите в закупуването на най-подходящите артикули за малките им деца носи голямо удовлетворение. Хората се задържат с 30% по-дълго в бебешкия сектор, защото се нуждаят от съвет. След анализ на потока от клиенти и данните за продажби на продукти мога да твърдя, че през последните 13 години съм помогнала на повече от половин милион души.

Всекидневните ми разговори за нуждите на бебетата доведоха до среден ръст в продажбите от 15% годишно.

Посещението на магазин е далеч по-разумно от пазаруването онлайн. Това е бойното поле на всеки търговец на дребно, който иска да спечели пазарен дял. Винаги ще има родители, които се нуждаят от помощ при избора на продукти. В магазина те са склонни да купуват и разнообразни допълнителни артикули. Не изпитвам угризения, че убеждавам хората да се спират на по-качествени изделия за децата си.

Наясно съм с предизвикателствата в бизнеса на хипермаркетите и бих се радвала да ви разкажа повече за наградите ми за високи оперативни резултати. Мърчандайзингът ми е отразен от специализираната преса - решенията за родители трябва да видими и достъпни.

Търговският ми опит ще бъде от полза за "Евромол".

 • Постоянно надхвърляне на целите за рентабилност, +22% в най-добрата година.
 • Средна наличност по рафтовете - 99,3%.
 • Успех в промотирането на продуктите на редица доставчици.


Управлявала съм различни по размер екипи от сътрудници и знам колко е важно персоналът да работи съгласувано, с мотивация да постигне поставените цели. Всяка продажба е повод за радост. Не бих се примирила с равнодушно отношение и се стремя да предавам ентусиазма си на околните.

Научих за позицията от управителя на отдела, г-жа Силвия Бъчварова, и познавам добре фирмената ви култура. Ще се радвам да ми се обадите за интервю, за да обсъдим как бих могла да ви бъда полезна.

С уважение,

Петя Миланова

25 март 2024 г., гр. София

Копирано!

Структура на мотивационното писмо на мениджър

Времето, което ще вложиш в съставянето на отлично мотивационно писмо, ще ти се отплати по два начина. Първо, документът ще ти помогне да бъдеш назначен на желаната позиция и второ, колкото повече версии създаваш, толкова по-бърз и по-ефективен ще ставаш. 

Мотивационните писма за повечето мениджърски позиции следват една и съща структура. Това умение ще ти бъде от полза през цялата ти кариера.

Мотивационното писмо трябва да съдържа следните елементи:

 1. Заглавна част (горен колонтитул, заглавка) - включва личните ти данни за контакт (име, телефон, имейл, адрес, по желание и профил в LinkedIn). Стилно оформената заглавка допринася за облика на кандидатурата ти и акцентира върху името ти.
 2. Поздрав - задава тона на писмото. Той е важен за установяването на личен контакт с назначаващия. Официалното обръщение „Уважаеми/Уважаема г-н/г-жо [фамилия],“ е подходящо за почти всички ситуации, но някои фирми предпочитат по-непринуденото „Здравейте“.
 3. Увод - има за цел да събуди интереса на назначаващия от самото начало с кратък разказ, факт или лично изявление.
 4. Изложение – основна част на писмото. Тук можеш да представиш подробно професионалните си постижения и уменията, които те превръщат в подходящ кандидат за позицията.
 5. Заключение – обобщаващ абзац, който насърчава работодателя да се свърже с теб. Отправи „призив към действие“, изрази желанието си да бъдеш поканен на интервю.
 6. Подпис – завърши писмото с професионален тон (напр. с фразата „С уважение,“ или „С най-добри пожелания,“) и напиши отдолу името си и датата.

Следвай тази обща структура, за да съставиш добре оформено мотивационно писмо с аргументи в полза на назначаването ти. Документът не бива да е по-дълъг от една страница (между 200 и 400 думи). 

Съвет от експерта

Имаш нужда от още вдъхновение? Прегледай и другите ни примерни мотивационни писма, свързани с мениджърската професия:

В нашето ръководство за съставяне на мотивационни писма ще намериш още полезни съвети за писането на документа, а тук предлагаме по-конкретна информация за оптималното му съдържание при кандидатстване за мениджърска позиция.

Увод в мотивационното писмо на мениджър

Началниците, отговорни за назначаването, са заети хора. Уводът в мотивационното писмо ти дава възможност да привлечеш вниманието им, за да прочетат писмото ти докрай. 

Добра идея е да включиш името на позицията, за която кандидатстваш, но избягвай скучните стандартни въведения. Разкажи кратка история, спомени интересен факт или сподели впечатление, за да ангажираш читателя.

Препоръчителни действия

Уважаеми г-н Трънски,

С напредъка на технологиите мобилните устройства се превърнаха в неразделна част от всекидневието ни и пазарът даже започна да се ръководи от „модни“ тенденции. Хората търсят повече функционалности и 60% от потребителите сменят смартфоните си на всеки три-четири години. Анализът на потока от клиенти и продажбите в поверения ми магазин за последните пет години показва, че сме помогнали на повече от 200 000 души да изберат и закупят подходящ апарат.

Непрепоръчителни действия

Здравейте,

Пиша Ви във връзка кандидатурата ми за обявената свободна позиция за мениджър продажби във Вашата фирма.

Не започвай със стандартна фраза – назначаващият вече е чел безброй скучни уводи и може просто да постави писмото ти в купа с отхвърлени кандидатури. Избери интересен пример, който показва уменията ти в действие: „За последните пет години съм съдействал на 200 000 потребителя да изберат мобилно устройство, което отговаря на изискванията им.“ Конкретните факти и цифри придават достоверност на писмото ти и подчертават материалното изражение на приноса ти.

Този подход постига две цели: загатва за уменията ти и е насочен пряко към нуждите на бъдещия ти работодател. Интригуващото въведение подтиква назначаващия да прочете изложението ти, за да научи с какво още можеш да бъдеш полезен.

Изложение в мотивационното писмо на мениджър

В изложението трябва да представиш подробно уменията и постиженията си, както и причините да участваш в конкурса за мениджърска позиция. Поддържай любезен и професионален тон, но не се притеснявай да акцентираш върху силните си страни – все пак смисълът на раздела е да подкрепи тезата, че трябва да бъдеш назначен.

За улеснение ти предлагаме следната структура:

 • Представи уменията и опита си с примери (постижения с факти и цифри);
 • Обясни защо мислиш, че ще паснеш в средата на работодателя и с какво ще му бъдеш полезен;
 • Обобщи тезата си във въздействащо заключение, което подтиква назначаващия да те потърси и да насрочи интервю.

Първи абзац от изложението – защо си подходящ за позицията (умения и опит)

Започни с представяне на важни умения и опит, които те превръщат в идеалния кандидат за мениджърската позиция. Ето какво можеш да включиш:

 1. Професионални (технически) умения. Това са основните умения, които са нужни за работата в твоята сфера и организация. Мениджърът в търговска фирма например е вещ в продажбите, преговорите и управлението на стоковите запаси, а в същото време познава добре състоянието на пазара. Опиши постижение, почиващо на професионалните ти умения, например ръст в продажбите и рентабилността, или сключена изгодна сделка.
 2. Комуникативност. Мениджърите трябва да имат добре развити умения за комуникация – устна и писмена – с клиентите и служителите си. Дай пример за това как си отстоявал успешно позицията на работодателя си, като си преценявал различни гледни точки.
 3. Инициативност. Стратегическото мислене и готовността да реагираш при нужда са основни умения за мениджърите на всички нива. Примерите за поемане на отговорност в сложни ситуации са показателни за това колко далеч би стигнал в името на успеха на фирмата.
 4. Увереност. Като мениджър, ти имаш задължението да поставяш задачи и да разрешаваш важни проблеми. Увереното вземане на решения и положителната комуникация са основни за ефективната работа на екипите ти и изпълнението на възложените проекти.
 5. Далновидност. Способността да прогнозираш развитието на бизнеса и да подготвяш организацията за настъпващи събития е основна за избягването на затруднения, свързани с финансови кризи, замразени проекти и лоши инвестиции.
Съвет от експерта

Уеднакви стила на документите в кандидатурата си

Едно от най-полезните неща за постигането на безупречен, професионален вид на кандидатурата ти за работа е да уеднаквиш дизайна и стила на мотивационното писмо и автобиографията си. Така ще създадеш „личен бранд“ – характерна визия, която свързва документите с твоята личност. 

Втори абзац от изложението – как се вписваш в средата на работодателя

Проучи организацията, в която кандидатстваш, запознай се с културата, мисията и ценностите й. Потърси допирни точки с личната и професионалната си нагласа, за да покажеш, че ще се впишеш добре в работната среда.

В този пример на Лили Дрогерие мисията е представена съвсем ясно:

 • Качествено обслужване;
 • Висока степен на удовлетвореност и комфорт на клиента;
 • Разработване на собствени брандове с високо качество и достъпна цена.

Включи в мотивационното си писмо конкретни елементи от мисията на организацията и ги обвържи с личния си опит. Това е признак за откровен интерес към позицията и уважение към ценностите на потенциалния работодател.

Пример

„Десетгодишният ми опит като управител на малък магазин за козметика ме е научил, че качественото обслужване на клиентите е в основата на търговския успех. Държа персоналът да е добре информиран за всеки от предлаганите продукти, за да насочва клиентите към правилния избор за техните нужди. Особено важно е да се осигуряват тестери за декоративната и бялата козметика и парфюмите. Практиката ми е доказала, че доволният клиент се връща отново.“

„Впечатлен съм от постиженията на веригата в разработването на висококачествени собствени брандове на достъпна цена. На последната ми позиция се занимавах с управлението и налагането на пазара на три търговски марки, постигайки 20 процента среден годишен ръст в продажбите.“ 

Копирано!
Пример

Всекидневните ми разговори за нуждите на бебетата доведоха до среден ръст в продажбите от 15% годишно.

Посещението на магазин е далеч по-разумно от пазаруването онлайн. Това е бойното поле на всеки търговец на дребно, който иска да спечели пазарен дял. Винаги ще има родители, които се нуждаят от помощ при избора на продукти. В магазина те са склонни да купуват и разнообразни допълнителни артикули. Не изпитвам угризения, че убеждавам хората да се спират на по-качествени изделия за децата си.

Наясно съм с предизвикателствата в бизнеса на хипермаркетите и бих се радвала да ви разкажа повече за наградите ми за високи оперативни резултати. Мърчандайзингът ми е отразен от специализираната преса - решенията за родители трябва да видими и достъпни.

Търговският ми опит ще бъде от полза за "Евромол".

 • Постоянно надхвърляне на целите за рентабилност, +22% в най-добрата година.
 • Средна наличност по рафтовете - 99,3%.
 • Успех в промотирането на продуктите на редица доставчици.


Управлявала съм различни по размер екипи от сътрудници и знам колко е важно персоналът да работи съгласувано, с мотивация да постигне поставените цели. Всяка продажба е повод за радост. Не бих се примирила с равнодушно отношение и се стремя да предавам ентусиазма си на околните.

Копирано!

Призив към действие и заключение: Отворен за преговори

След като си изтъкнал „търговските си предимства“, е време да завършиш писмото с въздействащо заключение. Започни с изречение, което обобщава аргументите в полза на назначаването ти, а след това насърчи работодателя да се свърже с теб.

Ще увеличиш шансовете си да бъдеш поканен на интервю, ако включиш така наречения „призив към действие“. Той изразява ентусиазма ти да обсъдиш с работодателя възможния си принос към организацията му и да започнеш работа на обявената позиция. Няма нищо лошо в това да кажеш, че се надяваш да бъдеш поканен на интервю.

Завърши писмото си професионално с фраза като „С уважение“, „С най-добри пожелания“ или „Благодаря Ви за отделеното време“.

Пример

Научих за позицията от управителя на отдела, г-жа Силвия Бъчварова, и познавам добре фирмената ви култура. Ще се радвам да ми се обадите за интервю, за да обсъдим как бих могла да ви бъда полезна.

С уважение,

Петя Миланова

25 март 2024 г., гр. София

Копирано!

Основни изводи

Мотивационното писмо е важна част от ефективната кандидатура за работа. То ти позволява да изложиш най-силните аргументи в полза на назначаването ти. Увеличи шансовете си за успех, като приспособяваш писмото си към нуждите и мисията на всеки работодател.

Конкретните факти, цифри и описания са най-добрият начин да илюстрираш уменията и опита, които те превръщат в отличен мениджър.

Обърни внимание на външния вид на мотивационното си писмо. Формата грабва окото преди съдържанието. С нашия онлайн инструмент документът ти моментално ще придобие безупречен търговски вид.

Създай своето мотивационно писмо за минути
Създай своето мотивационно писмо за минути
Привлечи вниманието и по-бързо получи желаната работа с нашата колекция от разработени от експерти, безплатни шаблони за мотивационно писмо, които ще ти осигурят перфектната позиция.
Създай мотивационно писмо

Безплатни професионално разработени шаблони

С над 10 милиона създадени CV-та и мотивационни писма, CVapp.bg е водещият онлайн инструмент за изграждане на кариера, който ще ти осигури интервюта за работа
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм cover_letter template
Стокхолм
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк cover_letter template
Ню Йорк
420 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена cover_letter template
Виена
110 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни cover_letter template
Сидни
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон cover_letter template
Лондон
260 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин cover_letter template
Дъблин
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква cover_letter template
Москва
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам cover_letter template
Амстердам
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид cover_letter template
Мадрид
140 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго cover_letter template
Сантяго
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур cover_letter template
Сингапур
50 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло cover_letter template
Осло
54 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун cover_letter template
Кейптаун
7 500+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж cover_letter template
Париж
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин cover_letter template
Берлин
90 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева cover_letter template
Женева
3 200+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър cover_letter template
Ванкувър
44 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио cover_letter template
Токио
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано cover_letter template
Милано
49 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон cover_letter template
Лисабон
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона cover_letter template
Барселона
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген cover_letter template
Копенхаген
21 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго cover_letter template
Чикаго
19 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио cover_letter template
Рио
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим cover_letter template
Рим
5 300+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън cover_letter template
Бостън
17 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто cover_letter template
Торонто
100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките