1. Примери
 2. Юрист
Написано от Карл Калър:Карл Калър:

Юрист Примерно мотивационно писмо

Използвай това примерно мотивационно писмо Юрист, за да завършиш документите за кандидатстване и да получиш бързо желаната работа – без разочарования и без догадки. Това примерно мотивационно писмо е специално предназначено за Юрист позиции през 2024 г. Възползвай се от нашите примерни изречения + експертни ръководства, за да изтеглиш перфектното мотивационно писмо само за минути.
4.9
Средна оценка
63 души вече го оцениха
Юрист Примерно мотивационно писмо
Редактирай това мотивационно писмо

Юристите стават все по-търсени на трудовия пазар, но назначаването не е гарантирано. За да се издигнеш над силната конкуренция за желани позиции, освен CV трябва да подготвиш и отлично мотивационно писмо, което да представя трудовия опит, уменията и другите ти квалификации.

CVapp.bg предлага разнообразни съвети и инструменти за търсене на работа. Ресурсите ни включват повече от 180 примерни мотивационни писма за различни професии, както и ръководства за изготвянето им.

Ръководството, което четеш сега, е придружено от примерно мотивационно писмо на адвокат и разглежда специалните съображения при съставянето на печелившо мотивационно писмо за изпращане заедно със CV-то.

В това ръководство обясняваме:

 • Защо мотивационното писмо е важна част от кандидатурата за работа;
 • Как трябва да се структурира мотивационното писмо и как да се оптимизира въздействието на всеки негов раздел: горен колонтитул, поздрав, увод, изложение и заключение;
 • Как трябва да се оформи мотивационното писмо;
 • Психология при писането на мотивационно писмо;
 • Често допускани грешки.
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)
Свързана статия
Как се пише мотивационно писмо – специализирано ръководство (2024 г.)

Ето как точно можете да напишете мотивационно писмо, което да се откроява сред останалите и да Ви отведе на интервю

Ето как точно да напишеш мотивационно писмо, което да се откроява сред конкуренцията и да ти гарантира покана за интервю.

Изгледи за юристите на трудовия пазар

Според списъка на действащите адвокати в Република България за 2023 г., публикуван в държавен вестник, в момента на територията на страната има 13 051 практикуващи професията, а 5 910 от тях са в софийската колегия. В същото време всяка година около 300 студенти завършват специалност „Право“ само в Юридическия факултет на Софийския университет. Затова, въпреки че има постоянно търсене на кадри с юридическо образование (и в частност адвокати), трудовият пазар остава силно конкурентен.

Търсиш ли още идеи и примери за мотивационни писма? Прегледай и другите ни образци на мотивационни писма в областта на правото:

 • Примерно мотивационно писмо в областта на правото;
 • Примерно мотивационно писмо на правен сътрудник;
 • Примерно мотивационно писмо на правен консултант.

Защо се нуждае юристът от мотивационно писмо

Автобиографията ти трябва да представя трудовия ти опит, образованието ти и други квалификации, свързани с професията ти, но в мотивационното писмо установяваш личен контакт с работодателя. CV-то ти може и да свърши в общия куп, но мотивационното писмо ти дава възможност да разкажеш малко повече за себе си и да направиш положително първо впечатление на човека, който има властта да те назначи на работа.

Докато автобиографията звучи хладно и отдалечено, мотивационното писмо ти позволява да представиш личността си, ентусиазма си и дружелюбния си нрав. Според проучванията липсата на мотивационно писмо в кандидатурата е една от основните причини за отхвърляне на CV-та. Винаги изпращай и писмо, освен ако не са те уведомили изрично, че такова не е нужно.

Най-добрият формат за мотивационно писмо на юрист

В повечето случаи мотивационното писмо трябва да бъде с обем една страница, най-много 400 думи, и да е структурирано по следния начин:

 • Горен колонтитул – бланка, заглавка;
 • Поздрав;
 • Въведение;
 • Изложение;
 • Заключение;
 • Подпис.

Следва образец на мотивационно писмо, който можеш да персонализираш в зависимост от позицията и назначаващата организация.

Адаптируемо примерно мотивационно писмо

Уважаеми господин Петков,

Аз съм адвокат с над десет години опит в областта на интелектуалната собственост и владея четири езика (английски, немски, френски и испански). Бил съм адвокат на международни търговски марки и патенти на компании като „Девин“ и Shell, както и на над 40 други средно големи потребителски марки. Благодарение на съвместната работа с правни екипи от цялата страна постигнахме много деветцифрени споразумения за нарушаване на правата на интелектуалната собственост и патентни спорове.

Обявената от вас свободна позиция за адвокат по интелектуална собственост привлече вниманието ми, защото знам, че представлявате правните интереси на потребителските марки в България и близките страни. Интелектуалната собственост е голям проблем в региона и имате нужда от човек, който познава конкретиката и местните изисквания и особености.

Аз съм доктор по право от СУ „Св. Климент Охридски“ и въпреки че работя като адвокат, запазих интереса си към писането на юридически материали. Публикувал съм над 70 статии в областта на международното авторско право и защитата на търговските марки на водещи правни уебсайтове и съм автор на шест доклада amicus curiae по различни теми. Моите академични изследвания ме превърнаха в един от водещите експерти в областта и допринесоха за следните юридически успехи:

 • Сключих благоприятни споразумения в 92% от случаите.
 • Сключих рекордно споразумение за 25 милиона лева, което промени сектора на производство на сладолед.
 • Работих с не повече от 4-5 клиенти седмично и постигнах 96% удовлетвореност на клиентите.

Независимо дали подавам колективен иск за отговорност за качество на продукт или се боря срещу незаконно използване на търговска марка, винаги защитавам правата на хората, които са дали всичко за създаването и популяризирането на своята марка. Марките не трябва да бъдат застрашавани от незаконни кражби. Харесва ми да преча на крадците да го правят.

Бих искал да обсъдя някои от по-интересните ми случаи и ще се радвам да науча повече за работата с екипа на вашата кантора.

С уважение,

Иван Радев

Копирано!

Горен колонтитул в мотивационното писмо

Горният колонтитул включва името, професията, адреса, телефонния номер и имейла ти. Освен това служи като приятен елемент от дизайна на страницата, който позволява на рамката „да диша“ и може да внесе малко цвят в чернобелия документ. Влез в CVapp.bg и прегледай нашите стилни заглавки и безплатни шаблони за мотивационни писма.

Автобиографията и мотивационното писмо се подават заедно и се допълват взаимно. Важно е да ползваш еднакво оформление за двата документа (включително шрифтовете и размерите им). Горният колонтитул също трябва да съвпада, за да може назначаващият да съобрази веднага, че автобиографията и писмото са изпратени от един и същи човек.

Смесването на различни шрифтове и стилове придава непривлекателен, неорганизиран вид. Покажи, че обръщат специално внимание на подробностите, като изградиш цялостен стил.

Цел на горния колонтитул в мотивационното писмо: Да покаже веднага, че писмото е от теб – и то с впечатляващ стил, който отразява усета ти към детайлите и професионализма ти.

Поздрав в мотивационното писмо

“Уважаеми г-н/Уважаема г-жо (фамилия),“ е традиционният, доказал се във времето поздрав в бизнес кореспонденцията. Няма как да сбъркаш с тази утвърдена формула. Не се обръщай към работодателя на малко име, освен ако вече не го познаваш.

Правото е една от най-официалните професионални области, затова недей да се държиш свойски – нито тук, нито където и да било в писмото. То трябва да отразява личността ти, но не бива да е прекалено разговорно или непринудено.

Стреми се да адресираш писмото си до конкретен човек, който отговаря за назначаването в избраната от теб фирма. При липса на име в обявата за работа можеш да се обадиш във фирмата и да попиташ кой ще преглежда кандидатурите. Да си напишеш домашното и да установиш с кого трябва да разговаряш е положителна проява на инициативност.

Цел на поздрава в мотивационното писмо: Да започнеш писмото с професионален тон, установявайки моментално пряка връзка с назначаващия от правната кантора.

Ето го и поздравът от нашия образец на мотивационно писмо.

Адаптируем примерен поздрав в мотивационното писмо

Уважаеми господин Петков,

Копирано!

Увод в мотивационното писмо

Уводният ти абзац трябва да бъде енергичен и интригуващ. В него уточняваш каква работа търсиш и представяш накратко квалификацията си. Уводът трябва да грабне вниманието на читателя и да го подтикне да чете нататък.

Намери правилния тон – професионален и ведър, не сух или скучен. Не прибягвай до банални фрази, общи приказки и високопарни изказвания. Приеми увода като начална пледоария, с която искаш да впечатлиш съдебния състав.

Цел на въведението в мотивационното писмо: Да се откроиш веднага сред тълпата от кандидати с лично уводно послание и собствен стил на изказване.

Ето идея за увод от нашия образец на мотивационно писмо на юрист:

Адаптируем примерен увод в мотивационното писмо

Аз съм адвокат с над десет години опит в областта на интелектуалната собственост и владея четири езика (английски, немски, френски и испански). Бил съм адвокат на международни търговски марки и патенти на компании като „Девин“ и Shell, както и на над 40 други средно големи потребителски марки. Благодарение на съвместната работа с правни екипи от цялата страна постигнахме много деветцифрени споразумения за нарушаване на правата на интелектуалната собственост и патентни спорове.

Копирано!

Изложение в мотивационното писмо (основна част)

В изложението на мотивационното писмо трябва да приложиш доказателства, че си отлично квалифициран за позицията. Ако имаш дългогодишен опит в областта на правото, спомени първо него.

Автобиографията ти вече представя последните ти назначения с подточки, акцентиращи върху постиженията ти на заеманите позиции. Мотивационното писмо ти позволява да ги обсъдиш по-подробно, като например разкажеш за голямо предизвикателство в работата, което си преодолял. Бъди конкретен за професионалните си успехи, по възможност приложи факти и цифри.

Ако сега завършваш университета или трудовият ти опит е минимален, спомени стажовете си и доброволческата си работа като юрист. Подчертай академичния си опит, участието си в упражнения с инсценирани съдебни дела или други дейности, които те открояват като подходящ кандидат за позицията. В изложението на мотивационното писмо можеш да обсъдиш и специализираните си умения, таланти, стремежи и професионални цели.

Цел на изложението в мотивационното писмо: Защити тезата, че си най-силният конкурент за позицията с подходящи доказателства.

Нашето примерно мотивационно писмо на юрист показва какво можеш да включиш в основната част.

Адаптируемо примерно изложение в мотивационното писмо

Обявената от вас свободна позиция за адвокат по интелектуална собственост привлече вниманието ми, защото знам, че представлявате правните интереси на потребителските марки в България и близките страни. Интелектуалната собственост е голям проблем в региона и имате нужда от човек, който познава конкретиката и местните изисквания и особености.

Аз съм доктор по право от СУ „Св. Климент Охридски“ и въпреки че работя като адвокат, запазих интереса си към писането на юридически материали. Публикувал съм над 70 статии в областта на международното авторско право и защитата на търговските марки на водещи правни уебсайтове и съм автор на шест доклада amicus curiae по различни теми. Моите академични изследвания ме превърнаха в един от водещите експерти в областта и допринесоха за следните юридически успехи:

 • Сключих благоприятни споразумения в 92% от случаите.
 • Сключих рекордно споразумение за 25 милиона лева, което промени сектора на производство на сладолед.
 • Работих с не повече от 4-5 клиенти седмично и постигнах 96% удовлетвореност на клиентите.

Независимо дали подавам колективен иск за отговорност за качество на продукт или се боря срещу незаконно използване на търговска марка, винаги защитавам правата на хората, които са дали всичко за създаването и популяризирането на своята марка. Марките не трябва да бъдат застрашавани от незаконни кражби. Харесва ми да преча на крадците да го правят.

Копирано!

Как да приключиш мотивационното писмо на юрист

Това са заключителните ти аргументи. Последният абзац на писмото ти трябва да включва кратко, енергично резюме и оптимистичен призив към действие. Можеш да попиташ дали е удобно да се обадиш след седмица-две за насрочване на интервю.

При всички случаи създай впечатлението, че очакваш отговор. Остави читателя с мисълта, че трябва да направи нещо, след като прочете писмото, вместо да го остави настрана и да забрави за него.

Цел на заключението в мотивационното писмо: Резюмирай съдържанието, покажи увереност и намекни, че следващият ход е на работодателя.

Следва заключението от примерното ни мотивационно писмо на юрист:

Адаптируемо примерно заключение в мотивационно писмо

Бих искал да обсъдя някои от по-интересните ми случаи и ще се радвам да науча повече за работата с екипа на вашата кантора.

С уважение,

Иван Радев

Копирано!

Подпис в мотивационното писмо

Завърши с фразата „С уважение“ или неин еквивалент, последвана от името ти.

Оформление и дизайн на мотивационното писмо

Видът на писмото ти е почти толкова важен, колкото и съдържанието му. Правните кантори изпращат много писма, които имат професионален, официален, но и привлекателен вид.

Използвай съвременен, лесен за четене шрифт с размер между 10 и 12 точки. Ако се затрудняваш да побереш текста си на една страница, съкрати го, вместо да намаляваш размера на шрифта.

Фиксирай 2,5 см рамка отгоре, отдолу, отляво и отдясно на страницата. Оставяй разстояния между абзаците, които не бива да са прекалено дълги. Подравни текста отляво, не двустранно.

Следвай тези насоки, за да постигнеш балансирано разпределение на белите пространства в писмото, т.е. участъците, които не съдържат никакъв текст. Всеки дизайнер би потвърдил, че разумното разпределяне на бялото пространство е основно за доброто оформление.

И накрая, в повечето случаи е най-подходящо да запазиш мотивационното си писмо в PDF файл. Така ще съхраниш форматирането и писмото ти ще изглежда еднакво на всеки компютър. Някои работодатели предпочитат файлове в Word или в друг формат. Разбира се, трябва да се съобразиш с изискванията им, но във всички останали случаи PDF е най-добрият избор.

Имай предвид, че професионално оформените шаблони за мотивационно писмо на CVapp.bg ще решат въпроса с дизайна и форматирането вместо теб. Ти трябва само да напишеш текста.

Психология, тактики и полезни съвети

 • Персонализирай всяко мотивационно писмо съобразно конкретния работодател.
 • Избери тон, който подхожда на стила и културата на фирмата и е подходящ за позицията ти спрямо работодателя.
 • Постави се на мястото на човека, на когото пишеш, и се опитай да си представиш как той ще възприеме съдържанието и тона на писмото ти.
 • Не допускай правописни, граматически и пунктуационни грешки. Те са основната причина за отхвърлянето на автобиографии и мотивационни писма.
 • Не изпращай едно и също писмо до всички работодатели.
 • Не споменавай хобита или умения без отношение към позицията.
 • Не ползвай клишета, жаргонни изрази и „пълнеж“.
 • Не подценявай важността на подходящите шрифтове, форматиране и разпределяне на текста върху страницата.

Често допускани грешки

Ето някои от грешките, които не бива да допускаш при писането на мотивационно писмо:

 • Печатните, правописните и граматическите грешки могат да те дисквалифицират моментално. Потърси редактор, който да прочете и коригира писмото ти, освен ако не си напълно уверен в знанията си по български език.
 • „Рециклираните“ мотивационни писма, които не са насочени към конкретен работодател, няма да подведат интуицията на назначаващия. Всяко писмо, което пишеш, трябва да бъде уникално и да отговаря на нуждите на фирмата, в която кандидатстваш.
 • Несъществената информация за хобитата или интересите ти ще заеме ценно място, което е по-добре да посветиш на умения и постижения, свързани с работата.
 • Клишета, високопарни и лишени от конкретен смисъл фрази, неинформативен „пълнеж“ – намери, унищожи и замени.
 • Неугледните шрифтове, небрежното форматиране, неатрактивният горен колонтитул или прекалено сбитият текст могат да създадат лошо първо впечатление.

Основни изводи за мотивационното писмо на юрист

 1. Въпреки че юристите са търсени кадри, конкуренцията на българския пазар става все по-силна. Имаш нужда от отлична автобиография и мотивационно писмо, за да се представиш достойно пред работодателите в тази високоплатена сфера.
 2. Мотивационното писмо ти дава възможност да се представиш и да установиш личен контакт с назначаващия. Винаги включвай мотивационно писмо в кандидатурата си за работа, освен ако в обявата не е споменато изрично да не изпращаш такова.
 3. Следвай правилата за структурата на мотивационното писмо от горния колонтитул до подписа, за да защитиш убедително тезата си в ограниченото налично пространство.
 4. Външният вид има значение, затова се придържай към насоките за форматиране и оформление – така писмото ти ще радва окото.
 5. Най-сигурният начин да избегнеш грешките е да ползваш професионално оформен шаблон от CVapp.bg. Погрижили сме се за форматирането. Трябва само да напишеш писмото.

Избери шаблон за мотивационно писмо със стил, който ти допада, и използвай инструмента ни, за да го персонализираш. Ще работиш с доказана формула.

Създай своето мотивационно писмо за минути
Създай своето мотивационно писмо за минути
Привлечи вниманието и по-бързо получи желаната работа с нашата колекция от разработени от експерти, безплатни шаблони за мотивационно писмо, които ще ти осигурят перфектната позиция.
Създай мотивационно писмо

Безплатни професионално разработени шаблони

С над 10 милиона създадени CV-та и мотивационни писма, CVapp.bg е водещият онлайн инструмент за изграждане на кариера, който ще ти осигури интервюта за работа
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм cover_letter template
Стокхолм
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк cover_letter template
Ню Йорк
420 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена cover_letter template
Виена
110 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни cover_letter template
Сидни
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон cover_letter template
Лондон
260 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин cover_letter template
Дъблин
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква cover_letter template
Москва
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам cover_letter template
Амстердам
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид cover_letter template
Мадрид
140 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго cover_letter template
Сантяго
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур cover_letter template
Сингапур
50 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло cover_letter template
Осло
54 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун cover_letter template
Кейптаун
7 500+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж cover_letter template
Париж
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин cover_letter template
Берлин
90 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева cover_letter template
Женева
3 200+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър cover_letter template
Ванкувър
44 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио cover_letter template
Токио
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано cover_letter template
Милано
49 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон cover_letter template
Лисабон
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона cover_letter template
Барселона
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген cover_letter template
Копенхаген
21 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго cover_letter template
Чикаго
19 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио cover_letter template
Рио
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим cover_letter template
Рим
5 300+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън cover_letter template
Бостън
17 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто cover_letter template
Торонто
100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките