Ако си любител на кулинарното изкуство и имаш готовност за следващото голямо предизвикателство в кариерата си, отличната автобиография на готвач е основно средство за постигане на целите ти.
Независимо дали търсиш първата си работа в професионална кухня или пък искаш да смениш ресторанта и да обогатиш набора си от умения, cvapp.bg ще ти помогне да представиш мотивацията и опита си.
Предлагаме ти повече от 40 ръководства за писане на CV с приложени примери и онлайн инструмент, който ще те улесни неимоверно в съставянето на печеливша автобиография.
Също като приготвяните от теб ястия автобиографията има основни съставки. Рецептата ѝ включва следните раздели:
Готвачите работят както в ресторанти, така и в помещения за хранене на офиси, болници, музеи, увеселителни паркове и културни центрове. Първо помисли дали би искал да работиш в корпоративна, или независима среда, а може би дори като личен готвач. Проучи обстойно потенциалния си работодател, за да се запознаеш с културата и целите му.
Ето няколко препоръки за пълноценно представяне:
Оптимизиране на CV за проверка от автоматизирани системи за подбор (АСП)
Големите вериги заведения, хотели и курортни комплекси ползват софтуерни системи за подбор, които сканират и разпределят подадените автобиографии. Алгоритмите им са настроени да отчитат ключови думи от съдържанието на обявата и елиминират кандидатурите с по-нисък резултат.
Обявата за готвач например може да включва следните фрази:
Резюмето в автобиографията ти с интегрирани ключови думи може да звучи така:
„Старателен готвач с 5 години опит в среден клас ресторанти с висока посещаемост. Притежава развити умения за обслужване на клиенти и съобразява съставките на ястията със специфичните хранителни нужди на посетителите. Любознателен ценител на кулинарното изкуство, автор на иновативно мексиканско меню.“
АСП не се използват толкова често от отделни ресторанти или малки заведения за хранене, където е по-вероятно да предадеш лично кандидатурата си. Въпреки това винаги е полезно да обръщаш внимание на ключовите думи от обявата.
Обикновено препоръчваме обратно хронологичния формат на автобиография, защото улеснява специалистите по подбор на персонал, които искат да разберат с какво си се занимавал в последните години.
Ако кариерата ти не следва линейна траектория или за пръв път кандидатстваш за позиция на готвач, можеш да избереш функционален или хибриден формат – те се съсредоточават върху уменията и качествата вместо върху опита ти.
Стилната заглавка (наричана също горен колонтитул) ще направи добро първо впечатление и документът ти ще се открои сред кандидатурите. Този раздел съдържа личните ти данни:
В зависимост от работодателя можеш да включиш датата си на раждане и актуална снимка.
Разделът за резюме (или профил) включва 3-5 изречения свободен текст, които представят професионалния ти портрет и обобщават най-важните ти постижения.
Характерът е важен в кухнята, където работата в екип е задължителна. Резюмето е мястото да изтъкнеш своята готовност за сътрудничество и отличните си умения за общуване. В него можеш да споменеш малко за опита, образованието си (ако е от значение) и най-развитите си кулинарни умения.
Разбираш ли се с колегите в кухнята? Поддържаш ли добро настроение в напрегната обстановка? Помагаш ли на другите при затруднение? Запазваш ли спокойствие при висока посещаемост на ресторанта? Провокирай апетита на специалистите по подбор на персонал с резюмето си.
Изтъкни специалните си умения. Използвай образен, описателен език. Не се съсредоточавай само върху превъзходните ястия, които можеш да приготвиш. Проверката на качеството на продуктите, поддържането на хигиена в кухнята и намаляването на отпадъците също са важни елементи от работата ти.
Имаш нужда от вдъхновение, за да напишеш резюмето си? За още идеи можеш да прегледаш нашите ръководства за писане на CV с приложени примери за професиите барман и представител за обслужване на клиенти, както и за ученици, студенти или стажанти, търсещи първата си работа.
Предлагаме и три приспособими примера за резюме в CV на готвач:
Старателен готвач в началото на обещаваща кариера. Владее основни техники за приготвяне на храна и обслужване на кухня при голяма натовареност. Притежава добри познания за безопасността на храните и хигиената. Съобразява се с изискванията на клиенти със специални хранителни нужди. Работи всеотдайно в колектив и умее да организира времето си. Желае да се учи и да се развива за постигането на отлични резултати в кулинарията.
Трудолюбив готвач с 15-годишен опит в заведения за хранене с голяма посещаемост. Работя в екип за реализация на поставените цели и постигане на пълна удовлетвореност на клиентите. Поддържам безупречна хигиена в зоната за готвене и спазвам инструкциите за безопасност. Имам опит в работата с разнообразни готварски уреди и инструменти. Непрекъснато усъвършенствам техниките си в кухнята и умея да приготвям чудесна храна за кратко време.
Уважаван главен готвач с високи постижения в кулинарното изкуство и въвеждането на иновации в ресторанти с голяма посещаемост. Автор на динамично азиатско фюжън меню, довело до 30% ръст в удовлетвореността и задържането на клиентите. Специалист по стратегически контрол на разходите, постигнал намаляване на отпадъците с една четвърт. Ръководи дейностите в кухнята с оглед на безопасността на храните и специалните нужди на клиентите. Известен като ментор на кулинарни екипи, издига презентацията на ястията до форма на изкуство.
В раздела за трудов стаж в автобиографията си на готвач трябва да представиш опита си във възможно най-добрата светлина. Простото изброяване на задължения при бивши работодатели не е достатъчно. Професионалният ти опит трябва да покаже какво те отличава от колегите ти.
Един от подходите е да разгледаш трудовия си стаж в кулинарното изкуство като поредица от предизвикателства, които си преодолял. Върни се 10–15 години назад и подкрепи постиженията си с факти и цифри. Обясни на назначаващия как ще направиш ресторанта му по-популярен.
Да предположим, че в автобиографията на твой колега пише следното:
Ясно е какво включват изброените задължения, но с това се занимава всеки готвач. Ето как описанието може да стане по-специфично:
Прегледай раздела за трудов стаж от примерната ни автобиография на готвач:
Главен готвач в Chez Roje, Бургас
Септември 2017 - Септември 2022
Готвач в Stratiatella Ristorante, Варна
Юли 2009 - Юли 2017
Помощник-готвач в Pizzeria Napoli, София
Февруари 2007 - Май 2009
При съставянето на автобиография на готвач без действителен професионален опит е важно да подчертаеш преносимите си умения, желанието си за работа и образованието си, ако то е свързано с ресторантьорския сектор.
Например ако си работил като сервитьор в ресторант, обясни как си развил умението си да общуваш с клиентите, да представяш менюто, да обръщаш внимание на специалните им изисквания към храната (по отношение на алергии, вегетариански или веган предпочитания) и да запаметяваш дълги поръчки.
Ако образованието ти е свързано с ресторантьорство, обществено хранене или кулинария опиши курсовете, които имат отношение към сектора. Не пропускай и личните си интереси в кулинарната сфера (например задълбочени знания за определена кухня).
Разделът за умения е внимателно подбран асортимент от най-важните ти характеристики. Както би сервирал разнообразни храни в блюдо за дегустация, така и тук трябва да представиш богата гама от умения.
Включи между пет и десет от най-развитите си способности. Те не бива да са свързани само с готвенето. Да, важно е да държиш на качествената храна, но умението ти да организираш времето си също те превръща в по-желан служител.
Предлагаме ти списък с умения, които можеш да включиш в CV-то си:
Представянето на уменията ти не бива да се ограничава до един раздел. Разпредели ги из цялото CV, като ги илюстрираш с конкретни примери и постижения. В трудовия стаж и резюмето си можеш да акцентираш върху следните способности:
Прегледай обявата и определи кои умения да включиш.
Разделът за образование в CV-то на готвача е задължителен, но много от необходимите умения могат да се усвоят и на работното място. Едни посещават курсове, а други завършват специалности в областта на ресторантьорството, туризма, общественото хранене и кулинарията.
Представи образованието си, дори то да няма пряка връзка с професията на готвача. Университетската диплома свидетелства за целенасоченост и постоянство.
Ако наскоро си получил удостоверението или дипломата си за готвач и още нямаш професионален опит, представи образованието си преди трудовия стаж, защото то отразява квалификацията ти за позицията.
В раздела за образование можеш да включиш и следните категории:
Бакалавър по гастрономия и кулинарни изкуства, Институт по кулинарни изкуства, Варна
Септември 2005 - Юни 2009
Средно образование, Техникум по хранене и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Пловдив
Септември 2001 - Юни 2005
Вече знаеш какви са съставките на автобиографията и е време да помислиш за аранжировката ѝ. Дизайнът на документа трябва да отразява твоя стил и усет за естетика.
Личните ти данни и последните ти работодатели трябва да се откриват лесно. Остави достатъчно бяло пространство в междуредията, между разделите и в рамката на документа. Приравни текста отляво, не двустранно, за да може документът „да диша“.
Можеш да добавиш цветови нюанс и дискретни декоративни елементи, за да създадеш впечатление за творческо мислене. Оформлението на твоето CV може да отнеме доста време, затова е разумно да използваш шаблон, създаден от професионалисти.
Резюме на професионалния опит и цели
Трудолюбив готвач с 15-годишен опит в заведения за хранене с голяма посещаемост. Работя в екип за реализация на поставените цели и постигане на пълна удовлетвореност на клиентите. Поддържам безупречна хигиена в зоната за готвене и спазвам инструкциите за безопасност. Имам опит в работата с разнообразни готварски уреди и инструменти. Непрекъснато усъвършенствам техниките си в кухнята и умея да приготвям чудесна храна за кратко време.
Трудов стаж
Главен готвач в Chez Roje, Бургас
Септември 2017 - Септември 2022
Готвач в Stratiatella Ristorante, Варна
Юли 2009 - Юли 2017
Помощник-готвач в Pizzeria Napoli, София
Февруари 2007 - Май 2009
Образование
Бакалавър по гастрономия и кулинарни изкуства, Институт по кулинарни изкуства, Варна
Септември 2005 - Юни 2009
Средно образование, Техникум по хранене и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Пловдив
Септември 2001 - Юни 2005
Умения
Автобиографията ти на готвач трябва да бъде чиста и спретната като зоната ти в кухнята, а в същото време да отразява чувството ти за естетика и креативността ти. Създай впечатление за организиран професионалист, посветен на кулинарното изкуство.
Изпробвай нашия онлайн инструмент за съставяне на CV и напиши рецептата на успеха си!