Готвач Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Готвач и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
Редактирай това CV

Как се пише CV за готвач

За да извлечеш максимална полза от търсенето на работа, трябва да знаеш къде се предлагат позиции и как най-добре да подходиш към тях. Първата асоциация с професията готвач, разбира се, е ресторантът, но готвачи работят и на много други места, които на пръв поглед не възприемаме като ресторанти. Редица корпоративни офиси имат помещения за хранене, както и болниците, музеите, увеселителните паркове и културните центрове.

Ето няколко примерни въпроса, които можеш да си зададеш, преди да разработиш основата на CV-то си за готвач:

  • Какви са силните ми страни в кухнята?
  • В корпоративна или в независима среда искам да работя?
  • Бих ли обмислил позиция като личен готвач?
  • Лесно ли помня рецептите за разнообразни предложения от менюто или по-скоро бих работил в кухня с ограничен асортимент?

Примерно резюме: Богато на вкус

Характерът е важен в кухнята, където работата в екип е задължителна. Резюмето е мястото да изтъкнеш своята готовност за сътрудничество и отличните си умения за общуване. В него можеш да споменеш малко за опита, образованието си (ако е от значение) и най-развитите си кулинарни умения.

Разделът за резюме включва 3-5 изречения в зависимост от наличното пространство. В него трябва да представиш професионалния си портрет и да обобщиш най-ценния си опит в работата. Разбираш ли се с другите служители в кухнята? Поддържаш ли добро настроение в напрегната обстановка? Помагаш ли на другите при затруднение? Оставаш ли спокоен, когато се налага да действаш бързо? Все пак ти си готвач, затова погъделичкай апетита на специалистите по подбор на персонал с резюмето си! Опиши специалността си, ако имаш такава. Използвай креативен, образен език.

Адаптируемо примерно резюме 

Трудолюбив готвач с дългогодишен опит в заведения за хранене с голяма посещаемост. Умея да работя в екип за реализация на поставените цели и осигуряване на удовлетвореност на клиентите. Използвам безопасни и хигиенни практики за готвене и поддържам зоната за готвене чиста и подредена. Имам опит в работата с различни готварски уреди и инструменти. Прилагам усъвършенствани техники за приготвяне на храна и умея да приготвям чудесна храна за кратко време.

Примерен трудов стаж: основното ястие

В раздела за трудов стаж в CV-то си за готвач трябва да опишеш всички умения, които си усвоил/а в кариерата си, но не бива да залагаш на прости описания с подточки на бившите си назначения. Професионалният ти опит трябва да покаже на бъдещия ти работодател какво те отличава от другите готвачи и какво си постигнал/а досега.

Един от подходите е да разгледаш трудовия си стаж в кулинарното изкуство като поредица от предизвикателства, които си преодолял/а. Може би вече си се изкачил/а по стълбицата от помощник-готвач до нещо повече или искаш да предприемеш този скок сега. Докажи, че вече притежаваш необходимите умения и си способен/а да израстваш и да се усъвършенстваш непрекъснато, за да продължиш напред.

Адаптируем примерен трудов стаж

Главен готвач в Chez Roje, Бургас
September 2017 — September 2022

  • Работих като главен готвач в посещаван френски фюжън ресторант.
  • Следвах стриктно рецепти и сервирах храна в съответствие суказанията за сервиране в ресторанта.
  • Следях за безопасното съхранение на хранителните продукти и поддържането на инвентара.
  • Приготвях храна внимателно в съответствие с изискванията или алергиите на клиентите.

 

Готвач в Stratiatella Ristorante, Варна
July 2009 — July 2017

  • Всеки ден се грижех за реда на работното си място преди започването на работа.
  • Преди работа проверявах наличността на всички необходими консумативи.
  • Работих ефективно заедно с целия кухненски персонал за създаване на позитивна работна среда.
  • Грижех се за спазването на разпоредбите за безопасност на храните в работния процес.

 

Помощник-готвач в Pizzeria Napoli, София
February 2007 — May 2009

  • Помагах при приготвянето на храната преди сервиране.
  • Проверявах дали храната е готова, преди да бъде сервирана.
  • Грижех се за чистотата на храната.
  • Почиствах кухнята и подреждах съдовете.
  • Работих заедно с колеги от ресторанта за успеха на заведението.

Примерен раздел за образование: силно начало

Готвач се става и с гимназиална диплома, затова разделът за образование може да не заема голям обем от CV-то ти – няма проблем. Важното е управителят на ресторанта да знае дали си преминал/а официални курсове за готвач или имаш други професионални предимства. Редица школи предлагат курсове за готвачи, където можеш да научиш основното за безопасността на храните, работата с нож и усвояването на нови рецепти. Ако си преминал/а такъв курс и сега започваш кариерата си, трябва да го отбележиш тук.

Практическото обучение има голяма стойност за кариерата ти, но не омаловажавай курсовете, които си посещавал/а, за да се запознаеш с особеностите на определени кухни.

Ако си се обучавал/а за главен готвач, отбележи и това. Вземи предвид всички курсове по готварство, които си посещавал/а, особено ако си усвоил/а специфична кухня или готварска техника. Някои работодатели изискват сертификат за завършен курс по безопасност на храните. Ако притежаваш такъв, добави го в раздела за образование.

Адаптируем примерен раздел за образование

Бакалавър по кулинарен мениджмънт, Academy of culinary arts, София
September 2005 — June 2009

  • Средно образование, Техникум по хранене и туризъм „Проф.

д-р Асен Златаров“, Пловдив
September 2001 — June 2005

  • Диплома за професионална квалификация „Готвач“

Примерен раздел за умения: правилните техники 

Разделът за умения е внимателно подбран асортимент от най-добрите ти способности и качества. Както би сервирал/а разнообразни храни в блюдо за дегустация, така и тук трябва да представиш богата гама от умения.

Включи между пет и десет от най-развитите си способности. Те не бива да са свързани само с готвенето. Да, важно е да държиш на висококачествената храна, но уменията ти да организираш времето си също те правят по-желан служител.

Състави общ списък с всички изисквания за позицията. След това ги категоризирай като професионални умения – специфични за назначението способности, които си усвоил/а в практиката си, и социални умения – способности, нужни в кариерата като цяло, които те правят добър служител. Можеш например да кажеш, че работиш безупречно в екип, имаш отлични комуникационни умения или си добре организиран/а.

Адаптируем примерен раздел за умения
  • Знания за храната и храненето
  • Управление на кухня
  • Наука за храненето
  • Креативност и иновации
  • Хигиена и безопасност на храните
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV