1. Примери
 2. Инженерство
Написано от Карл Калър:Карл Калър:

Инженерство Примерно мотивационно писмо

Използвай това примерно мотивационно писмо Инженерство, за да завършиш документите за кандидатстване и да получиш бързо желаната работа – без разочарования и без догадки. Това примерно мотивационно писмо е специално предназначено за Инженерство позиции през 2024 г. Възползвай се от нашите примерни изречения + експертни ръководства, за да изтеглиш перфектното мотивационно писмо само за минути.
4.3
Средна оценка
65 души вече го оцениха
Инженерство Примерно мотивационно писмо
Редактирай това мотивационно писмо

На 25 май 1961 г. президентът Джон Ф. Кенеди обявява знаменитата цел да изпратим човек на Луната и да го върнем невредим на Земята преди края на десетилетието. Това навярно е най-голямото инженерно предизвикателство в историята.

И наистина, броят на учените и инженерите, наети от НАСА и нейните изпълнители, нараства от 18 400 през 1961 г. на 65 065 през 1968 г., когато техният дял е приблизително 40% от всички служители в агенцията. Този скок в инженерния ресурс е основна предпоставка за успеха на мисията „Аполо 11“, при която двама души кацат на Луната на 20 юли 1969 г. и се връщат на Земята четири дни по-късно.

Инженерите са опитни специалисти, които винаги намират отговор на въпроса: "Как?". Египетските пирамиди, мостът „Голдън Гейт“ и най-високите небостъргачи в света са плод на техния труд. Тези професионалисти са в основата както на най-далновидните, така и на съвсем стандартни проекти. Именно благодарение на тях от чешмите в домовете ни тече вода и можем да пускаме казанчето в тоалетната.

Светът винаги ще се нуждае от инженери, а перспективите за работа в повечето области на инженерството са добри, както и заплащането. През 2023 г. средната месечна работна заплата на инженерите в България варира от 2000 до 4000 лв. в зависимост от бранша (без включени бонуси, награди и други придобивки).

Как да намериш подходяща работа в твоята област? За начало, състави отлична автобиография и мотивационно писмо – добре написани и правилно форматирани. В CVapp.bg сме подготвили няколко добри примера за CV-та в различни области на инженерството, придружени от подробни ръководства за съставяне на автобиографии за секторите на земеделието, строителството, електротехниката, съоръженията, здравето и безопасността, механиката, преработката и изследователската дейност. Общото ни ръководство за писане на CV ще ти помогне да започнеш.

Писането на автобиографията е само половината от работата. Втората част от печелившата формула е съставянето на провокативно мотивационно (придружително) писмо, което отправя лично послание към специалиста по подбор на персонал. От настоящото ръководство с приложени примери за инженери ще научиш как да напишеш отлично писмо, като се задълбочиш в следните теми:

 • Защо мотивационното писмо е съществена част от кандидатурата за работа?
 • Как трябва да бъде организирано, структурирано и форматирано мотивационното писмо?
 • Психология, съвети и тактики за писане на открояващо се мотивационно писмо
 • Често допускани грешки в мотивационните писма и как да ги избегнем

Мотивационно ти писмо трябва да се побира на една страница и да съдържа не повече от 400 думи, които защитават убедително тезата, че си отличен кандидат за обявената позиция. Автобиографията ти обхваща голяма част от важната информация - трудов стаж и образование, умения и други квалификации, а мотивационното писмо допринася за кандидатурата ти с по-личния си характер. CV-то рядко съдържа местоимението „аз“ и не е адресирано до определен човек. 

Мотивационното писмо е твоето средство за установяване на личен контакт със специалиста по подбор на персонал. Форматът му ти дава много по-голяма свобода да представиш личността, стремежите и уменията си. Освен това то допълва CV-то, като ти позволява да опишеш по-подробно опита, постиженията и квалификацията си с твои думи.

Въпреки че някои работодатели предпочитат да получават само автобиографии, винаги изпращай и мотивационно писмо, освен ако не е отбелязано изрично да не го правиш. Добре написаното мотивационно писмо може само да увеличи шансовете ти за назначаване. Резултати от проведени анкети сред работодатели показват, че липсата на мотивационно писмо е една от основните причини за отхвърляне на кандидатури.

Най-добрият формат за мотивационно писмо на инженер

Логическата последователност във формата на мотивационното писмо ти помага да представиш аргументите си и да разкажеш историята си.

Форматът на мотивационното писмо на инженер трябва да съдържа следните елементи:

 • Заглавка (горен колонтитул) на мотивационното писмо;
 • Поздрав / обръщение;
 • Увод в мотивационното писмо;
 • Основни абзаци (изложение);
 • Заключителен абзац на мотивационното писмо (заключение и подпис).
Адаптируем пример за придружително писмо

Уважаеми г-н Георгиев,

Искрено се надявам да вземете предвид кандидатурата ми за позицията на проектен инженер, обявена наскоро от "Глобал Тех" ООД. Добре запознат съм с изключителните постижения на фирмата Ви в сферата на предлаганите от Вас медицински технологии. Бих се радвал да се включа в екипа и да допринеса с инженерните си умения за успеха на бизнеса Ви. На последната си длъжност като главен инженер в "Сензатех" ЕООД ръководех ефективно разработването на технически проекти, а в същото време направлявах и усъвършенствах програмните процеси. Именно тези важни задължения се надявам да изпълнявам и в "Глобал Тех".

Разполагам с широки познания в областта на програмируемите логически контролери (PLC), системите SCADA, Windows-базираните компютърни приложения, Edge и Cloud и анализа на данни, а в работата си се стремя към близко сътрудничество и положително взаимодействие с членовете на екипа. Вярвам, че съединенето прави силата, а в силата намираме успеха.

Моля, потърсете ме в удобно за Вас време, за да обсъдим по-подробно тази вълнуваща възможност.


 

С уважение,
Емануил Стойков

Копирано!

Подробното ръководство за съставяне на мотивационни писма предлага по-общи съвети, а по-долу ще намериш конкретни примери как да постигнеш най-голяма ефективност с всеки абзац и раздел на писмото.

Нашият пример ще ти даде начален тласък в писането на отлично мотивационно писмо на инженер.

Заглавка на мотивационното писмо

Това е най-горният раздел в писмото, който съдържа твоето име, адрес, телефонен номер и имейл. Неговата цел е да предостави на работодателите информация за контакт, за да могат да се свържат с теб. Така писмото ти няма да се превърне в „анонимен“ документ сред куп други хартии.

По принцип името ти трябва да бъде първият и най-големият елемент на страницата, тъй като ти си продуктът, който се продава. Това разположение изразява увереност и помага на читателя да те запомни. 

Дизайнът на заглавката трябва да бъде приятен за окото, с достатъчно бяло пространство. Следващото съдържание ще представлява плътни абзаци черен текст. Горният колонтитул ти дава възможност да проявиш творчество, да включиш снимка и да добавиш цвят.

Съвет от експерта

Уеднаквяване на стила на документите

Шрифтовете, размерите им и стила на форматиране в CV-то и мотивационното писмо трябва да съвпадат. Така ще бъде очевидно, че са изпратени от един и същи човек. Всъщност заглавките (горните колонтитули) на автобиографията и придружително писмо най-често трябва да бъдат идентични.

Единният стил на документите създава „визуален бранд“, който показва, че обръщаш внимание на подробностите и държиш на естетиката.

Цел на заглавката в мотивационното писмо: Да улесниш назначаващите да се свържат с теб, залагайки на семпло съдържание. Запази интересните подробности за изложението в писмото.

Поздрав / обръщение в мотивационното писмо

„Уважаеми г-н (Уважаема г-жо) Ххххххх“ е традиционното обръщение или поздрав във всяко официално писмо. Обръщението се отделя със запетая, а следващият ред започва с главна буква.

В повечето случаи е най-добре да адресираш писмото си до конкретно лице и да се обърнеш към него по име. Хората обичат да четат собствените си имена, а този подход отразява старанието ти – все пак си отделил време да разбереш на кого точно да пишеш. Обръщението по име създава контакт, който демонстрира очакване за личен отговор. Ще забележиш, че всички наши примерни мотивационни са в този формат.

Ако отговаряш на обява за работа, в която не се посочва името на специалиста по подбор на персонал, има смисъл да проучиш фирмата (или просто да се обадиш по телефона), за да разбереш кой е човекът. Все пак не настоявай, ако назначаващият предпочита да остане анонимен. Приемливо е да адресираш писмото си до съответния отдел или екип.

Цел на поздрава / обръщението в писмото: Официалното начало на писмото е важно за инженерите – започни с професионален тон. 

Адаптируем примерен поздрав в мотивационното писмо

Уважаеми г-н Георгиев,


 

Копирано!

Увод в мотивационното писмо

Трябва ти впечатляващо начало – абзац от две или три изречения, които приковават вниманието на читателя и го карат да си помисли: „Това звучи обещаващо.“

Въведението трябва да посочва целта ти в търсенето на работа, а в същото време да прави  кратък преглед на опита и квалификациите, които биха те превърнали в отличен служител. Използвай енергичен, динамичен език, не бъди скучен и монотонен. Тонът ти трябва да бъде уверен, но не и нахален.

Цел на увода в мотивационното писмо: Да привлече вниманието с обещаващо послание, което  стимулира читателя да продължи нататък.

Адаптируем примерен увод в мотивационното писмо

Искрено се надявам да вземете предвид кандидатурата ми за позицията на проектен инженер, обявена наскоро от "Глобал Тех" ООД. Добре запознат съм с изключителните постижения на фирмата Ви в сферата на предлаганите от Вас медицински технологии. Бих се радвал да се включа в екипа и да допринеса с инженерните си умения за успеха на бизнеса Ви. На последната си длъжност като главен инженер в "Сензатех" ЕООД ръководех ефективно разработването на технически проекти, а в същото време направлявах и усъвършенствах програмните процеси. Именно тези важни задължения се надявам да изпълнявам и в "Глобал Тех".

Разполагам с широки познания в областта на програмируемите логически контролери (PLC), системите SCADA, Windows-базираните компютърни приложения, Edge и Cloud и анализа на данни, а в работата си се стремя към близко сътрудничество и положително взаимодействие с членовете на екипа. Вярвам, че съединенето прави силата, а в силата намираме успеха.

Копирано!

Изложение в мотивационното писмо

Средните три-четири абзаца на писмото трябва да представят подробно трудовия ти опит и другите ти квалификации, без да оставят място за съмнение, че си изключителен кандидат за работата.

Тук трябва да споменеш къде си работил и да подчертаеш конкретни постижения. По възможност цитирай факти и цифри, разкажи истории за това как си приел и преодолял трудни инженерни предизвикателства.

Можеш да използваш схемата „ситуация - задача - действие - резултат“, за да опишеш конкретен проблем, стратегията си за справяне с него и постигнатия положителен резултат.

В изложението на писмото можеш да споменеш образованието си редом с получени сертификати и специални умения, които допринасят за квалификацията ти. В по-общ план можеш да обсъдиш какво те мотивира в работата и кои твои професионални качества те превръщат в страхотен инженер.

Адаптируемо примерно изложение в мотивационното писмо

Моля, потърсете ме в удобно за Вас време, за да обсъдим по-подробно тази вълнуваща възможност.

Копирано!

Цел на изложението в мотивационното писмо: Да представиш подходите си за решаване на трудни проблеми или за повишаване на ефективността на различни продукти и процеси. Така  бъдещите работодатели ще разберат как можеш да им помогнеш.

Как завършва мотивационното писмо на инженер

Заключението трябва да изпълнява едновременно ролята на обобщение и призив към действие. Завърши с убедително изявление за квалификациите си и насърчи работодателя да предприеме някакво действие. 

Добре е да оставиш читателя с мисълта, че трябва да направи нещо в резултат от писмото - да те покани на интервю, да се съгласи да разговаряте по телефона или поне да ти изпрати писмен отговор. Призивът към действие присъства неслучайно в повечето примери за мотивационни писма.

Поддържай уверен, енергичен и оптимистичен тон, като имаш предвид, че никой не е длъжен да те назначи. Целта ти е да създадеш представата, че би бил ценен актив за съответната фирма. 

Завърши семпло с фразата „С уважение“ или неин еквивалент, последвана от името ти. Не се очаква собственоръчен подпис, освен ако не изпращаш отпечатано копие на писмото си.

Заключителното изречение в примерното мотивационно писмо на CVapp.bg предлага ясен път напред и показва, че изпращачът има желание да допринесе за фирмата.

Адаптируемо примерно заключение в мотивационното писмо

С уважение,


Емануил Стойков

Копирано!

Цел на заключението: Да завършиш писмото с причините работодателят да те наеме и да обосновеш желанието си да се явиш на интервю.

Мотивационно писмо на инженер без опит

Всички тези съвети са отлични (твърдим го категорично) за търсещите работа с трудов опит зад гърба си, но всички примерни мотивационни писма са съставени за хора, които вече са навлезли в инженерния свят. С какво да впечатлиш работодателите, ако ти липсва стаж? 

Първо, не забравяй, че инженерите са търсени кадри. Съсредоточи се върху академичните си постижения, студентските си проекти, мотивацията и стремежа си да станеш велик инженер.

Психологически аспекти на мотивационното писмо на инженер

Според психолозите човек обработва информацията през призмата на разума и емоциите си – с ума и сърцето си.

При представянето на опита и уменията си, свързани с отворената позиция за работа, ти се обръщаш към рационалното мислене на читателя. Въпреки това емоционалните изразни средства, които докосват човешките чувства, не са за пренебрегване. Например, ако включиш накрая изречението: „Оценявам тази вълнуваща възможност и бих се радвал да се срещнем в близко бъдеще.“, ще изпратиш сигнал, че си човешко същество и далеч не си безчувствен.

Проучи компанията, към която си се насочил, и се запознай с нейните нужди и предизвикателства. Целта ти не е да убедиш събеседника си, че заслужаваш работата, а да представиш силни аргументи в подкрепа на твърдението, че качествата ти ще допринесат за развитието на конкретния бизнес. Писмото ти трябва да предлага решения за проблемите на фирмата, а не да търси във фирмата решения на твоите проблеми.

Постави се на мястото на човека, на когото пишеш, и си представи как ще приеме писмото ти. Уцелил ли си правилните нотки? Включил ли си необходимото съдържание? Задал ли си подходящ тон? Ако беше ръководител по подбор на персонал и на бюрото ти бяха струпани десетки мотивационни писма, твоето щеше ли да се откроява? Звучи ли писмото сякаш е написано от човек, с когото назначаващият би искал да работи?

Не забравяй, че всяко придружително писмо трябва да бъде насочено към проблемите на конкретната фирма. Постарай се да споменеш какво си научил за бизнеса и нуждите му, без да оставяш и капка съмнение, че това НЕ е общо мотивационно писмо, което си изпратил едновременно на много работодатели.

Правилно форматиране на писмото

Не подценявай важността на външния вид на писмото в старанието си то да прозвучи правилно. Преди всичко внимавай да не го изпратиш във файлов формат, който получателят дори не може да отвори.

 • Задай полета от 2,5 см от двете страни, отгоре и отдолу. Избери съвременен, често използван, лесен за четене шрифт с размер между 10 и 12 точки. Подравни абзаците отляво (а не двустранно) и остави интервали между тях.
 • Поддържай разумна дължина на абзаците, за да избегнеш големи карета плътен текст. Разгледай текста, който четеш в момента - след всеки две до четири изречения има интервал, който ти позволява да си поемеш дъх и дава почивка на очите. Представи си това ръководство да беше оформено като един двустранно подравнен абзац. Едва ли щеше да стигнеш чак до тук с четенето.
 • След като приключиш с писането, хвърли един поглед на цялата страница, без да я четеш. Добре ли изглежда? Има ли достатъчно бяло пространство? Постигнал ли си равновесие, или текстът е прекалено плътен, твърде разреден или съсредоточен в горната част на страницата?
 • Първата чернова на писмото ти най-вероятно ще бъде прекалено дълга. Всъщност е по-лесно да се напише писмо от две страници, вместо от една. Идеята да побереш дългото си писмо на една страница чрез намаляване на страничните полета или обединяване на кратки абзаци звучи примамливо.
 • Преодолей изкушението и се съсредоточи върху премахването на излишъците от текста си. По-малкото е повече.

Дори да направиш всичко както трябва, все още има опасност да допуснеш най-лошата възможна грешка – да запазиш файла си във формат, който работодателят дори не може да отвори. Съвършеното ти мотивационно писмо, съставено в InDesign на лаптопа ти MacBook Pro, може да се окаже неразпознаваем файл на компютъра на получателя. От друга страна, то може да се отвори в приложение, което унищожава цялото форматиране и превръща текста в безсмислица.

Затова препоръчваме изпращането на мотивационни писма и автобиографии като PDF файлове, които запазват оформлението ти. Така документите ти ще изглеждат еднакво на всеки компютър. (Някои работодатели предпочитат файл в Word вместо PDF и, естествено, трябва да следваш указанията им.)

Можеш да избегнеш тези недостатъци, като използваш професионално съставен шаблон за мотивационно писмо от CVapp.bg. Ние сме се погрижили за форматирането, така че да се съсредоточиш върху съдържанието и да не се притесняваш за друго.

Основни грешки, допускани в мотивационните писма на инженерите (и как да ги избегнем)

Като всички хора и инженерите понякога грешат. Докато подготвяш мотивационното си писмо, не допускай следните грешки:

 1. Печатните и правописните грешки, както и ниската езикова култура често се посочват от работодателите като водещи причини за отхвърлянето на кандидатури за работа. Ако писменият текст не е сред силните ти страни, намери кой да прегледа и редактира писмото ти.
 2. Друга често допускана грешка е изпращането на общо, неперсонализирано писмо, което би могло да бъде адресирано до всеки работодател. Примерното мотивационно писмо представлява просто отправна точка. Всяко от писмата ти трябва да бъде насочено към конкретен работодател.
 3. Клишетата, празнодумието и високопарните фрази създават впечатлението, че авторът е мързелив и неискрен, за разлика от оригиналния, енергичен език. Постави си за цел да представиш изложение, което получателят не е чел досега.
 4. Включването на непрофесионална информация без връзка с длъжността намеква за разсеяност и себелюбие.
 5. Грешките в оформлението, шрифтовете и дизайна свидетелстват за липса на внимание към детайла, а работодателите търсят тъкмо обратното у инженерите.

Основни изводи

Нека обобщим някои от основните точки, обсъдени в ръководството:

 1. Инженерите са търсени кадри с широко поле за изява и добро заплащане, които винаги намират отговора на въпроса „Как?“. В този контекст, търсещите работа инженери трябва да се съсредоточат върху въпроса как да напишат фантастично CV и мотивационно писмо.
 2. Мотивационното писмо е важно допълнение към автобиографията, защото се обръща лично към специалиста по подбор на персонал и пояснява сухите факти, обобщени в CV-то.
 3. Инженерите знаят колко важна е структурата, а тези, които търсят работа, трябва да се придържат към правилата за структура и съдържание на мотивационното писмо.
 4. Външният вид има значение, затова мотивационните писма трябва да бъдат добре оформени и форматирани.
 5. Грешките, които трябва да се избягват, засягат употребата на езика, мързеливото писане и включването на несъществено съдържание.

CVapp.bg предлага експертен опит в оформянето и съставянето на мотивационни писма, доказани в практиката шаблони за конкретни професии и лесен за ползване инструмент за създаване на писма, които ще увеличат шансовете ти за положителен отговор.

Проектирай следващата стъпка в кариерата си на инженер!

Създай своето мотивационно писмо за минути
Създай своето мотивационно писмо за минути
Привлечи вниманието и по-бързо получи желаната работа с нашата колекция от разработени от експерти, безплатни шаблони за мотивационно писмо, които ще ти осигурят перфектната позиция.
Създай мотивационно писмо

Безплатни професионално разработени шаблони

С над 10 милиона създадени CV-та и мотивационни писма, CVapp.bg е водещият онлайн инструмент за изграждане на кариера, който ще ти осигури интервюта за работа
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм cover_letter template
Стокхолм
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк cover_letter template
Ню Йорк
420 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена cover_letter template
Виена
110 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни cover_letter template
Сидни
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон cover_letter template
Лондон
260 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин cover_letter template
Дъблин
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква cover_letter template
Москва
60 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам cover_letter template
Амстердам
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид cover_letter template
Мадрид
140 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго cover_letter template
Сантяго
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур cover_letter template
Сингапур
50 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло cover_letter template
Осло
54 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун cover_letter template
Кейптаун
7 500+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж cover_letter template
Париж
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин cover_letter template
Берлин
90 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева cover_letter template
Женева
3 200+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър cover_letter template
Ванкувър
44 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио cover_letter template
Токио
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано cover_letter template
Милано
49 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон cover_letter template
Лисабон
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона cover_letter template
Барселона
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген cover_letter template
Копенхаген
21 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго cover_letter template
Чикаго
19 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио cover_letter template
Рио
28 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим cover_letter template
Рим
5 300+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън cover_letter template
Бостън
17 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто cover_letter template
Торонто
100 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките