1. Примерни CV-та
 2. Строителен инженер
Написано от Сюзан Шор:Сюзан Шор:

Строителен инженер Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Строителен инженер и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
4.2
Средна оценка
37 души вече го оцениха
Строителен инженер Примерно CV и ръководство за писане
Редактирай това CV

Е, значи си готов да направиш следващата стъпка в кариерата си на строителен инженер. Отлично! Започни с примерната автобиография и ръководството на CVapp.bg. Инструментът ни за съставяне на CV и образците, които можеш да персонализираш, ще ти предоставят всичко необходимо за създаването на впечатляваща автобиография. Назначаването на атрактивна позиция като строителен инженер изисква нещо повече от опит и образование. Трябва да привлечеш вниманието на хората, които имат властта да те назначат. Как да го направиш? В това ръководство за писане на автобиография на строителен инженер ще научиш:

 1. Основните фактори на трудовия пазар за строителни инженери;
 2. Какво е значението на ключовите думи в автобиографията и как да ги използваш;
 3. Как да съставиш CV, което да премине първоначалната проверка, за да бъдеш поканен на интервю;
 4. Как да избегнеш грешки в дизайна и форматирането на автобиографията на строителен инженер.

С какво се занимава строителният инженер?

Уменията ти са нужни във всички инфраструктурни и строителни проекти. Строителните инженери са проектанти и надзорници на инфраструктурни проекти  за редица структури и съоръжения. Ето списък с 10 области, в които те работят:

 • Строителство: надзор на целия строителен процес;
 • Структурни характеристики: носеща конструкция и безопасност на сгради, кули, мостове, тунели и други;
 • Проучване: определяне и измерване на границите на строителната площадка; определяне на строителната линия и ниво;
 • Транспорт: проектиране и поддръжка на пътища и системи за публичен транспорт;
 • Геотехнически характеристики: проучване на скалите и почвата в района на строежа;
 • Водни ресурси: проектиране и строеж на хидротехнически съоръжения като язовири и канали;
 • Околна среда: разработване на методи за предотвратяване на замърсяването и поддържане на здравословна и безопасна среда на закрито и открито;
 • Материали: проучване на различни строителни материали;
 • Укрепване на брегове: изграждане на брегови и морски съоръжения, напр. диги;
 • Разследване: установяване на причини за неустойчивост на конструкциите.

Как се пише автобиография на строителен инженер

Персонализирай CV-то си за всяка област, ако сега започваш кариерата си на строителен инженер. В случай че предприемаш следваща стъпка в професионалното си развитие, реши дали искаш да продължиш в същата област, или да смениш попрището си. Автобиографията ти на строителен инженер трябва да отразява целта ти.

Строителните инженери се нуждаят както от специфичните за работата им способности в областта на математиката и инженерството, така и от редица други умения. Този образец на автобиография с ръководство за писане ще ти помогне да представиш най-важните си качества за всяка позиция. Ключовите думи, които ползваш, ще изиграят важна роля при сканирането на кандидатурата ти от софтуерни системи за подбор, които ограничават броя на автобиографиите, получавани за преглед от назначаващите. Строителните инженери работят в пряко сътрудничество с професионалисти като архитекти, технически ръководители, машинни инженери и специалисти по градоустройство и регионално планиране. Те работят от кабинета си, докато трае проектирането, но при строителен надзор прекарват повечето време навън. От строителните инженери може да се очаква да работят на място - на площадки далеч от дома им.

Системи за подбор на кандидатури

Системите за подбор на кандидатури (ATS) са софтуерни инструменти, използвани от фирмите за рационализиране на процеса по назначаването. Софтуерът сканира подадените автобиографии в търсене на ключови думи и друга информация, която работодателят приема за важна, а след това използва алгоритми за оценка на документите. Ако твоето CV на строителен инженер не включва информацията, за която сканира ATS, или ако е зле форматирано, то ще бъде отхвърлено и няма да стигне до преглед от човек. Ще преминеш успешно проверката от ATS, ако включиш внимателно в автобиографията си думите, използвани в обявите за работа. Става въпрос за уменията, които работодателите споменават, че търсят у строителните инженери. Анализирай всяка обява и включи думите, ползвани в нея, в CV-то си. Важно е да приспособяваш автобиографията си към всяка позиция, за която кандидатстваш.

Съвет от експерта

Не представяй уменията си или членството си в професионални организации със съкращения. Първо изпиши цялото име или термин, а после - съкращението. Така ATS със сигурност ще регистрира информацията, независимо за кое от двете изписвания е настроена да сканира. 

Примерен раздел за умения: Изброй талантите си!

Като строителен инженер ти притежаваш обширни технически познания, но не пренебрегвай и междуличностните си умения. Преди да се заемеш с писането на автобиографията си, направи „инвентаризация“ на способностите си. Един от начините е да съставиш главен списък, който включва всичките ти умения, независимо от нивото на владеенето им. По-късно можеш да прегледаш списъка и да избереш само качествата с най-пряко отношение към позицията, за която кандидатстваш.

Съвет от експерта

Организирай главния си списък в категории като технически умения, постижения, социални умения и т.н. Така ще ти е по-лесно да го ползваш по-късно. С развитието на кариерата си можеш да добавяш нови умения към списъка.

Способностите ти могат да се разпределят в категории. Професионалните умения представляват техническите, математическите и инженерните способности, необходими в работата ти. Социалните умения пък са ти нужни, за да взаимодействаш с околните и да бъдеш продуктивен на работното място. И двете групи са важни за работодателите, затова задължително трябва да ги включиш в автобиографията си на строителен инженер. Основният списък ще ти служи за справка при съставяне на CV-то ти. От него можеш да избираш конкретни умения в зависимост от отворената позиция. Разделът за умения в автобиографията ти представлява обикновен списък с пет-десет способности от съществено значение за работата, за която кандидатстваш. Съобрази списъка с описанието на длъжността. Строителните инженери трябва да владеят софтуер с различни функции. Отбележи програмите, които познаваш. Подробностите са ключови за автобиографията ти. По-вероятно е ATS да сканира документите за определен софтуер, вместо за обща компютърна грамотност. 

Ето някои категории софтуер, важни за автобиографията на строителен инженер:

 • Анализ и наука;
 • Компютърно проектиране (AutoCAD);
 • Строителство и околна среда;
 • Изобразяване на графики и снимки;
 • Картиране.

При съставянето на автобиографията си можеш да вземеш предвид и следните примери за професионални умения:

 • Практическо приложение на инженерните науки и технологии;
 • Познаване на материали, методи и инструменти;
 • Компетентност във всички области на математиката;
 • Техники за изготвяне на проекти, планове, чертежи и модели.

Добрият строителен инженер трябва да съчетава професионалните си умения с разумен подход към хората. Ето защо работодателите търсят у кандидатите и социални умения. Добави най-важните в този раздел на автобиографията си:

 • Критично мислене;
 • Разрешаване на проблеми;
 • Активен слушател и събеседник;
 • Оценка на информацията;
 • Добра преценка и способност за вземане на решения.

След като автобиографията ти издържи изпита на ATS, разполагаш с по-малко от 10 секунди да вдъхновиш назначаващия да те покани на интервю (в експерименти с проследяване на погледа е доказано, че специалистите по подбор на персонал отделят средно между шест и осем секунди, за да решат дали да пропуснат дадено CV, или да се задълбочат в него). Всеки раздел от автобиографията ти на строителен инженер трябва да прави силно впечатление.

Примерно CV на строителен инженер – умения в строителното инженерство
 • Умения за аналитично мислене
 • Принципи и практики на инженерството
 • Творческо решаване на проблеми
 • Умения за разследване на терен
 • Управление на проекти
Копирано!

Примерно резюме в автобиографията на строителния инженер: Доза характер

Резюмето в автобиографията дава представа на работодателя за професионалния ти опит и личността ти. Профилът ти на строителен инженер трябва да представлява впечатляващ разказ за постиженията и успехите ти. Можеш да проявиш и умерено творчество. Назначаващите изискват специфични умения, но в същото време търсят кадри, които да се впишат в работната среда. Тук идва мястото на резюмето ти. Този кратък абзац, наричан също личен профил, ти позволява да добавиш описание на стила си на работа и професионалната си същност.

Сега е моментът да изтъкнеш най-впечатляващите си постижения. Простото описание няма да свърши работа. Съставяй изреченията целенасочено – с прецизността, присъща на строежа на инфраструктурен обект. Не разполагаш с много място, затова всяка дума има значение. Използвай силни глаголи за действие и разказни изречения. Мотивиран си да вършиш добре работата си – покажи го в автобиографията си. Този раздел стои на видно място в горната част на документа. Придай му блясък. Тук имаш и възможност да демонстрираш уменията си в писмената комуникация. Започни с опита си като строителен инженер. След това напиши едно-две изречения за постиженията си. Накрая добави изречение за целите и потенциалния си принос към работодателя. Както винаги, анализирай обявата и приспособи резюмето си към споменатите изисквания за длъжността.

Съвет от експерта

След като завършиш черновата си, прочети абзаца отново и изтрий ненужните думи (пълнежа), които хабят ценно пространство.

Примерно CV на строителен инженер: Резюме

Всеотдаен строителен инженер с опит и обширни познания в сферата на инженерните принципи, теории, спецификации и стандарти. С изявени лидерски качества, ентусиазъм и отлични резултати. С доказан опит в завършването на сложни проекти в рамките на бюджета и преди крайния срок. Със задълбочени познания и опит в сферата на екологично устойчивото строителство.

Копирано!

Примерен трудов стаж в автобиографията: Преглед на кариерата

Този раздел представлява много повече от изреждане на работодатели и позиции в обратно хронологичен ред. Той показва на назначаващите, че не спираш да учиш и да се развиваш в областта на строителното инженерство. Една от първите подточки, които специалистът по подбор на персонал ще прегледа, е информацията за най-скорошното ти назначение. Оттук нататък той ще търси модел на постоянство в постиженията и успехите ти. Работодателите искат да знаят с какво ще допринесеш за бизнеса им. Имаш ли способност и желание да се учиш и да поемаш нови предизвикателства в ролята на следващия им строителен инженер?

Разделът за трудов стаж в автобиографията ти не бива да е просто изброяване на отговорностите ти на миналите работни места. Като строителен инженер ти си работил по инфраструктурни проекти, в които си срещал различни трудности и си вземал уникални творчески решения. Вземи предвид конкретната длъжност, за която кандидатстваш, и акцентирай върху предизвикателство, свързано с нея. Бъди възможно най-подробен в подточките за всеки бивш работодател.

Съвет от експерта

Следвай схемата проблем – действие – резултат: представи предизвикателството, разкажи за предприетите действия и опиши конкретния резултат. По възможност ползвай точни данни и измерими факти. Изброй уменията, на които си разчитал, за да постигнеш успех. Можеш да обобщиш и как резултатите ти са допринесли за бизнеса на работодателя или удовлетворението на клиентите.

Този раздел от автобиографията ти трябва да е изпъстрен със същите съдържателни глаголи за действие, които си ползвал в профила си. Ето няколко примера как да подобриш описанията в CV-то си.

Вместо

 • Изготвях проекти;
 • Управлявах проекти;
 • Проверявах структурната безопасност;
 • Извършвах технически преглед;

опитай с

 • Проектирах;
 • Ръководих екип;
 • Осигурявах устойчивост на конструкцията;
 • Оценявах технически спецификации.

Ето няколко примерни въпроса, които можеш да си зададеш, за да опишеш добре трудовия си стаж:

 • С кое постижение се гордея най-много?
 • С какви данни разполагам, за да онагледя резултатите си?
 • Кои аспекти от трудовия ми опит разкриват най-добре социалните ми умения?
 • Бил ли съм повишен и ако да – защо?
 • Получавал ли съм похвали, отличия и награди на работното място?

Опитай се да представиш израстването си като строителен инженер от първата си работа до сегашната си позиция. Ако тепърва започваш кариерата си, разделът за образование в автобиографията ти ще бъде по-дълъг и ще представя способността ти да се справиш с работата. Задължително включи стажовете, които си положил като част от образованието си.

Облаци от думи

Понякога обявите за работа са прекалено подробни или неясни. В такъв случай може да ти бъде трудно да определиш приоритетни ключови думи за CV-то си. Не е нужно да гадаеш. Изпробвай някое приложение за съставяне на облаци от думи, например wordle.com или wordart.com. Тези платформи превръщат текста в изкуство. Думите, които се срещат най-често в обявата, ще бъдат представени с най-голям шрифт в облака от думи. Ако създадеш такъв облак за обява за работа със сложен текст, ще получиш много по-добра престава кои инженерни умения са важни за кандидатурата ти при потенциалния работодател.

Примерно CV на строителен инженер

Строителен инженер в „Хексагон“ ЕООД, София 
October 2018 - October 2022 

 • Ръководех проекти, като следях основните етапи да бъдат изпълнени в договореното време и в рамките на бюджетните ограничения.
 • Посещавах срещи за обсъждане на проекти с клиенти, строители, собственици и акционери.
 • Разработвах подробни планове и често наблюдавах напредъка, за да съм сигурна, че целите на проектите са изпълнени.
 • Гарантирах спазването на всички строителни разпоредби и предоставях подробни указания за всеки необичаен или труден инженерен проблем.

 

Строителен инженер в „СтройИнвест“ ООД, София 
June 2016 - August 2018 

 • Планирах и ръководех изпълнението на различни проекти, като взимах под внимание икономическите, административните и физическите изисквания.
 • Обучавах млади инженери да спазват стандартите и разпоредбите.
 • Писах ежедневни доклади за отчетност и осигуряване на качеството.
 • Консултирах ръководители на проекти относно финансовите решения за разходите за продукти.

 

Младши строителен инженер в „Проект М“ ЕООД, София 
February 2012 - April 2016 

 • Помагах на старшите инженери с всякакви задачи, свързани с успешното завършване на проектите.
 • Инспектирах всички материали, за да гарантирам правилното изпълнение на спецификациите на проектите.
 • Щателно инспектирах всички основни структури и контролирах всички направени ревизии.
 • Наблюдавах строежите и инспектирах монтажа на основните системи.
Копирано!

Примерен раздел за образование в автобиографията на строителен инженер: придобити умения

Образованието ти е предпоставка за добро начало, така че бъди горд с него. Строителните инженери се нуждаят най-малко от бакалавърска степен, но голяма част са завършили и магистратури. Ако си магистър, можеш да пропуснеш гимназиалната си диплома и да се съсредоточиш върху университетското си образование. В случай че правиш първите си стъпки на трудовия пазар, обмисли дали да не включиш и средния успех, с който си завършил (стига да е впечатляващ). Освен това можеш да създадеш раздел „Опит“ вместо „Трудов стаж“ и там да опишеш някои проекти, които си завършил като курсови работи.

Задължително отбележи дали си взел държавния си изпит или в момента полагаш стаж в областта на строителното инженерство. Ако имаш и допълнителна професионална квалификация, можеш да въведеш отделен раздел. В него можеш да добавиш членството си в професионални организации и участието си в конференции. Озаглави раздела „Сертификати и членство в професионални организации“. Работодателите харесват кадри, които продължават професионалното си развитие и извън кабинета. 

Примерно CV на строителен инженер: Образование

Магистър по строителство на сгради и съоръжения, УАСГ, София 
September 2012 - June 2014 


Бакалавър по строителство на сгради и съоръжения, УАСГ, София 
September 2008 - June 2012 

 • Завършила с отличие.
Копирано!

Избор на най-добър формат за автобиография на строителен инженер

Като строителен инженер ти знаеш как да проектираш целенасочено. Приеми автобиографията си като проект. Работодателите трябва да имат бърз достъп до информацията ти, без да търсят и да напрягат погледа си, затова CV-то ти трябва да бъде изчистено и професионално. Някои търсещи работа мислят, че най-сигурният начин да се откроят сред конкуренцията е с декоративен, пъстър дизайн на автобиографията, но грешат. Впечатли назначаващите с уменията, постиженията и успехите си – представи ги така, че да се намират лесно в подреденото ти CV.

Ето няколко примера как да постигнеш най-подходящия формат за CV:

 • Придържай се към традиционни, лесни за четене шрифтове;
 • Структурирай документа съгласно разделите, описани в това ръководство;
 • Не подравнявай текста отдясно, за да остане бяло пространство;
 • Не включвай таблици, които могат да се интерпретират погрешно или да доведат до грешки във форматирането.
 • Запази автобиографията си в PDF формат.

Ако времето те притиска, а трябва да съставиш професионално и стилно CV на строителен инженер, можеш да използваш шаблон. Тази рамка ще гарантира, че следваш всички правила за форматиране на автобиографията, а в същото време ще ти позволи да персонализираш дизайна съобразно нуждите си. CVapp.bg предлага десетки шаблони в четири основни категории: професионални, модерни, семпли и креативни. Те са подходящи за разнообразни CV-та в областта на строителното инженерство и можеш да избереш дизайн, прилягащ на фирмата, в която кандидатстваш. С нашия инструмент за съставяне на автобиография можеш да се възползваш от предварително написани примерни изречения, както и да сменяш шаблона в зависимост от марката и културата на фирмата, в която се надяваш да работиш.

Съвет от експерта

Дори професионалните редактори твърдят, че човек не бива да редактира сам работата си. Помоли приятел или колега да провери документа ти за правописни, граматически и стилистични грешки, както и за недостатъци в дизайна и форматирането.

Инструментът за съставяне на автобиография на CVapp.bg и изпитаните ни формати са създадени, за да решат въпроса с функционалността и стила на твоето CV на строителен инженер.

Основни изводи

 1. Строителните инженери са търсени кадри на българския трудов пазар. Можеш да се откроиш сред конкуренцията с бляскаво резюме.
 2. При подаване на CV онлайн или в средни/големи фирми, кандидатурата ти вероятно ще бъде сканирана от алгоритъм за подбор, преди да бъде изпратена на назначаващия. Оптимизирай автобиографията си за този процес и избегни „черната дупка за CV-та“.
 3. Състави си главен списък с умения в отделен документ. Не пести време, докато определяш приоритетите си и подбираш най-подходящите качества за всяка отворена позиция. По този начин ще приспособиш CV-то си и ще увеличиш шансовете си за назначаване.
 4. Включи кратки, красноречиви подточки за всяка работа в раздела за трудов стаж, описвайки резултатите, постиженията и основните събития в кариерата си.
 5. Обърни специално внимание на оформлението, дизайна и форматирането. Доброто визуално представяне е толкова важно, колкото и съдържанието на автобиографията ти на строителен инженер. Използването на професионално оформени шаблони за CV помага за избягването на технически грешки и постигането на положителен психологически ефект.
Създай своето CV само за 15 минути
Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV
4.2
Редактирай това CV
Сподели тази статия

Готови красиви шаблони за CV

Спечели работодателите и специалистите по подбор на персонал, като използваш един от нашите 18 елегантни, професионално разработени шаблона за CV. Изтегли в Word или PDF.
4.5 от 5
въз основа на 212 отзива за Trustpilot
Използвай този шаблонСтокхолм resume template
Стокхолм
8 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонНю Йорк resume template
Ню Йорк
4 100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВиена resume template
Виена
2 200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСидни resume template
Сидни
1 900 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛондон resume template
Лондон
3 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонДъблин resume template
Дъблин
4 000 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМосква resume template
Москва
740 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонАмстердам resume template
Амстердам
1 800 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМадрид resume template
Мадрид
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСантяго resume template
Сантяго
1 300 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонСингапур resume template
Сингапур
730 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонОсло resume template
Осло
590 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКейптаун resume template
Кейптаун
59 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонПариж resume template
Париж
560 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБерлин resume template
Берлин
1 500 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЖенева resume template
Женева
34 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонВанкувър resume template
Ванкувър
520 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТокио resume template
Токио
360 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонМилано resume template
Милано
940 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЛисабон resume template
Лисабон
230 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБарселона resume template
Барселона
490 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонКопенхаген resume template
Копенхаген
100 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонЧикаго resume template
Чикаго
150 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРио resume template
Рио
210 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонРим resume template
Рим
200 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонБостън resume template
Бостън
120 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонRirekisho resume template
Rirekisho
56 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3 700+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонAthens resume template
Athens
130 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонBrussels resume template
Brussels
76 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонPrague resume template
Prague
24 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонШанхай resume template
Шанхай
41 000+ потребители избраха този шаблон
Използвай този шаблонТоронто resume template
Торонто
2 000 000+ потребители избраха този шаблон
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри изживяването на потребителите и да извършва анализи и маркетинг. Като използваш нашия уебсайт, ти се съгласяваш с всички бисквитки в съответствие с нашите Политика за бисквитки и Политика за поверителност.
Приеми бисквитките