Писател - примерно мотивационно писмо

Мотивационното писмо на писателя всъщност е образец от творчеството му. Прегледай ръководството ни за съставяне на документа, за да представиш едно добре структурирано, пълнокръвно произведение на бъдещия си работодател.
Редактирай това CV

Като професионален писател вероятно можеш да съставиш мотивационно писмо от една страница дори насън. Имаш безспорно предимство пред кандидатите за позиции в хиляди други области. Въпреки това не забравяй, че мотивационното писмо на практика демонстрира способността ти да си вършиш работата.

Писателят трябва да прескочи по-висока летва. Ядрените физици нямат нужда да доказват писателските си умения, за разлика от теб. Очаквай от бъдещите си работодатели нулева толерантност към пропуски и недостатъци в текста. Ако не можеш да напишеш 400 думи без печатни, правописни и граматически грешки, вероятно трябва да смениш професията си.

Писател – примерно мотивационно писмо

Уважаеми г-н Иванов,
 

Писането на прессъобщения и друго PR съдържание за електромобилната индустрия е моят начин да помогна на планетата. Преориентирането на собствениците на мощни, високоразходни автомобили с бензинови двигатели към по-устойчив избор може да се постигне само с промяна в начина им на мислене.

През последните четири години в "Сайън" написах текстовете на някои от най-популярните реклами, статии и речи в историята на компанията. Редовно присъствах на срещи на Управителния борд, за да представя визията на директорите пред бъдещите клиенти с ангажиращи послания. 

Работата ми веднага намери отражение във финансовия резултат. В месеца след публикуването на дълга моя статия в ежедневника "Днес и утре" продажбите нараснаха с 22%. Подборът на думите съобразно мотивацията на купувачите има значение, когато се стремиш да промениш навиците им. Като водеща компания в индустрията, "Селпа" е продала автомобили на множество клиенти, повярвали с готовност в нейната мисия. Сега, пет години след нейното основаване, е време да се заеме със скептиците. В центъра на това начинание неизменно стои майсторското писане.

  • При партньорството си със "Селпа" се надявам да надмина някои от най-големите постижения в кариерата си:
  • За три години спечелих 15 награди от трите основни PR организации в индустрията.
  • Статията ми "Живот с електрореволюцията на Сайън" достигна най-голямата аудитория в историята на "Хайтех PR".


Връзките ни с обществеността в Европа допринесоха за ръст в продажбите с 200 млн. лв. за три години.

Отдавна имам амбицията да кандидатствам за работа в "Селпа". Вие сте компанията с дългосрочна перспектива. Заедно с писателското си портфолио от "Сайън" включвам и две примерни статии за скорошното пускане на пазара на модела ви "Марк 7". Бих се радвал на възможност за интервю, в което да науча повече за вашия PR екип.
 

С уважение:

Стоян Димитров

09.08.2024 г., гр. София

Структура на мотивационното писмо на писател

Подобно на редица други документи и мотивационното писмо следва определена структура. Ето кои са задължителните раздели за последователно и пълноценно представяне:

  1. Заглавната част (горен колонтитул, заглавка) е карето в най-горната част на документа, съдържащо информацията за връзка с теб. Заглавката трябва да е оформена естетично и да включва името ти, професията (напр. писател, автор на съдържание, технописец, блогър, текстописец), телефонен номер, имейл адрес и евентуално връзка към профила ти в LinkedIn или Twitter.
  2. Поздравът традиционно гласи: „Уважаеми/Уважаема г-н/г-жо [фамилия]“. При изпращане на мотивационно писмо по имейл е приемлива и по-неформалната версия „Здравейте, [малко име]“.
  3. Увод - прикови вниманието на читателя с кратък разказ или любопитен факт от кариерата си, който да го провокира да продължи нататък.
  4. Изложението е основната част от мотивационното писмо. Тук трябва да опишеш опита и постиженията си, представяйки най-убедителните аргументи в полза на назначаването си.
  5. Заключението обобщава информацията от изложението и изразява благодарност към получателя за отделеното време. То трябва да отправя „призив към действие“, който подтиква назначаващия да се свърже с теб, за да обсъдите по-подробно кандидатурата ти.
  6. Подпис – приключи с професионален тон (напр. „С уважение,“ или „Благодаря Ви за отделеното време,“) и напиши отдолу името си.

Мотивационното писмо трябва да акцентира върху най-важните ти умения, опита ти и стила ти на работа, като допълва автобиографията ти, вместо да я повтаря.

Съвет от експерта

Търсиш вдъхновение? Прегледай и другите ни примерни мотивационни писма, свързани с писателската професия:

За повече информация и подробно описание на всеки раздел прегледай специализираното ни ръководство за съставяне на мотивационни писма, а тук ще получиш конкретни насоки за ефективното представяне на писателите.

Увод в мотивационното писмо на писател

Време е да се заемеш с това, което умееш най-добре – да пишеш. Някои твърдят, че смъртният грях на писателя е скучното повествование. Грабни интереса на читателя още с първия абзац, за да се задълбочи в писмото ти.

Сподели кратка история, изрази актуална гледна точка, изтъкни важно постижение или факт от кариерата си. Можеш да си позволиш известна свобода на изказа – използвай провокативен език и избягвай клишетата.

Препоръчителни действия

Уважаеми г-н Матеев,

В продължение на три години списвах анонсите, програмните акценти и прессъобщенията на четирите ТВ канала от групата „Ево“. За този период заедно с редакционния екип постигнахме 60% ръст в общата аудитория (всички над 18 години) за прайм-тайма от 19:00 до 00:00 часа. Извличането на есенцията от съдържанието, правилното формулиране на посланията и разпространението им чрез подходящи медии е определящо за успеха на телевизиите.

Непрепоръчителни действия

Здравейте,

Казвам се Ивелина и прочетох обявата Ви за работа, публикувана на уебсайта Ви. Бих искала да подам кандидатурата си, като прилагам автобиография и списък с публикации.

Не се спирай на стандартен увод. Избери ярък пример за уменията си в действие. Ако майсторски написаното от теб съдържание е довело до „60% ръст в общата аудитория“ на медия, за която си работил, спомени го в самото начало. Конкретните факти и цифри придават достоверност на писмото ти и подчертават реалните измерения на приносите ти.

С този подход ти не само изтъкваш квалификацията си, а я представяш по начин, отговарящ на нуждите на работодателя. Така той ще добие впечатление с какво наистина можеш да бъдеш полезен на фирмата му.

Изложение в мотивационното писмо на писател

Изложението е същината на посланието ти. Тук трябва да представиш най-убедителните причини да те назначат като писател. Ето как можеш да структурираш основната част от мотивационното си писмо:

  • Представи образованието, уменията, професионалния опит и постиженията си с примери, факти и цифри;
  • Обясни как се вписваш в средата на работодателя и какъв ще бъде потенциалният ти принос;
  • Завърши с въздействащо заключение и насърчи назначаващия да се свърже с теб.

Първи абзац от изложението – защо си подходящ за позицията (умения и опит)

Първо се съсредоточи върху основните умения и качества, които те превръщат в отличен кандидат за свободната позиция за писател. Убедителното ти представяне може да включва следните елементи:

  1. Образование и квалификация. Писателите могат да имат всякакво образование – от гимназиално до докторска степен в специализирана област. Ако академичният ти опит има връзка с обявената позиция, то той ще ти даде сериозно предимство в конкурса за работа, така че не пропускай да го споменеш в подходящ контекст.
  2. Писане. Представи умението си да пишеш ясно, увлекателно, да приспособяваш изказа си към определен тон и стил. Дай пример с твое популярно художествено произведение, статия, сценарий или друга творба, която има връзка с работата, за която кандидатстваш.
  3. Проучване. Качеството на творбите ти зависи в голяма степен от това колко добре си проучил областта, в която пишеш. Илюстрирай уменията си да изследваш, да проверяваш факти, да анализираш обстоятелства.
  4. Редакция. Изтъкни способността си да редактираш свои и чужди текстове по отношение на тяхната структура, тон и стил, граматика и пунктуация.
  5. Оптимизация за търсачки (ОТ). Ако създаваш писмено съдържание за медии, например уебсайтове, маркетингови материали и блогове, владеенето на техниките на ОТ е голям плюс. Обясни как осигуряваш видимостта на съдържанието си онлайн.
  6. Комуникативност. Независимо от полето ти на изява, вероятно ще работиш в сътрудничество с издатели, дизайнери, други автори и специалисти, а ефективното общуване е ключово за успешната работа в екип. От друга страна, убеждаващата комуникация е важна за ангажирането на целевата ти аудитория. Подкрепи комуникационните си умения с примери от практиката си.
  7. Отговорност. Представи се като отговорен кадър, който изпълнява задачите си качествено и в срок. Дай пример за успешно завършен спешен проект.
Съвет от експерта

Създаване на професионално портфолио

Думата „портфолио“ идва от италиански език и означава портфейл или папка за документи. Писателското портфолио представлява съвкупност от образци от авторски материали – публикации, документи, произведения, проекти, презентации и т.н.

Не е нужно портфолиото ти да представя всичко, с което си се занимавал. Включи проектите, които илюстрират най-добре способностите ти, свързани с обявената позиция. В мотивационното си писмо можеш да споменеш, че прилагаш портфолио като доказателство за професионалните си умения.

Втори абзац от изложението – как се вписваш в средата на работодателя

Съдържанието на мотивационното ти писмо трябва да бъде съобразено с културата и целите на работодателя. Първо проучи щателно фирмата, в която кандидатстваш – уебсайт, профили в социалните мрежи, конкуренти. Изгради концепция за потенциалния си принос към нейния бизнес въз основа на приоритетите ѝ.

Да вземем за пример PR агенцията „PRoPR”, основана от журналистката Ивет Добромирова. Ценностите на агенцията са доверие, лоялност, свързаност и партньорство, а мисията ѝ се изразява в:

  • Осигуряване на високо професионални услуги в сферата на комуникациите и връзките с обществеността;
  • Изграждане на лични връзки и трайни партньорства с клиентите;
  • Разработване на персонализирани дългосрочни стратегии за комуникация.

Свържи елементи от мисията и ценностите на работодателя с трудовия си опит, уменията и качествата си. Ако имаш лични впечатления от дейността му, включи и тях. Така ще покажеш, че споделяш стремежите на фирмата и действително се вълнуваш от обявената позиция.

Пример

„В създаването на съдържание за управлението на онлайн репутация разчитам на взаимно доверие и трайно партньорство с клиента. Миналата година с екипа ми стартирахме четиримесечна кампания за възстановяване на имиджа на бизнесмен, компрометиран в медийното пространство от злонамерени конкуренти. Написахме 50 положителни статии за бизнеса му, като аз съм автор на 30 от тях и редактор на всички материали. Публикувахме статиите в новинарски сайтове и партньорски блогове и ги оптимизирахме за търсачки. В края на проекта отчетохме 100% позитивни резултати в първите 20 позиции на Google.bg и 40% повишение на видимостта на бизнеса на нашия клиент.“

„Формулирането на послания при разработването на персонализирана стратегия за комуникация изисква задълбочени познания за бизнеса на клиента и нагласите в целевата му аудитория. През последните две години се занимавах с писане на публикации в онлайн и печатни медии за популяризирането на нов бранд. Работата ми включваше създаване и редакция на прессъобщения, блогове и статии в съответствие с ценностите на клиента. Ръстът на разпознаваемостта на марката за втората година надвиши 50%.“

Приспособимо примерно изложение в мотивационно писмо

През последните четири години в "Сайън" написах текстовете на някои от най-популярните реклами, статии и речи в историята на компанията. Редовно присъствах на срещи на Управителнmcmcmcmcmcmmchelaasия борд, за да представя визията на директорите пред бъдещите клиенти с ангажиращи послания. 

Работата ми веднага намери отражение във финансовия резултат. В месеца след публикуването на дълга моя статия в ежедневника "Днес и утре" продажбите нараснаха с 22%. Подборът на думите съобразно мотивацията на купувачите има значение, когато се стремиш да промениш навиците им. Като водеща компания в индустрията, "Селпа" е продала автомобили на множество клиенти, повярвали с готовност в нейната мисия. Сега, пет години след нейното основаване, е време да се заеме със скептиците. В центъра на това начинание неизменно стои майсторското писане.

При партньорството си със "Селпа" се надявам да надмина някои от най-големите постижения в кариерата си:

  • За три години спечелих 15 награди от трите основни PR организации в индустрията.
  • Статията ми "Живот с електрореволюцията на Сайън" достигна най-голямата аудитория в историята на "Хайтех PR".
  • Връзките ни с обществеността в Европа допринесоха за ръст в продажбите с 200 млн. лв. за три години.

Призив към действие и заключение: Покана за разговор

Последният абзац на писмото ти затвърждава посланието ти и изразява оптимизъм относно назначаването ти на обявената позиция. Обобщи съдържанието на изложението в едно – две изречения и благодари на получателя за отделеното време.

Важно е заключението ти да отправя „призив към действие“. Насърчи работодателя да се свърже с теб, а защо не и да те покани на интервю. Изрази желанието си да обсъдите потенциалния ти принос към бизнеса му.

Завърши писмото любезно с подходяща фраза – „Благодаря Ви за вниманието“, „С най-добри пожелания“ или „С уважение“ – и напиши отдолу името си. 

Приспособимо примерно заключение и подпис в мотивационно писмо

Отдавна имам амбицията да кандидатствам за работа в "Селпа". Вие сте компанията с дългосрочна перспектива. Заедно с писателското си портфолио от "Сайън" включвам и две примерни статии за скорошното пускане на пазара на модела ви "Марк 7". Бих се радвал на възможност за интервю, в което да науча повече за вашия PR екип.

 

С уважение:

Стоян Димитров

09.08.2024 г., гр. София

Как се пише мотивационно писмо на писател без опит

Всеки човек с дар слово и творчески ентусиазъм може да пише авторски произведения, независимо от академичното му образование. Ако току-що си завършил гимназията или университета и искаш да работиш като писател, имаш шанс да бъдеш назначен на стартова позиция.

Първо можеш да започнеш като помощник в редакция или екип за създаване на съдържание, където да изпълняваш по-рутинни задачи, докато се учиш от колегите си. Ето няколко насоки за съдържанието на мотивационното ти писмо на начинаещ писател:

  • Наблегни на образованието си, ако то допринася за писателските ти умения. Обясни как си развил способностите си в гимназията или университета. Спомени курсове, стажове, проекти и спечелени конкурси, които имат отношение към новата работа.
  • Представи жанровете, които те вълнуват – проза, поезия, драма, онлайн съдържание, рекламни послания. Със сигурност вече си създавал авторски произведения, дори те да се ограничават до личния ти блог и публикации в социалните медии. Разкажи малко повече за тях.
  • Изброй актуални преносими умения, свързани с позицията, за която кандидатстваш. Ето няколко важни способности, които талантливият писател притежава: гъвкавост и приспособяване на стила и тона в зависимост от аудиторията; провеждане на проучвания за събиране на достоверна информация по темата на авторското произведение; внимание към детайла; аналитично мислене.
  • Изрази желанието си за развитие, като подчертаеш любовта си към писането и вродения си талант. Увери работодателя, че с практиката приносът ти към неговия бизнес ще нараства благодарение на твоето старание и стремеж към нови знания.

Подкрепи тезите си с примери от академичното си развитие и житейски ситуации. Ентусиазмът ти ще бъде оценен от читателя на мотивационното ти писмо.

Съвет от експерта

Уеднакви стила на документите за кандидатстване

Автобиографията и мотивационното ти писмо трябва да бъдат с еднакви шрифтове и форматиране, а заглавките им трябва да са съвсем сходни, ако не и еднакви. Стилното оформление е показателно за вниманието ти към детайла. С представянето на подхождащи си документи ти създаваш своя „визуален бранд“ и демонстрираш, че си наясно с важността на цялостния дизайн.

Основни изводи

Мотивационното писмо на писателя при кандидатстване за работа е особено важно, защото демонстрира на практика професионалните му умения. То трябва да бъде добре структурирано, за да включва цялата необходима информация в лесен за възприемане вид.

Постави се на мястото на назначаващия и състави интригуващо писмо, насочено към нуждите и целите на работодателя.

Изпробвай нашия онлайн инструмент за съставяне на мотивационни писма със стилно оформени шаблони, за да се откроиш с бляскава кандидатура. Приятно писане!

Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV