Болногледач Примерно CV и ръководство за писане

Доказано примерно CV за конкретна работа + ръководство за писане за намиране на следващата ти работа през 2024 г. Можеш да редактираш това примерно CV на Болногледач и лесно да създадеш перфектното CV само за няколко минути. Просто попълни своите данни, изтегли новото си CV и кандидатствай за работа още днес!
Редактирай това CV

Може би ти се е случвало да полагаш безвъзмездни грижи за възрастен, трудно подвижен или болен роднина. Ако този тип работа ти носи удовлетворение или в него си открил своето призвание, сега е моментът да направиш решаващата стъпка.

България страда от дефицит на кадри в областта на здравната и социалната грижа. На фона на застаряващото население услугите на болногледачи и лични асистенти стават все по-търсени. Състави отлична автобиография за кандидатстване за работа като болногледач с помощта на ръководството и примерите на cvapp.bg.

Как се пише автобиография на болногледач

Преди да пристъпиш към писането на автобиографията си на болногледач, нека разгледаме структурата на документа. CV-то ти трябва да включва следните елементи:

  • Заглавна част (горен колонтитул, заглавка);
  • Резюме (личен или професионален профил);
  • Раздел за трудов стаж;
  • Раздел за умения;
  • Раздел за образование.

Автобиографията ти трябва да показва, че си подготвен за предизвикателствата на социалните грижи. Работата несъмнено ще те свърже с хора с разнообразно минало, ще те превърне в приятел и довереник на възрастни и трудноподвижни клиенти. От друга страна вероятно ще ти се налага да успокояваш болни и отчаяни хора, да вдигаш тежко и да покриваш извънредни часове.

Неслучайно текучеството в организациите, предлагащи болногледачи, е голямо. Те инвестират много време и пари в наемането, обучението на кадри и попълването на свободни позиции. Ето на какво да наблегнеш в CV-то си, за да зарадваш назначаващия:

  1. Акцентирай върху постиженията си вместо върху отговорностите. Спомени за колко души си се грижил, как си допринесъл за качеството им на живот и удовлетворението им.
  2. Персонализирай CV-то си в зависимост от работодателя и типа на заетост. Има значение дали ще работиш почасово или на пълен работен ден, в агенция за предоставяне на грижи по домовете или в дом за възрастни хора.
  3. Избери професионален шаблон за CV, който отразява стремежа ти към ред, спокойствие и хармония.

Избор на подходящ формат за CV на болногледач

Както при много други професии, изборът на формат за автобиография при болногледачите е ограничен до три възможности: обратно хронологичен, функционален или комбиниран формат.

За кандидати с опит традиционният обратно хронологичен формат за CV е най-добрият избор. В него трудовият стаж е представен от най-скорошната позиция назад във времето и обхваща последните десет години.

Ако си нов в бранша или имаш опит само в безвъзмездните грижи за приятели и роднини, можеш да избереш алтернативен формат, който акцентира върху уменията ти вместо върху трудовия стаж.

Заглавна част на автобиографията: Информация за контакт

Заглавната част (наричана също горен колонтитул, заглавка или бланка) в CV-то ти трябва да представя ясно информацията за връзка с теб, така че назначаващият да я открие веднага при нужда.

  • Име, фамилия и длъжност: Включи името, фамилията си и длъжността, за която кандидатстваш;
  • Имейл адрес: Използвай официален формат, съдържащ имената ти, например: име.фамилия@google.com;
  • Телефон: Впиши личния си номер или номера си за служебни контакти, ако имаш такъв;
  • Населено място: Спомени населеното място, където живееш, и добави „С възможност за пътуване/преместване“, ако е необходимо;
  • Шофьорска книжка: Ако задълженията ти включват превоз на трудно подвижни хора, можеш да отбележиш, че си правоспособен шофьор с чисто досие.

В зависимост от работодателя можеш да включиш датата си на раждане и актуална снимка.

Препоръчителни действия

Кристина Иванова

Болногледач

0777565656

kristina_ivanova@gmail.com

Непрепоръчителни действия

К. Иванова

Домашен помощник

0777565656

krisi_777@gmail.com

Резюме в автобиографията: Състави своя професионален профил

Резюмето в CV-то ти трябва да излъчва топлината и очарованието, които те правят добър кандидат да се грижиш за другите. Редом с тези личностни качества трябва да представиш накратко опита, образованието и уменията си.

Обмисли какво те отличава като болногледач – годините опит, медицинското ти образование или пък умението да вдъхваш увереност и спокойствие. Може би дори си спечелил награди за работата си? Каквото и да е най-впечатляващото ти качество, използвай го за силно начало на резюмето си.

За още идеи можеш да прегледаш примерните ни автобиографии за следните професии:

Предлагаме ти и три варианта на резюме в CV на болногледач за кандидати с различно ниво на професионален опит, които можеш да приспособиш поред нуждите си:

Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на начално ниво

Внимателна и прилежна домашна помощница с доброволчески опит в грижата за болни и трудноподвижни лица. Осигурява подкрепа в изпълнението на всекидневни задачи и социализацията на възрастни хора. Общителна, услужлива, следва дословно инструкции.

Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на средно ниво

Състрадателен болногледач с опит в грижите за хора в напреднала възраст и пациенти с увреждания. Предлага оптимално обслужване на лица, които не могат да се грижат сами за себе си, включително интензивна грижа. Помага в придвижването, спазва графици за прием на лекарства, изпълнява медицински процедури, приготвя и сервира храна, осигурява грижи за пациентите в уюта на домовете им. Стреми се към подобряване на качеството на живот на клиентите.

Приспособимо примерно резюме (профил) в CV за позиция на високо ниво

Старателен болногледач с 15 годишен опит, квалифициран рехабилитатор и масажист. Осигурява цялостна грижа на лежащо болни, страдащи от деменция, алцхаймер, паркинсон и множествена склероза. Справя се умело в ситуации, изискващи специално внимание и търпение.

Представи трудовия си опит като болногледач: Надеждна грижа

Разделът за трудов стаж започва с последното ти назначение и представя опита ти за последните 10, най-много 15 години, в обратно хронологичен ред. Ако си обслужвал поне трима клиенти за 6 или повече месеца, можеш да пропуснеш позициите, които не отразяват умения, относими към работата, за която кандидатстваш.

Опиши всяка заемана позиция с подточки, формулирани като действия, вместо като задължения. Избягвай фразата „бях отговорен за“ – вместо това опиши максимално точно какво си вършил. Ето няколко примера за дейности на болногледачи, които можеш да включиш:

  • Осигурявах оптимално обслужване на трима лежащоболни пациенти, страдащи от множествена склероза.
  • Подпомагах клиентите във всекидневните им дейности: готвене, хранене, домакинска работа, къпане и преобличане.
  • Пазарувах и доставях храни и стоки в домовете на клиентите.
  • Превозвах и придружавах пациентите по време на посещенията им при лични лекари и медицински специалисти.
  • Обработвах декубиталните рани на пациентите, почиствах и сменях катетри.

Следва разделът за трудов стаж от примерната ни автобиография на болногледач.

Приспособим примерен раздел за трудов стаж в CV

Домашен болногледач в "Спокойни старини" ООД, София 
Юни 2016 - Септември 2023  

  • Осигурявах оптимални грижи на няколко пациента в уюта на домовете им.
  • Следях жизнените показатели и приема на лекарства.
  • Водех дневници за състоянието на пациентите.
  • Помагах на пациентите във всекидневни дейности, включително къпане, обличане, хранене и физическа активност.
  • Докладвах за промени в психическото и физическото състояние на пациентите и реагирах според ситуацията.
  • Проявявах търпение и съчувствие и в най-трудните моменти.

 

Домашен болногледач в "Нова зора" ООД, Благоевград 
Април 2012 - Април 2016 

  • Помагах на пациенти в напреднала възраст да извършват всекидневни дейности.
  • Оценявах физическото състояние на пациентите.
  • Следях приема на лекарства според индивидуалните графици.
  • Водих документация в съответствие със стандартите на агенцията.
  • Стремях се да осигурявам възможно най-добрата грижа на всеки пациент.

Как се пише CV на болногледач без трудов стаж

Ако кандидатстваш за първата си работа като болногледач, акцентирай върху преносимите си умения и елементи от образованието си, които те превръщат в подходящ кандидат за позицията. Не ти е необходим професионален опит, за да станеш домашен помощник.

Може би вече си се грижил за приятели и роднини в нужда или пък си участвал в доброволчески програми за доставяне на храна по домовете и подпомагане на възрастни хора? Включи в CV-то си на болногледач раздел „Опит“ вместо „Трудов стаж“ и опиши в него тези дейности.

Включи най-важните си умения като болногледач

В раздела за умения от автобиографията си трябва да включиш както професионални, така и личностни характеристики, които изграждат цялостния ти профил на отличен болногледач. Грижата за хора в нужда е както работа, така и морално призвание.

Разгледай списъка с умения от примерното ни CV на болногледач:

Приспособим примерен раздел за умения в CV
  • Оптимална грижа за пациента
  • Съпричастност и подкрепа
  • Санитарно-хигиенни дейности
  • Следене на прием на лекарства
  • Измерване на медицински показатели
  • Физическа издръжливост
  • Водене на домакинство

Включи в автобиографията си умения от следните групи и ги илюстрирай с подходящи примери:

  1. Емпатия и внимателно отношение: Положителната динамика в отношенията с клиента е изключително важна за осигуряването на оптимална грижа. Тя се постига с качества като общителност, съпричастност, проява на разбиране, способност за изслушване и запазване на самообладание в трудни моменти.
  2. Подпомагане или обслужване във всекидневни дейности: Тук спадат общи умения, свързани с изпълнението на домакински задължения и обслужването на възрастни, лежащоболни и трудноподвижни клиенти (ползващи бастун, проходилка, тоалетен стол, антидекубитален матрак и др.).
  3. Специални умения: Включи умения, които те открояват като професионалист, например специализирана грижа за хора, страдащи от определени заболявания (деменция, паркинсон, алцхаймер, диабет, множествена склероза). Спомени и медицинските процедури, които извършваш – проследяване на жизнени показатели, поставяне на инжекции, смяна на катетър, обработка на декубитални рани и т.н.
  4. Водене на документация: Работодателят ще изисква от теб да документираш състоянието на клиентите, които обслужваш. Спомени уменията си да следваш инструкции, да водиш дневник и да докладваш своевременно за възникнали сложни ситуации.

Представи образованието и квалификацията си за работа като болногледач

Грижата за възрастни и болни хора е отличен избор за начало на кариера и изграждане на пълноценни връзки с околните, а в същото време не изисква продължително обучение. Всъщност редица агенции, предлагащи услугите на лични асистенти и домашни болногледачи, наемат служители с гимназиално образование без допълнителни квалификации.

Специализираните институции като заведенията за долекуване, хосписите за терминално болни и домовете за стари хора търсят кадри с квалификация по професия „Болногледач“, които могат да заемат длъжностите домашен санитар, личен асистент, социален асистент и болногледач, както и специалисти с медицинско образование, включително рехабилитатори.

В този раздел изброй образователно-квалификационните си степени в обратно хронологичен ред. Тук е мястото да споменеш специализирани обучения и курсове, които си посещавал, и придобитите от тях удостоверения. Подходящ пример е завършеният курс за социален асистент.

Ако разполагаш с отлична квалификация за болногледач, но ти липсва богат опит, постави раздела за образование пред трудовия стаж, за да акцентираш върху стремежа си към професионално развитие. 

Приспособим примерен раздел за образование и квалификация в CV

Бакалавър по здравни грижи, специалност "Медицинска сестра", Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас 
Септември 2008 - Юни 2012 


Бакалавър по биология, СУ "Св. Климент Охридски", София 
Септември 2004 - Юни 2008

Избери подходящо оформление и дизайн за CV-то си на болногледач

Опитът, уменията и образованието ти ще изгубят от тежестта си, ако назначаващият се обърка от оформлението на автобиографията ти. Положи нужната грижа за вида и излъчването на документа.

При кандидатстване за длъжност в направление „Здравни грижи“ препоръчваме семпло оформено CV, изразяващо професионализъм. Избягвай цветовете и декоративните елементи – нека опитът ти да говори сам за себе си. 

За примерната автобиография към това ръководство сме използвали професионалния шаблон „Стокхолм“ със свеж, ненатрапчив и функционален дизайн.

Важно е CV-то ти да запази оформлението си, независимо от устройството, на което се преглежда. Изпрати го в PDF – изпитан формат, който не се променя от компютър на компютър.

Пълен текст на примерно CV за работа като болногледач

Приспособим пълен текст на примерно CV

Профил

Състрадателен болногледач с опит в грижите за хора в напреднала възраст и пациенти с увреждания. Предлага оптимално обслужване на лица, които не могат да се грижат сами за себе си, включително интензивна грижа. Помага в придвижването, спазва графици за прием на лекарства, изпълнява медицински процедури, приготвя и сервира храна, осигурява грижи за пациентите в уюта на домовете им. Стреми се към подобряване на качеството на живот на клиентите.


Трудов стаж

Домашен болногледач в "Спокойни старини" ООД, София 
Юни 2016 - Септември 2023  

  • Осигурявах оптимални грижи на няколко пациента в уюта на домовете им.
  • Следях жизнените показатели и приема на лекарства.
  • Водех дневници за състоянието на пациентите.
  • Помагах на пациентите във всекидневни дейности, включително къпане, обличане, хранене и физическа активност.
  • Докладвах за промени в психическото и физическото състояние на пациентите и реагирах според ситуацията.
  • Проявявах търпение и съчувствие и в най-трудните моменти.

 

Домашен болногледач в "Нова зора" ООД, Благоевград 
Април 2012 - Април 2016 

  • Помагах на пациенти в напреднала възраст да извършват всекидневни дейности.
  • Оценявах физическото състояние на пациентите.
  • Следях приема на лекарства според индивидуалните графици.
  • Водих документация в съответствие със стандартите на агенцията.
  • Стремях се да осигурявам възможно най-добрата грижа на всеки пациент.


Умения

  • Оптимална грижа за пациента
  • Съпричастност и подкрепа
  • Санитарно-хигиенни дейности
  • Следене на прием на лекарства
  • Измерване на медицински показатели
  • Физическа издръжливост
  • Водене на домакинство


Образование

Бакалавър по здравни грижи, специалност "Медицинска сестра", Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас 
Септември 2008 - Юни 2012 


Бакалавър по биология, СУ "Св. Климент Охридски", София 
Септември 2004 - Юни 2008

Кариерата на болногледач носи огромно удовлетворение на хората, намерили призванието си в грижата за околните. Независимо дали си кадър с богат опит или правиш първите си стъпки в областта на здравните грижи и социалните услуги, съдържателното, добре оформено CV ще допринесе за бързото ти назначаване на желаната позиция. 

Нашият онлайн инструмент за съставяне на автобиографии ще те улесни в съставянето на блестяща кандидатура.

Създай своето CV само за 15 минути
Използвай проверени професионални шаблони за CV, следващи точните правила за CV, които работодателите търсят.
Създай моето CV